icon

Dá sa dieťa prekrstiť z katolíka na evanjelika?

kvetinka98
23. sep 2015

Prosím vás dá sa dieťa prekrstiť ked je katolíkom 4roky a chcem aby bol evanielik?

Strana
z4
dominika6
23. sep 2015

@kvetinka98
odpovede máš v druhej téme ale kludne ak chceš diskutovať skopírujem svoju sem

väčšina z nás je katolíkom a to či ho budeš dalej k tomu viesť,alebo nie,je na tebe aj na ňom( ak sa rozhodne že chce chodiť na náboženstvo)
To že si prestala veriť,alebo chodiť do kostola,neznamená že ho musíš obracať každé 4 r....
nechaj tomu voľný priebeh,zato že je pokrstený sa u neho nič nepokazí,ani nezmení

pribinak
23. sep 2015

Nie, dieta je krstene ako katolik, prekrstit ho nemozes, ale moze chodit do hocijakeho kostola a verit v akehokolvek Boha, alebo casom mozno aj neverit v ziadneho

kvetinka98
autor
23. sep 2015

myslela som to tak že nie nové krstiny ale teda prestúpiť do evanjelickej viery nakoľko sa nám narodilo dievčatko a to chcem aby už bolo evanjelikom tak aby boli obaja rovnakej viery. Nakoľko im to chcem uľahčiť v živote a budú mať iba konfirmáciu a nie milión vecí ako je to u katolíkov .....

dominika6
23. sep 2015

@kvetinka98
ved nemusí ako katolík chodiť do kostola,mať prijímanie,birmovku,vôbec s tým nemusí byť spojený...
alebo ti o to,že chceš chodiť pravidelne do kostola a nevieš kam?
nechaj už malého tak ako je,nestresuj ho zbytočne manévrami po kostoloch

kvetinka98
autor
23. sep 2015

on si to neuvedomuje práveže teraz skôr si to bude uvedomovať potom.....

dominika6
23. sep 2015

@kvetinka98
a ty si čo katolik alebo evanielik?

guinevre
23. sep 2015

@kvetinka98 Ale, jasne ze mozes, dokonca evanielici nemaju nejake striktne a nezmyselne "pravidla", najlepsie sa chod rovno opytat ev. knaza. Moze sa prerstit aj dieta same ked bude dospele.

kvetinka98
autor
23. sep 2015

ja som evanjelička a manžel je katolík

dominika6
23. sep 2015

@kvetinka98
a on čo na to?
ja ťa neprehováram,len sa snažím chápať aký to má význam...zato že ty si evanjelik? takto to budete mať doma rovnomerne 😀...

sendy1977
23. sep 2015

tak sa asi dá. Moja mama bolo krstnou jednému dievčatku v evanjelickom kostole a po čase to dievčatko znovu pokrstili jeho rodičia v katolíckom kostole. Ale to už malo aj druhú krstnú mamu.

kvetinka98
autor
23. sep 2015

ja som to tak rozmýšľala keď budeme krstiť maličkú v evanjelickom kostole tak jednou cestou by aj malý prešiel na ich vieru.a bolo by to uzavrete chodili by sme do jedného kostola spolu a bolo by to pre nich ľahšie ked aj teraz mi kamoška hovorila že má syna 8 ročného a chce ho dať na 1 sväté prijímanie a kat. farár ich núti chodiť do kostola a ešte si aj robieva dochádzku či prišli to je blbosť a jej syn nechce tam chodiť

kvetinka98
autor
23. sep 2015

lebo je maličký a neuvedomuje si to v 8 rokoch ale konfirmácia je v 14 -15 vtedy už má rozum a bude chodiť do kostola ak bude chcieť.

hanka_april
23. sep 2015

@kvetinka98 myslim, ze by si sa mala porozpravat s fararkou, alebo fararom Vasim o tom, lebo teraz sa krsty uznavaju, napriklad u nas moze ist na Veceru Panovu aj katolik, co ma prijimanie a aj tak chodia urcite - hlavne pary, ktore su zmiesane a chodia k nam do kostola obaja tak aj ten katolik/katolicka ide normalne na spoved a na veceru panovu
aj ked sme sa s muzom brali ako evanjelicka a neveriaci, tak nam hvoril farar, ze tym, ze manzel je neveriaci mali by byt svedkovia veriaci krestania, lebo on hovoril nieco ako "na svoju cest a pred tymito krestanskymi svedkami prisaham...atd. - ja som btw. hovorila "na svoju vieru prisaham...") a je jedno, ci to budu katolici alebo evanjelici....
takze myslim, ze v tomto uz ECAV pokrocila....
😉

maslenka47
23. sep 2015

@kvetinka98 vraj ze len islamisti su fanatici a sekta. Nechaj dieta nepokrstene a ked vyrastie, samo si vyberie vieru (alebo aj nevyberie). Nie ze "ty chces". Panecku, je to dieta, samostatny clovek, nie tvoja vec 😠

Preco ti na tom tak zalezi? Tiez som krstene ani neviem co a je mi to cele hlboko ved vies kde.

kvetinka98
autor
23. sep 2015

ja som evanjelička a práve preto viem že u evanjelikov je to ľahšie. A myslím si že ja ich budem skôr viesť k tomu aby chodili do kostola ako môj muž.Ale neviem kde som mala hlavu a rozum pred 4 rokmi keď som ho dala za katolíka ... ☹

hanka_april
23. sep 2015

@maslenka47 malokto si vyberie vieru ak k tomu nie je vedeny....nemusis nikoho nutita, ale mozes ho viest....
moji rodicia ma nenutili, ani nechodili do kostola, ale dedko ked isiel, tak sa ma vzdy spytal, ci nejdem s nim, ze tam bude to a to a ked som neisla a prisiel domov, bavili sa o com bola kazen atd az som s nim jedneho dna isla a odvtedy chodim stale (ak sa mi da 😀), keby dedko nechodil a nehovoril mi o tom a nebola som pokrstena, asi by som tam nikdy len tak sama od seba nesla.....

reeva
23. sep 2015

nedá mi nepripojiť sa. Ja som evanjelička, manžel katolík a detí katolícke. No a mám s tým "problém" praktický. Ja už ani nechodím ☹ do svojho kostola, ale len do katolíckeho. Síce nie každú nedeľu ale snažíme sa chodiť ked nám to vyjde - pri malom dieťati je to niekedy ťažšie skombinovať. A necítim sa tam dobre. Mám čudný pocit, nerobím všetky tie procedúry ako katolíci a je to také zvláštne. Občas na mňa ľudia pozerajú. Ste tu niekto evajnelik chodiaci do katolíckeho kostola? Ak ano, prosím napíšte mi ako to robíte vy. dakujem

maslenka47
23. sep 2015

@hanka_april no vidis, a moj vztah k viere je asi preto taky "vrely" ako je, lebo som bola dlhe roky nutena do toho kostola chodit "sa nudit".

Na druhu stranu mam kamaratku, co sice nebola pokrstena "nasilu" ako babatko, ale bola k viere vedena. Pokrstena bola vo veku cca 10 rokov na zaklade vlastneho rozhodnutia a je to pre nu jeden z najkrajsich zazitkov v zivote.

mariamay
23. sep 2015

@kvetinka98 Prepac,ale Ty zjavne nechapes vyznam tych 'milion veci' u katolikov. Neviem ci ma vyznam niekde prestupovat ked robis veci pro forma. Ale to je uz vlastne tvoja vec. No skoda, clovek tak prichadza o vela. Prajem uprimne vela poznania a z toho potom vela pokoja a radosti.

kvetinka98
autor
23. sep 2015

dakujem za vaše odpovede ale ja si zájdem za fararkom a doriešim to tam ....ale to najskorej musí byť debata s mojím mužom hi 🙂

hanka_april
23. sep 2015

@maslenka47 aj moja sestra a ja sme boli pokrstene neskor, sestra mala 12 a ja 8 a spominam si na ten akt a nasi nas dali pokrstit, lebo sestra tiez si to "vymyslela" ze by chcela, ale skor si myslim, ze to bolo aj dobou - za komunistov by to bolo tazke, kedze otec robil v statnej sprave atd....ale dedko s babkou chodili komunisti-nekomunisti 😀 😀 😀

marllik
23. sep 2015

Hlavne sa evanjelicky farar potesi, ked mu povies, ze "chcem prekrstit dieta, lebo uvas sa nic nemusi :D" NIkto Ta hadam nenutil dieta krstit.. ci katolicky knaz bezal za vasim kociarikom a nedobrovolne vam synceka pokrstil? Zaviazali ste sa, ze ho budete vychovavat vo viere a to najlepsie vlastnym prikladom.. naco ste ho vobec davali krstit, ked ignorujete veci v cirkvi a su pre vas obtazujuce? Vztah s Bohom si male dietatko v prvom rade utvara na zaklade prikladu rodicov.. rodicia nemaju ziden vztah ani dietatko nebude mat a moze byt pokrstene v syroch cirkvach...

kvetinka98
autor
23. sep 2015

@mariamay dakujem za úprimnú odpoved ale to je každého vec čo rieši a ak dobre viem tak som riešila otázku či sa to dá alebo nie a nie tvoj názor či je to proforma .... 🙂

zgamd
23. sep 2015

ak nie je dieťa pokrstené tak v podstate nepatrí k žiadnej cirkvi.... takže sa to v podstate dá aby si ho dala pokrstiť v evanjelickom kostole.... ja som napríklad katolíčka a priateľ evanjelik... prvé dieťatko chceme dať pokrstiť v katolíckom kostole a druhé v evanjelickom... čiže jedno bude katolík a druhé evanjelik

kvetinka98
autor
23. sep 2015

@zgamd a do kt. kostola budete chodiť??

guinevre
23. sep 2015

@mariamay prave tych milion veci je pro forma, ale ty asi ani nechapes co ten vyraz znamena 😀

kvetinka98
autor
23. sep 2015

@kvetinka98 či to budete stiedať:?

kvetinka98
autor
23. sep 2015

@guinevre pro forma p.navonok 1

navonok 1. z vonkajšej strany, z vonkajšej stránky, vyvolávajúc zdanie; nie naozaj • naoko • zvonka • zvonku • nár. zvonky: súkromné podnikanie je navonok, naoko veľmi lákavé; zvonka sa ničím nelíšil od ostatných • zdanlivo • očistom • zried. očistomok (Rázus) • nár. naprezrek (Mináč): zdanlivo, očistom súhlasil s každým otcovým slovom • na pohľad • na prvý pohľad: na (prvý) pohľad sa mu všetko zdalo v poriadku • vonkajškovo: navonok, vonkajškovo pôsobí veľmi dobre • formálne • fraz.: pre formu • len pre formu • kniž. al. hovor. pro forma: s návrhom už súhlasil, no navonok, formálne ešte odporoval; všetko robil iba tak pre formu • fraz. len aby sa nepovedalo

kvetinka98
autor
23. sep 2015

@guinevre som dosť inteligentná na to aby som si to našla v slovníku 🙂

dejna20
23. sep 2015

@reeva a co sa robi v katolickom kostole navyse oproti evanjelickemu?

Strana
z4