Čo sa stalo s mojím manželom?

20. mar 2024

Ahojte, mozno mi poradite alebo ma nejak nasmerujete alebo zdrbete alebo proste nieco. Hladam nazor ineho cloveka na situaciu. Nechapem, co sa s mojim manzelom stalo. V poslednej dobe je hnusny, ale neskutocne. Ma dve prace, avsak v jednej uz konci, takze uz bude mat len jednu. Napriek tomu vsak pracuje max 5-6hod. denne, proste je typ, ze co najviac urobi doobeda, aby mal potom volnejsie. Chodi na pol dna na office a od obeda pracuje z domu. Zarobi dobre a mam pocit, ze s dobrym platom sa zmenilo aj jeho spravanie. Ja si vazim, ze sa vypracoval a mame vdaka nemu lepsi standard, avsak ja som mala tiez super pracu, ale som na RD. V poslednej dobe je neskutocne arogantny, vsetko mu vadi, zjape po malom, bojim sa, ze mu aj ublizi, lebo ked sa nastve, tak sa az trasie a ja sa bojim, ze mu prasknu nervy. S jeho rodicmi este kym som tam ja, tak vychadza, ale akonahle odidem z miestnosti, tak oni sa do neho pustia a vselico mu vycitaju a uz je hadka (v tomto som na jeho strane, lebo oni su rypaci strasni). Clovek mu nic nemoze vycitat, ziadnu kritiku neznesie, lebo on ma dve prace a co vsetko on pre nas robi. Ziadne argumenty neberie, na vsetko len povie, ze hej jasne, ja som debil...sak jasne...ja som taky hej hej....

autor
20. mar 2024

Nikdy si neprizna chybu, nikdy sa za nic neospravedlni. On v sebe chybu nevidi, neprizna...Za volantom stale nadava...kazdy je debil....stale sa len niekam ponahlame..vsetko hr hr a potom je nasraty. Maly, ked zacne revat, daco nepocuva, tak on vrieska jak saleny...ja sa az trasiem niekedy, aj ked je pravda, ze maly takto dokaze aj mna vytocit. Ja uz nechapem, co by s nim pohlo, aby bol normalny....je pravda, ze vela pracuje a nie je to lahka praca, ale ja som s malym stale a tiez mam toho dost. Ako pomoze aj doma nieco, ale mne by viac pomohlo, ak by maleho vzal na hodinku von a ja som mohla vypnut hlavu. Doma s s nim zahra, aj ho prebali a tak, postara sa. Ale chce odo mna, aby som sa aj ja ucila toto, co on, aby som tiez tolko zarabala, lenze kedy? Vonku ho vezme raz za uhorsky rok, cize ja ten priestor nemam byt sama a ucit sa. On sa o maleho postara doma, lenze stylom, ze ide ho kupat, ale musim prist ja mu umyt vlasy, drzat ho pri sprchovani atd, ide ho dat spat, tak ja ho musim prebalit, prezliect....proste, ze pomaha, ale nie tak, ze ja mozem vyuzit cas na nieco ine. Cize on ma pocit, ze stale pomaha a ja zas nemam nikdy kľud ani cas pre seba a vkuse sa len hadame a on stale len zacne, ze ako on ma dve prace a kolko pre nas robi. Minule som sa nastava a spisala som na tabulu vsetko, co som v ten den robila, aby videl, ze nesedim na zadku. Len doobeda tam bolo asi 30 veci vypisanych, tak si to precital a ukludnil sa a zrazu zacal viac pomahat. Lenze dokedy...a kedy mu zas prepne...

magic08
20. mar 2024

a manzel ma priestor na to, aby vypol?

majlo1234
20. mar 2024

Obom vam treba oddych. Mame to doma podobne, male deti davaju zabrat. Ja si aj poplacem, dakedy aj na muzovi vidim, ze ma toho dost, ked sa pridaju starosti v praci a blizkej rodine.
Treba sa kludne porozpravat a nejako to vydrzat. Ja ho napriklad dookola napominam, nech nezjape na to decko, nech nenadava, ze ked nevladze, nech ide od neho a ja preberiem radsej stafetu. Zaroven cakam rovnaku pomoc od neho, proste vzdy musi byt jeden silnejsi pri dietati, aby zvladol vypatu situaciu.

colsami
20. mar 2024

Pises ze pracuje max 5-6hodin denne. O par riadkov nizsie "vela pracuje a nie je to lahka praca". Tak ako?

Ak bol takyto nervozny so sklonami k vybuchom a agresivite vzdy, tak je to zly vyber partnera.

Ak sa zmenil o 180° a byval to pohodovy mierny chlap, tak potom sa stalo nieco co ho frustruje alebo je v niecom velmi nespokojny, ked sa z neho stal vybusny nespokojny nervak. Bud po stranke zivota pracovneho, rodinneho, alebo po stranke vasho vztahu (?). Nieco nefunguje a on to nedokaze kompenzovat, preto ten prejav.

autor
20. mar 2024

@magic08 Priestor na to ma, ale nevyuziva ho. Ma rad cvicenie. Moze si ist zabehat, ale on nepojde. Ked cvicim ja, cvici aj on. Ked ja mam obdobie, ze necvicim, necvici ani on. Ked ja som zacala chudnut, zacal aj on, ked ja polavim, polavi aj on. On sa maximalne pojde prejst do obchodu, aby sa vyvetral, ale podla mna to nestaci. Potrebuje sa vyventilovat, to je fakt. Velakrat, ked aj poviem, ze nech si ide zacvicit alebo co, tak povie, ze sak mne chce pomoct s malym. A pritom ja ho vtedy o ziadnu pomoc nepytam...vela krat mi akoby nuti jeho pomoc. Napr. nemam nic ine na robote a v pohode mozem dat maleho spat, ale on trva na tom, ze on ho da spat a potom mi vykrikuje ako on sa stara.

autor
20. mar 2024

@majlo1234 Ano velmi presne si to popisala. Aj u nas tak, len mam pocit, ze vzdy ja musim byt ta silnejsia. Vsetci sa na mna spoliehaju. Ked ja zlyham a zacnem kricat, tak on sa nesnazi ma upokojit, ale vrieska tiez. Zle mi je z toho. Ja nedokazem byt nonstop ta silna, ktora vsetko vyriesi. Kym som sa kludna a ovladam sa, tak je to ok. Akonahle uz u mna pohar trpezlivosti pretecie, tak zacne penit aj on.

magic08
20. mar 2024

tvoj muz, podla toho čo pises, je ako taky tvoj cecok. Zrkadli kazde tvoje spravanie a robi to co ty, cvicis ty, tak aj on, chudnes, on tiez, nechudnes, ani on, cvicit nepojde, lebo ti chce pomoct s malym.... chcelo by to sadnut si a kludne sa pozropravat, hovor o sebe, co potrebujes ty, nie co podla teba on robi zle, alebo malo. Hovor o sebe. a k tomu vykrikovaniu, by som mu rovno povedala, ze nepotrebujes od neho pomoc preto, aby ti to potom vyhadzoval na oci, ale preto, ze to tak on chce a citi.

magic08
20. mar 2024

dieta mate spolocne, chceli ste ho obaja predpokladam, tak si jednoducho pomahajte navzajom a budte team, nie superi, ktorí si vyhadzujú na oci, kto čo kolkokrat spravil alebo nespravil. To je velmi nedospele toto.

luccija
20. mar 2024

Toto robí aj môj muž, že idem to spraviť čokoľvek a za 5 minút kričí pod mi pomôcť, podržať, takže aj tak to robíme dvaja a ja to v tej chvíli nechcem robiť🙂asi je natlakovany a píšeš, že mu rodičia vždy niečo vytýkajú tak asi aj on tebe ďalej...niekedy je najlepšie pratať sa z cesty a nech zúri koľko chce.Takze on chce, aby si robila takú prácu ako on?a prečo?nech nerozhoduje za teba.
Daj mu magnézium a vysvetlí, že či z toho, že vás zabezpečí, keď doma je zla atmosfera

autor
20. mar 2024

@colsami Je to tak, ze ma 2 prace, pricom v jednej uz dal vypoved, takze momentalne tam skoro nic nerobi a v druhej robi programatora. On je taky typ, ze vzdy povie, ze porobi, co najskor, aby mal potom volnejsie. Takze sa vkuse plasi. Hovorila som mu, ze nech si tu pracu rozlozi na cely den a bude kludnejsi, ale marne. Ide na pol dna na office ( 4 hodiny), pride domov na obed, ked ja neviem co skor...prebalujem dieta, varim obed, upratujem, idem dat maleho spat, sama som od rana nejedla a cuduje sa, ze ho nevitam s otvorenou narucou, vysmiata a ze ma nezaujima, co mal v robote a nepocuvam ho atd... Lenze ja poriadne ani nezaregistrujem, ze je prec a uz je naspat. A ani ma nebavi kazdy den pocuvat, ale vsetci v praci su idioti a on jeden je spasitel.

autor
20. mar 2024

@colsami A predtym taky nebol. Ale tak narodilo sa nam dieta, ktore nam dava zabrat. V rodine nemame ziadnu podporu, lebo predsa "mame len jedno". Od rodiny vkuse len pocuvame kritiku a vycitky, ze ich deti take neboli a aki sme my zli rodicia a ako oni vedia vsetko najlepsie. Ich riesenie na vsetko je dat dietatu po riti. My sa snazime vysvetlovat a komunikovat.

majlo1234
20. mar 2024

Ano, aj ja mam casto ten pocit. A asi to tak ozaj je, alebo mame slabsie kusy😊 ze ti muzi su proste slabsi, nachylnejsi poddat aa vsetkemu skor ako my. Ale zaroven neznasam, ked vrieska na syna, takze jeho si prevezmem vzdy. Ale co sa tyka domacnosti, od vsetkeho som upustila, robim, len ked mam cas/chut, nejdem do stresu uz skrz toho. A cakam, ze ked deti podrastu, vsetko sa znormalizuje, my sme pred detmi mali super vztah😂

magic08
20. mar 2024

obaja ste rovnaky, jemu vycitas ze sa plasi a ty robis naraz 4 veci, cela oplasena, lebo prebalujes, varis, upratujes a uspavas a od rana si nejedla. Mas pocit ze si nezastupitelna, upratuj ked dieta spi, najedz sa, ked sa dieta hraje v postielke, pracka operie sama, a v podstate aj ten obed sa sam uvari, neverim ze vypekas a robis pecenu kacicu s loksami. Potom dojde tvoj muz do tejto tvojej nalady, "nic nestiham, nasrata som" a je jasne, ze to dusno vnima a uz vzblkne pre totalnu hlupost. TAk sa ukludni ty, prestan sa stresovat, daj sa do pohody a bude v pohode aj tvoj muz a atmosfera doma!

luccija
20. mar 2024

Takže uháňa sám seba a potom je nervózny?

luccija
20. mar 2024

@majlo1234 už máš aj druhé bábo?🙂

majlo1234
20. mar 2024

@luccija nemam, este chvilu si musim pockat. Ale uz som taja hotova, ze si vravim, ze ked bude von z brucha, budem vsetko zvladat lepsie😂 zas sme druhy tyzden vsetci chori a zatial co manzel vylezal v klude a ja som potiahla, mne tu vzdorovity syn skace po hlave a manzel uz upaluje na sluzobku. Ja by som ho ozaj zabila niekedy🥲😅 ani blby ibac si nemozem dat, ani pohar vina na nervy
(To mnozne cislo pred detmi som myslela tak, ze mi to tehotenstvo dava nehorazne zabrat, aj fyzicky aj psychicky, uplne ma to valcuje, takze to dieta beriem uz akoze je klin medzi nami dvoma tiez😂)

luccija
20. mar 2024

@majlo1234 verím na nervy chvíľu nie je kľud.Moj muž si išiel dať do poriadku chrbticu do nemocnice nebolo to urgent, ale tak si to vybavil.Cez jarné prázdniny sme nikde neboli, lebo sme ochoreli dohoda bola, že cez Veľkú noc a dnes sa čudoval, že teraz bol PN a má mať o týždeň dovolenku?a to hovorím jeden max 2 dni veď ostatné je sviatok, víkend.Uz si tiež chcem oddýchnuť, ak by som mala s kým okamžite ideme bez neho🙂)
Tak nech Ti to rýchlo ubieha a bude lepšie snáď🙂

autor
20. mar 2024

@magic08 Ako ano, to je pravda, ze ja som nonstop v strese. Maly uz v postielke nebude, ma 2,5 roka, ale on je velmi zvedavy, vsetko musi vyskusat, zazit, chytit, velmi je taky akcny... Co sa tyka varenia, tak varim normalne jedla, ale vsetko pocas pripravy vazim, zapisujem, lebo tym, ze chudneme, tak pouzivame KT, tak je to dost aj na nervy. Ako ja by som si tu pracu v pohode rozlozila na cely den, ale tym, ze on pride tak skoro domov, tak ja akokeby chcem mat vsetko hotove tak beham jak splasena. A dnes napr. mi maly ani nezaspal cez obed, cize tahame do vecera.

autor
20. mar 2024

@majlo1234 Ano aj u nas tak presne, snad sa to ukludni.

autor
20. mar 2024

@luccija Asi tak nejak. Neviem ci si ten tlak na seba vyvija sam alebo je to rodicmi. Oni sa nevedia zmierit s tym, ze byvame v meste v byte. U nich to je nieco podradne, lebo oni byvaju v dome na samote a podla nich je to najlepsie, co moze byt. Porovnavaju nas s ich dcerou, ktora postavila velky dom, vsetko maju najdrahsie, ako z katalogu. Lenze s manzelom velmi zle vychadza, svokrovci ho neznasaju a ani k nim nechodia. My zijeme v mensom byte, ale mame ho pekne prerobeny. Ale ako to v meste byva, my chodime stale niekam na vylety, tu sa stale nieco deje, mame pestry zivot. Ale to nestaci, lebo nemame dom. A stale pocuvame poznamky v zmysle, ze mesto je zle...ze oni neznasaju obchody a stale nieco ake to tu je v meste hrozne. Nechcem nejak osocovat svokrovcov, lebo oni su inak super ludia. Najma svokra je taka moderna. Len manzel nevidi toto, ze ona na jednej strane hejtuje nas zivot, na druhej strane ho kopiruje.

luccija
20. mar 2024

Koľko rodičov ničí deťom život.A načo to omielaju už niekde bývate, tak nech to rešpektujú.Nie každý chce dom no vidíš dcéra má dom a všetko najlepšie a ani tam nechodia, lebo neznášajú zaťa🙂
Treba ich stopnúť, keď začnú rozprávať o vašom bývaní.To môžeš aj ty začať hovoriť svokre, keby ste bývali v meste idete do cukrárne, za rohom máte trh...veď ste dospeli.Nechodite tam preto, aby do syna hudli vycitky

magic08
20. mar 2024

v prvom rade zacni od seba. Preco chces mat vsetko porobene ked prid muz domov? nerozumiem tomu. Ved aj tak sedi za PC a robi dalej, tak ty si na klude porobis ostatne. Robota nie je zajac, neutecie. Kludne počka aj 2 dni 🙂 a pri 2,5 rocnom dietati to musi byt o dost jednoduchsie. Staci ho zapojit do domacich prac, mozno to bude trvat dlhsie, ale cas straveny s dietatom, ty na klude a ked nebdes nervozna ty, nebude ani on. Prenasate na seba nervozitu navzajom a uplne zbytocne si vytvarate doma dusno.

autor
20. mar 2024

@luccija Aj im to presne tak hovorim, ale nepomaha. Ale popravde si myslim, ze nam svokra skor zavidi a preto hejtuje. Lebo stale sa vyjadruje, ake je to tu v meste zle, ale potom sa pyta do ktorych obchodov presne chodim a vsade chce ist so mnou, zacala sa obliekat ako ja 🙈, ja si kupim tricko Nike, aj ona si kupi, ja si kupim bezecke topanky, aj ona si ide kupit, ja chudnem, aj ona chudne, ja kupim softshellku, aj ona kupi, ja kozene topanky, aj ona kozene... Prerabali kupelnu, tak presne take kachlicky kupili ako my, taku istu dlazbu...ked poviem, ze som niekde bola, tak ona hned, ze skoda, že u nich take nie je...mne to nevadi, ze robi vsetko podla mna, len nech potom nehejtuje nas zivot, ked skor to vyzera, ze ho tak chce zit tiez. A us som to aj hovorila manzelovi, ze som toto odsledovala a aj mi dal za pravdu. Avsak problem je, ked s rodicmi ostane sam a oni sa vtedy do neho pustia a on si to berie k srdcu. Aj sa uz naucil argumentovat, lenze ked oni uz nic nemaju, tak povedia, ze uz bud ticho.. vy blbi iteckari...

autor
20. mar 2024

@magic08 Ja neviem, preco chcem mat vsetko hotove. Tak chcem, aby prisiel do uprataneho bytu, cisteho... Ale ano, mas pravdu, ze je to blbost, ked je to za cenu zlej atmosfery.

katkami123
20. mar 2024

Podľa toho čo opisuješ sú tvoji svokrovci skoro s každým rozhádaní. Rýpu do vlastného syna, majú problém so zaťom, rýpu aj do teba… takto sa podľa mna nesprávajú dobrí ľudia.

Potom v mužovi ostava stále iba to negatívne od rodičov. Bohužiaľ, sú to rodicia, nie náhodný okoloidúci, takze si ich reči bude vždy brať k srdcu. Treba upraviť intenzitu stretnutí, keď mu to nerobí dobre. Na druhej strane, ak tvoj muž nezažil rodičovkú lásku, ako ju môže dať vášmu synovi?

autor
20. mar 2024

@katkami123 Vnimam ich ako dobrych z hladiska, ze su taki, ze by sa rozdali pre nas. Vela nam aj pomohli na zaciatku, ked sme u nich, tak svokra nam navari najlepsie jedla, napecie, nasho syna miluju a on ich zboznuje. Celkovo vsetky vnucata maju radi. Chodime spolu na vylety. Z tohto hladiska nemame problem....len tie reci niekedy pocuvat je tazke no. Ale ano, je pravda, ze oni sa s nikym nenavstevuju z rodiny, lebo s vacsinou sa nebavia, kedze tam boli nejake konflikty. Ale to je skor svokrova zasluha, svokra by sa v poho udobrila so vsetkymi.

banderaska29
20. mar 2024

tak v prvom rade, ty si uvedom jednu vec. tvoj muž tu bol pred vasim dieťatom a neuveríš, ale ked raz vase dieta vyletí z hniezda, jediny kto tam bude stále, je tvoj muž. on si zasluži tvoje vypočutie, tvoje objatie, pochopenie. nedostáva očividne nič z toho, ešte sa čuduješ, že sa správa, ako sa správa. máš jedno dieťa, nezľahčujem, ale keby máš dve, zistíš, že mat jedno nie je taka zátaž. rozložiť si aktivity tak, aby ste obaja mali na seba čas je iba hladanie sposobov. ste rodina, nikdy nikto nepovedal, že to je lahke mat dieta, ale nedovol, aby sa kvoli chaosu, bordelu a aj dietatu zničilo to, čo ste budovali pred ním. čo keby si mu začala sama dávať to, čo od neho požaduješ ? nechat všetko tak a ist ho objat a povedat, ze mu dakuješ ze sa o vas stara a ze ho miluješ - vieš čo to spraví s človekom ? kedy si mu to naposledy dala ? očividne ta zrkadli, tak sa k nemu spravaj ako chceš, aby sa spraval on k tebe.

autor
20. mar 2024

@katkami123 Ja neviem ci zazil ci nezazil. On nasho syna miluje, stara sa, ale proste ak je toho na neho vela, tak je nervozny a rychlo vybuchne za vsetko. A neviem, aky vztah mal on s rodicmi. Myslim si, ze dobry. Jeho mama nam stale hovori, ze vzdy mala jeho radsej ako dceru, tak neviem. Dost tam jeho sestra robi problemy.

autor
20. mar 2024

@banderaska29 Mozno to tak vyznieva, ale nie je to tak. Praveze ja ho stale podporujem, povzbudzujem, vypocujem, stiskame sa aj 15x za den, chvalim ho ako mu to ide, poznam vsetkych jeho kolegov po mene aj priezvisku, aj ked ich nepoznam, denno denne pocuvam detailne aky problem riesil v kode a ako ho vyriesil aj ked nemam sajnu o com toci. Snazim sa byt ja ta silna, ktora tu vsetko drzi pokope..ked ho niekto nastve, tak sa snazim ukludnit situaciu, ked rodicia do neho rypu, tak ho ukludnujem a snazim sa mu vysvetlit aj pohlad z ich strany...lenze ja uz mam tiez niekedy dost. Ja nemam nekonecne mnozstvo energie, aby som tu bola pre kazdeho, kto ju odo mna potrebuje nasat. Teraz sme mali obdobie, ked maly mal kazdu noc zachvaty placu...neskutocne...cez den to iste, do toho som mala brutalny PMS, ked som nevladala ani chodit, tak bohuzial v takomto obdobi ja nemam plne baterky, aby som stale jemu kazdy den dala rovnaku davku podpory a uznania, aky je uzasny. A 2-3 dni sa mu nevenujem po praci (nevitam ho s otvorenou narucou vysmiata a nezaujima ma, ktory kolega je zas debil) a uz je pan urazeny, ze sa nezaujimam. On si vyzaduje stale pocuvat aky je uzasny, ale akosi on to nikomu nehovori, ani mne. Len stale potrebuje obdiv a uznanie. Lenze ja obcas potrebujem vypnut a iba byt, nebyt baterka pre vsetkych naookolo.

autor
20. mar 2024

@banderaska29 A chapem ako si to myslela. A ano mas pravdu, ze on tu bude aj ked uz dieta s nami nebude. Budem na to mysliet. A co sa tyka dietata, tak ja som "odchovala" dvoch mladsich surodencov. Kym jeden bol ako med, druhy ako cert. Take deti ako "med" by som zvladla aj 3, to bola radost, bezproblemove. Zial moje je to ako "cert". Nie je zly, je sikovny, ale veeelmi zvedavy, vsade je, vsetko ho zaujima. Ked sme s nim u starych rodicov, tak 4 ludia su po jednom dni uplne KO. A ja som s nim sama vacsinou, takze mi berie naozaj vela energie. Dalsie dieta preto ani neplanujeme.