icon

Čo robiť, keď dlžník nereaguje na dlh?

8. aug 2024

Prosím o radu. Za mojím manželom bol pred pár rokmi jeho brat s prosbou, aby požičal peniaze švagrininmu bratovi. Manžel veľmi nechcel, ale jeho brat ho presvedčil. Peniaze požičal, no jej brat potom utiekol do Anglicka a nebolo o ňom ani slychu. Nikto sa s ním nedokázal skontaktovať. Toto leto však začali z Anglicka chodiť balíky typu. Elektrické autíčko, telelefóny, elektrické kolobežky a podobne. Opýtala som sa švagrinej od koho to je a povedala, že od neho. Povedala mi, že ona s ním kontakt stále nemá. (Veľmi tomu neverím), ale jej mama vraj už áno. So švagrovcami máme normálny vzťah, tak neviem ako reagovať. Situácia sa zmenila a tie peniaze by nám teraz extrémne pomohli. Čo robiť? Ozvať sa? Manžel im to spomínal minulý rok a nič. Ide o sumu 2000€

Strana
z3
colsami
8. aug 2024

@unicornlady to je uplne jedno ci ten telefon dvihne ona ci muz, myslela som principialne, preco sa normalne tej svagrinej proste nespytaju alebo nepoziadaju aby peniaze prisli nazad, uz je jedno kto z nich dvoch. Ked to tu proaktivne riesi ona, nech sa aj spyta on. Ja dobre rozumiem ze s tym autorka "nic nema" ale zaroven tie peniaze co prinalezia jej muzovi, chce.
A ak je muz "velky dobrak" a vypytat peniaze normalne nevie, tak pridu o 2tis. Nememu decku ani vlastna mat nerozumie. Ale ak je taky dobrak, nechapem preco ten trapny napad s riesenim dlhov na oslave s rodinnymi clenmi, co s tym nic nemaju 🙈

mircalla
8. aug 2024

@colsami Presne tak

alickapusinka
8. aug 2024

@mircalla veru niekedy z rodinou horšie kšefty

unicornlady
8. aug 2024

Niekde som čítala, že človek by mal požičať len toľko, koľko je ochotný obetovať. Lebo vždy je možnosť, že sa mu to nevráti naspäť.
A nikdy by nemal požičať sumu, ktorú sám pre seba potrebuje.

pribinak
8. aug 2024

@unicornlady presne toto som si v jednom podcaste vypočula aj ja. Že požičať len toľko koľko som ochotný akceptovať, že už tie peniaze viac neuvidím 🤷‍♀️

unicornlady
8. aug 2024

@pribinak Ja som to kedysi čítala na psychologie.cz

autor
8. aug 2024

@pribinak tak to asi necháme tak, aj keď mi to je ľúto.

mircalla
8. aug 2024

@autor Osobne nechapem, preco to nechavate tak. Vytvarate precedens, ze Vam moze rodina skakat po hlave. Toto je u mna neakceptovatelne spravanie, najma, ze ma peniaze na darceky.
Tych 2000 eur je cca mesiace prace aj viac....Manzel je ochotny mesiac pracovat zadarmo?

autor
8. aug 2024

@mircalla to nie, ale padlo tu veľa názorov, že tie peniaze aj tak neuvidime,tak robiť zbytočne nejaké hádky, ak nám to aj tak nijako nepomôže a ešte si aj znepriatelime rodinu?

pribinak
8. aug 2024

Nenechaj to tak. Veď normálne oslov svagrinu či jeho matku že chcete kontakt na toho chlapa
Dlhuje peniaze a nie malo

mircalla
8. aug 2024

@autor Uz som sa vyjadrila. Zrejme ich neuvidite, ale mlcky suhlasit a nedat najavo rozcarovanie nie je OK. MInimalne by som urobila pokus. Ja by som sa necitila komfortne

lucitta9
8. aug 2024

tak clovek pozicia peniaze, vie o tom cela rodina a ked chce svoje peniaze spat (co je snad uplne normalna vec), tak este sa ma citit trapne a drzat hubu, aby si rodinu neznepristelil..?
no dakujem pekne za taku rodinu
Necakaj na oslavu a normalne to otvorte. Asi najskor s muzovym bratom ked on bol prosikat nech poziciate. Nech to teraz on vykomunikuje a zozenie kontakt na svagra.
Ja byt na mieste svagrinej alebo aj jej mamy tak sa hanbim ako pes a nie este sa ofukovat a hnevat 🤦🏻‍♀️

andrea1809
8. aug 2024

@autor Zaujimava rodinka, kde manzel pozicia nemalu sumu penazi cloveku, ktory ich nevratil, cela rodina ho zatajuje a on im veselo posiela drahe darceky. A nahodou by ste daco povedali, ze chcete vlastne peniaze, este by sa urazili. Ale inak super vztahy a vsetko super

andrea1809
8. aug 2024

Inak fakt im neni trapne, ze rodine posiela drahe dary a Vam nevrati dlh? Svagrina s nim udajne nema kontakt, to urcite. Mne sa snad sniva.

tinti21
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3