icon

Čo mám robiť, aby som nebola nešťastná a mala svoj kľud?

michaela567y
13. jan 2021

Zdravím a prajem pekny deň. Zaujímal by ma vás názor, skúsenosť alebo nejaká rada na moju situáciu. Bývam s tatom ktorý je na dôchodku, stále nadáva na všetko, stará sa do mna a do všetkého čo sa deje, hrabe sa mi vo veciach a strpcuje mi vyslovene život a nemam už ani chuť žiť lebo s nervami idem do roboty a v strese sa vraciam domov, že čo zase bude 😢 .. mám 20rokov a pracujem na dobu určitú. Príjem mám celkom dobrý (okolo 1000€) a do domácnosti prispievam 150€ (náklady na nás byt sú 220€) čiže platím väčšiu polovicu a tým pádom je moj otec na mne závislý. Ja sa chcem osamostatniť, no všetky nájmy sú okolo 450€. Nedokázala by som platiť svoje a ešte aj jeho. Čo mám robiť aby som nebola neustále nešťastná a mala svoj klud? Ako mám otcovi povedať nech ide do menšieho bytu aby to zvládal platiť ? Ešte chcem povedať že moj otec veľa prefajčí, ma pôžičky atd preto nemá peniaze a najradsej by mna o všetko obral🥲😔 mám aj priatela ale ten býva u rodičov v dome, tam bývať ísť nechcem a on tiež ešte nechce ísť z domu lebo zevraj je to preňho nevýhodne. Čiže ja som pripravená sa uskromnit a postaviť sa celom povinnostiam, len najväčšia ťarcha pre mna je moj otec😢

Strana
z2
lucia147852
13. jan 2021

Z 1000€ sa nevieš osamostatniť? Ouje. My sme v ba za jednoizbak platili 420€. Keby si prenajmes samostatnú izbu tak vieš najist 200-250€. Ľudia z teba neodhryznu. Aj keby rovno máš jednoizbak tak z 1000€ vyzijes. Ty sa bojíš osamostatniť a to je rozdiel. Kto chce cestu nájde.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pribinak
13. jan 2021

Ja poznám rodinu, ktoré majú aj dieťa a vyžijú aj z tvojho príjmu

oli18
13. jan 2021

@michaela567y tvoj otec kde bol pred 25 rokmi, ked sa predavali druzstevne byty za bagatel do osobneho vlastnictva? To bol este mlady a urcite mal aj pracu. Zaspal dobu. Teraz si ziaden dochodca nedokaze kupit vlastny byt, toboz nie tvoj otec, podla toho, co o nom pises. Ak o byt nechcete prist, musite v nom ostat a platit zan. Informuj sa v druzstve, ako je to s prechodom uzivacich prav na blizku osobu. Ak odides z bytu, aby si ten narok po otcovej smrti nestratila. Lebo najomny byt uz v zivote od nikoho nedostanes.

karelova
13. jan 2021

@michaela567y súhlasím s @elizabet173 si oveľa šikovnejšia nez si myslis a aj viac ako väčšina tvojich rovesníkov (mas stabilnú prácu so slušným príjmom, auto). A aj prejavom si velmi sympatické žieňa, ktore vsak neverí vo svoje schopnosti a ze sa zvládne postaviť na svoje nohy bez pomoci mužov (otec, priatel).
Mas na to, ber rok 2021 ako novy začiatok a ukaz im, ze si samostatná jednotka a zvládneš to. A priateľa skutočne kopni do zadku, on si ta nezaslúži. Nájdeš si lepšieho. Držím ti palce ✊

michaela567y
autor
13. jan 2021

@oli18 Herne a alkohol

mily7
13. jan 2021

@michaela567y veď tie baby o ktorých chces počuť tak sa osamostatnili presne tak ako to tu píšu ostatné baby. Zobrali nohy na plecia a aj keď kamošky nechceli, šli samé z domu busom do sveta. Nie každý mal počítač doma vtedy takže rodinu videli raz za 9 mesiacov, písali listy domov. Našli si kamarátov, menili podnajmy. Poplakali si keď bolo zle,znova sa nakopli a krôčik po krociku sa osamostatnovali. Našli chlapa zas spoločne bývanie, rozhodnutia kde sa bude bývať vo svete, prekonávali prekážky. Podnájom, spoločná izba pre začiatok. Treba to skúsiť, osamostatniť sa,začať si veriť. Inak výhovorky sú na všetko. Ak v ďalšom živote. Prečo nebyvat ďaleko od rodičov,prečo nebyvat blízko rodičov,prečo nemať deti,prečo neísť do takej prace..Treba si vytýčiť priority. Veď to vidíš v tomto svete práve teraz. Ak sa ti nepáči život doma,odsťahuj sa. Aj s tými problémami čo pridu to bude vždy lepšie ako trpieť toto.

kubkovamama
13. jan 2021

@michaela567y s tvojim prijmom ani nerozmyslam a beriem hypo.V budúcnosti nevies co a ako,ak sa teraz da,kup si garzonku,jednoizbak.Na priatela sa neohliadaj,si mlada a nechcem urazit-urcite nebude posledny v tvojom živote a hlavne neber hypo s nim.Kym nemas deti a mas dobru pracu,ved tisicku ma 4clenna rodina.

evalin88
13. jan 2021

@michaela567y no, moj otec tiez vela prefajci aj celkom dost pije, ale pracuje a plati si podnajom 450e.. nieco aj mesacne usetri. Viem ze z dochodku, jedneho je to tazsie, mam tak babku, ale jej zas nedavaju peniaze, ale spravia nakup, maso, prasky na pranie, pripadne na lieky pokial jej nevyjde. Ona peniaze ani nechce vziat od nikoho, ani od synov ani od nas vnučat. Dokonca ju mrzi ze nemohla pravnucatam, ktorych ma 6 kupit darceky k vianociam. Urcite je to o povahe. Neviem kolko ma otec dochodok, na by som sa odstahovala, ale namiesto penazi, by som mu dajme tomu 3-4x do mesiaca nakupila potraviny ( nie alkohol) on nech si plati z dochodku naklady na byt.. a hold s alkoholom a cigaretami bude musiet znizit spotrebu.

ifava
13. jan 2021

Radsej odid, nejako si poradi to sa bat nemusis, pripadne mu nieco mozes prispiet, ale dotovat ho nemusis, obcas musime pozerat viac na seba ako na inych

lujza123
13. jan 2021

@michaela567y už si tu písala, už som ti aj odpovedala. Tak skúsim trochu priamejsie.

Na čo dokelu čakáš? Príjem úplne parádny na mladú, zdravú, zamestnanu babu, žiadna hypotéka, splatky, žiadne decka, psy, mačky ani iné prekážky.

Jediný jeden tvoj problém je ze si s prepáčením priposrata dospieť. Nie otec, priateľ, ani ponuka s 300 eurami za izbu, iba ty sama sebe si prekážkou.

Tak máš prácu na dobu určitú. No a? Co si ročník narodenia 1945 že máš nutkavu potrebu skysnut až do dochodku v jednej pakarni so zmluvou na dobu neurčitú? Co je to jedna jediná práca na svete alebo kde je problém?

Nevieš ako hospodáriť s 1000? Eurami keď ti je 300 za bývanie veľa? (co prepáč silno pochybujem ze také peniaze chce niekto za izbu, len tak náhodné som pozrela spinkaj.sk a ponuky od 150 e mesacne v najdrahsej Bratislave). Nehovoriac o tom ze s takým platom si môžeš kľudne prenajať 3 izbový byt sama a nájsť si spolubývajúcich podľa tvojho gusta. Keď to to nevychádza niekde urobili soudruzi chybu. S rozpočtom 1000 eur my vyžijeme 3 clenna domácnosť + pes + hypotéka.

Co otec? No nič, chodiť vie, rozprávať tiež, dementy hádam nieje, plienky ešte nepoužíva. Zariadi sa, neboj. Tak bude menej fajčiť alebo si nájde menší byt. Nezamyslaj sa nad ním kým to skutočne, naozaj skutočne nepotrebuje.

Nad frajerom tiež nie. Kym je nezrely a potrebuje mama hotel jeho chyba. Možno sa rozhýbe keď sa rozhýbes ty.

Ešte raz, nebuď posrata. Máš všetko, si mladá, zdravá, máš miliardu možnosti co so životom. Nie tu vypisovať na fórum znova a znova s tou istou témou. Musíš si sama pomôcť, nikto iný ti nepomôže.

Dospej už prosimta. Vek na to mas

lujza123
13. jan 2021

Je také prislovie " Keď sa vyberies na cestu chodník sa vždy nájde" alebo "najskôr musíš za sebou zavrieť všetky dvere a až potom sa ti otvoria nové".
Pochybnosti, strach to mame všetci. Len niekedy je lepšie najskôr konať a až potom premýšľať. Nie sedieť na zadku a strachovať sa co bude, ako bude a celý život premarnit strachovanim sa.

Pozri keď ti je zle vždy sa môžeš vrátiť o krok späť. Teraz si sama, deprimovana z otca, nešťastná, naozaj si myslíš ze si pohorsis? Ze tam niekde, možno aj v inom meste ta nečaká nič lepšie? Ze tam niekde nieje mala izbietka iba pre teba do super spolubývajúcimi z ktorých budú naj kamošky? Myslíš ze to naozaj bude horšie ako teraz keď bývaš so senilnym prepitim oteckom, pre ktorého sa akože "obetujes" zatiaľ čo on prehajdaka peniaze v herni?

Hlavu hore prosimta. Všetky priania sa vedia splniť, keď si presvedčená že tvoj mizerný život nemá riešenie a nič lepšie si nezasluzis tak si tu realitu aj naozaj stvoris a budeš sa mat mizerne.
Keď ale maš krajšie, lepšie, odvážnejšie sny a veríš im tak sa stanú zázraky a naozaj sa splnia.
Len treba spraviť prvý krok a ono to potom už pôjde samo.

Ja keď si neverím alebo sa chvíľu nedarí pozriem si na fb ci insta inšpiratívnych ľudí. Ľudí ktorý častokrat napriek ťažkému hendikepu (na vozíku, po rakovine...)dokázali precestovať svet ci vymyslieť úspešne podnikanie a vtedy mi to dôjde. Dokelu, ved všetko mam, zdravie, inteligenciu, mladosť (relatívne) a ja tu knucim, vyplakavam? A iný, z oveľa, oveľa ťažším začiatkom toho dokázali toľko. Len moja hlava je prakazka. Nič ine

michaela567y
autor
14. jan 2021

@lujza123 wau, krasne si to napisala!!! Dakujem!❤️

gabika4
14. jan 2021

@michaela567y ahoj, nečítala som všetko v tomto príspevku, ale čítala som tvoj predchádzajúci príspevok...určite utekaj kade ľahšie...ja mám podobného otca...celý život robil dlhy (nie pre herne a pod.), ale kvôli tomu, že si nikdy nevedel udržať prácu pre jeho "hubu"...jemu bolo lepšie narobiť dlhy a nechať rodinu živoriť ako zakusiť si do jazyka...celý život v prvom rade myslel na seba, nikdy sa mami neopýtal, čo deti potrebujú, ale vkuse hovoril "ja potrebujem, ja chcem" ...zobral peniaze z rodinného rozpočtu, my sme nemali čo do huby dať a on si išiel do zahraničia a niekedy priniesol peniaze, inokedy ho vraj nevyplatili (aspoň to tvrdil, ale či dlhy neuhradil, doteraz nevieme)...celý život klamal mamu, vkuse jej niečo vyčítal, vkuse po nej vrieskal, nadával jej (nikdy neudrel aspoň)...proste život na hovno...fajčil ako dúha, stravoval sa na prd...z toho dostal mozgovú príhodu, ledva ho zachránili, no vôbec sa nespamätal, vôbec si nevstúpil do svedomia...takí ľudia sa nikdy nezmenia, hoci im smrť na krk dýcha...utekaj od otca kade ľahšie...moja mama ostala, otec jej zničil nervy, dokonca keď otec ide len z pivnice do domu, tak sa večne zľakne, že čo sa bude diať...hľadá si hocijaké zámienky, čo by mame vytkol a akými slovami ju pomenúva, to ani neidem písať...pred nami sa to neopováži, keďže nás veľmi potrebuje, tak si nemôže dovoliť byť s nami na nože, no keď sú sami, tak je mama vkuse napätá...máš len jedne nervy, nedaj si ich v takom mladom veku ich zničiť...

michaela567y
autor
14. jan 2021

@gabika4 to mi je strasne luto. Prajem veľa síl💕

Strana
z2