Dedenie a deti z prvého manželstva
Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.
@maciatkolulu úplne si to obrátila... Jedna sa o nezáujem dieťaťa voči rodičovi. Ak dieťa neprejavuje záujem o rodiča , znamená to že nemá záujem o neho, v tom prípade nemá mať ani zaujem o majetky.Sú to dve rozdielne veci.
@anonym_9b5e7d Co je nezaujem dospeleho dietata? Kolko dospelych zavola domov 1x mesacne a raz do roka pride ma navstevu.. mozno toto povazovat za nezaujem? Ved autorka vedela take podrobnosti o zivote toho dievcata, ze nie je mozne, ze tam ziaden konktakt nie je. A je jasne, se dospele dieta ma vlastny zivot, nebude predsa kazdy druhy vikend navstevovat otca na vikend ako dieta.. a mimochodom.. uz v uvodnom prispevku autorka pisala, ze muz ju nechce vydedit
@anonym_9b5e7d Co je nezaujem dospeleho dietata? Kolko dospelych zavola domov 1x mesacne a raz do roka pride ma navstevu.. mozno toto povazovat za nezaujem? Ved autorka vedela take podrobnosti o zivote toho dievcata, ze nie je mozne, ze tam ziaden konktakt nie je. A je jasne, se dospele dieta ma vlastny zivot, nebude predsa kazdy druhy vikend navstevovat otca na vikend ako dieta.. a mimochodom.. uz v uvodnom prispevku autorka pisala, ze muz ju nechce vydedit
@anonym_957b76 stále riešiš to isté. Niečo si písala, ja som odpovedal. Autorke som odpovedal tiež.
@maciatkolulu ešte raz a zrozumiteľne.... Súd nerieši dedičské konanie v tom zmysle, že ideš na súd. Súd poveruje na tieto úkony súdneho komisára ktorým je notár. Súd neskúma nič na čo nebola podaná žaloba. Ak vydedený potomok podá žalobu, dôkazné bremeno je na ňom. Ak nemá dôkazy, súd žalobu zamietne. Všetko je uvedené v Občianskom zákonníku.
@maciatkolulu ešte raz a zrozumiteľne.... Súd nerieši dedičské konanie v tom zmysle, že ideš na súd. Súd poveruje na tieto úkony súdneho komisára ktorým je notár. Súd neskúma nič na čo nebola podaná žaloba. Ak vydedený potomok podá žalobu, dôkazné bremeno je na ňom. Ak nemá dôkazy, súd žalobu zamietne. Všetko je uvedené v Občianskom zákonníku.
@iva120793 a? Ešte raz ja viem,takže to ide cez súd,žiaden potomok ,ktorý má nárok a nejaké nova žena sa rozhodla dotlačiť otca do extrémov,to nenechá tak. Pokiaľ má dieťa otca tak v zuboch,tak sa na to vykasle. A nie ,nejde to cez súd v tomto prípade. Takže ako ubtetardovanychva dokola,od prípadu,k prípadu a rozhodne vydedenie nie je jednoduché,že si len tak sadne niekto s právnikom hodia na papier pár viet a je to. Ver mi.
@iva120793 a? Ešte raz ja viem,takže to ide cez súd,žiaden potomok ,ktorý má nárok a nejaké nova žena sa rozhodla dotlačiť otca do extrémov,to nenechá tak. Pokiaľ má dieťa otca tak v zuboch,tak sa na to vykasle. A nie ,nejde to cez súd v tomto prípade. Takže ako ubtetardovanychva dokola,od prípadu,k prípadu a rozhodne vydedenie nie je jednoduché,že si len tak sadne niekto s právnikom hodia na papier pár viet a je to. Ver mi.
@maciatkolulu prečítaj si príspevok autorky a potom Občiansky zákonník, kde máš uvedené podmienky vydedenia. Pokiaľ je zákonom splnená čo i len jedna podmienka, nie je čo riešiť....co riešiš od prípadu k prípadu, toto nie je diskusia, aké sú prípady ale jeden konkrétny uvedený autorkou. Keďže si poručiteľ vydedenie nepraje, napísal som inú možnosť. Viac sa nemienim k tomu vracať a ak chceš založiť diskusiu ako sa môže vydediť, založ inú diskusiu a nespamuj.
@maciatkolulu prečítaj si príspevok autorky a potom Občiansky zákonník, kde máš uvedené podmienky vydedenia. Pokiaľ je zákonom splnená čo i len jedna podmienka, nie je čo riešiť....co riešiš od prípadu k prípadu, toto nie je diskusia, aké sú prípady ale jeden konkrétny uvedený autorkou. Keďže si poručiteľ vydedenie nepraje, napísal som inú možnosť. Viac sa nemienim k tomu vracať a ak chceš založiť diskusiu ako sa môže vydediť, založ inú diskusiu a nespamuj.
@iva120793 opakujem a potom to v úplnom kľude napadne a je to na súde, rozumieme si? A ten to bude skúmať samozrejme. Takže medové fúzy o jednoduchosti sa môžu ťahať jedine na MK. V.praxi to nie je absolútne jednoduché.
@iva120793 Ty si precitaj este raz co pise autorka, jej muz dceru vydedit nechce ( "určite ju nechce vydediť") - tak o com tu je rec?
@iva120793 keď píšeš o autorke.....
určite ju nechce vydediť,
Jej slová. Takže radis dosť mimo.
@iva120793 Ty si precitaj este raz co pise autorka, jej muz dceru vydedit nechce ( "určite ju nechce vydediť") - tak o com tu je rec?
@anonym_957b76 niekto má kratšie vedenie ale čo už. Ak by si si prečítala to, čo som odpovedal autorke, nepísala by si mi stale to isté. Tému vydedenia si otvorila ty voči mne!
@iva120793 keď píšeš o autorke.....
určite ju nechce vydediť,
Jej slová. Takže radis dosť mimo.
@maciatkolulu tému vydedenia riešiš ty so mnou a moja odpoved bola k tvojmu komentáru. Odpoveď autorke bola iná, ale to by si zistila ak by si si čítala všetky komenty.
@iva120793 opakujem a potom to v úplnom kľude napadne a je to na súde, rozumieme si? A ten to bude skúmať samozrejme. Takže medové fúzy o jednoduchosti sa môžu ťahať jedine na MK. V.praxi to nie je absolútne jednoduché.
@maciatkolulu v praxi to je úplne jednoduché. Pokiaľ boli zákonom splnené podmienky vydedenia, nič sa skúmať nebude. Súd rozhoduje v zmysle zákonov, nie podľa názoru vydedenca.
@anonym_f7d666 ja som písala všeobecný príklad, pozor, čítaj poriadne.... ale zopakujem: muž vychová deti, sú už dospelé. zanechá im a bývalej všetko (poznám osobne taký prípad)......... atď...
tak či onak, ako píšem v ďalšom príspevku, nevidím zmysel a dôvod toho, prečo by malo už dávno dospelé dieťa sa podieľať na dedičstve majetku, ktorý otec od nuly vybuduje s úplne inou ženou a nie jeho matkou.
@anonym_12148d ty čo miešaš témy? si normálna? kde sa ja tam rozčuľujem? kde sa hnevám? že niečo skonštatujem? nie, nie si normálna, fakt nie. ale predsa to len upresním. konkrétne moju situáciu. ex platí nejaké výživné. dcéru vychovávam od malého decka sama, tzn. ex sa nepodieľa na platbe v domácnosti, energií, nenakupuje, nechodí s deckom k lekárom, atď, atď.,...... keby sme spolu ostali žiť, dcéra má napríklad 25, je už pomaly za vodou a vtedy by si ex našiel druhú ženu, odíde a s druhou ženou si vybudujú úplne od nuly všetko spoločne, NIE, NEVADILO by mi to vôbec, že dcéra po ňom dediť nebude. lebo dcéra by mala nárok na ten majetok, ktorý vybudoval počas jej detstva. to sú diametrálne odlišné situácie. ale TY v tom rozdiel vidieť nebudeš. lebo si zas a znova jeden z tých dvoch zasranov, ktorí mi nenapíšu cez nick, ale schovávajú sa za anonym.
@amdornik 👌👏 tak tak, je nieco ine, ked je to pocas detstva a patri to dietatu pri prvom manzelstvu a nieco ine, pokial je tam uz druhe manzelstvo a o prve dieta bolo postarane. Ale - bol by to hnus ak by chlap neplatil ziadne vyzivne, nestaral sa a nedal prvemu dietatu nic a je jedno, ze je uz dospele, a potom sa druhy krat ozenil, ostatne deti mali vsetko a zdedili cely majetok aj s druhou zenou. Toto je moj pripad. Moj otec sa nestaral, nikdy neplatil a mama sa starala od mojho narodenia. Ostatne deti co ma s druhou mali krasny zivot, vzdy dovolenky, drahe veci - zatial co ja som trela biedu aj vianocny stromcek sme kolkokrat nemali. On nikdy nezavolal, nezaujimal sa, len ja cely zivot sa na neho pytam, ci je v poriadku. Ked som chora a mam ist na operaciu, nezavola. Ja ho lubim, zatial co jeho druha dcera si vzala na jeho meno a svojej mamy pozicky a cely rok len cestovala a kurvila sa, no ona je vzdy ale lepsia nez ja ze? Ufff co si budeme hovorit, kolko deti zije zle len pre to, ze sa rodicia nestaraju.
@anonym_957b76 niekto má kratšie vedenie ale čo už. Ak by si si prečítala to, čo som odpovedal autorke, nepísala by si mi stale to isté. Tému vydedenia si otvorila ty voči mne!
@iva120793 Ktora konkretna odpoved, Lukas?
@maciatkolulu v praxi to je úplne jednoduché. Pokiaľ boli zákonom splnené podmienky vydedenia, nič sa skúmať nebude. Súd rozhoduje v zmysle zákonov, nie podľa názoru vydedenca.
@iva120793 vydedenec poda odpor a už súd skúma,stále si nerozumieme. Vždy si jedna strana myslí,že je to ok,nuž a druhá nie. A potom skúma súd. Ja neviem....čo je na Tom zvláštne,že to nie je jednoduché,to je jasné väčšine. Čo je trvalý nezáujem? Že nezavoláš každý deň alebo nepriletis zo zahraničia nakúpiť? Hmmm. Veľmi zložité podla mňa.
iva120793
•
13. jan 2026
@maciatkolulu
@maciatkolulu prečítaj si príspevok autorky a potom Občiansky zákonník, kde máš uvedené podmienky vydedenia.
Čítaj poriadne ty.
@iva120793 samozrejme ze bude, pokial s tym vydedenim nebude dieta suhlasit sud to skumat bude.

@maciatkolulu úplne si to obrátila... Jedna sa o nezáujem dieťaťa voči rodičovi. Ak dieťa neprejavuje záujem o rodiča , znamená to že nemá záujem o neho, v tom prípade nemá mať ani zaujem o majetky.Sú to dve rozdielne veci.
@anonym_9b5e7d čítala si pozorne? Tak ešte raz,súd skúma všetky okolností. Ale všetky. Vydedenie nie je jednoduchý úkon.