icon

Čo robiť, ak susedia vytápajú loggiu?

25. máj 2024

Dobrý deň. Keďže je tu veľa rozhľadených žien s mnohými skúsenosťami, skúsim tu a prosím vás, aké máme možnosti, ako postupovať v tomto prípade? Ide o panelák v BA - Petržalka. Máme zasklennú loggiu, taká klasika v Petržalke, múr z každej strany, na balkóne veci, hračky, bicykle... Keď prší, susedovi nad nami naprší do loggie a voda im tam stojí (to vieme od nich). Pri veľkom lejaku je to aj niekoľko centimetrov, ktoré si už našli cestu k nám cez strop. Všetko to k nám najprv ide tenkým prúdom na niekoľkých miestach, kde sa už strop zničil a potom ešte niekoľko hodín alebo dní kvapká. Sused to riešiť nevie, nechce. Na zasklenie peniaze nemá, neplánuje, dlažbu si ničiť nebude. Ja tomu rozumiem, jemu sa nič nepoškodzuje a je mi jasné, že ťaháme za kratší koniec. Čo robiť? Určite nie je normálne, že tam tá voda stojí. Ďakujem za všetky postrehy.

martinkatinka
•
25. máj 2024

Ak mas poisteny byt, riesit to cez poistku.

viestta
•
25. máj 2024

Balkon je vonkajsia cast fasady, naprsi tam ked prsi, sneh nafuka ked snezi. To, ze vy ste si z balkona spravili zimnu zahradu a sklad nie je jeho problem. Keby ste mali otvoreny balkon ako by naprsalo, tak by aj uschlo. Tak ako u suseda- Kym vam z jeho balkona nezamaka do interieru je z jeho strany vsetko v poriadku, nie je povinny balkon zasklievat kvoli vasim bicyklom

kp7333
•
25. máj 2024

Kontaktovat spravcu a ziadat napravu.

viestta
•
25. máj 2024

@martinkatinka poistkou nic nevyriesia, jedine, ze by im natieklo do bytu. Balkon je balkon, teda exterier. Bodka.

martinkatinka
•
25. máj 2024

@viestta zalezi od poistky. Mozu tam mat zahrnuty aj zaskleny balkon.

simca06022011
•
25. máj 2024

No záleží na tom kade to zateka.. lebo tieto panelakove "balkony" mali po bokoch odtok, plus balkón ma byt vyspadovany a s hydroizolaciou. Ak si svojpomocne urobil napr. Podlahu a zmenil tam cokolvek a robí to problem je na vine... treba riešiť cez správcu v každom prípade. My sme malinotvorene vytrcajuce balkóny v byte a ja som vyrástla.v paneláku s lodgiou takouto a nikdy netieklo z balkóna na balkón a už vôbec nie z balkóna na fasadu/strop.teraz prerábam balkóny na dome a mam to teda "trosku" naštudovane:D

autor
•
25. máj 2024

@viestta rovnako by to malo uschnúť a odpariť sa aj jemu, ale neuschne. Odteká to k nám, kde to následne uschne. Zatvárame, len keď očakávame dážď. Zároveň by mať funkčný odtok, nie? Ostatné, čo píšeš, to viem a je to tak, je to exteriér.

viestta
•
25. máj 2024

Ked nema vyspadovany balkon, tak ma to riesit so spravcom

kp7333
•
25. máj 2024

Problem je, ze ludia si balkony nezametaju, odtoky sa upchavaju listim, prachom a nikto to necisti. Vysledok je potom taky, ze im tam stoji voda a vytapaju susedov. Treba to riesit cez spravcu, bude treba precistit odtokovy zlab, mozno aj hydroizolaciu nanovo spravit. U nas sa to riesi z fondu oprav.

autor
•
25. máj 2024

@simca06022011 steká to, ako sa láme stena a strop pozdĺž okien a balkónovych dverí, čiže asi vyspádovaný správne nebude. Ale ak by bol odtok na stene fasády a funkčný, tak mu tam nestojí niekoľko centimetrov vodu týždeň, ale minimum, ktoré by sa odparilo.

colsami
•
25. máj 2024

No ak sused realne balkon nevyuziva, tym padom asi ani necisti pravidelne odtoky. Moze byt aj v tom problem. Mali sme na byte dva velke balkony a teda muz to pravidelne musel cistit, stale sa to zanasalo - spina prach a u nas listie zo stromov to stale zapchavalo...

Ak by to bol tento problem a ak by to aj spravca riadne dal precistit, v pripade, ze to majitel nebude udrziavat, sme zas na tom istom za chvilku. (A v obdobi typu jar/jesen kedy vela prsi, fuka, a vsetko neporiadok sa tam nazbiera ovela skor, tym horsie.)

simca06022011
•
25. máj 2024

Ak to tečie popri stene nema tam ani hydroizolaciu. Inak by tam aj bazén mohol.mat a nepretecie to. Na balkóne nemá.preco.stat vída absolútne ani deň... naprsi, stecie a molra dlažba uschne. Koniec. Žiadne deň, dva, týždeň mokro....
Je to len môj odhad, ten balkón sa prerábal laicky a pokazili to. Fasadu a balkóny ma na starosti cela"bytovka" a teda riešiť naozaj cez správcu a s tým nech zistia kde je problém a odstránia ho.

sasa1310
•
26. máj 2024

ale veď to, že vám zhora od suseda zateká, nie je vina suseda, ale zle urobené zasklenie. Ako vám to potom zasklili a zaistili, keď vám tam voda lezie. Reklamovala by som zasklenie. A keď už chceš riešiť suseda, tak dúfam, že máte súhlas od susedov, že ste si zasklili balón.

simca06022011
•
26. máj 2024

@sasa1310 lebo to netečie cez zasklenie ale po stene...