icon

Dedenie a deti z prvého manželstva

7. jan 2026

Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.

anonym_8a37b9
7. jan 2026
@bruno1

@amdornik dobrá polovica žien na MK je rozvedená a žije v druhom manželstve a aj keď ex je všetko možné ...pohlavný orgán,domáca úžitková zver atď. ...veľmi dobre sledujú jeho súčastné majetkové pomery.Veď čo ak keby .... predsa moje deti neodídu z holým zadkom😉😁.

@bruno1 ak majú deti s ním pekný vzťah, tak je to o niečom inom

janettdamian
7. jan 2026
@amdornik

@bruno1 prečo? 😨 však logika ma nepustí.... už dospelé, zaopatrené dieťa, ktorému otec napríklad spoločne s jeho matkou nechal byt (čo znamená, že po matke to raz bude dediť už len a len to dieťa). ktorému financoval život 25 rokov jeho života, vychoval ho, hradil školy, možno dokonca pomohol zabezpečiť bývanie.... prečo by takéto "dieťa" malo mať podiely na novovybudovanom majetku otca s druhou ženou? obzvlášť, ak on sám šiel s tou ženou viac-menej od nuly? ja v tom nevidím žiaden zmysel.

@amdornik autorka píše, že boli po rozvode vyporiadný, nepíše nič o tom, že by všetko zanechal prvej žene a dieťaťu. No to je život, že môže muž odísť a posledné deti môžu byť nezaopatrené. Nie je to nikoho chyba, podľa mňa každé dieťa má rovnaký nárok na podiel z dedičstva, ak tam nie sú nejaké zákonné, morálne prekážky. Polosiroty budú mať sirotský, žena vdovský, a možno časom príde do rodiny, ´ďalší muž, ktorý pomôže...

draik
7. jan 2026

@anonym_2c3cd7
Ako sa dá byt vylúčiť z BSM, a to formou darovania podielu, keď žiadny z manželov svoj podiel nemá?

sidicek
7. jan 2026

Preco si myslis , ze prve dieta nema narok na cast po otcovi?Nehnevaj sa ale to je voci nej nefer ,vysachovat ju z dedicstva , to vela hovori aj o vas dvoch.

dadis
7. jan 2026
@amdornik

@anonym_autor toto je presne svinstvo nášho právneho systému, ktoré mňa osobne veľmi hnevá. muž vychová deti, sú už dospelé. zanechá im a bývalej všetko (poznám osobne taký prípad). potom si vezme inú ženu, majú deti, budujú všetko spoločne, zadĺžia sa. bohužiaľ, náš právny systém vidí právo už dospelých a zabezpečených detí na ďalšom dedičstve, ktoré zanechá ich otec. napriek tomu, že už obaja zarábajú, sú zabezpečení, majú svoje rodiny, autá... pričom otec ich zabezpečoval napríklad prvých 20-25 rokov ich života a aj im našetril na štart do života. napriek tomu majú právo naťahovať ruky po jeho smrti a žiadať od druhej manželky svoje podiely.

jediná možnosť je, aby ti tú svoju časť podaroval, poraď sa určite s právnikom. len..... aký má on na to názor, autorka? zdieľa s tebou tento názor spoločne? že tej prvej nechce nechať nič? vieš.... aby si nebola totálne prekvapená, ale nepríjemným spôsobom.

@amdornik Takych muzov, co nechali vsetko svojej ex a detom je ako safranu.. to dieta z prveho manzelstva ma pravo zdedit svoj podiel po otcovi, rovnako ako "nove" deti.

zalka
7. jan 2026

@anonym_autor manžel môže spísať závet.
V zavete môže určiť podiely, kto koľko a co ma zdediť.
Ak spíše závet, že dedis ty a vaše deti... A dcéru z 1 manželstva nespomenie.. Tak jej zo zákona bude patriť polovica zákonného podielu.

Príklad mate byt v hodnote 200000e,
V prípade smrti, sa rozdelí Bsm tj tebe patrí 1/2 bytu a manželovu polovicu budete dediť.
Ak nenapíše závet tak ty a 3 deti ste dedícia a dedíte rovným dielom. Tj kazdy 1/4 z 1/2...teda každý z vás bude mať nárok na 1/8 bytu.
Tvoj majetok bude 5/8 min... Deti po 1/8 mine.
TJ manžela dcéra bude mať nárok na 25000e.

Ak by mng napísal závet, a určil ze jeho polovicu dedia vaše 2 deti...a dcéra nič, tak aj napriek tomu ma nárok na polovicu zákonného podielu, ak nebude súhlasiť zo zavretom.
TJ zákonný podiel 1/8,,, polovica je 1/16tina vo vyčísleni v cene 12500e, ktoré by si musela vyplatiť. Je to menej ako 25000e, a zároveň nie je vydedena.
A možno, že mng sa vylieči skôr než príde nový občiansky zákonník a zmenia sa podmienky dedenia.

ladivina
7. jan 2026
@anonym_0f9b59

@anonym_autor už si muža pochovávaš?

@anonym_0f9b59 len sa pýta čo je na tom zle? Furt lepšie vedieť a byt pripravený ako potom riešiť veci

klotildabazarik
7. jan 2026

@anonym_autor nech spíše zavet

sisaka
7. jan 2026
@amdornik

@anonym_autor toto je presne svinstvo nášho právneho systému, ktoré mňa osobne veľmi hnevá. muž vychová deti, sú už dospelé. zanechá im a bývalej všetko (poznám osobne taký prípad). potom si vezme inú ženu, majú deti, budujú všetko spoločne, zadĺžia sa. bohužiaľ, náš právny systém vidí právo už dospelých a zabezpečených detí na ďalšom dedičstve, ktoré zanechá ich otec. napriek tomu, že už obaja zarábajú, sú zabezpečení, majú svoje rodiny, autá... pričom otec ich zabezpečoval napríklad prvých 20-25 rokov ich života a aj im našetril na štart do života. napriek tomu majú právo naťahovať ruky po jeho smrti a žiadať od druhej manželky svoje podiely.

jediná možnosť je, aby ti tú svoju časť podaroval, poraď sa určite s právnikom. len..... aký má on na to názor, autorka? zdieľa s tebou tento názor spoločne? že tej prvej nechce nechať nič? vieš.... aby si nebola totálne prekvapená, ale nepríjemným spôsobom.

@amdornik absolútne nelogické a ešte takýto nápad niekto like-ne.
1. Predstavme si, že všetky deti sú od jednej matky a jedného otca a v čase úmrtia otca je jedno už plnoleté, zaopatrené, zvyšné deti sú pod 18 rokov. . Toto dieťa by nemalo podľa teba dostať nič, lebo je dospelé a rodičia naň už minuli dosť peňazí?
2. Pre rodiča aj pred zákonom sú si všetky deti rovné, nezáleží, či všetky deti majú rovnakú matku/otca. Keby si ty bola tá chorá a potenciálne by ti išlo o život, tiež by ťa napadlo vydediť svoje prvé dieťa z prvého manželstva len preto, že má iného otca ako deti, ktoré máš so súčasným manželom? Či to platí len v prípade ako ide o dedenie po otcovi?
3. Keď dospelé deti sú zaopatrené a rodičia už do nich vrazili za cely život dosť peňazí, možno prispeli na ich bývanie, možno im dokonca kúpili byt, darovali byt, keď zomrú, tak ich majetok by mal asi prepadnúť štátu podľa tvojej logiky, však čo ešte dospelé deti chcú od svojich rodičov ….

cacianka
7. jan 2026
@anonym_0f9b59

@anonym_autor už si muža pochovávaš?

@anonym_0f9b59 nerieš, keď si nezažila. Môj / náš najlepší priateľ zomrel pred 2 týždňami, , v piatok bol pohreb.... Nastala veľmi ťažka situácia pre jeho ženu a deti

zmrzlinka2021
7. jan 2026
@valria

Právo dediť má manželka a všetky deti bez rozdielu. Bodka.

@valria však keď bude čo dediť, budú 😉 Nikto im to právo neberie.

anonym_2c9cef
7. jan 2026

@anonym_autor prečo by ona nemala mať právo dediť? Však keby nemal vás novú rodinu, tak by možno dcére finančne pomáhal aj ďalej. Aj vaše spoločné deti budú raz dospelé a zaopatrené keď zomrieš ty, tak tvojou logikou by nemali mať právo dediť. Narodením dieťaťa otcovi má každé dieťa rovnaké právo si myslím. To že sa to tebe finančne nehodí chápem, ale to neznamená, že je pekné a spravodlivé o čo sa to snažíš. Ty si sa mohla rozhodnúť či si zoberieš otca dieťaťa a urobíš si s ním deti, ona sa nemohla rozhodnúť, či príde o podporu svojho otca v rokoch keď sa venoval vám. Keby si nebola sviňa, tak by si sa s ňou možno vedela dohodnúť na prenájme tej časti bytu, ktorá jej patrí. Hádam nie je sviňa jej otec a aspoň on ju za života neokašle a dohodne to s ňou právne on za života. Fuj mám dosť, že vieš urobiť niekomu také. Možno by dcéra bola v kontakte s otcom, keby nemala takú macochu.

marci9
7. jan 2026

Každá žena, ktorá si berie chlapa, ktorý už má deti z predošlého vzťahu, by mala počítať s tým, že tieto deti raz budú po ňom dediť. Ak s tým má problém, nech si nájde bezdetného.

simca06022011
7. jan 2026

Popravde ak to nechate tak, tak budes dedit polovicu majetku ty a zvysok sa rozdeli medzi vsetky deti. Cize ak je k tomu nakloneny, treba byt prepisat na teba a to ja osobne odporucam, aj ak su tam vase malolete deti. Aby si vedela bez problemov nakladat s nehnutelnostou.
Ono ja chapem, ze deti maju naork na dedicstvo po otcovi, ale nemalo by to ohrazit existenciu/byvanie jeho novej rodiny. Urcite nie. Preto tieto dedenia spolocnyhc bytov/domov su take citlive zalezitosti.

anonym_7a0c8a
7. jan 2026

@anonym_autor som z tretieho manželstva môjho otca. Naši to nejako neriešili. Ale oni kupovali dom bez hypo, a na LV bolo zapísané v takom pomerne v akom doň dali peniaze. V starobe a chorobe sa ostatný súrodenci z predošlých manželstiev nestarali len my, ani do DSS, ani na pohrebné náklady prispeli. Je tomu desať rokov ale dom sme zdedili iba my, nepamätám si presne ale na dedičskom to notárka vysvetľovala ako sa to spravilo, tým že otec mal iba nepatrní majetok.

darmasiswa
7. jan 2026

poznam osobne pripad, kedy pan (bol lekar) vychoval s ex 3 deti, zabezpecil im skoly a byty, , aj byvalej manzelke zabezpecil byt, potom sa rozviedol, zacal vztah s jeho zdravotnou sestrickou, mal sukromnu ambulanciu, neskor zacali spolu stavat dom, a tesne pred kolaudaciou sa vzali. Zili spolu 35 rokov, zveladovali dom, viedli svoju ambulanciu, vsetky jeho 3 deti ich casto navstevovali a zakazdym boli nadstandartne otcom podporovani, aj ked uz boli dospelí, tento lekar uz nemal dalsie dieta so svojou manzelkou, potom mal uraz, nasledkom ktoreho zomrel, a vtedy sa zacali diat veci, vsetky 3 deti tahali tuto zenu po sudoch, a narokovali si kazdy 1/4 z domu, sudy prebiehali v zmysle, ze nespada dom do BSM, pozostala manzelka nemala peniaze na vyplatenie 3/4 z domu, a sucasne, ak by dom predala, za tu jej 1/4 by nekupila ziadny byt. A tak sa sudili asi 7 rokov, az nakoniec aj ona umrela.

anonym_fad99e
7. jan 2026
@amdornik

@amdornik Podobný prípad sa prihodil mojej známej.Manzel náhle zomrel a sprosto povedané,ani ešte nevychladol a jeho dve dospelé dcéry z 1.manzelstva sa už dožadovali dedičstva po otcovi -svojho dielu z bytu, kde známa bývala so svojimi maloletými deťmi, z bytu, ktorý s nebohým manželom nadobudli spoločne roky po jeho rozvode.Nebyt pomoci rodiny,musela by kvôli vyrovnaniu s dcérami jej nebohého muža predať trojizbak a natlačiť sa do jednoizboveho

matkahelka
7. jan 2026
@amdornik

@amdornik pises nezmysly. kolko poznas takych otcov, ktori po rozvode/rozchode nechali nehnutelnosti matkam a detom? ja pracujem v tejto oblasti a takych otcov je 0.0. je to prave naopak- ak je nehnutelnost otcova, po rozvode sa otcovia absolutne nestaraju, kam matka s detmi pojde zit. ak je nehnutelnost v bsm, chlapi su schopni sa roky natahovat pri deleni majetku, len aby zena nedostala nahodou o stovku viac. a vyzivne je kapitola sama o sebe- 170€ vyzivne na stredoskolaka a otcovia maju pocit, aky nadstandard platia. ak chce matka viac, tak ma smolu. o deleni mimoriadnych vydavkov moze drviva matiek po rozvode akurat tak snivat. zazila som chlapa, ktory na plnu hubu pred sudcom povedal, ze strojcek na zuby nie je zivotu nevyhnutny a nech si ho decko da, ked bude zarabat a zaplati si ho samo. moja dcera je stredoskolacka, ma spoluziacky, ktore jakziv neboli na ziadnej dovolenke, ziadnom drahsom skolskom vylete, lyziarskom, nikde. ich matky padaju na hubu a oteckovia zaplatia mesacne 170€ a deti nevia od rozvodu niekolko rokov. takze ziadne zabezpecenie deti zo strany otca sa v drvivej vacsine pripadov nekona.ked sa matka nezoderie, deti nemaju nic navyse. otec zaplati smiesne vyzivne, aj to nie preto, ze chce, ale preto, ze musi. za mna je maximalne svinstvo takto deti z predchadzajuceho manzelstva odrbavat a ucelovo robit prepisy, aby dedili len tie vyvolene deti. hnus.

dadis
7. jan 2026
@matkahelka

@amdornik pises nezmysly. kolko poznas takych otcov, ktori po rozvode/rozchode nechali nehnutelnosti matkam a detom? ja pracujem v tejto oblasti a takych otcov je 0.0. je to prave naopak- ak je nehnutelnost otcova, po rozvode sa otcovia absolutne nestaraju, kam matka s detmi pojde zit. ak je nehnutelnost v bsm, chlapi su schopni sa roky natahovat pri deleni majetku, len aby zena nedostala nahodou o stovku viac. a vyzivne je kapitola sama o sebe- 170€ vyzivne na stredoskolaka a otcovia maju pocit, aky nadstandard platia. ak chce matka viac, tak ma smolu. o deleni mimoriadnych vydavkov moze drviva matiek po rozvode akurat tak snivat. zazila som chlapa, ktory na plnu hubu pred sudcom povedal, ze strojcek na zuby nie je zivotu nevyhnutny a nech si ho decko da, ked bude zarabat a zaplati si ho samo. moja dcera je stredoskolacka, ma spoluziacky, ktore jakziv neboli na ziadnej dovolenke, ziadnom drahsom skolskom vylete, lyziarskom, nikde. ich matky padaju na hubu a oteckovia zaplatia mesacne 170€ a deti nevia od rozvodu niekolko rokov. takze ziadne zabezpecenie deti zo strany otca sa v drvivej vacsine pripadov nekona.ked sa matka nezoderie, deti nemaju nic navyse. otec zaplati smiesne vyzivne, aj to nie preto, ze chce, ale preto, ze musi. za mna je maximalne svinstvo takto deti z predchadzajuceho manzelstva odrbavat a ucelovo robit prepisy, aby dedili len tie vyvolene deti. hnus.

@matkahelka ❤️

anonym_057057
7. jan 2026
@amdornik

@anonym_autor koľko mala tá ich dcéra rokov, keď sa rozišli? nie je podstatné, či boli majetkovo vysporiadaní, dôležité je, či ju stihol "vychovať" alebo teda aspoň finančne podporovať do dospelosti?

@amdornik horšie je, keď aj majú dobrý vzťah a muž pod vplyvom ženy nechá dieťaťu z rozvedené ho manželstva omrvinky, alebo pomaly zákaze sa s takými deťmi stykat

dadis
7. jan 2026
@anonym_fad99e

@amdornik Podobný prípad sa prihodil mojej známej.Manzel náhle zomrel a sprosto povedané,ani ešte nevychladol a jeho dve dospelé dcéry z 1.manzelstva sa už dožadovali dedičstva po otcovi -svojho dielu z bytu, kde známa bývala so svojimi maloletými deťmi, z bytu, ktorý s nebohým manželom nadobudli spoločne roky po jeho rozvode.Nebyt pomoci rodiny,musela by kvôli vyrovnaniu s dcérami jej nebohého muža predať trojizbak a natlačiť sa do jednoizboveho

@anonym_fad99e Ano, presne ako si napisala, nadobudli - teda nadobudol majetok aj ten zosnuly, nielen nova manzelka, teda logicky dedia aj jeho deti, vsetky.

autor
7. jan 2026

Viem ze môj názor nie je celkom objektívny, ale ak by sa moje deti budúcnosti správali tak ako ona, tiež by som uvažovala o tom ako upraviť dedičstvo.
Deti okrem práv majú aj povinnosti. Môžem s čistým svedomím povedať, že manžel urobil všetko aby bola spokojná.
Nikdy jej nič nechýbalo, chodila s nami na dovolenky, platil viac ako musel.
Ak by to bola naša spoločná dcéra a kvôli jej nezáujmu a spôsobu života by sme ju chceli vydediť, tiež by ste tvrdili, že všetky deti majú právo na rovnaké dedičstvo?

dadis
7. jan 2026
@anonym_autor

Viem ze môj názor nie je celkom objektívny, ale ak by sa moje deti budúcnosti správali tak ako ona, tiež by som uvažovala o tom ako upraviť dedičstvo.
Deti okrem práv majú aj povinnosti. Môžem s čistým svedomím povedať, že manžel urobil všetko aby bola spokojná.
Nikdy jej nič nechýbalo, chodila s nami na dovolenky, platil viac ako musel.
Ak by to bola naša spoločná dcéra a kvôli jej nezáujmu a spôsobu života by sme ju chceli vydediť, tiež by ste tvrdili, že všetky deti majú právo na rovnaké dedičstvo?

@anonym_autor dieta je zo zakona neopomenutelny dedic. v novom obcianskom zakonniku maju byt iste upravy, ale podmienky pre vydedenie su velmi prisne, urcite nie len to, ze vztahy su narusene.

anonym_7954d0
7. jan 2026

@anonym_autor bude (snad) novy zakon o dedeni, pockaj, citaj a zariad sa neskor.

autor
7. jan 2026
@draik

@anonym_2c3cd7
Ako sa dá byt vylúčiť z BSM, a to formou darovania podielu, keď žiadny z manželov svoj podiel nemá?

@draik
Ak by manželova dcéra zdedila časť bytu, musím ju vyplatiť hneď? Je nejaká lehota na vyplatenie? Mne by nevadilo, že vlastní časť bytu.

maciatkolulu
7. jan 2026
@bruno1

@amdornik dobrá polovica žien na MK je rozvedená a žije v druhom manželstve a aj keď ex je všetko možné ...pohlavný orgán,domáca úžitková zver atď. ...veľmi dobre sledujú jeho súčastné majetkové pomery.Veď čo ak keby .... predsa moje deti neodídu z holým zadkom😉😁.

@bruno1 no a druhá polovica, sú nové manželky a macochy, ktoré číhajú,aby preboha ti pankharti nedostali ani cent,veď im posiela 100 mesačne. Si nevyberies

dadis
7. jan 2026
@anonym_autor

@draik
Ak by manželova dcéra zdedila časť bytu, musím ju vyplatiť hneď? Je nejaká lehota na vyplatenie? Mne by nevadilo, že vlastní časť bytu.

@anonym_autor Vie dcera uz, ze otec je vazne chory?

mateson2004
7. jan 2026
@amdornik

@bruno1 prečo? 😨 však logika ma nepustí.... už dospelé, zaopatrené dieťa, ktorému otec napríklad spoločne s jeho matkou nechal byt (čo znamená, že po matke to raz bude dediť už len a len to dieťa). ktorému financoval život 25 rokov jeho života, vychoval ho, hradil školy, možno dokonca pomohol zabezpečiť bývanie.... prečo by takéto "dieťa" malo mať podiely na novovybudovanom majetku otca s druhou ženou? obzvlášť, ak on sám šiel s tou ženou viac-menej od nuly? ja v tom nevidím žiaden zmysel.

@amdornik financoval 25 rokov života? Dobre, dajme 18. To je takzvaná vyživovacia povinnosť, neprezentuj to tu ako ked by ten chlap robil niečo nad rámec.

maciatkolulu
7. jan 2026
@anonym_fad99e

@anonym_fad99e blbé,ale niekedy sa vracia ,čo sa zaseje.

autor
7. jan 2026
@dadis

@anonym_autor dieta je zo zakona neopomenutelny dedic. v novom obcianskom zakonniku maju byt iste upravy, ale podmienky pre vydedenie su velmi prisne, urcite nie len to, ze vztahy su narusene.

@dadis to samozrejme viem, jej správanie je tak na hrane. Veríme, že sa ešte spamätá. Preto by mi ani nevadilo, že by vlastnila časť bytu a v budúcnosti by sa mohla podeliť so svojimi nevlastnymi súrodencami.