Čo by ste robili? Som tehotná, žijem v zahraničí a chýba mi domov
Ahojte s priatelom čakame babatko, zijeme v zahranici a mne velmi chyba domov. Nezijem v zahraniči dlho iba nejake 3 roky ale uz ma to nebavi za 3 roky som vystriedala 6 miest a už mam toho dosť takto "kočovať" chcem sa vratiť na slovensko byt pri mojej rodine a hlavne chcem aby môj syn vedel kde patrí, aby nebol každy rok v inej škole,.aby mal.kamaratov od malička tak ako ja, a jeho otec..nepiste mi tu debiliny ako som.nadtym mala premyslat predtym ako sme si spravili dieta a bla bla..Tento pocit ma zoziera par tyzdnov inak som bola presvedcena ze pre moje dieta bude urcite najlepsie ak bude rozpravat tromi jazykmi ze nieje nic krajsie pre dieta ako ked moze vyrastat v slnecnej krajine,pri mori..
Môj partner na slovensko nechce ist lebo "on zoseba nepojde robit k*k*ta za 700e.
Ja si myslim.ze je to z jeho strany sebecké.. viem ze chce zarobit viac aby sme sa mali lepsie ale ja teda rozhodne niesom.z.tych co.si potrpia na peniaze.. vela rodin existuje s takymito platmi a su stastni.. no ja niesom stastna tam kde som.a to je premna velky problem,nebola by som tu stastna ani kebyze mam milion na ucte... čo by ste robili? Ostali by ste tu aby ste udrzali rodinu pokope? Alebo by ste si isli za šťastim aj ked sama a vas syn by nevyrastal s otcom.
Zratalaa by som si koľko z 3500 eur viete reálne ušetriť nie koľko máte príjem.Kde budeš rodiť?Ak máš od 3 m dieťaťa pracovať a platiť nejakú Ukrajinku čo sa Ti bude starať o dieťa prípadne koľko budú stáť jasle hneď by som išla domov.Neverim, že dokážeš mimino od prsníka dať do jaslí.Neviem od koľko m tam sú jasle, ale asi ma už neprekvapuje nič.Pravdepodobne si si na zahraničie nezvykla a očakávate každý iné nič neobvyklé, keď žena otehotnie, že ju to ťahá domov k rodičov, niekde kde je zazemie a pomoc.Len treba myslieť aj na to, že on je otec a čo ďalej??môžeš sa vrátiť ty a prípadne do roka, dvoch on môžete žiť na diaľku, ale to kde chcete bývať a vychovávať je alfa omega vztahu
@maciatkolulu ale ja som to tak nemyslela,môj syn nikdy nežil v cudzine a napriek tomu ovláda 2 svetové jazyky fenomenálne aj s prízvukom a skrátenými verziami slov,ktoré má každý jazyk,čo mu umožnilo dlhodobú stáž v Štrassburgu,kde je nevyhnutná komunikácia odborná vo vysokom leveli,teraz je v Chicagu ( nie erasmus ) ...chcem tým povedať,že ak sa jazyk aj doma užíva aktívne ( nemyslela som kurzy,jaz. školy ) tak to má taký istý prínos ,ako keď dieťa vyrastá v cudzine...Súhlasím,že jazyk je bónus,ale toto kritérium by vzhľadom k príbehu autorky by nebol pre mňa podstatný....
@naniki tak ono autorka je iný prípad... Tam jasne, ze riešiť jazyk v čase tehotenstva nie je nejako relevantne😉ale ten cudzy jazyk keď dieťa chodí do školy s deťmi atd, je proste iné, ako keď sa učí doma. O tom má nikto nepresvedčí, že sa naučí s prízvukom a všetkým doma na sk. Iné je keď už robí a je v kolektíve, ale aj tak sa ťažšie prispôsobuje ako cudzinec, ktorý vyrastal a žil v danej krajine. Napríklad dialekt. Hovoria v práci spisovné, lebo musia, ale bum naraz prejdú do svojho dialekt a človek so spisovný čistým jazykom je v prdelke a veľa x nerozumie nič. Asi chápes co chcem povedat
@maciatkolulu naprosto ťa chápem,len je ti jeden fenomén...a to, že tie kolektívy sú tak multijazyčné,myslím tým,že do triedy chodia spolu od mexičanov cez hispáncov,podobne v škôlke....privátnu školu si majorita nezvolí,takže až tak celkom by som nesúhlasila.Poznám kvantum slovákov,ktorí odišli za prácou,žijú tam 10 rokov ale moja angličtina je oproti ním briskná !!!Pretože pracujú s inými národnosťami..poliaci,rumuni,pakistánci a pod....takže jazyk aj napriek prostredie nepochytili, to isté mi povedali že je v školách....štátnych samozrejme,je tam zmeska národností a britská alebo americká angl. vôbec nie je taká, ako si mnoho ľudí myslí...nehovorím,že všade je to tak....
@vlcik1 no podľa mojich skúseností je 5000 frankov vo Švajčiarsku veľmi nadoraz, pre dve osoby. Nieto ešte keď má človek deti a chce si dopriať určitý štandard (pekné bývanie, dobre poistenie, občas reštaurácie, služby, výlety a pod.), Vtedy je to si myslím nerealne..my sme boli dvaja, mali výrazne viac a teda nejak extra dovoľovať sme si nemohli..Podla mňa životná úroveň v Ch s príjmom 5000 je možno podobna ako tá s príjmom 2000€ v Bratislave, čo dnes nie je žiadny nadštandard..
Určite neodchádzaj teraz,byť sama na dieťa je onicom...čo.tak.castejsie chodiť na.slovensko ?
Ja by som zostala.tam
@naniki tie sú väčšine krajín podstatne vyššie ako na sk, ale veľa ľudí si myslí, že waaaw3000eur, ale už nevidia, že ani sa dotycni nenadychnu a peniaze sú fuč...
@blabla22 zivot v CH je perfektny ked ma clovek kvalifikovanu alebo aspon trochu lepsiu pracu. Inak sa to neoplati. Rodina potrebuje aspon 8000chf mesacne aby sa dobre zilo. Peniaze musia byt vzdy odlozene na zdravotnu starostlivost kedze si to clovek plati sam. Poznam vela ludi ktory ziju z mesiaca na mesiac a k doktorovi radsej nejdu lebo bude treba platit. V takom pripade radsej naozaj volit odchod.
Riesim podobnu dilemu, ale niesom tehotna a byvam na Slovensku, ale 250km od mojem rodiny a ide ma uz je*bnu* z toho, ze niesom doma. Moj manzel nechce ist späť. Navyse mame hypo na byt.. Viem, ako sa citis a co prezivas. No ja by som pocuvala svoje srdce a zaroven aj rozum. Takze by som sa vratila. Ja mam tiez svoj plan kt. zacinam pomaly realizovať, len to ide tazko.. Vratim sa domov🌹
Vela stastia pri rozhodovani
Ahoj, rozumiem ti..aj ja som zila v zahranici.. a vratila som sa hlavne aj kvoli mojmu partnerovi.. ci to bolo dobre rozhodnutie uvidime casom.. teraz si tehotna emocie v tebe lomcuju na plne obratky, mas aj podvedomy strach s toho co pride, ze ako to bude ked uz babo bude na svete.. kto ti pomoze, atd. Alo byt pri rodine ma svoje vyhody a komfort.. ale treba si aj trosku spomenut ako to funguje na Slovensku.. aj ja ked som sa vracala na Slovensko bola som cela bez seba, tesila som sa..mala som predstavy, plany.. ako vsetko sa mi pomaly plni, ale stale dostavam "facky" od slovenskej spolocnosti a systemu.. ako sme skorumpovani, ako tu veci nefunguju, ako musis mat znamosti aby si nieco vybavila, dokonca aj zdravontnu starostlivost aby si dostal normalnu.. ako meni sa to ale velmi pomaly.. si sama musis povedat, ze v akej krajine chces aby vyrastali tvoje deti, co je pre ne najlepsie.. 🙂
Moja švagriná žije v USA. Už roky plánuje návrat domov, lebo jej chýba rodina, jej syn rodinu v SR takmer ani nepozná, ale víťazí rozum.
Teraz cez sviatky boli doma, sama povedala, že hocijako jej je smutno, nevie si život v SR už predstaviť.
S majím manželom (bratom) majú nádherný súrodenecký vzťah, ale spejeme tam, že skôr láka ona nás do zahraničia, akoby sa mala ona vrátiť.
Keď odchádzala do USA, kde žije už 10 rok, začínala od nuly. Brala každú robotu, čo sa iba dalo. Neskôr sa vydala, teraz žije v luxusnom dome, má lukratívne zamestnanie, nič im nechýba, iba rodina.

@naniki jasne, ze hej, ale malé dieťa sa naučí najľahšie bez stresu a uplne prirodzene, je zzite s kultúrou a všetkým čo dospelých, nech akokoľvek ovládajú jazyk robí hneď pristahovalca, cudzinca. Dieťa chytí správny prízvuk, všetko. Učí sa absolútne prirodzene a vôbec mu nevadí, že mama naňho jedným jazykom, táto druhým, medzusebou tretím dajme tomu, dieťa, malé dieťa sa ma učiť cudzí jazyk iba od rodiča, ktorému je to rodným jazykom a nie, že ma par ročníkov kurzov a už na ihrisku vykrikuje a snaží sa byť natívsoeaker