Čo povedať svokre ohľadom našich financií?
Kde začat? Mám svokru, má 60r., vitálna veľmi, nebudem rozpisovať, aká je, lebo idem riešiť niečo konkrétne. Od malička vyrastala v blahobyte. Solventní rodičia jej zabezpečili veľkorysý život, neskôr sa aj vydala za podnikateľa. Nikdy nemusela nič ušetriť, mala všetko čo chcela, aj môj muž ju označil za márnotratnú. Lenže sa rozviedla, rodičia umreli. Veľa dostala rozvodom, veľa podedila. Za 10 rokov, čo potom nepracovala, všetko minula. Postavila si väčší dom, v ktorom žije sama. Zariadila si ho pomerne nadštandarne - hlavne dizajnovo. Nestarali sme sa do ničoho, nebol to náš život. Lenže peniaze sa minuli. A tak svokra sa vrátila do práce a zarobí tam +- priemerný plat, možno trochu viac, no tak asi 1300 eur čistého mesačne. Podľa mňa super. Nejaký čas fungovala. Ale ako to už býva, časom sa aj nové veci kazia.
Podotýkam, že ona komunikuje s manželom, ja s ňou veľmi netelefonujem. S ňou sa iba stretávam, podľa príležitosti. No a manžel asi pred pol rokom príde domov a vraví mi, že jeho mama potrebuje opraviť kotol, lebo sa jej pokazil a ona mu vraví že na to nemá peniaze. Tak to zaplatil on asi 250 eur. O 2 mesiace zas potrebuje nejaký prístroj do záhrady, 180 eur. O pár ďalších mesiacov zase čosi - 300 eur. Teraz mu "plače", že sa jej pokazila sušička a kazí sa jej práčka. A potrebuje si dať do servisu auto. A môj muž premýšľa ako to čo najlacnejšie vyriešiť. A mne dochádza trpezlivosť. Vešia mu to na nos, lebo je zvyknutá, že sa o ňu stále ktosi staral. Ako niečo som strpela, ale už som mala niekoľko vážnych debát s mužom doma. Akurát sa jej zastáva, že ona má iný štandard a on nestrpí, aby jeho matka žila skromnejšie, než sa na jej "status" patrí. Aby ste rozumeli, sme 4-členná rodina s 2 menšími deťmi, s celkovým príjmom asi 2200 eur. A vyžijeme v pohode. Ale nie sme milionári aby sme živili zdravú ženu. Mužovi som vymenovala 1000 argumentov, že už s tou charitou stačilo, že pri jej "štandarde" by sme teda my potrebovali príjem aspoň 5000 eur mesačne (1300x4).
No, ideme k nej, a ja som si povedala, že to tam vytiahnem. Viem, aká je, a myslím, že to bude aj tak prd platné, ale aj to musím dostať zo seba von, aj chcem, aby o tom vedela, lebo myslím, že manžel jej zaplatí, ale nepovie jej, ako to zasahuje do našej rodiny.
Tak ak máte dajte tipy, ako na to, či zvoliť len taktiku, že budem u nej vyplakávať, ako si nemôžeme dovoliť niektoré veci, ako nám nevychádzajú peniaze (akože nech si vstúpi sama do svedomia) - lebo aj to už bolo, keď som chcela do bytu záclony, tak muž: ževraj teraz na to nemáme peniaze. Každý mesiac krúti očami, že sme málo ušetrili, totiž ja hospodárim s peniazmi, a myslím, že doposiaľ dobre, ale veru to začínam prehodnocovať - aby som ja šetrila, aby išli peniaze mimo rodiny? A potom tu ešte musím mužovi skladať účty a vyratúvať, kde som čo minula naviac?
Alebo jej mám niečo na rovinu povedať? A čo? Ona je strašne urážlivá. O tom ako bude muž reagovať, radšej pomlčím. Svokra si vôbec neuvedomuje, že má dobrý plat z ktorého sa dá pekne šetriť. Ona v pohode presvedčí samu seba o tom, čo potrebuje. A zakladá to na tom, aký postoj k nej môj muž má. Mám jej povedať, nech si kúpi na splátky? Tak si aspoň trochu uvedomí, že tie peniaze treba aj splatiť, lebo my sme ešte späť nič nedostali, vraj keď bude mať tak vráti. A kedy? Keď zatiaľ len berie? Akože máme čakať, s prepáčením, kým umrie a muž podedí? Čiže toto mám trpieť ešte tak 20 rokov?
Tak babo raď.
@katarinka89 Netreba robiť hneď Fuuuuu. Treba poznať celý príbeh. Či teba to nezaujíma?
@katarinka89 uplne presne tak, rovnaku sumu ako investuje do matky by som zobrala x2 pre seba a deti , nech je to fer. Kludne by som tie peniaze aj len niekam natajnasa schovala, neminula ich, len aby som ukazala ake to je. Raz su rodinne financie spolocne na fungovanie domacnosti, deti a tak a nie su urcene na pomoc svokre naucenej zit na vysokej nohe (a je jedno ci je to moja mama alebo muzova)
@eva112014 sčasti máš pravdu, investovala "možno" aj do syna. Ale tu ide o to, že v dnešnej dobe zarába..a nie málo...míňa nad rámec a vyžaduje dotáciu na úkor ich rodiny. Asi som mimo ja...ale nebudem od dieťaťa žiadať investovaný časť a peniaze naspäť. Ak na to nemám alebo nechcem dať, tak nedám a nie po rokoch vykrikovať, čo všetko som ti dala
@eva112014 a to ze bolo dietatu dopriate (studium, bezne veci) a to ze investovala do podnikania manzela, znamena ze ma rodina jej syna ju zivit a opravovat jej veci? 🙂 nemyslis vazne. Mam zacat odkladat bloky a ratat co miniem na dceru a jej vzdelanie a potom budem cakat, ze ma bude zivit? Co investovala do podnikania manzela, to podla vsetkeho dostala pri rozvode, rovnkao dedila po rodicoch.. a nikde sa nepise, ze by z tych podedenych veci davala detom, skor ich minula na svoj zivot.. a svoju domacnost...
Máš to v podstate jedno ty jej to povieš, že tiež musíte šetriť a muž je dá bokom peniaze.Len neviem aký by chcel štandard pre mamu, ktorá všetko minula a málo peňazí to asi nebude, býva sama v dome a plat na to, že je sama má dobrý, aj nemá hypo.Tak svokra bude za dámu a ty nekúpis záclony😅má dve deti nech sa poskladajú, ale to o pár rokov bude rekonštrukcia strechy, treba maľovať a x iných veci...či bude chcieť ísť na dovolenku.Vam niečo dala, keď zdedila?
Celý život bola bez zodpovednosti, martnotratna tu nezmenis...uraziť sa urazí urcite a aj tak si pôjde svoje....trebalo by jej nájsť frajera bohateho😂
Treba mužovi vyrátať koľko ste jej už dali koľko stoja Vaše deti, raz budú študovať, chcieť bývať...treba šetriť na vl.rodinu a deti.Svojra asi nie je zvyknutá na normalne šetriť a hospodarit
@eva112014 šak ho napísala.vies čítať?
Ja som sa akoze fakt zasmiala nad vetou ,ze 60 rocna svokra zarobi plus,minus 1300 e,ze tak standardne.Hmmm.Ty asi tiez nemas moc pojem co je na Slovensku standard.
Ešte by ma zaujímalo, prečo ty ako jeho žena nemáš pri ňom taký štandard ako videl u svojej matky....čo si niečo menej? Keď ju v tom podporuje
Keby aj zarobila 1300€ v baraku sa najom neplati, elektrina, vodA, kolko to je -200€ ? 1100€ ostane, ak sa neprežiera -300€ strava, ostane jej 800€?
Keby som každý deň na kávu chodila vzdy mi tych 600€ ostane Dlhy nema, šaty si kupuje, ma plne skrine? Ak ma značkove veci nech preda na bazari všetko, co už nepouživa a je v dobrom stave nejaku 500€ by mohla spraviť
Ja by som ponukla inu alternativu manzelovi, financnu analyzu svokrinej domacnosti.. nech si s mamou sadne a porzorava sa. Kolko zarobi, kolko minie a na co... mozno chodi po shoppingoch (problem aj mojej pomaly 60rocnej mamy... ), ma nevyhodny nejaky uver (aj to poznam u mojej mamy, ktora by sa v tom MALA vyznat a zaraba viac ako vasa svokra a napriek tomu, si nabrala spotrebaky a somariny, lebo kupi kazdu predrazenu blbost co sa objavi, oblecenie, kozmetika, elektronika vzdy najnovsia a najmodernejsia musi byt) atd. A pridu na to, ze obrovsky dom jej jej na nic a nejdete mensi (mozno ma vysoke naklady na energie?), mozno pridu na to, ze je tam iny problem a odliv penazi na somariny. Proste z 1300EUR musi vediet jedna zena vyzit aj s normlanymi vydavkami, tj bez toho aby nemala za co sa najest a odlozit si malu rezervu na pripadne poruchy. Urcite by som nesuhlasila so slepym prispievanim na opravy a domacnost svokry. Teraz pracuje. Za par rokov pojde do dochodku a potom čo? Budete ju sponzorovat na 100%? Nie.. treba ju naucit hospodarit, ked to nevie.
Tiez by som nesuhlasila s tym, ze jej zabezpecuje opravy z nasho rozpoctu. V ziadnom pripade. Hlavne pravidelné (pripustam, moze sa stat nieco a treba rychlo vyplatit, ale taktoako to robi tvoja svokra je to pre mna nemyslitelne). Ak by manzel nesuhlasil, prestala by som setrit a dopriala sebe a detom, alebo normalne tajne by som si odkladala z rozpoctu do ponozky :D len to by on potom nepocitil tak.... Ja nemam manzela, iba partnera a tiez si mina na co sa mu chce, nepozera, ci vychadzame albeo nie a minie na nieco peniaze, miniem aj ja... nakupil si naradie na rybacku, objednala som si v rovnakej cene eliptikal.. atd atd... U nas by sa nasi rodicia pod zem prepadli (aj jeho aj moji), keby peniaze pytali od nas (ano, stalo sa... nebolo im prijemne urcite, pozicali sme ale vratili expresne rychlo spat). Naopak je to rovnako. Kazdy investujeme do svojho. Ved ich domy budu raz nase, ok.. ale aj nas bude raz nasej dcery... z dedistva po starych rodicoch sme nevideli nic, ale nasa dcera mozno bude ak sa to premietne napr na cene domu (ale ked to minie maminka na shoppingoch, v restaruaciach a nove auto kazde 2-3 roky, tak asi nie... )
@snowflake07 hej že,1300 v 60? Ale veď ju furt niekto živil ta ako sa vobec dostala ku takej práci? Či ako robila aj ona počas života skôr? No zaujíma ma to...mladý si ťažko nájdu za taký plat a nie to 60.
ked na to nemá, nech si vezme na splátky spotrebiče, alebo pôžičku ... vy nie ste banka, aby z vás ťahala čo 2 mesiace peniaze. Tiež sa vyhovorte, že nemáte...
@zuzkaz91 moja svokra spala pol dna v praci na gauci, vypisala par papierov alebo nejaku zmluvu raz za cas a odniesla postu a zarobila 800EUR v cistom a to v chudobnom okrese.. ;) proste su ludia co si vedia najst pracu :D vobec by som sa nad tym nepozastavovala, je jedno ci zarobi svokra 600 alebo 1200eur. Proste vo svojom veku by mala vediet hospodarit. Tak bohuzial, nemam peniaze nebudem mat novu susicku, dam veci na susiak. Ma dom, tak nemoze byt problem. Pracku kupim na 12 splatok mesacnych. A nemam na auto, tak ho predam a idem busom... a nemam na velky dom, kde som sama, tak aj nad tym sa zamyslim.. aj ked, neviem si predstavit co to musi byt za dom aby naklady nan nevysli. Skor si myslim, ze bude mat nejake vydavky ine uz...
Sekla by som s tým Nevidím dôvod, prečo by ste vy mali kupovať jej pracku, kotol, sušičku, opravovať auto a podobne. Jej to jej dom, jej veci, nebyvate tam, ona ma svoj príjem. Je zvyknutá na istý štandard? Tak nech si odvykne, keď si to nemôže udržať sams
Argument muža, že on neprípusti, aby ona mala ten štandard znížený, je nezmysel, ten by som zrušila veľmi rýchlo. Jedna vec je nevyhnutne ppmoc, a druhá rozmaznávať ju tak, ako bola zvyknutá. Vy mate vlastne výdavky, nie živiť rozmaznanu staršiu ženu len preto, že ona nevie fungovať s peniazmi mPrikrývam sa takou perinou, na akú mám.
Inak to je vyborny napad sadnut si s nou a začat hospodarit, lebo ked pojde na dóchodok a dostane 600€, to nie že raz za rok, ale každy tyždeň ju budete dotovať. Nech si stiahne aplikacie v google store Videla som aj americky program, kde do domu prišiel finančny poradca,spisali napapier každy vydany cent a radil, kde ušetriť, ako zamenit paušaly atď
Teraz cez koronavirus som objavila čaro eshopov.Voňavku som kupila o 20€ lacnejšie ako v kamennej predajni
@eliska13 fakt to jej treba navrhnut, noveho frajera ! 🙂))
@zuzkaz91 Ved toto.Cely tento clankok je ko...tina🤔az to bije do oci.
Fakt ma slusny plat a aj vy. Vacsina a ani my taky nemame. Neviem, v nad je zakorenene, ze ked na to nemam nekupim ak to nie he zivotne dolezite. Baby maju pravdu, mala by sa aj v tomto veku naucit setrit, rozhodovat co potrebujem a co je len luxus, nieco navyse. Ked sa to nenauci a vy ju budete stale dotovat, tak Vas bude zneuzivat dalej a potom co bude robit na dochodku, ked bude skoro o polovicu menej. Napr. susicku, ved je sama nepotrebuje a ak ju chce prosim, nech si na nu usetri alebo na splatky. Fakt nepoviem pomoct rodicom, ak su chori, ... ale marnotratnost nie. Ja by som navrhla, ze ked teba muz tak krasne kontroluje, nech skontruje aj mame financie. Ukazte, ze vy z Vaseho musite este platit deti a tam to pojde hore. 1300 zaraba, fakt na dom ked minie 200 € aj to je vela, strava 300, nech povinne odklada aspon 300 a este jej 500 ostane.
@simca06022011 presne tak. Ináč ja som mala šéfku, ktorá takto nejako podobne zo dňa na deň prišla o dotácie a ma dostala vyjadrením, že ako ona bude žiť...to mám teraz pozerať na cenovky v obchodoch?
Inak, z okolia poznám prípad, ked manžel manželke rozprával, že musel dať peniaze mame (tiež výmysly ako pokazené spotrebiče, opravy v byte, STK na auto, pneumatiky na auto, nedoplatok na plyne a podobne) a nakoniec v tom bola milenka. Tam dával peniaze a vyhováral sa na mamu ... toto mi to velmi pripomína.
@hettinka zlaty klinec programu.Problem vyriešený
@korunka1 ved tak ja to chapem, tiez by som si to nevedela predstavit ostat bez prostriedkov a asi by som to nebrala najlepsie. Ale svokra mala cas od rozvodu a dedenia po rodicoch sa zariadit, hlavne ak nepracovala.
@hettinka to sa da lahko overit, staci skocit ku svokre na navstevu
@simca06022011 no v tom prípade, čo ja poznám, milá svokra syna kryla, kým sa to neprevalilo tak, že milenka otehotnela..,
@hettinka prave ma odvalilo

ahoj, necitala som vsetky komentare, ale....nieco podobne prezivam s mojou mamou a uprimne ti poviem, bola by som asi najradsej, keby moj muz povedal raz a navzdy razne nie a cele toto "podporovanie darmozraca" by sa skoncilo.
ja na to totiz nemam....a viem, ze to nasmu manzelstvu ani nasim rodinnym financiam neprospieva.
@simca06022011 Ty asi nebudeš musieť čakať, že dcéra ťa bude živiť. Už teraz je v parlamente predložené ako návrh, aby deti prispievali na dôchodok svojim rodičov. Nie je to schválené ešte.
Nikde sa nepíše, že by z tých podedených vecí dávala deťom ... (toto píšeš).
A ja sa práve toto jej pýtam, že ako to bolo. Čo je na tom?!
Rodina jej syna keby ju mala živiť, tak tých 300, 200 ... Eur je málo. To sú peniaze všetky "len" na opravu.
Mne je fakt čudné, že prečo sa cíti jej manžel k mame tak zaviazaný.

@lindusss2016 konexie hýbu svetom