icon

Čo robiť, keď ex má histriónsku poruchu?

jozefina1988
Včera o 17:35

Baby, vytvorila som si nick, aby nikto z môjho okolia pre istotu nevedel, čo prežívame. Žijem s priateľom tri roky. Ja mám staršiu dcéru, on má dcéru vo veku 9 a pol roka. Mal ju v striedavej starostlivosti vyše šiestich rokov. Všimla som si ho práve preto, že som v živote nevidela obetavejšieho otca. Môj ex je fajn, ale nedá sa povedať, že by naša spoločná dcéra bola pre neho celým svetom. Som rozvedená osem rokov a s bývalým sme nikdy nemali problém. Našiel si inú – zo začiatku to bolelo, ale bez problémov som to zvládla.
To, čo však prežíva môj terajší partner so svojou ex, som si myslela, že existuje len vo filmoch. Tá ženská na neho volá policajtov, sociálku, neustále mu píše manipulatívne SMS. Už som si na to zvykla – je to chorá žena. Partner ma upozornil, že súdny znalec jej diagnostikoval histriónsku poruchu osobnosti. Problémom však je, že jej neustále obviňovanie a tlak vyšli. Sudca sa jednoducho nahneval, že ich nebude riešiť šesť rokov, a tak po striedavke prišla jej osobná starostlivosť.
Hovorila som si, že v poriadku, aspoň bude pokoj. Bola som naivná. Za štyri mesiace sme videli jeho dcéru dvakrát po šesť hodín. Nikto s tým nič nerobí. Sudca neupravil styk s mojím priateľom tak, aby ju mal častejšie. Realita? Máme ju len toľko, koľko nám dovolí. Sociálna pracovníčka to nerieši, nemá s priateľom dobré vzťahy. Sama som bola svedkom nepríjemného telefonátu, kde tvrdila, že deväťročné dieťa jednoducho musí ísť k matke. Priateľ sa na ňu sťažoval, ale neuspel.
Máte niekto podobnú skúsenosť? Čo ste robili? Veď to dieťa bolo u nás tých šesť hodín ako na tabletkách. Keď mala prísť mama, začala sa triasť, že už musí ísť, lebo mama na ňu bude kričať. Fungovali sme normálne tri roky (on šesť, ja s nimi tri) a zrazu je to dieťa ako z inej galaxie. Presnejšie povedané – päť hodín bola taká ako vždy, milá a bláznivá, ale poslednú hodinu v strese neustále kontrolovala čas, aby mama nebola nahnevaná. Máte niektorá podobnú skúsenosť alebo je jeho dieťa ktoré som si za 3 roky tak veľmi obľúbila stratená ?

domkakvet
Včera o 18:02

@jozefina1988 to by mal riesit tvoj partner, aj ked je jeho dcera oblubena aj u teba, moze sa s nou skusit este dohodnut, alebo opat podat ziadost.

anonym_841f9b
Včera o 18:03

@jozefina1988 Tento pribeh ma vela otaznikov. Sudca je zly, socialna je zla, ex je histrionka. Ty si videla ten posudok? Dieta ma taketo stavy pravdepodobne ani nie kvoli matke, ale kvoli obom rodicom. Typicky prejav konfliktu lojality po rokoch neustalych konfliktov oboch rodicov. Neverim, ze ak ma matka poruchu osobnosti, tak dieta nedaju do striedacky, ak tak uz de facto 6 rokov fungovali..

rejka7
Včera o 18:05
@anonym_841f9b

@jozefina1988 Tento pribeh ma vela otaznikov. Sudca je zly, socialna je zla, ex je histrionka. Ty si videla ten posudok? Dieta ma taketo stavy pravdepodobne ani nie kvoli matke, ale kvoli obom rodicom. Typicky prejav konfliktu lojality po rokoch neustalych konfliktov oboch rodicov. Neverim, ze ak ma matka poruchu osobnosti, tak dieta nedaju do striedacky, ak tak uz de facto 6 rokov fungovali..

@anonym_841f9b existencia poruchy osobnosti vôbec nebráni výkonu práv rodiča. Kľudne aj do výhradnej starostlivosti dávajú.

anonym_841f9b
Včera o 18:08
@rejka7

@anonym_841f9b existencia poruchy osobnosti vôbec nebráni výkonu práv rodiča. Kľudne aj do výhradnej starostlivosti dávajú.

@rejka7 Myslela som to tak, ze sudca nebude brat neustale staznosti a obvinovania "histrionky" na zretel a 6 rocnu striedavku nebude rusit, ale ponecha status quo

januska12323
Včera o 18:22

Nepíšeš alebo nevieš všetko.

jozefina1988
autor
Včera o 18:27
@januska12323

Nepíšeš alebo nevieš všetko.

@anonym_841f9b No tom som si myslela aj ja. Ano posudok som čítala a nie jeden , konkrétne aj 6 správ od psychológov , psychiatrov , pretože mi tiež vela veci nedávalo zmysel. Áno dieťa trpelo konfliktom lojality , parentifikácia dieťaťa s jej strany a súčastne matka mala katatýmne myslenie atď. Brala som to , že je to už roky dávno , keď som priateľa spoznala , psychologov , psychiatrov , znalcov neriešili.
@januska12323 Podobnú odpoveď som čakala. Je síce pravda že som s nimi nežila , ale presne viem čo sa deje posledné 3 roky. Skôr ako spochybňovanie toho čo viem , neviem som očakávala či to niektorá z Vás v okoli nezažila.

anonym_841f9b
Včera o 18:55
@jozefina1988

@anonym_841f9b No tom som si myslela aj ja. Ano posudok som čítala a nie jeden , konkrétne aj 6 správ od psychológov , psychiatrov , pretože mi tiež vela veci nedávalo zmysel. Áno dieťa trpelo konfliktom lojality , parentifikácia dieťaťa s jej strany a súčastne matka mala katatýmne myslenie atď. Brala som to , že je to už roky dávno , keď som priateľa spoznala , psychologov , psychiatrov , znalcov neriešili.
@januska12323 Podobnú odpoveď som čakala. Je síce pravda že som s nimi nežila , ale presne viem čo sa deje posledné 3 roky. Skôr ako spochybňovanie toho čo viem , neviem som očakávala či to niektorá z Vás v okoli nezažila.

@jozefina1988 Ja som zazila len to obinovanie - zo strany mojho ex. Nastastie, ani sudca ani socialni neverili hlupostiam, z ktorych ma obvinoval. Znalecky posudok tiez nic take nepotvrdil. Moje deti tiez trpeli konfliktom lojality, je to pri velkom konflikte rodicov bohuzial bezne, aj ked sa akokolvek snazis deti do konfliktu nezapajat. Staci, ze ten druhy o tebe hovori zle pred detmi. Pokojne v tomto pripade to mohol byt aj tvoj priatel, alebo pocula vas rozhovor o jej matke. Alebo citi to dusno medzi rodicmi, pripadne sa pred nou odohraval nejaky konflikt. Nezda sa mi taky nevinny. Moj ex tiez v kazdom videl problem, len v sebe nie. Mne preto uz svieta majaky na cerveno, ked nieco take pocujem. Prepac, ale z druhej strany ti poradit neviem.

anonym_fefea5
Včera o 19:07

Máte právnika? Ak nie tak to je chyba.

jozefina1988
autor
Včera o 21:03
@anonym_fefea5

Máte právnika? Ak nie tak to je chyba.

@anonym_841f9b Ja som žena ktorá predsa len verí psychológom a posudkom. A aj keby som im neverila a nemala ich , za tie 3 roky som videla veci , ktoré som si myslela že nikdy neuvidim. Ale aj tak ďakujem
@anonym_fefea5 No, to nemá, ale ani predtým nemal, a to vraj mali 5 pojednávaní, kým im sudca schválil tú striedavku – vraj na základe znaleckého dokazovania, musel. Teraz však žiadne znalecké posudky nemali; jednoducho sa matka v jedno ráno zobudila a rozhodla sa, že striedavku zruší. Narobila haló na sociálke a pre neschopnosť dohodnúť sa (trvala na neupravenom styku, s čím partner nesúhlasil, lebo vedel, aká je) im to sudca zrušil. Keď sa partner ozval na sociálke, kolízna opatrovníčka mu povedala, že matka nič neporušuje. Súdom určený styk nemá, takže môže byť s dieťaťom stále alebo vôbec. Právnik, za ktorým bol mu povedal, že ani neodkladné opatrenie to asi nevyrieši, pretože to nie je život ohrozujúca situácia a on dcéru vlastne vída – síce len dvakrát po šesť hodín, ale vída