Čo s obéznou sestrou?
Veľmi ma štve jej postoj k životu. Je ako alkoholik, ktorý pije potajomky a schováva fľaše. Keď je u nás celý deň, tvrdí, že nie je hladná. Robí to iste, čo robila naša mama. Nepravidelná a nezdravá strava, prejedanie sa. O 4 poobede povie, jedla som raňajky (o 9 ráno). Nechápem prečo, hanbí sa jest pred ľuďmi. Doslova má z toho paniku. Hra formu aká je ojedena a nevládze a nie je hladná. Je mi jasné, že nemá 110kg z raňajok. Kúpili sme jej pernamentku, stacionárny bicykel, rôzne motivačné knihy.
Nás vysmieva za zdravý životný štýl.
Hotové zúfalstvo. Chcem jej pomôcť, pretože priberá každým rokom a o chvíľu ostane odkázaná na našu pomoc.
Zdravotných problémov má požehnane.
Viem, že skúšala rôzne diéty, ale vždy to skončilo rovnako.
Ďakujem za všetky odpovede, z ktorých si niečo môžem vziať. Veľmi si vážim priznanie tých, ktoré tiež majú nadváhu.
Niektoré komentáre neboli príjemné, ale pravdivé. Pomohli ste mi otvoriť oči a vidieť to z druhej strany. Naozaj na ňu všetci veľmi tlačíme. Ja som už napísala neterke aj švagrovi, aby s tým prestali, že mám novú stratégiu a tou je nechať ju žiť.
Prechádzky prijme určite rada. Rada sa prechádza, nájdem si na nich viac času.
Má ubolenu dušu. Naši rodičia viac kritizovali, ako chválili. Ja som to až tak nepociťovala ale ona vždy spomína, že cítila doma malo lásky. Urobila v živote veľa zlých rozhodnutí a viem, že sa trápi.
Je mi to tak strašne ľúto, že sme ju vlastne zraňovali ešte viac.
Naozaj sa bojím, že skončí ako opisovala nika185.
Viete koľko má problémov? Kĺby, cievy, srdce, večne nejaký úraz kvôli pádom...
To je pekné, že niektoré aj nad 100kg mate kondičku, ona nie.
Držte palce.
Ďakujem!!!!!
O diéte a váhe už nepadne ani slovo. 🙏
Autorka - pri tom vsetkom ma jedno velke stastie - ze ma sestru ako si ty..
Poradit velmi neviem, ale asi by som skusala jej nejako pomoct s tou ubolenou dusou.. drzim vam obom palce!
ste skvelá. krásne ste to napísali. sestru máte úprimne rada. držím palce vám, aj jej
máte dobré srdiečko, vidno, že vám veľmi záleží na jej zdraví a živote, držím palce, aby všetko dobre dopadlo, sestra podľa mňa chce schudnúť, len navonok má k tomu iný prístup, ak má rada prechádzky, brať ju na výlety do ťažších terénov, zobrať trekove palice aby hýbala celým telom, zabalit si cereálne chlebiky so zeleninkou, jabĺčkom, v prírode niesu reštaurácie....nezabúdať, že pohyb robí veľa a denná chôdza, je vždy viac ako sedieť celý deň pri telke, motivovať ju nenápadne bez slov, že schudne, vždy ju ťahať von von von a hlavne nie tam, kde sa dá dobre najesť, ona možno sama bude rada, že chodíte takto s ňou, a to, že schudnúť chce je dôkazom toho, že už diety držala, základ je pohyb a pravidelná strava, veľa zeleniny a piť denne 1,5-2l tekutin minimálne, máte v tom výhru, že má rada prechádzky, držím moc palce ❤️
Vieš čo, najsamlepsom prípade urobíš najlepšie ak jej dáš pokoj, čím viac ju budete nútiť tým viac bude odporovať, ja som tiež tučná a schudla som 25kg ešte mi treba ale musíš chcieť sama keby mi to aj prezident hovoril a tlačil má dotoho to jak na odpor robiť nebudem takže prosím ťa daj jej pokoj. musí chcieť sama úplne sama, keby si mi doniesla lístok k psychiatrovy ták osobne tá vyhodíme cez prvé dvere a viac u nás sa neukazes, ide to keď chce ale musí chcieť ona
Mnohé tu píšete, že autorka má nechať sestru na pokoji, neriešiť ju. Áno, schudnúť dokáže len keď si to sama uvedomí a bude chcieť. To je pravda. Ja som vo svojom prvom príspevku odporučila prechádzky so sestrou - samozrejme nie nasilu. Vychádzala som zo svojej skúsenosti. V čase keď som mala dlhodobé problémy v manželstve som dosiahla aj svoju najvyššiu váhu - 103 kg. Zhodou okolností sme v tomto období začali s kamoškou s turistikou, strávila som čas v prírode, mala som pohyb a zároveň sme sa veľa rozprávali. Moja kamoška mi tým, že má vytiahla von, urobila obrovskú službu, vyšla som zo svojej ulity, začala som postupne riešiť svoj život a neskôr sa mi podarilo aj schudnúť. Takže z môjho hľadiska prechádzky so sestrou môžu byť viac ako pohyb. Môže to jednoznačne posilniť Váš súrodenecký vzťah. Ja som neskôr začala s jogou s dávnou kamoškou z mladosti, znamenalo to pre nás obnovenie nášho blízkeho vzťahu z mladosti. A o to aj ide u takýchto ľudí, aby vyšli zo svojej ulity. Držím palce 🍀🌞
Posli ju za odbornikom. Nie je nic horsie ako premotivovani pribuzni, ktori ju psychicky davaju dole. Hrozne sa o nej vyjadrujes.Najdi jej odbornika, jej problem je v prvom rade v psychike
Extrémne premeny nesleduje? Veď tam ľudia idú z váh od 140 kg vyššie...oproti nim je 110 vlastne super...
Myslím že si skvelá sestra...
Ak má rada prechádzky ber ju často von ..cez víkendy si spravte rutinu ...napr .ja s mojou kamoškou sme sa už o 7,15 stretávali a šli na hodinu dve do všelijakého terénu..každú sobotu a nedeľu...bože ako sme sa vyventilovali ,,,každá sa posťažovala na muža,deti rozprávali sme sa o živote, snoch aj o bolestiach...domov som síce prišla unavená fyzicky ale šťastná na duši, a to je hlavné. ...takto sme chodili pravidelne rok dva a krásne som schudla ..
Aj bicykel je super ,,,nezaťažuje tak kolená. Len treba kúpiť na ktorom sa bude cítiť pohodlne..sem tam kopček vyšliapať ...potom choďte na wellnes zaplávať si...
Je úžasné že máte jedna druhú aj ona tebe pomôže veď vidieť ako ju máš rada...to je vzácne mať krásny vzťah so sestrou a chcieť s ňou tráviť čas...aj tebe sa kondička zlepší hlavne nech to nie je len námaha alé aj relax...napr.chodte na víkendové jogové pobyty sú super potom sauna ...život je krásny..
Teraz už bude super počasie, slniečko láka ísť von ..
Inak mňa dosť motivujú aj ľudia čo zdieľajú svoje chudnutie..len oni veľmi dobre chápu aký je to pocit ..
Držím palce..neskôr sa ozvi či sestra sa mení , dúfam, že to vide.
@jaanik krásne si to napísala...máš veľmi dobré rady. Tiež som to zažila a nepomáhalo nič ani prosby ani krik či vyhrážky. Skrátka som aj chcela ale čím viac sa na mňa tlačidlo tým viac som to nedávala. Bola som smutná zo seba, sklamaná, nešťastná a stále v strese. Sama som sa musela ukludniť a pomali začať s tým niečo robiť krk za krokom. Veľmi som sa zlepšila ale ešte stále nemám vyhraté...bojujem sama zo sebou a keď sa do toho začne niekto montovať len to zhoršuje. Dá sa to zmeniť aj po 50tke....takže hlavu hore a treba veriť. Držím palce autorka jej sestre.🥰
Pokial to nema sama v hlave nieco zo sebou urobit, tak s tym neurobis nic. Viem to sama podla seba ... jedla som namiesto bezneho jedla sladke a co sa tya normalnej stravg tak minimum a to bola chyba. Tiez vravely o fitko mi nejednh ludia ale ako vyssie pisaly, tak obezna zena ked ma ist sama do fitka, tak je to velmi tazke. Popravde da sa chudnut aj bez cvicenia, ale to chce pravidelnu stravu. Ja odkedy sa drzim kalorickych tabuliek od noveho roka, tak mam 15kg dole bez cvicenia. Max prechadzky zo synom. Niektory ludia potrebuju priucku od zivota kym ich nepostihne nejaka zakerna choroba bohuzial.
@kornelies pisem ako môže dopadnúť, pisala som príklad ženy a nieje jediná, že kým chodila, nebrala si to tak, že je pevnejšia, nepočuvala rodinu lekárov a teraz, keď už leží s mnohymi dalsimi chorobami a nehýbe sa, toho veľmi ľutuje aký mala prístup k sebe......treba čítať poriadne, poukazovala som na to, čo môže prísť, autorka to pochopila, ty žiaľ nie.
@nika185 Nemozes vediet v akej sfere pracujem. Myslim, ze pacientka ma osetrujuceho lekara, ktory je z casti zodpovedny za jej zdravotny stav. Ako viem, existuju aj medikameny, ktore znizuju chut do jedla ( je ich viacero na trhu) plus existuje chirurgicke zmensenie zaludka. Urcitu cast, ak nie celu, preplacaju ZP.
Moj osobny nazor, mozno pani stacila, navsteva psychiatra a mohlo sa morbidnej obezite predist.
Čo keby si mala takú stratégiu, že by si sa starala o seba a prestala šikanovať sestru? Ak obéznemu budeš nútiť diéty, nedocieliš tým nič, nebude jesť pred tebou a doma zje čo jej príde pod ruku. Zámerne jej spôsobuješ stres. Kým ona nebude chcieť, tak sa nič neudeje ! Ani keby si jej pri návšteve krájala kilá ovocia denné - čo je vrchol drzosti.
@nikolka1986 Ja s tebou suhlasim. Lepsia pomoc by bola poslat ju terapeutovi, ktory sa prave na toto specializuje, problem je najma v psychike, tam zacat.
Nedavno sme na skupinovej terapii riesili daco podobne, jedna pani ma dceru s tymto problemom. Terapeut ja vyjadril jednoznacne. Nutene diety, otazky na tuto temu, kontrola, ci sa vazila, co jedla atd, neustale pripominanie jej hmotnosti, body shaming, narazky na hmosnost - cele zle, len sa prehlbuje jej depka a frustracia.
Naviac ked vidim, ako sa o sestre vyjadruje, nechcem si to predstavit
Nehovorim to preto, ze mam problem s vahou, nastastie nemam
@kornelies všetko je to podľa mňa nespravne riešenie problému...žiadne medikamenty nepomôžu keď je chuť na jedlo aj keď je človek nájdený alebo nepociťuje hlad. Väčšina takýchto ľudí je preto,že je zvyknutá na dobré jedlo...skrátka miluje jedli a jesť.
Nepomôže vtedy ani zapisovanie stravy,ani zmenšenie žalúdka a už vôbec nie psychiater či psychológ ako tu ľudia píšu. Mala som a ešte trochu mám také problémy a keby ma niekto poslal psychológovi vôbec by mi tým nepomohol. Psychológ za nikoho nič nevyrieši...možno niektorý dá dobré rady, ale všetko je aj tak na človeku samom ako sa s tým vysporiada a či sa dokáže s tým vôbec vysporiadať.

@nika185 presne preto! Viem presne, čo ju čaká, ak niečo nezmení. Mozgové príhody a infarktu mame dedičné. Takmer každý v rodine kto zomrie, tak na jedni z toho.