icon

Dajú sa z detí vychovať slušní ľudia aj bez bitiek a capnutí?

17. máj 2025

Ako ich usmerňujete keď ich nebijete a necápate po zadku?
Deti totiž nevedia čo je pre ne dobré. Napríklad si niektoré dá radšej čipsy ako obed a rodičia jedine oni ho musia naučiť, že najprv obed a takéto nezdravé len raz za čas to bol priklad.
Ja som proti bitiu detí a zaujíma ma či sa dajú slušne vychovať aj bez bitia.

Strana
z2
lavender94
18. máj 2025

Úprimne? Nikdy by ma nenapadlo kvôli čipsom dieťaťu capnúť. To nevieš veci povedať s kľudom? To dieťa to nepochopí lepšie, keď mu capneš. Áno, možno pochopí ze nemá jesť čipsy lebo dostane bitku a zo strachu z tej bitky to bude dodržiavať (alebo aj nie, klidne sa môže stať, že si na bitku zvykne a akurát sa ti vysmeje do tvare). Ale týmto spôsobom nepochopí PREČO nechceš aby to robilo. Nehovorím, aj mne niekedy rupnú nervy a začne hukot a ono to aj zaberie, ale netreba si zamieňať strach s rešpektom, to si zapamätaj. Bitkou a krikom si rešpekt, taky ten skutočný nikdy nenadobudneš.
Mne to pripadá ako keby pre teba ani iný spôsob ako bitka na usmernenie ani neexistoval. Čím bude dieťa staršie tým menej na neho budú tieto praktiky fungovať, v puberte si možno uvedomíš, že ťa ma totálne na háku, alebo zo strachu ti nepovie absolútne nič zo svojho súkromia a budeš veľmi prekvapená čo robí keď nie je s tebou. Ale to už bude na vysvetľovanie neskoro.

lucia13022023
18. máj 2025

Nastaviť hranice. Rešpektovať ich pocity, rešpektovať ich hranice, dodržiavať vaše hranice. A nechať dieťa rozhodovať o niektorých veciach. To je pre mňa cesta. Ak nechcem aby dieťa jedlo chipsy, logicky ich pred ním neotvorím. Ak si chce dieťa obliecť červené tričko namiesto modrého, tak si oblečenie červené, aby vedelo, že aj na jeho názoru záleží. Ak dieťa chce ísť samé cez cestu, nepovolím a tu ruku mi držať bude, či sa mu to páčiť bude alebo nie, hranica nepusti. Vysvetlím, že keď prejdeme cestu, môže ísť kľudne sam. Len niektorí nezvládajú takéto jednoduché situácie a radšej to riešia krikom a bitim

sidicek
18. máj 2025

Bit dieťa kvôli cipsom?A kto tie čipsy kupuje ? A to je akože neslušné jesť ich ? To je nezdravé a za to si zodpovedná u dieťaťa zas len ty.

kaca222
18. máj 2025
@mogaa

@basulaak a čo myslíš? čo tvoji rodičia či starí rodičia? sú psychicky dostatočne ok? lebo len možno posledné 2 generácie majú prístup - nebiť....teda ak počítam capnutie po zadku ako bitku.....generácie našich predkov boli vychovávané tým capnutím po zadku....niekedy nestačí len vysvetlovať.....ale ano, určite sa dajú rôznym štýlom výchovy vychovať slušní ľudia....

@mogaa moji rodičia sú dosť psychicky pošramotení, vzhľadom na to, ako sa k sebe navzájom správajú. Keď som počula pár infošiek, čo mame a strýkovi robil ich otec, keď ho nahnevali, tiež to nemohol mať v hlave ok. Babky nehodnotím, neviem. Ale minule môj 2r syn moju 90r babku šľahol korbáčom po tvári, manžel k nemu hneď priskočil a babka začala vykrikovať “neder ho! Prosím neder ho!” Samozrejme, že ho manžel nešiel biť, potreboval ho rýchlo zastaviť a vysvetliť mu, že sa to nerobí, ale babkina reakcia o mnohom vypovedá. Mňa rodičia bili len “výchovne”, po zadku, tato aj pravítkom občas a áno, zanechalo to na mne veľa následkov a mám im to za zlé. Kebyže mi aspoň raz povedali “mysleli sme, že robíme správne. Mysleli sme to dobre”, tak by som im aj odpustila. Keďže ale naďalej hlásajú, že je v poriadku, keď dieťa občas dostane a že som si zaslúžila, v kombinácii s tým, že ma vraj skoro nikdy nebili (😅), tak bohužiaľ moje srdce sa im trochu zatvorilo.

majlo1234
18. máj 2025

Zhucim tak, ze si sadne na zadok😆🫣

Snazim sa svojim prikladom, vysvetlovat, mam celkom rozumne dieta v zmysle na jeho vek, ale su niektore situacie, ked proste nakricim

basulaak
18. máj 2025
@mogaa

@basulaak a čo myslíš? čo tvoji rodičia či starí rodičia? sú psychicky dostatočne ok? lebo len možno posledné 2 generácie majú prístup - nebiť....teda ak počítam capnutie po zadku ako bitku.....generácie našich predkov boli vychovávané tým capnutím po zadku....niekedy nestačí len vysvetlovať.....ale ano, určite sa dajú rôznym štýlom výchovy vychovať slušní ľudia....

@mogaa nie niesu ok. Ved prave preto. Mame v rodine psychiatricke problemy (moja mama je na psychiatrii - niesla si celym zivotom dopad vychovy jej rodicov), problemy so sebavedomim, diagnostikovanych sociopatov, ja som bola ako mlade dievca obtazovana a zamrzla som nevedela som sa ani len slovne branit…a pod. Cize nie, niesu dostatocne ok. 🙂 dufam ze moj syn bude.

autor
18. máj 2025
@basulaak

@mogaa nie niesu ok. Ved prave preto. Mame v rodine psychiatricke problemy (moja mama je na psychiatrii - niesla si celym zivotom dopad vychovy jej rodicov), problemy so sebavedomim, diagnostikovanych sociopatov, ja som bola ako mlade dievca obtazovana a zamrzla som nevedela som sa ani len slovne branit…a pod. Cize nie, niesu dostatocne ok. 🙂 dufam ze moj syn bude.

@basulaak píšem ti spravu

autor
18. máj 2025
@sidicek

Bit dieťa kvôli cipsom?A kto tie čipsy kupuje ? A to je akože neslušné jesť ich ? To je nezdravé a za to si zodpovedná u dieťaťa zas len ty.

@sidicek kde pisem ze za to ho treba bit? To bol prijlad ze deti potrebuju usmernovanie.

autor
18. máj 2025
@lavender94

Úprimne? Nikdy by ma nenapadlo kvôli čipsom dieťaťu capnúť. To nevieš veci povedať s kľudom? To dieťa to nepochopí lepšie, keď mu capneš. Áno, možno pochopí ze nemá jesť čipsy lebo dostane bitku a zo strachu z tej bitky to bude dodržiavať (alebo aj nie, klidne sa môže stať, že si na bitku zvykne a akurát sa ti vysmeje do tvare). Ale týmto spôsobom nepochopí PREČO nechceš aby to robilo. Nehovorím, aj mne niekedy rupnú nervy a začne hukot a ono to aj zaberie, ale netreba si zamieňať strach s rešpektom, to si zapamätaj. Bitkou a krikom si rešpekt, taky ten skutočný nikdy nenadobudneš.
Mne to pripadá ako keby pre teba ani iný spôsob ako bitka na usmernenie ani neexistoval. Čím bude dieťa staršie tým menej na neho budú tieto praktiky fungovať, v puberte si možno uvedomíš, že ťa ma totálne na háku, alebo zo strachu ti nepovie absolútne nič zo svojho súkromia a budeš veľmi prekvapená čo robí keď nie je s tebou. Ale to už bude na vysvetľovanie neskoro.

@lavender94 ale ved ja píšem ze som proti bitiu a čipsy bol len príklad ze dieta nevie co je pre neho dobre.

autor
18. máj 2025
@ivik4

Pockaj a co ma bitka s cipsami ? Akoze ked dieta chce niekolko krat cipsy, kym si da vysvetlit ze najskor ma mat obed a za TOTO by malo dostat po zadku ?

@ivik4 ze deti nevedia co je pre ne dobre a usmernovat ich treba.. Ale NIE bitkou.

Nechápem preco si myslite ze som zastancom bitiek ked tam pisem ze som proti bitkam

luccija
18. máj 2025

Nikdy som nebola bita raz som dostala od otca facku a pamätám si ju dodnes, dcere som 2x v puberte dala facku nie som na to hrdá, ale stalo sa.
Len sa pýtam, keď ho zbijes pochopí, že sa nemajú jesť chipsy?alebo to pochopí, keď mu to v kľude vysvetlis, že to nie je zdravé, alebo to bežne nekupis, skryjes?deti sú verná kópia rodičov tým je povedané všetko.V puberte si už berú príklad z kamarátov, chcú zapadnúť atď...bitkou sa akurát vychovaju buď ustráchaní, alebo rovnako agresívni ludia

autor
18. máj 2025
@luccija

Nikdy som nebola bita raz som dostala od otca facku a pamätám si ju dodnes, dcere som 2x v puberte dala facku nie som na to hrdá, ale stalo sa.
Len sa pýtam, keď ho zbijes pochopí, že sa nemajú jesť chipsy?alebo to pochopí, keď mu to v kľude vysvetlis, že to nie je zdravé, alebo to bežne nekupis, skryjes?deti sú verná kópia rodičov tým je povedané všetko.V puberte si už berú príklad z kamarátov, chcú zapadnúť atď...bitkou sa akurát vychovaju buď ustráchaní, alebo rovnako agresívni ludia

@luccija prosím ta precitaj si v tom uvode moju poslednu vetu

mikadooo
18. máj 2025

Napríklad si dá radšej čipsy ako obed? No však nie sú u nás čipsy namiesto obeda... 🤷. Nemusím nikoho cápať po zadku... Je obed a keď nechce jesť, tak sa nenaje a bude hladný/hladná 🙂. Plus ja zas rešpektujem ich chute a varím jedlá, ktoré im chutia, nebudem vymýšľať s krabím rizotom, aby mi to 3 z 3 detí nechali na tanieri... Ale nie som dokonalá mater, občas mi ruka vyletela, ale vždy ma to potom veľmi mrzelo, bolo to vyslovene rupnutie mojich nervov, žiadna "výchovná". Teraz má najstaršia 13 rokov, občas sa pohádame, ale je to celkom konštruktívne. Nie je nevychovaná. Najmladší má 7, tam máme čo robiť, aby sa zmestil do kože, dosť často predýchavame a nerváčime, tam proste je vidieť, že je ešte intelektuálne inde. (O to horšie sa aj ja držím na uzde, lebo proste klame do tváre, atď., fakt treba si v duchu opakovať, že je to ešte také mentálne nastavenie toho dieťaťa, keď mali 4 alebo koľko, ajajaaaaaj, tam bolo hádzanie o zem, vrieskali po mne, a neviem čo, malý nás aj bil, to bolo situácie, len mi proste občas rupli nervy a nie, nič to nezabralo na neho, že by "prestal"). Ale takisto mimo domu nie sú s ním problémy. To "najhoršie" predvádzajú deti v bezpečnom prostredí - u nás je to doma. Ja som s tým ok, ale teda dá to závraty na psychiku, preto mi aj občas uletela ruka, alebo mužovi, len bolo mladší (čím si starší, tým viac chápu, komunikácia je jednoduchšia a hádky konštruktívnejšie a rýchlejšie si po hádke vieme veci vykomunikovať a "ukázať si", že už sa nehneváme.

mikadooo
18. máj 2025
@mikadooo

Napríklad si dá radšej čipsy ako obed? No však nie sú u nás čipsy namiesto obeda... 🤷. Nemusím nikoho cápať po zadku... Je obed a keď nechce jesť, tak sa nenaje a bude hladný/hladná 🙂. Plus ja zas rešpektujem ich chute a varím jedlá, ktoré im chutia, nebudem vymýšľať s krabím rizotom, aby mi to 3 z 3 detí nechali na tanieri... Ale nie som dokonalá mater, občas mi ruka vyletela, ale vždy ma to potom veľmi mrzelo, bolo to vyslovene rupnutie mojich nervov, žiadna "výchovná". Teraz má najstaršia 13 rokov, občas sa pohádame, ale je to celkom konštruktívne. Nie je nevychovaná. Najmladší má 7, tam máme čo robiť, aby sa zmestil do kože, dosť často predýchavame a nerváčime, tam proste je vidieť, že je ešte intelektuálne inde. (O to horšie sa aj ja držím na uzde, lebo proste klame do tváre, atď., fakt treba si v duchu opakovať, že je to ešte také mentálne nastavenie toho dieťaťa, keď mali 4 alebo koľko, ajajaaaaaj, tam bolo hádzanie o zem, vrieskali po mne, a neviem čo, malý nás aj bil, to bolo situácie, len mi proste občas rupli nervy a nie, nič to nezabralo na neho, že by "prestal"). Ale takisto mimo domu nie sú s ním problémy. To "najhoršie" predvádzajú deti v bezpečnom prostredí - u nás je to doma. Ja som s tým ok, ale teda dá to závraty na psychiku, preto mi aj občas uletela ruka, alebo mužovi, len bolo mladší (čím si starší, tým viac chápu, komunikácia je jednoduchšia a hádky konštruktívnejšie a rýchlejšie si po hádke vieme veci vykomunikovať a "ukázať si", že už sa nehneváme.

@mikadooo jaj a s tým obedom, príde sa najesť neskôr, studeného, máme mikrovlnku, zohreje si (alebo zohrejem ja/muž najmladšiemu).

faelyn
18. máj 2025

📌

katkati
18. máj 2025

Dospelých niekto cape po zadku, po hlave alebo facka, ked da nesprávajú tak, ako by sme chceli? A robia oveľa horšie veci ako deti. Psychicky labilní ľudia a nervaci zneužívajú to, že dieťa je bezbranné. Nie je ľúto tým, ktorí vychovávajú deti capaním a bitkou, že kvôli vám niekto trpí a cíti sa ponižený človekom, ktorý ho má ľúbiť a chrániť?

anonymny_uzivatel
18. máj 2025

Záleží či je to dcéra a či syn, hlavnú rolu by mal zohrať tatko ako hlava rodiny a mala by stačiť jedna veta ráznym tónom a pohľadom do očí. Takto mňa poslúchajú malý vždy samozrejme keď sa objaví žena tak už sú zas mimo reality a neposlúchajú nič vtedy bežia sa za ňu schovať a skáču si domňa a ona ich ešte nechá však čo ... 🙃🫣
Takže áno dajú aj bez fyzických útokov.

dory11
18. máj 2025

1.necham dieťa rozhodnúť o nejakých veciach primerane vek a.na niektoré môže diskutovať a nájsť riešenie aby sme boli spokojní mi rodičia aj dieťa .
A naslesne sú tu veci o ktorých proste rozhodujem ja a nediskutuje. Samozrejme sa snažím dieťaťu vysvetliť ako a prečo to tak musí byť primerané veku a schopnostiam pochopiť .

Jasné že sa dá vychovať aj bez bitky alebo bez capnutia po zadku .ale tie čipsy niesu dobrý príklad .

Proste všetko sa dá vysvetliť a to tým že dieťaťu dá silnejšie osoba ako e on po zadku alebo facku atď neznamená že to dieťa to pochopí proste to tak nieje .
Mám 4 ročnú a nikdy by som si nedovolila položiť na ňu ruku ani nikto iný raz by to dá kto skúsil a uvidel by silu matky v plnom hneve .
Nikdy som ruku nezdvíhal ani na tetine deti ktoré som pomáhala vychovať spolu snou a ujom nikdy a to už má staršie 10 rokov ale rešpekt stále majú čo poviem tak to platí .

victoriab
18. máj 2025

Ty musis byt troll

dory11
18. máj 2025
@mogaa

@mogaa môžem povedať že moja starká mala 5 vlastných detí ( odhliadnuc od toho že sa starala o bratranca a mňa v podstate sme boli ďalšie jej deti boli sme viac snou Ako zo svojimi matkami ).a nikdy v živote neudrela ani svoje vlastné deti ani vnucata ani pravnucata ( áno raz dala moje matke ( svojej dcére )facku keď mala tesne okolo 18 a nevrátila sa domov z diskotéky tak ako bola dohoda ( odvtedy to fungovalo )aj to jej ju dala len preto že zdvihla nami ruku jej vlastné dieťa )a to keď som tam bola ja a bratranec poslední dvaja ujovia boli deti ešte na ZŠ chodili nikdy si nespomínam že by zdvihla ruku a aj starká to tak vraví že bitka ani capnutia po zadku niesu riešenie ..
Tak potom aký dôvod mala moja matka podobe bitky vychovať mňa a mojich súrodencov .)

zuzanaam
18. máj 2025

keď kupuješ čipsy, ani Ty nevieš čo je pre Teba dobré. Ako to má potom vedieť dieťa?

milka1988
18. máj 2025
@minenkaa

Netreba kupovať blbosti na jedenie a je po probléme
Či znamená slušný človek

ale veď ona to len dala ako príklad tie čipsy 🙈🤷🏻‍♀️
Niektoré sa tu len toho jedného chytáte

Strana
z2