icon

Čo je to s ľuďmi? Reakcia na udalosti v Čechách.

skumavka
18. okt 2019

Milé zienky, nechcem tu víriť diskusiu, ale toto proste musím dať von. Nevedela som ani kam to zaradiť, tak to dávam sem. Tušila som, že nemám čítať správy na webe (mám veľmi málo času na takéto aktivity ), avšak včera som tak po dlhšom čase učinila a ostalo mi na srdci veľmi ťažko- preťažko.
Neviem, či ste aj vy zachytili ten otrasný prípad z Čiech, kde ešte minulý rok zomrel 3 ročný chlapček po tom, čo ho utýral nevlastny otec. Taký smútok a bolesť som už dávno necítila. O tom netvorovi, čo to páchal, písať nejdem, azda len toľko, že prvýkrát v živote som sa modlila opačne-a síce tak, že Bože, pokiaľ je nejaké peklo, daj, nech tento netvor z neho nikdy neunikne. O matke toho dieťaťa sa pre istotu radšej nevyjadrim. Rovnako ani o výške trestu, ktoré ten netvor dostal...
Ale to, čo chcem zo seba dostať, je toto: TO SI OZAJ NIKTO V OKOLI NEVŠIMOL, ČO SA ZA DVERAMI TOHO BYTU ODOHRÁVALO? TO NIKTO NEPOČUL PLAČ A NÁREK TOHO MALÉHO DIEŤATKA? Odpoveď je myslím, jasná. Iste, že to ľudia počuli, tušili, ba dokonca ako sa údajne niektorí sami potom vyjadrili - VEDELI! A mlčali!!! Toto je pre mňa nepochopiteľné, neviem, ako sa s takýmto pocitom dá ďalej žiť- že za dverami susedného bytu niekto systematicky týra malé bezbranné dieťa, ktoré nakoniec na následky týchto krutostí umiera a ja ANI NEMUKNEM. Dieťa, ktoré nemá kapacity ani možnosti ako sa brániť, ako tomu šialenstvu uniknúť, ktoré je v danej situácii úplne nemohúce, odkázané na pomoc dospelých. Povedzte mi, som precitlivelá? Čo sa to ľudia s nami deje??? Kde sa berie toľká ľahostajnosť? V dobe, keď mame k dispozicii internet, mobily, všemožné nástroje na komunikáciu sa nenašiel jediný človek, ktorý by hoci ANONYMNE upozornil príslušné úrady? To si hovoríme ľudia?
Je mi zle.
Dušičke toho malého anjelika prajem, nech v nebi nájde láskavú náruč, ktorú na zemi nepoznalo❤ 😢

Strana
z2
83lenka83
18. okt 2019

@skumavka deje sa to stale, mam otca alkoholika, ake detstvo som mala neprajem nikomu, kazdy vedel, ze ma mlati od malicka, matka sa ma nezastala, susedia ba dokonca aj rodina o tom vedela a nikto nic neurobil, chodila som zbita, nevyspata, hladna, bez desiaty v starych handrach, spinavom spodnom pradle a nikto to neriesil. Nastastie som to prezila v relativne dobrom stave. Doteraz som neodpustila rodine, ze toto dopustila. Ludia sa nechcu miesat ale mali by zakrocit lebo nasledky pre to dieta su dozivotne.

arcticcode
18. okt 2019

Ja sa miesam do vsetkych a preto ma vsetci nenavidia...

pribinak
18. okt 2019

Pozri, staci citat diskusie tu na koni. Ak niekto navrhne takyto problem vo svojom okoli, polovica prispevkom sa nesie v duchu: nestaraj sa do druhých, ries si svoje priblemy, nevies sko to je, chces, aby zbil sj teba?
Zial ludia su ľahostajní a tak to potom casto aj vyzera

tina_28
18. okt 2019

Som na tom podobne velakrat sa zamyslam ako mozu byt niektori ludia taki...nevrazivi k sebe zavistlivi neprajni protivni kruti dokazu ublizit blizkemu a aj inemu. Nevinnemu napr dietatu alebo zvieratam atd...nemyslim si ze som negativny clovek len vnimam iste veci asi triezvejsie ako ostatni nemam ruzove okuliare a mam pocit ze okolo nas sa deje viac zleho ako dobreho. Ludom chyba cit laskavost ohladuplnost sucit a ine...kazdy pozera na seba a ked to aj vyzera ako nieco pekne nakoniec zistite ze to je pretvarka. Ludia vedia byt pekne svine a ze viem o com pisem. Stve ma to no jedine co na tom mozeme zmenit je zacat od seba. Snazit sa pomoct blizkym ak to ocenia a tym ktorym pomoct mozeme.

miadi
18. okt 2019

Tak podla mna najviac zodpovedna je v takychto pripadoch mama. Ta by mala chranit svoje deti ci uz pred vlastnym ci nevlastnym otcom , . Nasi susedia si mozu mysliet ze malu tyrame lebo Ta vie revat pre nic akoby ju z koze drali proste sa taka narodila .. neviem nic o tomto spomenutom pripade. Ale pamatam si pred par rokmi video ako hadzal otčim v hotelovom bazene 4r dievcatko do vody ako handru vzdy ked vyliezla ju zdrapil a šmaril ju tam znovu a znovu až ju vysilil na smrt a umrela. Cele je to na security paske hotela. Kde bola mama? Ze spala na izbe. Hmm cez den. Bol to daky mensi hotel maly bazen nikto iny tam Nebol len to dietatko a ten chlap ., Ale urcite to videli zamestnanci hotela. Niekde v latinskej amerike ci mexiku uz neviem. Ved ta matka musela vediet co je to za chlapa. A ak nie tak bola velmi slepa lebo taka agresivita voci dietatu sa prejavi. Poznam z detskeho centra jednu co mà 6deti a 3 uz vacsie okolo 9 11 v škole povedali že ich otec bije asi mali aj modriny. Tak dostal otec daky zakaz 2mesiace nesmel byvat doma nesmel byt pri detoch a tie vacsie dostali nejaky letny program v komplexe ( bazen telocvicna) A ta matka povedala ze deti klamu že už ich davno nezbil. Davnejsie mi vravela ze jej muz chce 12deti a ze ona iba 8 ( su z takej sekty Mennonite ) inak nepoznam nikoho co by bol kruty na deti skor naopak milujucich rodicov. Ludia su vo vacsine dobri aj ked sa deju strasne veci na svete kazdy den.

jany149
18. okt 2019

@83lenka83 je mi lúto,čim ste/si si musela prejsť...
.mrzí ma to......
nedivim sa ,ze sa rodine tazko odpúšťa....ani ja by som neodpustila......
prajem už len šťastie a všetko dobré☺

janulka257
18. okt 2019

@skumavka ja som tento prípad nezachytila ale je to príšerné... som matka dvoch dievčatiek a keď si predstavím, že by im niekto ublížil, hrozné... nechápem ako ktokoľvek môže ublížiť dieťaťu. Pracujem ako lekárka na gynekogii a zopár krát som vyšetrovala malé dievčatka pre podozrenia zo znásilnenia, srdce mi pukalo... žiaľ keď sa jedná o deti, ľudia často mlčia.. tiež som bola ako malá fyzicky týraná, susedia museli všeličo počuť a nikto nič..

jany149
18. okt 2019

@skumavka akurat u nas tu v nedalekej dedine sa riesi podobny pripad...mám kamošku,ktorá robila na UPSVaR na kuratele a ide svedčiť na súd ohĺadom tyrania 3 roc.chlapčeka,chlapca nasli s modrinami,natrhnutou slezinou, dobiteho...v nemocnici bol 2-3mesiace kym sa z toho dostal fyzicky....ale co detska dusicka.....
v novembri je sud,uvidime ako to dopadne.....
chlapca teraz vychováva stará mama...

mariejenka
19. okt 2019

Och, pripomenula si mi to. A tiez tragediu na ukrajine kde mladá matka nechala dve deti obe pod 4 roky same 9 dni...jedno je uz anjelik.😢
Tiez mam za to,ze tam bola chyba v zene, nebola matka v psychike,len prosto porodila dieta ale v hlave nebola vlcica,co svoje mláďatá ochráni. Ta mlada z ciech,nechcela byt sama tak zila s kretenom, a okolo vsetci slepí hluchí...strasne ...materinske srdce stlaca uzkost,aj za cudzie dieťa,ked sa mu ubližuje.
Ja som akurat vcera kričala na chlapcov 9-10 rocnych, hrali futbal a odrazu pocujem silne mraucanie, aj sykot...a chlapci s hluciku a stuchaju do mačky!!! Tito chlapci skusaju,ale dvaja mali na male aby sa nerozlakali,ked som im predostrela,ze nech si predstavia, že na mieste macky by bola ich sestra,brat a niekto by im ublizoval,bali by sa ,nemali uniku! Sucit,vcitenie sa do ineho,toto musime ucit uz nase male deti inak nepoznajú empatiu. Ale ucit používať aj zdravy rozum, aby sa nedali manipulovat,a neboli naivne, nekriticke. Nechcem zo syna vyhovat žiadne "slniečko" ale ani bezcitného sebestredneho človeka.
Za každé dieťa, ktoré trpí, mi krvaca srdce,a to svoje diete stistkam o to tuhšie 😢😢😢😢

skumavka
autor
19. okt 2019

@mariejenka krásne si to napísala, presne tak to cítim, o to tuhsie stiskam tie svoje. Najmladsi ma tiež 3, tak o to viac sa ma to dotýka. Áno, naše materinskej srdce krváca, keď sa ubližuje aj cudziemu dieťaťu 💔

skumavka
autor
19. okt 2019

@janulka257 takže vieš aj z vlastnej skúsenosti, ako ľudia vedia byť hluchí, slepí. Tiež som lekárka, s deťmi síce nerobím, ale dá sa povedať, že robím aj s obeťami takéhoto detstva, teda tie dôsledky z dysfunkcnych rodín vidím

mariejenka
19. okt 2019

@skumavka ja mam jedno trojročné 💙 a dakujem za uznanie🤗🍀

skumavka
autor
19. okt 2019

@miadi ja viem, že toto moze byt osemetna vec, volať sociálku, keď z bytu pocujem detský plač a krik, môže to byť celkom inak. Sama mám najmenšieho krikluna od bábätka, kričí len aby kričal 🤣 Ale neverím, že tam nevidno aj iné evidentne znaky, že tam vo vzťahu k tomu dieťaťu nie je všetko ok. Vsak on ho trapil dlhodobo, ku koncu uz malý bol vraj apaticky...Len ľudia sa nechcú miešať , su alibisticki, zavrú svoje dvere a nevidím, nepočujem. Minimálne by som si tie ksichty začala viac všímať a teda podať anonymne podnet je to najmenej, čo môže človek urobiť. By ma zaujímalo, ako to to okolie potom bralo, všetci tí, čo nekonali, či ich aspoň svedomie hryzie, alebo su uz načisto citovo otupeni

skumavka
autor
19. okt 2019

@83lenka83 hrozne, verím, že si nesies z detstva ťažké spomienky . Prajem ti, aby si dokázala pre svoje deti vybudovať laskyplny domov, to vylieči aj tvoje zranenia

skumavka
autor
19. okt 2019

@pribinak veď toto, presne tie časté odpovede-nevieš ako to je, nestaraj sa do toho. Len toto ešte dokážem pochopiť, pokiaľ trebárs chlap otlka ženu, ona je dospela, ma /mala by mať kapacity si pomôcť, alebo si nájsť pomoc, ale to dieťa nemá šancu, nedokáže plánovať a hľadať pomoc:(

skumavka
autor
19. okt 2019

A ešte baby, veľmi ma poburil aj trest čo to individuum dostalo. Tuším 10 rokov basy. Lebo vraj skutok nebol klasifikovaný ako vražda, ale ako týranie blízkej a zverenej osoby s nasledkom smrti. Ja teda neviem, asi som z inej planéty, ale nie je horšie niekoho utyrat ako ho jednoducho zabiť???

pribinak
19. okt 2019

@skumavka moja kamoska robi takom zariadeni pre matky a deti. Raz mi rozprávala, ze mali male dieta, ktore doma mama pre nieco fakt velmi zbila. Malo okrem modrín sj velku tržnú ranu na tvári. V skole sa deti pýtali, ze co sa mu stalo. Povedalo, ze mama ho zbila. Uvitelka to pocula. Povedalo to aj jej. Potom prisla ta moja kamoska za tou citelkou, lebo sa chcela rozpravat o mame a tom dietati a prisla na pretras aj ta rana na tvári. Uvitelka povedala, ano videla som tu ranu, dieta povedalo mi ze to urobila mama, ale neverila som mu, ze to urobila mama.

skumavka
autor
19. okt 2019

@pribinak ved to, že stačí tak málo

evkano1402
19. okt 2019

akokeby malé deti nemali žiadne práva, pretože to nevedia vyjadriť, čo sa im deje, nemajú komu, najmä ak sú týrané vlastnými rodinnými príslušníkmi 😢
často to aj vytesnia zo svojho povedomia, aby dokázali prežiť a až v dospelosti sa im to v mysli vracia
a keď konfontujú tyrana (často už starých a senilných ľudí), tak ti "neľudia" sa im vysmejú, popierajú alebo si to "nepamätajú"

83lenka83
19. okt 2019

@skumavka dakujem, az pri mojom synovi som si naplno uvedomila zlyhanie matky, dovtedy som ju skor lutovala. Vybudovala som si vlastnu zdravu rodinu a som za nu nesmierne vdacna <3

janette321
19. okt 2019

@pribinak presne tu ten kôň . staraj sa o seba ... plus keď vidím že najviac lajkov a podpory v komentoch dostane tá čo si každý deň doma otvorí fľašu . a ešte sa idú jedna cez druhú predbiehať ktorá viac huláka po deťoch ...

pribinak
19. okt 2019

@janette321 presne

lucyluv
19. okt 2019

Jedine co mozes urobiť pre lepsi svet je to, ze ked nieco take v okoli spozorujes, upovedomis príslušné organy.

vendulka80
19. okt 2019

Ono je to hlavne tym, ze bohuzial kazdy ma schopnosť splodiť dieta. Bez ohľadu na to, ci ma aspon dvojciferne iq. Je to vidiet aj na MK. Kolko ke takych diskusii, kde je baba este len slobodná a uz píše ako ju partner uráža, vydeľuje peniaze. A ked jej začnú pisat aby to ukončila tak zmaže diskusiu. A este k tomu sa snaži o dieta. Je to v prvom rade chyba tej zeny. Nechá sa týrať psychicky, ekonomicky a co caka, co taky partner urobi s dieťaťom? To iste, co s nou. Ano, okolie je nevsimave a ľahostajne. Lenze x krat sa stalo, ze aj ked niekto nahlásil, zena chytila stranu muzovi a “ved sa nic nedeje”. Este nahlasovatel mal opletačky. Ja som zažila nejeden krat pripad, ktorý sice nesúvisí priamo s týraním ale skor s pomocou blížnemu a so snahou urobit niekomu dobre. Doviezli pacienta po ťažkej nehode s polytraumou, na mieste ho ratovali vsetky záchranné zložky ale aj bežní ludia kym neprišli sanitky. Par dni nevedel o sebe a ked sa z toho vylizal, zacal sa velmi zaujímať, kto mu poskytoval prvú pomoc. Vsetci si mysleli, ze sa chce poďakovať. Ale on zacal cez policajtov riesit, ze mal zlatu retiazku a niekto mu ju ukradol. Proste jeho priorita nebola, ze mu zachránili zivot a vtedy kazdemu bola u prdele jeho retiazka. Tak obvinil všetkých záchranárov, civilov, ze ho okradli. Takze aj takýto dokáže byt clovek, ktorému sa pomoze. Preto je mnoho ľudí ľahostajných lebo sa jednoducho boja.

dzulik_
19. okt 2019

Neviem či ste zachytili, ale nedávno po internete kolovalo video kamerované matkou dieťaťa, kde otec cca 8 mesačnú dcérku nútil naučiť sa chodiť úplne nepochopiteľným spôsobom, facky také, čo dobre že dievčatku hlava neodletela, hádzanie na zem atď atď. Nedokázala som to pochopiť, ako sa matka na to môže pozerať a ešte to aj kamerovať!! 🤮 častokrát za to môže žena, ako už bolo spomenuté vyššie.. ľudia sú bezcharakterné a bezcitné 🐷🐷 stále mi je ťažko, keď si na to spomeniem 😔

marca12
19. okt 2019

@skumavka ono sa velmi lahko sudi. Po funuse je kazdy mudry a ludia radi rozpravaju aj to,co nevideli,nepoculi. Mozno sa im to vtedy nezdalo ako tyranie,len ako normalne hlucnejaie dieta a otec. Tyran je castokrat navonok mily,priatelsky,skryva svoju tyransku povahu. Mali sme susedov,ktory sa vecne hadali,deti boli zakriknute a tiez som velakrat vahala,ci riesit alebo nechat tak. Na jednej strane zavolas pomoc,odoberie ich socialka,pojdu do domova,bude im tam lepsie? Keby jedno z tych deti rodic zahlusil,tiez by som to inak videla a az vtedy by som si vsimla,ze to bolo naozaj vazne. Neviem,ci rozumiete ako to myslim.

lenpi
19. okt 2019

On je mozno problem aj v tom, ze mnohi nasilnici su manipulatori, ktori navonok vystupuju ako milujuci rodicia...maju pracu, su mili, pozdravia, pomozu, navonok sa k dietatu spravaju normalne a vedia s pokojom vysvetlit modriny aj plac. A potom je tazko hodnotit, ci ide o nasilie, alebo ma rodic pravdu a njc sa nedeje. A nikto nechcebyt za toho, kto rodine robi problemy a zvelicuje

karolinakr
19. okt 2019

@dzulik_ jaaaa som myslela, ked som to videla, ze skocim na ten televizor a hlavu mu odtrhnem.Tak to bol neskutocny hnus.Keby som tam bola, odbila by jeho posledna hodina.No hrozny cirkus by som narobila.Chuda male dievcatko, jasom myslela, ze zle vidim.

karolinakr
19. okt 2019

@arcticcode menej miesat ustami a viac vareskou

Strana
z2