Čo robiť so zlými darmi?
Ahojte, chcem sa spytat ci mate niekto podobnu situaciu ako ja.
Robim v zdravotnictve, zaujimam sa o kozmetiku a podobne. Veci si prevazne kupujem sama lebo co mi vyhovuje vie malokto a preto si kozmetiku a ine veci riesim sama najlepsie. S priatelom sme dohodnuti ze o darcekoch pre mna vie a kupi nieco z toho co sa mi paci a potesi ma - nesklame.
Mam rodinu, velku rodinu, pracujem, peniaze mam, stazovat sa nemozem. Bavime sa o 12 ludoch cca. Nahanam darceky od septembra-oktobra, aby som kazdeho potesila a vysla im v ustrety. Od kazdeho sa spytam zistujem co by chcel, v ramci moznosti to aj kupim. Vzdy darceky potesili, ci deti, ci dospelych. A preco ked chcem nieco ja, tak je to priam nerealne lebo same vyhovorky o tom ako su na materskej s detmi - pritom maju penazi na minanie aj od partnerov a ja vzdy vyjdem za trapnu lebo dostanem nejaku kozmetiku alebo veci co nevyuzijem lebo proste nemam na to vyuzitie. Nebudem konkretizovat ale kto napriklad kupi kavovar niekomu kto kavu nepije ? Taky podobny darcek som dostala ja. Ja chapem ze to nie je o darcekoch a ze rodina ma byt spolu, ale preco teda ludom netrkne ze dobre tak ona mi kupila "hrnce", ktore som chcela tak aj ja jej kupim nieco co chcela a co sa jej bude pacit a potesi ? Nehovorim ze to musi byt v rovnakej kategorii co sa ceny tyka ale staci sa opytat. Zistovat co sa mi paci.
Ano mam inu financnu situaciu ale ked vidim na co vsetko utracaju neni im blbe ked mi kupia sprchac za 3 eura pod stromcek ? Okolo vianoc mam este aj narodeniny - takze to bud darcek nedostanem alebo mi povedia ako od malicka ze ved to uz mas aj k narodeninam. Ja keby fakt chcem tak dam aj viac penazi aby boli vsetci stastni a setrim a ked si ja vyberiem nieco tak s tym kazdy rok neodidem a skor som v stadiu ze jeeee super dalsi sprchac ktory ani nebudem pouzivat a radsej ho niekomu posuniem. Veci na vlasy ktore nepouzijem lebo mi robia zle ? Naco ? Ved kazdy vedel, co sa mi paci a co mi moze kupit. Nebavime sa o 100 a viac eurovych darcekoch ale naozaj si myslim ze uz ten clovek by mohol obetovat tych par eur a kupit nieco co ma potesi. Keby je surodenec sam s materskou a naozaj nema pochopim, neocakavam nic. Ale maju zarabajucich muzov, kupuju kadeco ale najblizsej rodine nie. Svagrine idem kupovat k narodeninam zlato ale sestre nekupim darcek k narodeninam. A ked aj tak ju vybavim za 5 euro a hotovo.
Mam to iba ja ?
Dakujem
@niqusqa2010 nevhodne dary predaj
@anonym_5becb3 ako, že by išla predávať troj eurový sprcháč? Komu, kde?🤦
Na jednej strane ťa chápem. Na druhej strane mi potom pri takýchto úvahách chýba tá hlavná myšlienka darčekov - potešiť niekoho bez akéhokoľvek očakávania "protislužby".. bez toho, aby potom porovnávam čo oni dali mne vz čo ja som dala im..
@wolf_ Rozumiem tomu, že píšete o nezistnosti a radosti obdarovať,len keď človek pravidelne zažíva sklamanie,lebo dostáva väčšinou veci, ktoré boli pre darcu zbytočné, tak sa ich zbavil a daroval ich,tak ostáva z toho obdarovaný sklamaný
Si nevďačná. Mňa vždy potešil každý darcek. Mne svokrovci bežne dávajú flasu slivovice akebo nejaky koňak a nepijem 20 rokov ani pivo ani nič. Ale usmejem sa, podakujem a odložím doma do vitríny.
Neviem, podľa mňa sa správaš ako rozmaznané decko. Píšeš, že si finančne na tom dobre, ale dávaš nejaké zoznamy darčekov rodine a partnerovi, kto ti má čo kúpiť. A pritom si to vieš kúpiť aj sama. Asi preto ti kupujú sprcháče za 3€, lebo vedia, že si vieš kúpiť všetko aj sama a si na tom finančne lepšie než oni. Si ako malé decko, ktoré fňuká, že nedostalo svoju vysnívanú bábiku.
@jaroslav81 a neni to skor o tom ze chcem nechat aj ostatnych aby ma niecim potesili? Aj ked vedia sami dobre ze si mozem kupit vsetko sama? Nefnukam len mi to príde nefer ze kazdy rok vyhodim kopu penazi aby som kazdym vyhovela lebo ja rada radsej ludi obdarujem ako dostanem. Ale ked uz mam dostať tak aspon nieco co fakt vyuzijem a potesi ma to.
Ja normalne nechapem, ako je mozne, ze podaktorych hanba nefackuje dat inym pod stromcek spongie na riad alebo servitky. Som uprimne sokovana.
Si nevďačná. Mňa vždy potešil každý darcek. Mne svokrovci bežne dávajú flasu slivovice akebo nejaky koňak a nepijem 20 rokov ani pivo ani nič. Ale usmejem sa, podakujem a odložím doma do vitríny.
@klara546 nevdacna aj ked napriek vsetkemu proste tym ludom kupim co si povedia a od nich dostanem nieco co sa mi ani nepaci? Nevdacna ked miniem 1500 eur na darceky kazdemu vyhoviem ale mne od malicka vyhovene nebolo? Ako decko kazdy rok ponozky a gatky. Od matky 15 rokov k narodeninam nic len sluby ako mi kupi darcek a chodi uz 15 rokov a nikdy neprisiel? A ze zažívam same sklamania a ze mam ocakavania od ludi ktorym dam vsetko? Aj mimo vianoc a pocas celeho roka? Ze im nezištne pomaham, vybavim vsetko, dohodnem, zariadim a podobne?
@niqusqa2010 rok čo rok som minula na darčeky na sviatky a vianoce mesačnú výplatu. Pre súridencov a ich deti. A presne ako píšeš nedostala som nič, alebo sprcháč za pár eur. Žiadna námaha. Moje krstňa je už dospelé, ja mu vžy kúpim hodnotný dar, on mne NIČ. A peňazí má dosť. Pred pár rokmi som toto darčekovanie rodine ( 25 ľudí z mojej strany) zrušila. Kupujem už len rodičom, krstňaťu a sestrám.
@niqusqa2010 keby som to vedela skorej ja by som si rada s tebou vymenila ten sprcháč za popolník ktorý som dostala od otca.(Nefajčím. Nikdy som nefajčila)
Toto je strašne trápne. Vianoce absolútne nie sú o darčekoch. Bola som teraz navštíviť rodinu a čas s nimi ma potešil tisíckrát viac ako keby mi kúpili darček za 300€. Vôbec neriešim či a čo mi kto kúpi a takisto čo kto odomňa očakáva. Darčeky kupujem srdcom alebo nekupujem keď to tak necítim.
@niqusqa2010 prepáč, prídeš mi strašne náročná. Tam ide o to, že si človek spomenie. Preto ja neriešim čo mi kto kúpi, ale to že si spomenie. Kávu nepijem, ak mi niekto kúpi kávovar aj napriek tomu, že vie, že kávu nepijem, tak ten kávovar posuniem ďalej alebo predám. Sprchace osobne ja mám veľmi rada, umyvam sa každý deň predsa takže sa to rýchlo míňa, za mňa super darček, prakticky.
ja napriklad deodoranty nepouzivam a vzdy dostanem, tak ich pouzivam vo wc ako osviezovace 🙂
@klara546 nevdacna aj ked napriek vsetkemu proste tym ludom kupim co si povedia a od nich dostanem nieco co sa mi ani nepaci? Nevdacna ked miniem 1500 eur na darceky kazdemu vyhoviem ale mne od malicka vyhovene nebolo? Ako decko kazdy rok ponozky a gatky. Od matky 15 rokov k narodeninam nic len sluby ako mi kupi darcek a chodi uz 15 rokov a nikdy neprisiel? A ze zažívam same sklamania a ze mam ocakavania od ludi ktorym dam vsetko? Aj mimo vianoc a pocas celeho roka? Ze im nezištne pomaham, vybavim vsetko, dohodnem, zariadim a podobne?
@niqusqa2010 tu si si sama krasne pomenivala svoj problem, chces sa kazdemu zavdacit a prepocitqvas to na peniaze, buduci rok naklus do knihkupectva 10x poukazka na knihu a ende. Vianoce vybavene za 10min.
Ak si myslis ze netere ci nejak vazia tvoje dary... si pre ne teta somarik otras sa.
Popravde by si mi so svojim nastavenim dost liezla na nervy a rovno by som ti povedala, ze s darcekovanim koncim. To, ze to bavi teba a rada rozhadzujes peniaze, neznamena, ze to tak maju aj ostatni. Mna napriklad kupovanie darcekov sirokej rodine otravuje. Plus nikomu do financii nevidim natolko, aby som si dovolila povedat, za kolko mi ma co kupovat.
@anonym_bd84e7 ano len potom to bude sak ty maa love tak co nekúpiš? Mozes si dovolit... Ja som aj neteriam tolko penazi a kadejakych veci poposielala pokupovala, podostavali co som mohla inde posunut a skor mam pocit ze si to nevazia a ani tu hodnotu tych penazi. Ze dostanu aj 5x za rok kozmetiku co jedna vec atoji aj 30 eur a podobne.
@niqusqa2010 prečo si to robíš???
Ja som asi cudna, ale ja povazujem taketo darcekovanie u dosplelych za prehnane, jemne mimo... Akoze aby som sa dospelych pytala pol roka dopredu a nebodaj este aj x krat, ze co chcu dostat.. a este im posielala svoj zoznam co chcem ja? 🙈 Fu..
Kebyze sa bavime o detoch, malych detoch..
Moc to prezivas.. zruste to alebo stanovte rozpocet 10e na osobu, ked tak velni chcete tesit druhych. To sa da inak aj mimo vianoc..
Proste nie kazdy chce a ma chut a kapcitu riesit darceky. aj ked ma penazi na to.Treba aj to chapat.. je toho vela v dnesnej dobe
@niqusqa2010 tu si si sama krasne pomenivala svoj problem, chces sa kazdemu zavdacit a prepocitqvas to na peniaze, buduci rok naklus do knihkupectva 10x poukazka na knihu a ende. Vianoce vybavene za 10min.
Ak si myslis ze netere ci nejak vazia tvoje dary... si pre ne teta somarik otras sa.
@eeffka deti neriesim su male ale ti dospeli by si to mohli uvedomit.. Ze cely rok som jak oslik otras sa a ked nieco chcu im pomozem poradim vybavim ale nezavdacia sa a ked nieco potrebujem ja tak su jak hluchi 🤷🏼♀️
@jaroslav81 a neni to skor o tom ze chcem nechat aj ostatnych aby ma niecim potesili? Aj ked vedia sami dobre ze si mozem kupit vsetko sama? Nefnukam len mi to príde nefer ze kazdy rok vyhodim kopu penazi aby som kazdym vyhovela lebo ja rada radsej ludi obdarujem ako dostanem. Ale ked uz mam dostať tak aspon nieco co fakt vyuzijem a potesi ma to.
@niqusqa2010 nefnukáš? Fakt nie? 😉
@niqusqa2010 strašne ma baví, aká si super otravná 🤣
@niqusqa2010 prepáč, ale načo je dobre to darcekovanie medzi dospelými. Zrušte to a vybavene. Keď už, tak naozaj nejaké malickosti, ktoré neurazia.
Podľa mňa máš psychickú traumu z detstva, lebo matka ti nič nekupovala a bola si každý rok sklamaná. Tak teraz si na tom strašne zakladáš a chceš aby ťa aspoň teraz v dospelosti ľudia potešili darčekom, ktorý chceš. Ale ani to sa ti nedarí. Tak kupuj aj ty od teraz sprcháče za 3€. Podľa mňa najlepší darček je poukážka do Alzy, kde sa dá kúpiť úplne všetko a vyberie si každý. Tak namiesto kupovania darčekov od septembra objednaj 10 - 15 poukážok a vybavené. Nech si každý kúpi čo chce.
Presne pre toto si u nás v rodine my dospelí darčeky nekupujeme. Čo kúpiš niekomu, kto má všetko?
@niqusqa2010 prepáč, ale načo je dobre to darcekovanie medzi dospelými. Zrušte to a vybavene. Keď už, tak naozaj nejaké malickosti, ktoré neurazia.
@xckaretxxx ja keď idem niekde na návštevu cez vianoce , hodím do darčekovej tasky sampanske, oriesky, kávu, niečo sladke a deťom dám po 20 E. A vybavene. Život si komplikovať nebudem
My takisto nekupujeme dospelým. A tak sme to zaviedli v rodine - nič nekupujeme, nič nedostavame a je to super. Nemusím sa stresovať tým, čo kto chce a od septembra chodiť po obchodoch a dávať niekomu darčeky so stiahnutým zadkom len nech sa mu to páči. A hlavne nemusím doma skladovať hlúposti. Presne ako ty - kozmetiku ktorú nepoužívam a mám jej plnú skrinku, obliečky ktoré mi velkostne nepasujú, záclony a poťahy ,,na výmenu," že by som ich mohla meniť každý týždeň, rôzne ozdoby a dekorácie, ktoré končia v perinaku kým sa nájde niekto kto by ich chcel... ani také to ,,daruj ďalej" u mňa neplatí.. niektoré veci nedokážem bez hanby darovať.. toto nútené odbarovavanie je najhoršia vec na celých Vianociach a radím ti - skus to minimalizovať a bude ti lepšie.
@niqusqa2010 oni vedia ze co potrebuješ, kúpiš si sama a ze si náročná. Preto ta neriešia a odbiju 3e sprchačom
Ja som darceky v rodine medzi dospelymi zrusila. Kupime si co potrebujeme a chceme kedykolvek pocas roka. Lebo ja som roky kupovala a nic. A idem asi rusit aj medzi kamaratkami. Lebo vacsinou haraburdy dostavam
Daj priklad aky darcek za 5 ci 10e od nich ocakavas?
@wolf_ Rozumiem tomu, že píšete o nezistnosti a radosti obdarovať,len keď človek pravidelne zažíva sklamanie,lebo dostáva väčšinou veci, ktoré boli pre darcu zbytočné, tak sa ich zbavil a daroval ich,tak ostáva z toho obdarovaný sklamaný
@anonym_231051 ja to chápem, ale popravde ja to tak nemám. Ak niekoho obdarujem, tak úprimne neočakávam nič naspäť, teší ma, že môj darček potešil a tam to končí. Ale je pravda, že ja obdarovávam len tých najbližších, pri ktorých to mám tak, že aj keby ja nedostanem vôbec nič, tak som s tým OK. Možno pri tých menej blízkych by ma tiež štvalo, že ja som dala do toho € a aj čas a oni nič...A tiež je pravda, že môj jazyk lásky nie je obdarúvanie, zatiaľ čo niekoho jazyk lásky to môže byť a tým pádom to asi aj inak prežíva.
kupovat kazdemu dar za vyse 100e je tvoje rozhocnutie. Nie ich.
Doma mam taku policku, volam ju archiv darcekov, ak dostanem nieco co ozaj nepouzijem, putuje tam a caka na svoju sancu, minuly tyzden nas neocakavane pozvali na kolaudaciu a archiv nesklamal, nadherny darcek typovo presne pre pani domu tam cakal, kolkokrat dostanem aj krasne dary, hodnotne, ale jednoducho nemam nafukovaci dom ani zalubu v zapratavani, som vdacna, ze si na mna spomenuli a keby slo o mna tak mi stacia kvety a cokolvek pod zub, to su u nas oblubene a vzdy vyuzite dary, ostatok smer archiv

@niqusqa2010 Je načase skončiť so štedrostou.Napriek skromnejsim pomerom som roky minala koncoročnu odmenu na darčeky a ja som buď nedostala nič, buď to boli veci s logom organizácie,kde darkyna pracovala alebo to boli mnou nevyuzitelne veci/zbytočnosti.Cca 2 roky dávam darček len synovi s p.svokre.Syn sa pýta, že čo by ma potešilo,ja jeho tiež a p.svokra je ťažko chorá,jej opatera je finančne náročná,a tak nečakám nič.