Čo robiť s otcom alkoholik?

menonetreba7
23. aug 2020

Dobrý deň , moji rodičia sú rozvedení /dobre tak/ , odišli sme lebo otec je alkoholik .Pri mojej babke s mamkinej strany kde s nou byva jej dcera to nebolo taktiež bohvie čo..... taktiež mala svoje muchy , tak sme sa vrátili k otcovi , rok sekal dobrotu , keby máme na podnajom sli by sme tak , ale niesom najbohatší , takze rok nepil tak veľmi , ale posledne terajsie obdobie , ja už nevládzem , v dedine otvorili krcmu , kazdy boží deň tam chodí , od rana do večera aj doma pije pivo za pivom , nadava nam ze sme.......... bucha s dvermi , trieska so všetkym svoje **muchy** predvadza , ukazuju svoju nasilnicku povahu , rozmachuje sa s rukami a ako som pisala stale slope pivo za pivom , ja už ani po večeroch niesom schopna spať , neviem čo mam robiť , o chvilu je nastup do školy a ja už nechcem žiť som v takom stave že sa modlim aby som zomrela v spanku , a policia s tym nic nezmôze lebo pokial nenapadne niekoho nepôjde do väzby a tak to funguje ze bude tam na par mesiacov a pustia ho o5 , takze v celku to pomôze na urcity cas..... ja neviem naozaj uz nechcem byvat doma ale nemam kde ist a rozmyslam nad samovrazdou , poradte mi ako sa mam s tym vysporiadat ?

menonetreba7
autor
23. aug 2020

@ckocka dakujem velmi pekne

metjus
23. aug 2020

Ahoj zazil som nieco podobne ako ty , moj tatko bol alkoholik stale chodil do krcmy every hour.. ale nastastie som ho vyhodil ;) treba s tim nieco robit skuste mu navrhnut liečbu co nato povie.. stale je sanca ze sa z toho dostane 🙂

whatever1
23. aug 2020

@menonetreba7 Sama k babke nemôžeš íst
? Nebolo by ti tam lepšie? Koľko mas rokov?

0silvia0
23. aug 2020

@menonetreba7 preco nie si u mamy? Kolko mas rokov?

menonetreba7
autor
23. aug 2020

@whatever1 ani velmi nie , lebo tam byva teta , ako jej dcera a ona ma take svoje maniere.... take zmeny nalad.... tiez s nou je to take ..... velmi by rada rozkazovala kazdemu co moze a co nie , a zas byva tam aj ujo , on pracuje ale dava na automaty a sem tam ide na pivo , , ja mam 21 rokov

menonetreba7
autor
23. aug 2020

@0silvia0 , mam 21 r. po rozvode sme odisli k jej mame ,ale tiez ziadna slava to nebola a na najom nemame

0silvia0
23. aug 2020

@menonetreba7 a ty este studujes? Pracujes? Vidim to tak, ze by si mala mysliet na svoje osamostatnenie sa. Ak studujes, tak internat a brigada, ak pracujes, nejaka ubytovna, zdielany najom s viacerymi atd.

veronikaszabova
23. aug 2020

@menonetreba7 fuuuha, ja ze si este nejake neplnolete dieta,okolo 15r....
Preco sa neosamostatnis?

ckocka
23. aug 2020

@menonetreba7 Toto je komplexný problém, je potrebná súčinnosť rodiny, sociálnej pomoci, úradov. Ak toho nie je schopná matka, tak sa pokús sama. Nemáte nárok na nejaké sociálne dávky, podať žiadosť o mestský byt apod. Viem že je to ťažké, tiež som myslela že si mladšia. Ale ty už vela zvládneš sama, skús sa obrátiť na príslušný úrad PSVR, odbor sociálnych vecí, majú v popise práce poradenstvo. Aby si vedela čo, ako, kde sa dá vybaviť - práve v tomto by mali pomáhať.
https://www.upsvr.gov.sk/buxus/generate_page.ph...

menonetreba7
autor
23. aug 2020

@0silvia0 zatial studujem ,este posledny rok mi treba

0silvia0
23. aug 2020

@menonetreba7 tak posledny rok uz nejako vydrz, popripade chod so spoluziackami na nejaky privat, popri tom si najdi nejaku brigadu. Staraj sa o vlastne osamostatnenie...

ukulela
23. aug 2020

@menonetreba7 akú skolu študuješ? Kde? Internat sa nedá? Sociálne štipendium? Ries aspoň cez víkend dáke brigády, opatrovanie detí, roznáša nie letákov .... Keď sa rodičia rozvádzali, rozdelili si majetok? Dom je iba otcov, či aj mamin? Ak oboch, tak tam treba buď vyplatenie, alebo predaj ... Na to sú aj súdy. Ak len otcov, hľadaj nejaké sociálne byty v okolí ...

menonetreba7
autor
23. aug 2020

@ukulela nevies mi poradit ako sa vybavuju socialne byty ?

ukulela
23. aug 2020

@menonetreba7 no musíš si zistiť, či v meste, kde bývaš, nejaké majú. Potom podmienky prideľovania .... treba pofat žiadosť. Zistíš to na mestskom úrade, choď na úrad a povedia ti, za kým ísť .... Je rozdiel sociálny byt, tam sú iné podmienky pridelenia, ako nájomný byt. Mala by si to nájsť aj na stránke mesta. Oficiálnej internetovej stránke.

menonetreba7
autor
23. aug 2020

@ukulela dakujem velmi pekne , velmi si mi pomohla

ivangeline
23. aug 2020

Čím skôr sa osamostatniť. Nebola som na tom ináč. Pil otec, pil dedko. ''Krásna rodinka...'' Prečíta niečo o DDA. (Deti dospelých alkoholikov) a čím skôr do lepšieho prostredia. Nevracaj sa domov, keď nemusíš. Pracuj. Studuj. Nauč sa samostatnosti. Keď si v okolí KE, rada pomôžem. Možno len rozhovorom. Kľudne napíš ss.

andreatytler
23. aug 2020

@menonetreba7 Mala som podobne pocity ked som po rozvode rodicov zila s mamou, ktora bola alkoholicka. Ona vsak nastastie nebola nasilna a nemala som strach o svoje bezpecie. Ale vsetko bolo zle. Malo penazi na to aby som sa osamostatnila, malo penazi v domacnosti, smutok, hnev, bezmocnost nad mamou ktora bola ako bez ducha, snazila som sa riesit jej alkoholizmus ale bez uspechu, snazila som sa najt pracu a nechat skolu ale bez uspechu, mala som pocit ze nie je ziadne riesenie, ziadne vychodisko. Tiez som uvazovala o samovrazde.
Ten pocit neschopnosti a bezmocnosti bol umocneny tym zivotom s alkoholikom.
Hlavne neries otcov alkohol. Jedine co mozes urobit je mu povedat ked je triezvy, ze ho lubis a ta trapi ze je alkoholik a ze by si bola rada ak by sa siel liecit a nasledne s tym prestal a ak tak urobi podporis a pomozes mu ako len vies. Toto povedz len raz a uz nikdy viac. On musi sam chciet zmenu. Nikto a nic ho do toho nedotlaci.
Uz ti tu dobre poradili. Treba skusat ine byvanie. Urcite tu brigadu popri skole ak sa da.
A nenechaj sa odradit prvym, druhym ani x-tym neuspechom. Skusaj dalej.
Vyhybaj sa otcovi a ak sa ti nepodari odyst, trav vela casu mimo domu. Prid domov sa len vyspat. Urcite tam neostavaj ak sa tam bojis.
Ak myslis ze ti to pomoze, zajdi za psychologom. Mysliet na samovrazdu je prvy krok k tomu aby si to urobila, nenechaj to zajst ani o krok dalej.
Po skonceni skoly sa zbal a chod prec. Mne pomohlo odyst do cudziny.
Napisat sem do fora bol skvely napad. Pis nadalej. Najdes tu podporu. Urcite tiez trochu kritiky, ale to si nevsimaj.
Zvladnes to. Ver si. Nie si jedina s takymto problemom a nie si v tom sama. Mas tu nas.

cacianka
23. aug 2020

@andreatytler 👍👍👍
Len 1 poznamku mam, odísť je i 😇😇😇

andreatytler
23. aug 2020

@cacianka Ospravedlnujem sa za chyby. Nikdy mi gramatika nesla. Zmaturovala som na ciste jednotky ale diktaty bola pre mna vzdy pohroma. Su ludia co si slovo napisu a vidia ak nie je spravne. Proste im ta chyba bije do oci. Ja mozem napisat cokolvek a nic nevidim. 1000x sa ucit naspamet vybrane slova a 1000x ich zabudnut. Pred tym ako napisem spravu ju kontrolujem a slova ktore som si nie ista hodim do slovnika a napriek tomu robim kopec chyb. Prestala som sa tym trapit.
Ocenujem ze tvoja oprava nie je myslena v zlom... len ti to proste ide oci vyklat, ze?🙂

0silvia0
23. aug 2020

@andreatytler ako si sa nakoniec dokopala odist do cudziny? Co ta nakoplo a ako si sa tam adaptovala? A nelutujes?

lenuska9999
23. aug 2020

Ja sa tak trochu viem vcítiť do tvojej situácie . Viem aké to je mať otca alkoholika. Smutné je, že to už nezmeníš. Neviem koľko máš rokov a koľko ti chýba do skončenia školy.. ale určite si dokonč školu a potom sa čím skôr postáv na vlastné nohy. Alebo môžeš ísť teraz na nejakú inú školu na internát, budeš mať pokoj. Možno máš nárok na nejaké sociálne štipendium+ k tomu nejaká brigáda tak môžeš z toho v pohode žiť. Aspoň budes mať kľud. A po škole môžeš ísť predsa do práce , buď tu na Slovensku , alebo aj zahraničie, nájsť si byt, kľudne aj s partiou a viesť pekný život ďaleko od tvojho otca. A poviem ti , že je to pocit na nezaplatenie, keď bývaš vo svojom , staráš sa o seba a keby prišiel tvoj otec na návštevu a bude sa správať ako idiot, môžeš mu ukázať , ktorým smerom sú dvere... Na samovraždu nemyslí, život máš pred sebou a môžeš si ho urobiť akým chces . Ale treba sa o to začať snažiť.

andreatytler
24. aug 2020

@0silvia0 Dlho mi to trvalo. Ja som zila s mamou az do svojich 31 rokov. Nevedela som ako zit. Bolo mi jasne ze musim odist (😉 @cacianka) ale mala som dojem ze je to nemozne. Akoby som bola v pasci. Vela som sa sustredila na mamin problem s alkoholom asi preto aby som sa nemusela zaoberat vlastnymi problemami. Bolo to uz take zle ze som zacala trpiet obsesívno-kompulzívnou poruchou (OCD) a tiez sa objavili myslienky na samovrazdu.
Mam mladsieho brata s ktorym sme si perfektne rozumeli a nakoplo ma ked sa on po skole osamostatnil a mne hrozilo ze budem s mamou zit sama.
Odist do Kanady bolo to najlepsie co som mohla urobit. Prisla som s 1200 dolarmi vo vrecku bez spiatocnej letenky. Bolo to peklo a bolo dobre ze som bola tak daleko, inac by som sa vratila do tej mizerie. Asi preto ze som musela riesit existencne problemy, moje OCD uplne zmizlo. Zivot v zudzine je skusenost na nezaplatenie. Clovek spozna svet, kam patri a aj seba sameho. Ako dieta som pocuvala rozpravky ako hlupi Jano isiel do sveta a vratil sa ako kral. Za mna uplna pravda... akurat ja som sa nevratila.
Mam dobry uspesny zivot a som spokojna ale ak by som si tu nenasla muza a teraz vytuzenen dietatko, lutovala by som. Slovensko bude pre mna vzdy moj domov, velmi mi chyba. Moj vztah s bratom je stale skvely ale ochladil sa, co ma nesmierne boli. Mama umrela na alkohol a ja do smrti si budem vycitat ze som ju opustila☹.

cacianka
24. aug 2020

@andreatytler vôbec sa neospravedlňuj. Aj ja som uz na kameru ! zadrela,az hladisko zasumelo. aspon som sa opravila.
Holt trema a nesustredenie.
Tiež píšem a robim chyby, keby nepiseme chyby nerobime, že ?😇😉
S tym alko mas smutne skusenosti, aj ja - otec. spavy alkac, tlak kolegov ze ved si daj, inak neskutocne šikovný chlap a humorista.
Uz 8 rokov je co dopil posledny pohar vína....☀

juliet86
24. aug 2020

pozri si stranky pomocobetiam.sk a pripadne zachytka.sk existuju organizacie kmotricky.sk alebo ine kde by ti poskytli ubytovanie pomohli. drz sa. pytaj sa. drzim ti palce

mily7
24. aug 2020

@andreatytler nevicitaj si nič. Ona by bola píla ďalej a ty by si sa možno utrapils tu na sk. S bratom, je to na vás, či ten vzťah bude fungovať aj napriek diaľke, dá sa to. Výčitky, že si odišla ak sú si nepripúšťaj. Bud šťastná tam kde si. Kazdy mame právo voľby. Viem o com píšeš..

0silvia0
24. aug 2020

@andreatytler ďakujem za tvoj príbeh, urobila si, čo si musela. Mamu si neopustila, ona sa opustila sama a ty si sa potrebovala zachrániť. Všetko je tak ako má byť. Si silná žena, máš môj obdiv. Užívaj si vytúžené dieťa a rodinu a verím, že vzťah s bratom sa dá do poriadku. Nenavštevujete sa vôbec ani raz za čas?

andreatytler
24. aug 2020

Dakujem za mile slova @0silvia0, @mily7, @cacianka,
S bratom sa navstevujeme jasne a mame velmi dobry vztah... este pre 6 rokmi ked bol na svadbe, sme prekecali aj 2 noci o vsetkom moznom a bolo to akoby sme sa videly kazdy den. Ale pred dvoma rokmi ked som bola na Slovensku boli uz nase rozhovori viac formalne... ako ked sa stretnes s rodinou co si dlho nevidela a velmi ich nepoznas. Ale mozno by to tak bolo aj keby som ostala na SK. A mozno som sa zmenila ja....

0silvia0
24. aug 2020

@andreatytler a možno nebola tá správna chvíľa... ja mám skúsenosť, že niekedy jednoducho nejde rozvinúť taký ten hlbší rozhovor. Musí byť tá správna chvíľa, tá správna nálada, tá správna konštelácia... mám dve sestry a niekedy sa tiež rozprávame viac-menej formálne, ale niekedy rozoberáme nerozoberateľné ani neviem od čoho to záleží.