Čo ste robili, keď vám neboli vrátené požičané peniaze?
Ahojte.
Stalo sa vam, ze ste pozicali v dobrej viere peniaze niekomu, o kom ste si mysleli, ze je zodpovedny a naozaj vam ich vrati a nevratil?
Co ste robili?
Zmenilo to nejako vas postoj k poziciavaniu penazi?
Mne sa stalo, ze som pozicala dobrej kamaratke. Pred mesiacom, konkretne 600€.. vraj jednorazovo potrebuje, vsetko mi vrati z dalsich vyplat po 200€… Uz to bude mesiac a kazdu chvilu ocakavam prvych 200€. No ale co ma zarazilo… nepytala som sa konkretne, na co ich potrebuje. Viem, ze teraz brali hypoteku, zariaduju byvanie, tak som si hovorila, ze asi tam… Ale ked som s nou cez vikend bola, tak o € ani slova, byt zariaduju postupne, ale teda co ma sokovalo bolo, ze idu na pomerne drahu dovolenku, ktoru vyplacali zhodou okolnosti vtedy, ked som jej poziciavala… Bola som v tom, ze im nevychadza mesacna splatka hypo alebo nemaju z coho vyplatit nejaku objednavku nabytku.. Teraz si ale myslim, ze som sa im zlozila na dovolenku. Ano, je to kamoska a tie peniaze mozno fakt aj slusne vrati, ale zanechalo to vo mne taky trpky pocit. Ja by som si v zivote nepoziciavala, keby mi uz fakt nehrozil vyhadzov z byvania/nemala by som na jedlo.. Uz veru dalsikrat poviem, ze som natesno s rozpoctom a zial, nemozem… Jedine rodine, kde by som pokojne tie peniaze aj dala, tam by ma to neskrelo, ani keby nevratia.
Ja som tiež z toho už vyliečená.. požičala som rodine, dlho vracali a nie všetko. Požičala som dlhoročnému kamarátovi, nevrátil, už je to ex kamarát. Požičala som kolegyni, dohodli sme sa kedy vráti, nevrátila, pýtala som ich, ešte sa na mňa urazene oborila, nadala mi, ale nakoniec vrátila. Bývalú kolegyňu som stretla v obchode, zabudla si peňaženku, zaplatila som jej nákup, prišla domov a peniaze mi poslala na účet. Takže ja už nemám nervy domáhať sa svojich peňazí, veľmi veľmi si rozmyslím, či niekomu požičiam.
Na požičiavanie je dobrá metóda "štupľa". Keď niekto pýta peniaze, že nutne potrebuje, požičať mu len menšiu sumu, čo ja viem dvacku, najviac 50 €. Ak je to problémový človek, nevráti to v sľúbený čas, a tým sa "zaštupľuje". Nabudúce sa mu povie "však si ešte stále nevrátil tú dvacku", prípadne "minule si sľúbil, že vrátiš za týždeň a trvalo ti to pol roka, ja ti už nič požičiavať nebudem"...

@anonym_autor stalo sa mi dokonca,že som ručila bratovi a on nesplácal🙄párkrát som ešte požičala,ale to sa mi vrátilo.Od brata žiaľ nie,ale také sú aj naše vzťahy,resp.moje.