Čo by ste robili?
Dobré ráno. Musela som sa už prísť vyrozprávať...mám priateľa už 8 rokov pred troma rokmi priateľovi umrela mama bol to pre nás šok keďže s priateľom bývame ďaleko nečakali sme to. Ale ide o svokra teda priateľoveho otca ten sa už vtedy o celý pohreb absolútne nezaujímal všetko som riešila ja a priateľ to som ešte chápala že asi ma toho veľa na seba ale keď som ho videla ako si kľudne sleduje telku deň pred pohrebom ženy na pohreb prišiel posledný a jediné čo vybavil je to aby neotvárali rakvu s mamou z čoho bola celá rodina v šoku keďže my sme vybavili aby ju pol hodinu pred obradom otvorili aby sme s ňou rozlúčila mama súrodenci deti ale on myslel len na seba lebo všetko čo je v podstate normálne sú pre neho ceremonie ...teraz po troch rokoch sme sa dozvedeli že on vlastne nechodí za ňou ani na cintorín chodíme k ním málo ale vždy nájdeme cintorín v takom stave ako keď sme odchádzali a až teraz sme zistili že tam nebol ani raz ale ľuďom tvrdí že chodí...neviem je toho oveľa viac ale ako by ste to s ním riešili čo mu povedať aby sa spamätal? Lebo ja už začínam byť na neho alergická
@autor Toto co je za logiku... vazit si ju aspon po smrti, ked za zivota nie? Bolo by praveze pokrytecke, keby tam chodil teraz, ak mali nahovno vztah. Jej je fakt uz jedno, kto za nou chodi, dolezite je to, co bolo predtym. Mam pocit, ze niektori ludia chodia na cintoriny ukazovat len okoliu, ako im na nebohom zalezalo.
Autorka, to uz aj toto potrebujes riesit? Ved obetonujte hrob a nemusis tam chodit ani ty.
@martul mne je to napriklad fakt ukradnute, ja po cintorinoch nechodim a nesudim pozostalych podla uprataneho hrobu. Podla mna sa v tychto veciach fakt prehana a velakrat je to naozaj len o tom, ze to ludia robia pre svoje okolie, aby ich nedajboze niekto neohovoril. A, samozrejme, ak niekto tuto potrebu ma, nech pokojne na cintorin chodi, viem, ze tam mnohi maju za nahrobkom aj zlozene stolicky, lebo si tam radi posedia a zaspominaju. Aj to je ok, presne tak isto, ako tam nechodit. Ja nechodim, spominam doma.
Keď bol za jej života taky, ako bol, tak prečo teraz sa cudujes, že kašle na to? Na rožky do Tesca pôjde, lebo to potrebuje k životu. No pre neho je hrob už iba hrob.
Áno, beriem, že nie ste spokojní že to vyzerá zanedbane. Dajte tam teda nejakú betónovú platnu,ako pomník, lebo uznávam, že zarastený hrob vyzerá otrasne, položte umelú ikebanu (vydržia aj dlhšie), dajte nejaký svietnik na baterky,aby to pôsobilo "upravene" a skutočne neriešte, že ako ho donútiť, lebo to sa proste nedá.. Alebo poproste suseda, susedku, aby raz za čas tam šli trochu upratať, trebárs.
Nevazil si ju za života, tak je až smiešne čakať, že bude si vážiť hrob s jej mŕtvym telom.
Možno to píšem tvrdo, ale to su hole fakty.
@martul ja som na 2. konci republiky ako žijú moji rodičia. Raz keď zomrú tak žiaľ prídem na hrob 2-3x za rok. A hrob bude zaprášený, aj od lístia, …. Dúfam, že má nikto nebude súdiť podľa toho ako vyzerá hrob
Ja by som privítala cintoríny ako v USA, jednoduchá doska s menom a dátumami a len zelena tráva
Žiadne drahé dosky, umele vence a kytice.
Kopec starých ľudí si nedoprajú kúpele, masáže, lepšie lieky, lebo šetria na hrob
Žiaľ, naša hlúposť
Myslím, že toto je najmä o citovom chlade otca, ktorý autorku trápi.
Zda sa mi zbytocne kvoli tomu,ze nechodi na cintorin vyvolavat v rodine dusno. Kazdy truchli/netruchli po svojom. Zrejme nemali pekny vztah za zivota. Ak sa k nej za zivota spraval neuctivo,nemozes cakat,ze sa to jej smrtou zmeni.ja by som neminala energiu na hnev a zast. Berte ho takeho,aky je,nezmenite ho. Je to ignorant,strateny pripad
@queen_mary ani ja osobne nevidím žiaden význam v chodeni na cintorín. Každý sa môže rozhodnúť sám ako bude smútiť. Ti, ktorí chodia na cintorín lebo cítia potrebu, nech chodia. Ti co tu potrebu necitia nech nechodia. Je to každého osobná voľba a každý nech sa rozhodne sam, nie podľa toho čo "sa patrí". A nikto nemá právo súdiť ci smútok prežíva tak "ako sa ma". Počet návštev cintorína nie je meradlom smútku.
Ja by som niekoho poprosila alebo zaplatila aby to tam raz ročne alebo dva krát za rok upratal.
@martul tak nech hrob chodí čistiť mladá, čo ešte ani do rodiny nepatrí a už je múdra, čo by mal pozostalý robiť. Vlk sa nažerie, aj koza ostane celá. Pozostalý manžel asi vie, prečo tam nechodí a ona (ani nikto iný) to nemá prečo riešiť. Každý má k týmto veciam iný postoj, ten "jediný správny" neexistuje
Tak nie kazdy ma pekne manzelstvo. Laska a porozumenie uz vyprchali a tak mozno boli spolu len zo zvyku- na stare kolena sa im uz rozvod a veci okolo nechce riesit.... Ak vas trapi jej hrob- ze nieje upraveny tak poproste niekoho z rodiny. Manzel nema surodencov? Popripade nejaku jej susedu/ kamosku- ktora par krat do roko potrha burinu ak nema pomnik. U nas sa jedna oani takto stara o hroby deti su v zahranici a na Svk chodia malo. Tak umyje pomnik vyhodi stare vence kupi novy zapali sviecky na dusicky potrha burinu okolo.. posle im foto a oni jej €.Spokojnost na oboch stranach.
Ked bol 20 r na urade prace co od neho cakas?nestaraj sa do toho je to jeho vec, svedomie.Bud rada, ze sa nemusite o neho starat.Zomrela zena, ktora sa o neho starala ako dieta tak je bezradny.Tak ho pozvite, aby videl ako byvate.Chladneho cloveka bez emocii nezmenis.
Co tu chces riesit? Egoista sa ti nezmeni ked mu dohovoris. Nezalezi mu na tom tak to nerobi. Ak vas to trapi tak bud dajte upravit hrob tak aby bol bezudrzbovy (kamennu dosku) alebo zabezpecte u niekoho pravidelnu udrzbu.
Tvoj svokor nič zlé nerobí. Mŕtvi nevedia, kto a koľkokrát príde pozrieť na ich hrob. Neznamená, že nesmúti alebo na ňu myslí v zlom. Pravdepodobne je to naopak. Nechaj ho a nech ti to nelezie na nervy.
@mimi2018 neznasa cintoriny. Ma z nich depresiu. V hrobke ma starych rodicov aj rodicov aj manzela a nechodi tam. Ze tam s nimi stravi este vela casu...
Takže ked viete presne aky je, netobte si ani ty ani tvoj priateľ,nervy, vrásky,a nebodaj vredy na žalúdku. To že nebohá mu skakala kolo riti bolo jej rozhodnutie, ani s tym by ste nic neurobili. Pise sa mi so skúsenosťami,mam takého otca aj svokra. Vnukov majú jeden 3 km, druhý 20 km od domu,a vidia ich 5x do roka, a Vas hnevá ze si fotku bytu nevypyta. Cize tak.
Ked ste ďaleko,neviete chodiť vy osobne udržiavať pietne miesto, zaplate nejakú slecnu, pani z dediny, aby sa ona dajme tomu raz za mesiac pozrela,pozametala, upravila vence,vyhodila kahance, sviečky.
Dospelému chlapovi, ktorý bol celý život apaticky,ignorantsky k svojej rodine vekom empatiu nenalejes,ani ziadnym skovom nedomutis k zmene. Taky je.
On sa znovu ozve,ked bude potrebovať bud€,alebo sa mu zhorší zdravie.
Ja tiež neplánujem chodiť rodicom na hrob, nechodím ani svokrovcom, ktorí sú od nás na cintoríne kúsok.je to o postoji k tejto tradícii.
Sama hrob mať nechcem, chcem byť spopolnena a rozprasena.
Vôbec to nevnímam ako neúctu, fotku svokrovcov máme doma na mieste, kde mi každý deň spadnu oči a spomeniem si na nich. Na hrob nepotrebujem chodiť.
Jednoducho stačí rešpektovať vôľu ľudí a to že majú iný názor na isté zažite tradície.
?? ...a kde ty akoze vidis problem? Nevies,ako preziva stratu.
No evidentne to bola strašná láska až za hrob 😂. Prečo nechceš akceptovať, že mu na nej nezáležalo v živote a nezáleží mu na nej ani po smrti? Načo to riešiš? Ak priateľovi na tom záleží, nech sa stará o jej hrob on, alebo nech poprosí nejakého bližšie bývajúceho príbuzného, prípadne za nejaký poplatok... Chceš sú vynútiť city od človeka, pre ktorého manželka bola pravdepodobne mŕtva už pred smrťou? Ja ako úplne cudzí človek by som sa do toho absolútne neplietla a nestarala sa (a nerozosievala ohováračky ako sa nestará a ako tvrdí že tam chodí aj keď nechodí).
O hrob sa treba starať. Ako píšu vyššie, ktovie aký mali život. Ak tam nechodí, nech to dá zakryť,
Tak ty mas LEN priatela s ktorym zijes a este zacnes byt na niekoho alergicka len zato ze dotycny pan ako MANZEL danej zosnulej zeny zakazal nechat otvorenu rakvu?....akoze a co ? Nie kazdy si potrpi robit z mrtveho cloveka vystavnu atrakciu ze ...na kukni te sa 🤦.....ty zjavne ani nevies jak ludi dokaze doslova zablokovat smrt niekoho blizkeho, proste su ludia co odmietnu otvorenu rakvu a na cintor nevpachmu lebo su si zrejme vedomi ze by ich pohlad ma mrtveho blizkeho ci chodenie na cintorin, ci take riesenie pohrebu psychicky znicilo a tak si nesu svoje bremeno po svojom distancom 🤦....skor sama na seba by si mala byt alergicka ze sudit aj ked nevies co tomu cloveku ide od tej smrti hlavou
@maranta_leuconeura ja napríklad na cintorín idem len na dušičky aj to sa premaham, ale to neznamená ze som ich nemala rada a nechýbajú mi, proste radšej si na nich spomeniem doma alebo niekde na výlete kde sme boli aj spolu a deťom poviem, ze sem nás braval aj môj dedko alebo ze toto sme robievali aj z dedkom... Jednoducho nemám rada cintoríny a nerobí mi dobre tam chodiť, každý sme nejaký, takže to musíte rešpektovať
doteraz nerozumiem týmto staraniam sa do cudzích osôb. Ako sa chovajú a čo robia a nerobia vo svojom osobnom voľne a vo svojom vlastnom živote. Čo je teba do toho či chodí na hrob vlastnej ženy? Čo ťa oprávňuje toto riešiť? Kto si vlastne? Iba obyčajná priateľka jeho syna. Nič viac. Tak sa staraj o seba a nie o človeka, ktorý je dospelý a môže si robiť čo len chce.
a mne keby syn doniesol takúto priateľku, ktorá preberá na internete či chodím alebo nechodím niekde na hrob, tak ťa panvicou ovalím. Vrchol drzosti už máte niektoré
@judar mne by to bolo jedno ale myslím si že keď sme to my ako vybavovatelia pohrebu dohodli že rakva sa bude otvárať a on poza náš chrbát vybavil že nie tak niečo nie je v poriadku keď sme stáli pred domom smútku s celou rodinou a zrazu nám povedali že ona tam nie je...mala aj mamu aj súrodencov aj deti ktorí cestovali niekoľko km a ani ju nevideli a my sme vyzerali ako idioti pretože sme celej rodine tvrdili že bude otvorená rakva a nebola
@sasa1310 mne je on už dávno ukradnutý ja mám priateľa dieťa ( ktorému mimochodom neprišiel ani na krst) a viem že nemá záujem ani o nás chcela som skôr radu ako nejako oživiť jeho city ten cintorín bol len hlavný dôvod ale očividne som to zle napísala lebo ste sa chytili len toho...asi sa jednoducho od neho odstrihneme ako on od nás a bude dobre 🙂 keď sa nemáme starať tak nebudeme 🙂

@queen_mary ale zomreli- aj otes ujo teta ... ale tym ze pojdem na hrob ich nevzkriesim .. mne staci ze si na nich doma spomeniem.. ze sa o nich rozpravame... hrob je len hrob .. aky je rozdiel stat nad nim alebo byt doma a spomynat .. kazdy vnimame posmrtny zivot inak .. a to ze ja sa lisim od teba neznamena ze som horsia ci lepsia.. ani otec si nezelal aby sme tam chodili ...