icon

Čo by ste robili?

25. sep 2022

Dobré ráno. Musela som sa už prísť vyrozprávať...mám priateľa už 8 rokov pred troma rokmi priateľovi umrela mama bol to pre nás šok keďže s priateľom bývame ďaleko nečakali sme to. Ale ide o svokra teda priateľoveho otca ten sa už vtedy o celý pohreb absolútne nezaujímal všetko som riešila ja a priateľ to som ešte chápala že asi ma toho veľa na seba ale keď som ho videla ako si kľudne sleduje telku deň pred pohrebom ženy na pohreb prišiel posledný a jediné čo vybavil je to aby neotvárali rakvu s mamou z čoho bola celá rodina v šoku keďže my sme vybavili aby ju pol hodinu pred obradom otvorili aby sme s ňou rozlúčila mama súrodenci deti ale on myslel len na seba lebo všetko čo je v podstate normálne sú pre neho ceremonie ...teraz po troch rokoch sme sa dozvedeli že on vlastne nechodí za ňou ani na cintorín chodíme k ním málo ale vždy nájdeme cintorín v takom stave ako keď sme odchádzali a až teraz sme zistili že tam nebol ani raz ale ľuďom tvrdí že chodí...neviem je toho oveľa viac ale ako by ste to s ním riešili čo mu povedať aby sa spamätal? Lebo ja už začínam byť na neho alergická

Strana
z3
autor
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
25. sep 2022

nemusíš sa odstrihovať, len stačí sa prestať starať do toho čo robí alebo nerobí. Skôr by som sa starala na tvojom mieste prečo máš dieťa s priateľom a nie manželom. Mne osobne by toto veľmi vadilo, aby sa dieťa nevolalo ako ja

autor
25. sep 2022

@sasa1310 svadba na pláne je aj bola len najskôr prišiel pohreb potom covid...ale budúce leto bude ☺️

sasa1310
25. sep 2022

tak fajn

mamaselu
25. sep 2022

Autorka pise ako obstaravatelka pohrebu a teda ho aj hradila zrejme aj vratane hroboveho miesta. V zakone je jasne dane, ze teda ma pravo rozhodnut aj o organizacii pohrebu so spravcom cintorina. Dokonca ak by sme isli pomimo, ako obstaravatelka pohrebu ma z FO jedina pravo poziadat aj napr.o exhumaciu, v tomto pripade by nemal na to pravo ani manzel zosnulej kedze nie je na zmluve ani ako obstaravatel.
Uplne pomyleny nazor v spojitosti s "cintorinovou turistikou" ako to tu jedna dotycna nazvala, skoda sa aj vyjadrovat. Len pre usmernenie, kazdy kto pohreb obstaraval, ma aj povinnost pravidelne chodit na hrob, kontrolovat a starat sa on, toto ma zakotvene v prevadzkovom poriadku kazdy jeden cintorin a hovori to aj zakon o pohrebnictve. To znamena nielen zelinku okolo vytrhat, to znamena, ze ak tam vietor ci macka zhodi svietnik ktory sa rozbije, tak poupratovat sklo okolo hrobu, rovnako tak v zime, ked nasnezi ci naprsi do svietnikov, voda v nich zamrzne a prasknu, zase je tam sklo. Pripadne ak su tam rastliny, o kvety sa starat, poliat aby neuschli ci vyliat ak je vela vody aby neodhnili...to su skor esteticke veci. Ale dalej, legislativne..ak je hrob novy, na kazdy kamen sa vztahuje zaruka ak sa dodrzi osetrovanie a zaroven plati ze sa nesmu uz na kamen pokladat vence, ktorym coskoro odhniju spodky a kovove obruce koroduju a nicia kamen, cim pada zaruka. To treba tiez kontrolovat lebo ktokolvek moze prist na hrob, nema znalost a spravi to a urobi viac skody ako ..a kopa inych povinnosti je tam ulozena na kazdom cintorine v prevadzkovom poriadku, cize pravidelnost je nie ze vhodna, ale dokonca ulozena pravne.
Cize autorka, hoci nemusela, nakolko manzel zosnulej zije, nemala povinnost obstaravat pohreb, ani ho hradit vratane miesta vopred na 10rokov, ale uz ked to urobila, tak ocakava, ze manzel zosnulej bude aspon natolko napomocny ze z casu na cas pojde skontrolovat hrob. (Nemusi zapalovat sviecku, ak manzelku uz nemal rad - na margo jedneho komentu), autorka sa teda aspon akej takej sucinnosti dozaduje pravom. Pyta sa ako na to nepyta sa druhych preco by mala ci nemala, tak tu nesudte podla toho, ze vam sa ozvalo svedomie ze to tak nerobire, tak to idete zlahcovat. Este raz, pytala sa ako, a nie ci a preco! Nic viac.

autor
25. sep 2022

@mamaselu ďakujem konečne niekto kto pochopil o čo ide 🙂 je to presne tak viem aký je viem že ho nikto nezaujíma ale už keď sa nám tam nedá chodiť častejšie ako raz za 3 mesiace tak aspoň keby tak občas zašiel pozrieť sa keď už nič iné...a keďže na ostatné hroby v pohode chodí tak si myslím že by mohol aspoň toto urobiť keď už sme to s priateľom celé platili

dahra
25. sep 2022

Mojmu muzovi zomrel otec, keď bol ešte na strednej. Od pohrebu na tom mieste nebol. Doteraz som tam nebola. Jeho mama tam chodieva sporadicky, nikdy sa o tom ani nerozprávajú. Túžbou môjho muža je nemať hrob, ani miesto, kam by sa chodilo. Tiež tomu nerozumiem, ale aj takí sú ľudia.

banalu
25. sep 2022

To co bolo medzi nimi vedia len oni dvaja... mozno si ona nezelala otvorenu truhlu... mozno sa milovali do poslednej chvile a on nedokaze ist k jej hrobu a mozno sa nenavideli a nema zaujem tam ist. Je to dospely clovek. Robi co uzna za vhodne, aj ked sa vam to moze zdat nevhodne ci sebecke.

kaktusik007
25. sep 2022

@mamaselu nemusela obstaravat pohreb a ked do toho isla, nemusi svoju povinnost starostlivosti o hrobove miesto prenasat na osobu, ktora o to evidentne nestoji,.

autor
25. sep 2022

@kaktusik007 áno nemusela ale keď prídete do pohrebníctva vybavíte pohreb a keď sa spýtajú kto ide platiť a otec vám tam povie že nemá peniaze tak čo by ste robili? Vy by ste povedala nie nepochovám svoju matku keď otec na to nemá? Prepáčte ale nerobte si srandu naozaj 😄😄 ja na nikoho povinnosť neprenášam ja tam chodím ako často sa dá len som myslela že bude aspoň taký charakter že tam aspoň zájde pozrieť ale nemá záujem o syna o vnuka o mňa ani o nikoho z rodiny je zabednený nonstop sám doma a to nie kvôli pohrebu ale to bolo už aj predtým že mal všetkých na háku preto hľadám radu ako to zmeniť možno čo i len trochu a to že to píšem v mojom mene neznamená že sa do toho starám len ja lebo "nepatrím" do rodiny toto riešim s priateľom lebo si myslím že keď s niekým žijem a mám dieťa tak mu asi nebudem hovoriť nech si to rieši sám...

kaktusik007
25. sep 2022

ak dedko nema zaujem o syna, o vnuka, o pochovanie vlastnej zeny --- tak je potrebne ho nechat tak a neriesit.

stary_ujco
25. sep 2022

On sa meniť nechce. Tak načo sa snažíš ho na stare kolena prevychovat a vzbudzovať v ňom akesi city. Ze sa nestara o hrob podla tvojich predstáv? Tvoja predstava je, že každé 3 mesiace je zanedbavanie hrobu. Ja tak často ani okná doma neumyvam. Nieto ešte aby som chodil s takou frekvenciou svokre pomnik zametat...

Strana
z3