Čo robiť so zlými darmi?
Ahojte, chcem sa spytat ci mate niekto podobnu situaciu ako ja.
Robim v zdravotnictve, zaujimam sa o kozmetiku a podobne. Veci si prevazne kupujem sama lebo co mi vyhovuje vie malokto a preto si kozmetiku a ine veci riesim sama najlepsie. S priatelom sme dohodnuti ze o darcekoch pre mna vie a kupi nieco z toho co sa mi paci a potesi ma - nesklame.
Mam rodinu, velku rodinu, pracujem, peniaze mam, stazovat sa nemozem. Bavime sa o 12 ludoch cca. Nahanam darceky od septembra-oktobra, aby som kazdeho potesila a vysla im v ustrety. Od kazdeho sa spytam zistujem co by chcel, v ramci moznosti to aj kupim. Vzdy darceky potesili, ci deti, ci dospelych. A preco ked chcem nieco ja, tak je to priam nerealne lebo same vyhovorky o tom ako su na materskej s detmi - pritom maju penazi na minanie aj od partnerov a ja vzdy vyjdem za trapnu lebo dostanem nejaku kozmetiku alebo veci co nevyuzijem lebo proste nemam na to vyuzitie. Nebudem konkretizovat ale kto napriklad kupi kavovar niekomu kto kavu nepije ? Taky podobny darcek som dostala ja. Ja chapem ze to nie je o darcekoch a ze rodina ma byt spolu, ale preco teda ludom netrkne ze dobre tak ona mi kupila "hrnce", ktore som chcela tak aj ja jej kupim nieco co chcela a co sa jej bude pacit a potesi ? Nehovorim ze to musi byt v rovnakej kategorii co sa ceny tyka ale staci sa opytat. Zistovat co sa mi paci.
Ano mam inu financnu situaciu ale ked vidim na co vsetko utracaju neni im blbe ked mi kupia sprchac za 3 eura pod stromcek ? Okolo vianoc mam este aj narodeniny - takze to bud darcek nedostanem alebo mi povedia ako od malicka ze ved to uz mas aj k narodeninam. Ja keby fakt chcem tak dam aj viac penazi aby boli vsetci stastni a setrim a ked si ja vyberiem nieco tak s tym kazdy rok neodidem a skor som v stadiu ze jeeee super dalsi sprchac ktory ani nebudem pouzivat a radsej ho niekomu posuniem. Veci na vlasy ktore nepouzijem lebo mi robia zle ? Naco ? Ved kazdy vedel, co sa mi paci a co mi moze kupit. Nebavime sa o 100 a viac eurovych darcekoch ale naozaj si myslim ze uz ten clovek by mohol obetovat tych par eur a kupit nieco co ma potesi. Keby je surodenec sam s materskou a naozaj nema pochopim, neocakavam nic. Ale maju zarabajucich muzov, kupuju kadeco ale najblizsej rodine nie. Svagrine idem kupovat k narodeninam zlato ale sestre nekupim darcek k narodeninam. A ked aj tak ju vybavim za 5 euro a hotovo.
Mam to iba ja ?
Dakujem
Daj priklad aky darcek za 5 ci 10e od nich ocakavas?
@natalka13 napriklad sprchac ktory sa mi paci, alebo nejaku spiralu, ceruzku na oci v oblubenej farbe.
ja napriklad deodoranty nepouzivam a vzdy dostanem, tak ich pouzivam vo wc ako osviezovace 🙂
@anonym_7724a3 Precitaj si zlozenie a uvidis, ake skodliviny dychas.
@niqusqa2010 tych 1500€ si mala radsej investovat na terapiu pre seba, aby si spracovala traumu z detstva. Potom by sa ti nedialo toto, co sa deje. Oni mozno ani ziadne darceky od teba neocakavaju a nechcu. Len ty to nevies pochopit.
@anonym_49d281 hej ked si sami povedia kup mi vonavku, kup mi cervene noze lebo sa mi pacia.. A ja im chcem urobit radost tak kupim. Ale cakala by som ze sa zavdacia a kupia aj oni nieco mne co sa mi paci aj keby mal byt pomer moj darcek 60 eur ich darcek 15
@anonym_49d281 hej ked si sami povedia kup mi vonavku, kup mi cervene noze lebo sa mi pacia.. A ja im chcem urobit radost tak kupim. Ale cakala by som ze sa zavdacia a kupia aj oni nieco mne co sa mi paci aj keby mal byt pomer moj darcek 60 eur ich darcek 15
@niqusqa2010 Nebolo ti dopriate v detstve a teraz si svoju hodnotu dokazujes cez dary. Mas vacsi problem, ako dostavanie lacnych a nevhodnych darov. Investuj peniaze radsej do seba (1500 € na darceky - no muselo by mi riadne hrabcovat).
@niqusqa2010 Zruste darcekovanie a mas po probleme. My sme sa v rodine dohodli,ze darceky iba rodicom a detom. Zbytocne sa nakupuju blbosti,ktore sa nevyuzivaju.
@niqusqa2010 tvoj problém je v tom, že kupuješ hodnotné dary za tým účelom, že očakávaš to isté od protistrany. Nekupuješ s tým, že chceš niekoho potešiť. Daruješ s podmienkou očakávania návratky. Ako píšeš sama, čakáš, že sa ti zavďačia a revanšujú. A to sa nedeje. Prečo to teda robíš opakovane? prečo míňaš peniaze, aj energiu tam, kde sa ti nevracajú? sama sebe ubližuješ. Neočakávaj a nebudeš sklamaná. Inak keby si mi poslala svoj zoznam želaní, asi by som ostala riadne zaskočená. Toto sme robili my ako deti a robia to aj moje deti. Napíšu si tri vytúžené darčeky a jeden im kúpim. U dospelých zarábajúcich, ktorí si vedia všetko kúpiť sami, mi to ale príde divné, prepáč. Zamyslela si sa nad tým, že oni možno ani o také dary nestoja? že je to celé len o tebe a tvojom vnímaní?
@niqusqa2010 na čase sa začať správať rovnako. My sme od jedného člena rodiny darček nikdy nedostali hoci my sme mu vždy kúpili. Tento rok - bolo mi to blbé - ale sme mu nekúpili tiež nič. A bol rovnako spokojný ako keby dostal 🤣🤣🤣
@niqusqa2010 jednoducho súd kúp darček sama a máš to
@eeffka deti neriesim su male ale ti dospeli by si to mohli uvedomit.. Ze cely rok som jak oslik otras sa a ked nieco chcu im pomozem poradim vybavim ale nezavdacia sa a ked nieco potrebujem ja tak su jak hluchi 🤷🏼♀️
@niqusqa2010 signály sú jasné a ty ich ignoruješ. Zjednoduš si život a pomáhaj a dávaj tam, kde naozaj treba.
Cim skor zrusit davanie si darcekov.My sme tak utobili pred par rokmi a mame pokoj.Kupujem len mojim detom a malickosti rodicom a svorkovcom ked ideme za nimi.Inak si nekupujeme navzajom ani s bratom,svagrinou.Ked ideme na navstevu vezmeme flasu detom nieco sladke a vybavene.Mame ovela kludnejsie predvianocne obdobie.
@natalka13 napriklad sprchac ktory sa mi paci, alebo nejaku spiralu, ceruzku na oci v oblubenej farbe.
@niqusqa2010 sprchac je uplne jedno aky mam, ale spiralu by mi musel kupit presne taku aku pouzivam a nestoji 10e.
Ze kup mi cervene noze, to co mas za buranov v rodine?
Odkedy mám dieťa, kupujem len jemu a manželovi, mame a bratovi poukážka vždy na niečo iné do 50€. To je všetko. Manžel kúpi svojim rodičom, svojmu krstnatu a tým končí aj on. Žiadne darčeky švagrovci a svokrovci a sesternice a podobne. Absolútne zbytočné, aj míňanie času aj peňazí aj energie. Každý dospelý si v dnešnej dobe kúpi sám čo chce a potrebuje. Budúci rok keď príde téma na darčeky by som rovno povedala, že tento rok nič nekupujem a ani nič neočakávam. Všetci si vydýchnu a ty si porieš traumy z detstva.
to neznamena, že maš peniaze, tak maš jednostranne drahe dary davat
ked sa to bojiš povedat nahlas, namiesto slov kup každemu jeden sprchač za 1.20€ a tym je povedane všetko
ja sa už smejem normalne na tych reakciach, kupiš za 500€ dostaneš za 5€ a si nevďačna
a este dostaneš kavovar, ked kavu nepiješ a nevažiš si to
na čase utiahnuť kohútik
teraz čitam, že 1500€
poradim ti - odteraz tych 1500 investuj do seba, dovolenka, zajazdy, veci, čo maš rada
už nikdy nikomu nekupuj, nikomu sa nezavdačuj, investuj do seba
este debila z teba urobili a prestan im robit Mikulaša, asistentku a vybavovat veci
ak sa prestanu s tebou bavit - mali ta len na peniaze
nie si to ty mimochodom čo zakladaš každy rok tuto diskusiu? už som.minule na tu babu myslela, kedy sa zas ozve, že ju rodina využiva a hnily brat nič nekupi a rodičia škemraju o peniaze - do Noveho roku chod s heslom - 1500€ miniem na seba a vy mi môžte viete čo...studňa vyscha..adios!
Zrus davanie darcekov, alebo davaj take darceky ako oni tebe. Prestan s tym a uvidis ako o dva roky uz nebudes sklamana. Stretnut sa stretnete len preto aby ste boli spolu a mali radost zo stretnutia, nie koli darom. Mozno sa ti aj navstevy preriedia
@niqusqa2010 neviem, ci to mas len ty. Ja chapem, ze chceš každému urobiť radosť. Ale prečo? Lebo Vianoce? My sme darčekovanie zrušili, nebavilo ma uz vymýšľať komu čo. Takže bud zruš darcekovanie alebo kup každému to, čo ty uznáš za vhodne a nerieš, čo dostaneš ty.
maju totiz tvoje prianie na salame. Tak ako si hovno dostala od matky cely zivot, tak isto dostavas od nich. Uz to pochop. Nestojis im totiz ani za trosku namahy
Ty mas ale uplne iny problem, fakt to nevidis? Nemate v rodine (mama otec) narcistov? Oblubene a to druhe dieta?
Si nevďačná. Mňa vždy potešil každý darcek. Mne svokrovci bežne dávajú flasu slivovice akebo nejaky koňak a nepijem 20 rokov ani pivo ani nič. Ale usmejem sa, podakujem a odložím doma do vitríny.
@klara546 nebuď smiešna. Keď robíš radosť kadekomu rozmýšľaš, beháš investuješ xy € a tebe dajú sprchový za 3€ a ešte sa dívajú či si šťastná tak je to moc.
Skončí s tým čím skôr. U nás to bolo rovnako a tento rok nedostali nič a sú spokojní. Deti v rodine ktoré tento rok nič nedostali ma ani nepozdravia ale to je o výchove rodičov..
A je mi to jedno. Nebudem míňať čas a peniaze na vypočítave, nevďačné osoby .. škoda že mi to trvalo roky..
Čiže autorka kašli na nich a svoje peniaze odlož a urob si radšej radosť ako míňať na nevďačníkov.
Pozri sa, dokedy su sprchace pouzitelne a postupne ich vracaj na meniny, narodeniny, pripadne o rok na Vianoce 🙂
Sprav z toho putovné dary, najlepšie vrátiť tomu, kto ich dal 🫣
ja ti rozumiem. je to nefer, ale vsetkym okrem teba to vyhovuje, oni dostanu dary a teba odbavia nejakou blbostou, lebo mozu. zrusila by som dary pre dospelych, ked je to takto.
@niqusqa2010 Panebože a čo si tu trojročná! Tak si kúpte drobnosť, alebo nic a pooij.Ja vždy čo nevyužijem posuniem inde,alebo darujem.absolútne ma to netrápi.
@niqusqa2010 Panebože a čo si tu trojročná! Tak si kúpte drobnosť, alebo nic a pooij.Ja vždy čo nevyužijem posuniem inde,alebo darujem.absolútne ma to netrápi.
@anonym_d56578 problém je, že oni si diktujú čo chcú a autorka ich chce potešiť. Zrušila by som to úplne, keď chcú šetriť, nech ušetria i na tom sprcháči..
@niqusqa2010 toto im dáš budúci rok každému po 1ks
Pripajam sa k tym, ktori radia zrusit darcekovanie. Ja kupujem drobnost rodicom. A potom uz len dcere. Na conje dobre nahanat dary pre xy ludi??? A nebodaj drahe?
Necakaj nic a nebudes sklamana... a ak niekto dospely od teba ocakava nieco a sam nie je schoony primerane obdarovat druheho = je to jeho problem. Dospeli by si mali uvedomovat ze vianoce nie su pre nich iba o darcekoch. To je tak pre deti..
@anonym_d56578 problém je, že oni si diktujú čo chcú a autorka ich chce potešiť. Zrušila by som to úplne, keď chcú šetriť, nech ušetria i na tom sprcháči..
@ekira1 Tak presne.

@klara546 nevdacna aj ked napriek vsetkemu proste tym ludom kupim co si povedia a od nich dostanem nieco co sa mi ani nepaci? Nevdacna ked miniem 1500 eur na darceky kazdemu vyhoviem ale mne od malicka vyhovene nebolo? Ako decko kazdy rok ponozky a gatky. Od matky 15 rokov k narodeninam nic len sluby ako mi kupi darcek a chodi uz 15 rokov a nikdy neprisiel? A ze zažívam same sklamania a ze mam ocakavania od ludi ktorym dam vsetko? Aj mimo vianoc a pocas celeho roka? Ze im nezištne pomaham, vybavim vsetko, dohodnem, zariadim a podobne?
@niqusqa2010 tych 1500€ si mala radsej investovat na terapiu pre seba, aby si spracovala traumu z detstva. Potom by sa ti nedialo toto, co sa deje. Oni mozno ani ziadne darceky od teba neocakavaju a nechcu. Len ty to nevies pochopit.