icon

Čo mám zlepšiť, aby to doma fungovalo?

24. aug 2021

Ahojte. Mozno mi budete vediet poradit, co mam zlepsit alebo zmenit, aby nam to doma lepsie fungovalo. Uz dlhsie je u nas doma vacsinu dna len krik, chaos, nepohoda, a velmi ma to trapi. Mame dve deti - starsi syn bude mat coskoro 6 a ma ADHD, takze je to s nim tazsie, mladsia dcera ma dva roky a je to tiez riadne sidlo bez pudu sebazachovy. Muz pracuje z domu, klasicka pohodova praca na pocitaci. Ked je syn v skolke, este sa to da, ale ked sme doma vsetci styria, je to obcas riadna psychiatria. Deti sa medzi sebou nonstop hasteria, beru si hracky, biju sa, a ked sa nahodou nehasteria tak sa hraju tak ze sa nahanaju, salia a vzdy to konci mensim ci vacsim urazom. Byvame v byte takze ked sa da, beriem ich von sa vybehat. Ale nonstop sa vonku byt neda. Doma na nich kazdu sekundu treba dohliadat, lebo si ublizia. Nestiham nic poriadne porobit pri nich, takze pracem a varim ked dcera spi cez obed, a vecer ked zaspi. Na seba nemam cas vobec. Z tohto kolotoca som nervozna, zufalo mi chyba klud, ja som kludna povaha ktora ma rada poriadok a pokoj, ale moje deti su jeden velky chaos a krik. Ubija ma to a neviem si s tym rady. Neviem to sklbit tak, aby bolo aj navarene, aj urobeny zakladny poriadok (o takych veciach ako umyvanie okien ani nesnivam), aj deti spokojne, aby muz sa mohol doma sustredit na robotu, a nedajboze aby som mala aspon po hodku denne pre seba. Neviem co robim zle, neviem ako to zvladaju ine zeny, ja mam pocit, ze zlyhavam a ze aj napriek tomu ze sa od rana do vecera nezastavim, tak kvoli mne je doma taky chaos. Lebo to neviem zmanazovat. Aky mate doma “system” ze vam to doma funguje a vsetci su spokojni?

majah212
24. aug 2021

Ubrať zo svojich očakávaní (ohľadom upratovania) zapojiť muža do chodu domácnosti (nepracuje hádam 12hodin denne) a vyhradiť si čas na seba (po dohode s mužom napr. V sobotu ísť sama niekam a pod.), navarit na dva tri dni atd. ☀️

0silvia0
24. aug 2021

Urob si rezim. Nie ze deti vybehat ked sa da, ale pekne kazdy den 2x denne von. Striedat s vyletmi, ved je leto. Ked sa da najest vonku, najedzte sa na vylete vonku, nemusis varit. Deti v tomto veku radi pomahaju rodicom pri upratovani, tak to vyuzi. Kazdy den spolu nieco urobte. Nenechavaj deti sa same vybehavat, ale skusaj ich vnasat do spolocnej aktivity. Janko prinesie stipce a bude podavat podla farieb. Anicka bude podavat najprv ponozky, potom tricka atd. Ked spolu upraceme, pojdeme na ihrisko/kupalisko a kupime si zmrzlinu. Bud s nimi, nie vedla nich.

autor
24. aug 2021

@0silvia0 problem je, ze oni take aktivity robit nebudu ☹ uz som mala niekolko pokusov… stipce maximalne tak porozoberaju, ponozkami sa budu ohadzovat… praveze ja sa snazim ich zapajat a aj motivovat aby ich to bavilo, ale oni nemaju zaujem, vydrz ani trpezlivost… chcu len behat a demolovat… investujem vela energie do vymyslania spolocneho programu, ale nakoniec ich aj tak vzdy zaujima len to kde sa mozu vyblaznit a vybehat…

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
24. aug 2021

Skús si pozrieť Nevychovu, dnes majú webinar zdarma na FB presne na túto tému.

0silvia0
24. aug 2021

tak maju vela energie a potrebuju ju vybit. Ako pisem 2x denne dlha prechadzka, deti znicit, vybehat, potom ked budu vybehani, zvladnu aj pokojnejsie aktivity.

miadi
24. aug 2021

Presne ako radia baby najprv si zmen vyries veci okolo deti a to ostatne potom pojde same . Ja nechapem ako sa mozu zranit? Moji behaju tiez aj po dome nahanaju sa Maly mà rok a pol x padne no nikdy sa nezrani uraz nemali nikdy . Vonku sme vela a nic ich neunavi 😂skor skus nieco zmenit aj u seba aby si mala viac energie. A deti treba ucit nech sa netrhaju o veci. Aktivity moj maly tiez rad maluje na platno .. drevene hracky.. Hlavne to ber s kludom . Deti su deti budu aj behat aj vrestat. Puberta je horsia 😜

pohodickasrandicka
24. aug 2021

Na to aké obdobie prežívaš si usporiadala myšlienky veľmi zrozumiteľne a suvisle. 👍 Iste by si našla aj možnosti ako si to zmanažovat keby si zoradis možnosti svojej partie ich a svoje priority. Len postupne jeden večer si nad to sadni. Ale mi napíš ip. Mám furu času a skúsenosti, nájdeme riešenie spolu. 😊😉

amanta5
24. aug 2021

Ahoj 🙂 Och ako ti rozumiem. Ja mám mladšiu s autizmom. Ak je v rodine dg, tak je to náročnejšie, ale nie nemožné. 🙂
Napíšem ti ako to funguje u nás. Kým manžel (doma na pc) pracuje, starám sa najmä o deti a o to aby sme mali čo jesť. Deti mám na špeci strave, takže musím variť všetko doma. O ostatnésa nejak zvlášť nestarám. Pustím akurát tak práčku a sušičku. Robotický vysávačaa umývačka riadu sú mmoji najlepší kamaráti 😁 Vďaka tomu vyzerá domácnosť vcelku slušne 🙂
Keď manžel skončí svoju prácu, tak si delíme deti alebo domácnosť a záhradu. On mi pomáha, inak by ma asi piclo.
Teraz cez prázdniny je to horšie, ale cez škôlský rok je to v pohode. Raz do týždňa si vyberiem večer pre seba. Zväčša nie som doma. To mi pomáha nezblázniť sa. Ale i tak je to občas náročné skĺbiť.
Zvoľní z nárokov, zapoj manžela a pravidelne zrelaxuj.. . Choď aspoň sama na dlhú prechádzku, do sauny, niekam...

alenka7777
24. aug 2021

jednoznacne vam chyba pevny rezim a detom jasne hranice. bez toho sa nepohnes.

ivana119
25. apr 2024

Ahoj. Ako keby som o sebe čítala... 😔 Presne takto to je aj u nás,akurát, že mám doma dvoch synov, starší bude mať 3 a mladší pol roka. Sú to extrémne náročné deti, mladší mal ešte pred mesiacom kolíky a plakával celé dni, u staršieho teraz graduje vzdor. Úplne sa s tebou stotožňujem vo všetkom, aj v tých pocitoch,celé dni len plačem a kričím, z tohto extrémneho chaosu. Stále si vyčítam, kde robím chybu a najmä čo je pekne na materstve? 😔 My ešte k tomu žijeme na samote, deti doma doslova každý druhý týždeň choré, sú dni kedy ani von nevídem, je to ťažké na psychiku a neviem dokedy je to únosné. Staršieho doslova cepujem od malička, aby bol samostatný, som naňho prísna, máme režim, no i tak to nepomáha.