icon

Dedenie a deti z prvého manželstva

7. jan 2026

Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.

anonym_59e2d1
8. jan 2026
@amdornik

@anonym_59e2d1 áno? a v čom?

@amdornik pozri si svoje komenty

darmasiswa
8. jan 2026
@dadis

@darmasiswa a ked zomries skor ty? alebo sa rozvedies s muzom? iba hlupak chlap by s tym suhlasil, ci? ak samozrejme byt nebol tvoj este pred manzelstvom, ci z dedicstva/daru

@dadis v kazdom prispevku spominam, ze chranit sa musi aj muz aj zena, ja by som zabezpecila aj mojho muza, ak by sa so mnou nieco stalo skor, ako s nim

maciatkolulu
8. jan 2026
@dadis

@darmasiswa a ked zomries skor ty? alebo sa rozvedies s muzom? iba hlupak chlap by s tym suhlasil, ci? ak samozrejme byt nebol tvoj este pred manzelstvom, ci z dedicstva/daru

@dadis presne to isté som sa chcela opýtať,... Keď umrie skôr žena,tak dedí muž a po ňom všetky deti. Ale inak je to dosť veľký hnus to tu čítať. Samozrejme ak je majetok iba jedného z partnerov pred uzavretím manželstva ,niet o čom,inak je to hnus.

dadis
8. jan 2026
@darmasiswa

@dadis v kazdom prispevku spominam, ze chranit sa musi aj muz aj zena, ja by som zabezpecila aj mojho muza, ak by sa so mnou nieco stalo skor, ako s nim

@darmasiswa A to ako? Ved porad autorke, ako sa ma zabezpecit..

darmasiswa
8. jan 2026
@maciatkolulu

@dadis presne to isté som sa chcela opýtať,... Keď umrie skôr žena,tak dedí muž a po ňom všetky deti. Ale inak je to dosť veľký hnus to tu čítať. Samozrejme ak je majetok iba jedného z partnerov pred uzavretím manželstva ,niet o čom,inak je to hnus.

@maciatkolulu to je realita, telenovely, ako mate radi muzove deti z predchadzajucich manzelstiev, a ako im raz srdecne budete vyplacat podiely z vasho bytu, si nechajte do ruzovej kniznice, ak by som si ja vzala muza, ktory uz ma nejake deti, tak racionalne riesime vzajomnu buducnost tak, aby ma jeho deti neohrozili, a ak mam spolu s nim brat hypo, ak si spolu ideme od nuly zacinat buducnost a dochodok, ak si kupujueme spolu byt, do ktoreho budem vrazat vsetky moje peniaze, cas, svoj zivot, tak nedovolim, aby mi niketo raz na dochodku, kto sa nicim nepricinil o zveladenie majetku, aby ma vysachoval z mojho/nasho bytu.

darmasiswa
8. jan 2026
@dadis

@darmasiswa A to ako? Ved porad autorke, ako sa ma zabezpecit..

@dadis ja som uz pisala, ze zabezpecenia by som robila vopred, pretoze napriklad byt v bsm uz sa neda len tak prepisat na druheho, tu uz sa neda zuzit bsm, zuzenie moze byt pred kupou nehnutelnosti, na autorkinom mieste by som to zrealizovala napriklad tak, aby po retazovych prevodoch som ziskala byt do vylucneho vlastnictva, alebo by som hladala ine riesenia

amdornik
8. jan 2026
@anonym_59e2d1

@amdornik pozri si svoje komenty

@anonym_59e2d1 takže nedokážeš argumentovať. to sa dalo čakať...

dadis
9. jan 2026
@darmasiswa

@dadis ja som uz pisala, ze zabezpecenia by som robila vopred, pretoze napriklad byt v bsm uz sa neda len tak prepisat na druheho, tu uz sa neda zuzit bsm, zuzenie moze byt pred kupou nehnutelnosti, na autorkinom mieste by som to zrealizovala napriklad tak, aby po retazovych prevodoch som ziskala byt do vylucneho vlastnictva, alebo by som hladala ine riesenia

@darmasiswa Ale ved moze aj ten muz robit opatrenia vopred. Necha byvat v dome/byte prvu manzelku a nebude sa chciet od nej vyplatit z BSM, ostane mu polovicny podiel. V zavete napise dedenie prvej nehnutelnosti detom z prveho manzelstva a druhu nehnutelnost necha manzelke a jej detom. ALE to nie je pripad autorky - ktorej muz prvy dom predal a zobral si polovicu penazi 🤷‍♀️

maciatkolulu
9. jan 2026
@darmasiswa

@maciatkolulu to je realita, telenovely, ako mate radi muzove deti z predchadzajucich manzelstiev, a ako im raz srdecne budete vyplacat podiely z vasho bytu, si nechajte do ruzovej kniznice, ak by som si ja vzala muza, ktory uz ma nejake deti, tak racionalne riesime vzajomnu buducnost tak, aby ma jeho deti neohrozili, a ak mam spolu s nim brat hypo, ak si spolu ideme od nuly zacinat buducnost a dochodok, ak si kupujueme spolu byt, do ktoreho budem vrazat vsetky moje peniaze, cas, svoj zivot, tak nedovolim, aby mi niketo raz na dochodku, kto sa nicim nepricinil o zveladenie majetku, aby ma vysachoval z mojho/nasho bytu.

@darmasiswa ale veď samozrejme,tam co davas ty,je logické,tam čo dáva použitý materiál,tam to už logické nie je. Či ty,keď tvoje deti prekročia hranicu 25,koniec,už dostali dosť. Nebudú nič dediť. Uz si im dala dosť. Inak neviem,či sa rozumieme. Väčšina chlapov odchádza od ženy,necháva ju samu s malými deťmi o ktoré sa nestará, ale dáva lásku novej sikovnici a narobí si ďalšie deti. Tam je to teda podľa teba ružová telenovela a deti nemajú nič dediť,hej? Lebo očko sa rozhodol vyrobiť si nové modely. Tam netreba nič,tam sa starať ta mrcha matka,čo samozrejme je total neschopná a preto jej treba platiť čo najnižšie výživné 😅. To je žiaľ poväčšine realita. A nie 50tnik,čo nechá všetko ex,lebo potrebuje zrazu priestor po 25 rokoch pre seba(nieeee,nie je v Tom 25rocna sekretárka) a odíde s holou zadnicou. Samozrejme sa príkladne celý svoj dospelý život staral o deti. Akože mne toto zas príde ako mokrý sen nových manzeliek. Vážne a to som tiež nová manželka. Ale úplne logicky čo je moje ,bude mojich a našich detí. O Tom niet reči. Ale stekotat o Tom,že 25 rokov a stačilo a cudzím nič nedat. Hmmm,dobreeee,takže deti z predchádzajúcich vztahov sú cudzie osoby, Či otcom prestal byť pádom rozsudku? Naozaj zaujímavý myšlienkový pochod. Už tu bolo x krát napísané,že za vzťah sú zodpovední rodičia. Ale samozrejme nová manželka vie najlepšie všetko o danej situácii. Len vieš čo je komické,že keď by sa stala zrazu tiež ex,tak by zvolila iný druh spevu a zrazu by chcela ružovú telenovelu. Lebo aj nevestucky sa trasú za svokrinym domom,chatou,kontom,len ako príklad. Prípadne napísať nehnuteľnosť manželovu na seba,lebo však ona porodila deti. Tak ja neviem.
Inak,čo v prípade,že umrie prvá žena???? Tak čo? Vydesené nie je len tak, šikovné dieťa vycíti zámer a nedá príležitosť, tak čo? Darovať nehnuteľnosť deťom? Druhým?. Huuuu,stačí šikovná nevesta a buuuum,ďalší bezdomovec na svete. Inteligentny rodič to nespraví,ani s ťarchou. Hmmm,prúser. Základ v tomto ťažkom rozhodovaní ,kde by boli mužovi cudzí paraziti je, NEBRAT si chlapa so záväzkami,už len to slovne spojenie. So záväzkami,niečo vypovedá. Ale poväčšine majú predstavy nové manželky ako z argentínskej telenovely,kde zla ex Gundula skončí v pekle a hamtave exdeti v base 🤷pritom to môže byť tá o Popoluške🤣.

natalka13
9. jan 2026
@darmasiswa

@darmasiswa a tvoje deti sa ako pricinili ako zveladili tvoj majetok?

maciatkolulu
9. jan 2026

A inak pre všetky... Predsa je jasné,že je to od prípadu k prípadu. Sú aj veľmi šikovné x a veľmi šikovné nové ženy. Suky sú na oboch stranách. O otcoch nepisem. Ale prípad autorky je predsa jasný. Jej manžel ex nenechal nič. Peniaze z predaja čo? Ex manželka ich ako sme sa dozvedeli rozplakala a on? Vrazil ich niekam? Tie peniaze,čo zarobil počas manželstva s PRVOU ženou. Dievčence....trochu rozmýšľania do toho.

darmasiswa
9. jan 2026
@natalka13

@darmasiswa a tvoje deti sa ako pricinili ako zveladili tvoj majetok?

@natalka13 moje deti so mnou byvaju, podielaju sa na chode domacnosti, pomahaju, ja do mojich deti investujem vsetko,naopak, ak by som cudzie deti nepoznalas, a vybudujem si majetok ako druha manzelka, a prejdu roky a budem na dochodku, tie cudzie deti uz davno nebudu deti, ale cca 50-60 rocni ludia, ktori vacsinou natahuju ruky pri dedeni

darmasiswa
9. jan 2026
@maciatkolulu

@darmasiswa ale veď samozrejme,tam co davas ty,je logické,tam čo dáva použitý materiál,tam to už logické nie je. Či ty,keď tvoje deti prekročia hranicu 25,koniec,už dostali dosť. Nebudú nič dediť. Uz si im dala dosť. Inak neviem,či sa rozumieme. Väčšina chlapov odchádza od ženy,necháva ju samu s malými deťmi o ktoré sa nestará, ale dáva lásku novej sikovnici a narobí si ďalšie deti. Tam je to teda podľa teba ružová telenovela a deti nemajú nič dediť,hej? Lebo očko sa rozhodol vyrobiť si nové modely. Tam netreba nič,tam sa starať ta mrcha matka,čo samozrejme je total neschopná a preto jej treba platiť čo najnižšie výživné 😅. To je žiaľ poväčšine realita. A nie 50tnik,čo nechá všetko ex,lebo potrebuje zrazu priestor po 25 rokoch pre seba(nieeee,nie je v Tom 25rocna sekretárka) a odíde s holou zadnicou. Samozrejme sa príkladne celý svoj dospelý život staral o deti. Akože mne toto zas príde ako mokrý sen nových manzeliek. Vážne a to som tiež nová manželka. Ale úplne logicky čo je moje ,bude mojich a našich detí. O Tom niet reči. Ale stekotat o Tom,že 25 rokov a stačilo a cudzím nič nedat. Hmmm,dobreeee,takže deti z predchádzajúcich vztahov sú cudzie osoby, Či otcom prestal byť pádom rozsudku? Naozaj zaujímavý myšlienkový pochod. Už tu bolo x krát napísané,že za vzťah sú zodpovední rodičia. Ale samozrejme nová manželka vie najlepšie všetko o danej situácii. Len vieš čo je komické,že keď by sa stala zrazu tiež ex,tak by zvolila iný druh spevu a zrazu by chcela ružovú telenovelu. Lebo aj nevestucky sa trasú za svokrinym domom,chatou,kontom,len ako príklad. Prípadne napísať nehnuteľnosť manželovu na seba,lebo však ona porodila deti. Tak ja neviem.
Inak,čo v prípade,že umrie prvá žena???? Tak čo? Vydesené nie je len tak, šikovné dieťa vycíti zámer a nedá príležitosť, tak čo? Darovať nehnuteľnosť deťom? Druhým?. Huuuu,stačí šikovná nevesta a buuuum,ďalší bezdomovec na svete. Inteligentny rodič to nespraví,ani s ťarchou. Hmmm,prúser. Základ v tomto ťažkom rozhodovaní ,kde by boli mužovi cudzí paraziti je, NEBRAT si chlapa so záväzkami,už len to slovne spojenie. So záväzkami,niečo vypovedá. Ale poväčšine majú predstavy nové manželky ako z argentínskej telenovely,kde zla ex Gundula skončí v pekle a hamtave exdeti v base 🤷pritom to môže byť tá o Popoluške🤣.

@maciatkolulu len tak mimochodom, ak ja sa snazim, a vsetko co robim, snazim sa robit tak, aby moje deti mali co najlepsi start do dospelosti, zabezpecim im podporu vo vsetkych oblastiach vratane vzdelania, ked sa uz deti osamostatnia a su sebestacne, a ja by som mala majetok, ani voci vlastnym detom nepokladam za povinnost im ten majetok nechat, ak by som potrebovala na dochodku peniaze, bez vahania predam byt a za peniaze pojdem inde tak, aby som zo zvysku mohla zit. Ani pre vlastne deti nie je moja povinnost im nechat cokolvek, je to len moja dobra vola, ak budem mat, s radostou im to dam, tak, ako im davam pocas celeho zivota, ak vsak by som potrebovala pre mna, ani vlastnym detom by som nedavala na ukor mna, a urcite moje deti ocenia, az raz, v starobe, budem sa vediet o mna postarat sama, a nezavesit sa do domacnosti mojich deti, urcite sa nebudem pchat do novych rodin, aby sa o mna nevesta alebo zat starali, myslim, ze za to budu vdacne. A tie cudzie 50 rocne osoby, ktore by boli deti muza, ti urcite by o mna v starobe ani nezakopli. Takze opat konstatujem, aj muz aj zena sa musi zabezpecit sam na stare kolena. Cudzie 50-rocne osoby, o ktorych hovorite ako o ubohych detoch, kde ich rodicia im nevedeli vytvorit rodinne zazemie, a preto nech sa kazdy o nich stara (vratane cudzej novej manzelky) az kym aj oni nepomru, tí mi nedaju ani pohar vody, preco by som sa mala vzdavat mojich istot? Je to muzova starost, ako si chce zabezpecit alebo nezabezpecit podporu jeho deti, pre mna su to cudzi dospeli ludia (su vynimky, kedy su vztahy naozaj pekne, ale je ich malo)

darmasiswa
9. jan 2026

doplnim, mne je uplne jedno, kto z vas co komu porozdava, a ako si kazda zabezpecuje svoju starobu, kazdy si je strojcom svojho vlastneho stastia, a to, ze sa stava - napriklad to davali aj v TV Reporteri pribeh, ako 70-rocna babka nariekala, lebo jej dedici po jej zosnulom manzelovi ju nutili predat byt a vyplatit ich, a ona cez 70 rokov a bez uspor nemala kam ist, dnes to uz so mnou nepohne, ti dospeli prestarli dedici so statusom deti zosnuleho maju narok, tak nech ona byt preda, vyplati ich a mozno najde utulok, bajecna vizia na stare kolena, , kto chce kam, nech si tam ide

darmasiswa
9. jan 2026

a este iny pohlad, predstavte si, ze ste druhou manzelkou s muzom, ktory uz ma dve deti, temer dsospele, zacinate od nuly, kupite si byt na hypo a zijete si roky svoj vlastny zivot, neskor vasa dcera ma uz 30 rokov, a prichylili ste ju po nevydarenom vztahu k sebe domov aj s vnucatami, a zrazu vam zomrie manzel, a vy budete musiet predat byt, aby ste vyplatili manzelovych dedicov a spolu s dcerou a vnucatami ist do azylu, berme to tak, ze nemate nejake uspory, kedze byt ste splacali na hypoteku a medzitym manzel financne podporoval aj jeho prve deti, museli ste sa velmi uskromnovat, a vy z lasky ku cudzim detom, ktore boli podporovane aj z vasich penazi, tak na vlastny ukor im date ich zakonny podiel a vy pojdete vsetci do garsonky, dcera by bola tiez urcite stastna, zeste ju obrali o strechu nad hlavou spolu aj s vnucatami,

darmasiswa
9. jan 2026

a pridavam na pozornost cetsvy prispevok MK: kde su zvady medzi vlastnymi surodencami, a matka sa nema ako sama o seba postarat, lebo je blokovana spoluvlastnictvom vlastnych deti: https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problem..., takze este raz, je na nas samych ako si zabezpecime buduce istoty a vlastnu nezavislost, nech MK razi heslo vsetko detom, a drzim palce, nech si vas raz nebudu pohadzovat ako horuci zemiak

anonym_f7634b
9. jan 2026
@anonym_autor

určite muža nepochovávam, žijeme spolu dlho a nikdy ma nenapadlo, riešiť čo a kto bude po nás dediť, ale bohužiaľ život prináša situácie, ktoré sa ti síce nepáčia ale treba o nich hovoriť.
prebrali sme aj možnosť prepísať byt na mňa a asi to aj tak urobíme
zaujímalo ma ako to majú doriešené iné rodiny a vidím, že je názory sú rôzne.
v každej rodine je situácia iná, za mňa môžem povedať, že jeho dcéra bola u nás stále vítaná. rozviedli sa pretože jej mamka si našla priateľa, ja som nebola dôvodom ich rozvodu a finančne boli tiež vysporiadaní keď sme sa stretli.

@anonym_autor určite to urobte takto. My tiež takto to budeme mať, budujeme všetko spolu. Všetko zdedia len a len naše dieťa/deti. Aby aj on mal akože akú takú istotu tak mu daj právo doživotného užívania a hotovo. Ostatné nerieš, máte malé deti, jejo dcéra nemá záujem tak prečo by mala niečo dediť po vás. Ja toto nechápem, prečo ma stále tŕpnuť nová rodina, keď nedajbože jeden z manželov zomrie a už pazúry si chystá byvalka.

anonym_078515
9. jan 2026

@anonym_autor mila autorka, ked je byvala manzelka tvojho muza tqka zla a neschopna matka, preco ten tvoj uzasny vzdelany muzicek neziadal o prezverenie dietata do svojej starostlivosti alebo aspon o striedavu starostlivost? Mal sa o dieta starat 24/7 denne a z dcery by urcite bola sikovnica, vzdelana, ambiciozna ako tvoj muzicek. Ci denna starostlivost o dieta nie, ale hladat chyby na inej zene a dietati ano! To robia vsetky druhe manzelky. Oni a ich deti su stelesnena dokonalost. Prve manzelky a deti z predchadzajucich vztahov ich muzov su stelesnena neschopnost. Co do starostlivosti neprilozia ruku k starostlivosti, vychove, uceniu, vidia decko par dni do mesiaca, ale vzdy budu kazdemu tvrdit, ako sa ich muz velmi snazil, len to zle nevychovane decko nemalo zaujem. Co zazal, to zne. Vztah buduje predovstekym rodic a ak ho nevybudoval, nie je. Vydedit decko len preto, lebo nestuduje a nezije podla predstav otca vela vypoveda o charaktere toho otca, nie o dietati.
Mala som take iste dve kolegyne, presne take harpie ako si ty. To su asi vsetky druhe zeny. Oni a ich deti chodiaca dokonalost, byvale manzelky a ich deti, chodiaca neschopnost. Ked som tie ich hlupe opovrhovaniahodne reci nemohla pocuvat a povedala som im, preco si ich chlapi tie deti nevezmu k sebe, zduli usta a len cez zuby preceduli, ze oni sa o cudzie deti starat nebudu. Tak potom mile macochy, drzte huby a krok.
K teme diskusie- velmi silno dufam, ze otec popri vaznej chorobe neuziva opiaty a neprepise cast svojho bytu na teba. Aj pri vaznych chorobach dnes ludia ziju dlhe roky, zivot sa moze vselijako vyvrbit a on skonci ako bezdomovec pod mostom.

anonym_93f96b
9. jan 2026
@anonym_f7634b

@anonym_autor určite to urobte takto. My tiež takto to budeme mať, budujeme všetko spolu. Všetko zdedia len a len naše dieťa/deti. Aby aj on mal akože akú takú istotu tak mu daj právo doživotného užívania a hotovo. Ostatné nerieš, máte malé deti, jejo dcéra nemá záujem tak prečo by mala niečo dediť po vás. Ja toto nechápem, prečo ma stále tŕpnuť nová rodina, keď nedajbože jeden z manželov zomrie a už pazúry si chystá byvalka.

@anonym_f7634b ešte nevieš,či si manžel nenájde niekoho a nezačne od nuly znova,raz to urobil,nebude mať hemungy zase. Potom sa môže začať dariť a teda vaše deti nebudú mať ani omrvinku.

anonym_078515
9. jan 2026
@anonym_f7634b

@anonym_f7634b si hlupa ako hus. Dieta z prveho vztahu je rovnakym dietatom ako tvoje dieta. To dieta nebude dedit po tebe, ale po svojom otcovi. Neviem, kde v tom celom procese je byvala mazelka, ze ju spominas, pretoze dedi len dieta. Ulakomite sa na chlapov s detmi a potom by ste tie ich deti najradsej utopili v lyzicke vody, lebo tie vase deti su number one a tie deti z predchadzajucich vztahov su nehodne nicoho. Nech vam to vsetko karma vrati aj s urokmi.

darmasiswa
9. jan 2026

@anonym_078515
To ze deti dedia po otcovi je fakt , rovnako je fakt , ze majetok druhej manzelky nie je automaticky majetkom deti z predchadzajuceho vztahu, pravo funguje obojstranne, deti maju naroky voci otcovi, nie voci zene ktora si cely zivot chranila vlastne byvanie, ja sa len spravam zodpovedne , nie sebecky, Ty ked musis zacinat urazkami, je jasne ze argumenty dosli, nikde som nenapisala ze dieta z prveho vztahu nema pravo dedit po otcovi , to je pravny fakt, ktory nikto nespochybnuje ja hovorim o niecom inom, o ochrane majetku druhej manzelky, ktory nie je a nikdy nebude majetkom cudzich deti

zamienas emocie moraliku a pravo do jedneho chaosu, deti dedia po rodicoch nie po novej manzelke a ta nema povinnost riskovat ze ju na starobu niekto vytlaci z bytu v ktorom cely zivot zila

to ze ty by si to riesila inak, je tvoj problem ja si svoje hranice nastavim pravne a dopredu, to nie je chamtivost ale zodpovednost, karma si na hystericke vylevy potrpi viac nez na racionalne planovanie

0kristina0
9. jan 2026

Najspravodlivejsie by to podla mna bolo tak, ze otec da dcere peniaze teraz - vyplati ju (cast z majetku, ktora jej zakonom patri) a vsetko nech prepise na teba aby ona uz nemohla dedit a ty ju vyplacat.
Nehnevaj sa autorka ale to co si o nej napisala neznamena, ze je to zly clovek a tvoj muz prestava byt jej otcom. A navyse je to sestra tvojich deti (ci sa ti to paci alebo nie) aj ked nevlastna. Rovnako ako ty si splacala hypoteku (predpokladam) tak rovnako ju splacal aj tvoj muz, takze narok nejaky urcite ma.

darmasiswa
9. jan 2026
@0kristina0

Najspravodlivejsie by to podla mna bolo tak, ze otec da dcere peniaze teraz - vyplati ju (cast z majetku, ktora jej zakonom patri) a vsetko nech prepise na teba aby ona uz nemohla dedit a ty ju vyplacat.
Nehnevaj sa autorka ale to co si o nej napisala neznamena, ze je to zly clovek a tvoj muz prestava byt jej otcom. A navyse je to sestra tvojich deti (ci sa ti to paci alebo nie) aj ked nevlastna. Rovnako ako ty si splacala hypoteku (predpokladam) tak rovnako ju splacal aj tvoj muz, takze narok nejaky urcite ma.

ked obaja este ziju, nejde o dedicstvo, nikto nema povinnost nikoho vyplacat, muz moze so svojim majetkom nalozit ako chce, moze financne podporit aj dceru, ale nie je povinny jej nic dat, ide len o to aby sa to vyriesilo vopred a pravne jasne, a je uplne jedno, ci je niekto zly alebo dobry.

minenkaa
9. jan 2026
@0kristina0

@0kristina0 dieťa za života nemá žiadny nárok na majetok rodičov ,prečo by jej mal niečo vyplácať ,čo je toto za rozmýšľanie

minenkaa
9. jan 2026

Vám už drbe z tých deti

anonym_078515
9. jan 2026
@darmasiswa

@anonym_078515
To ze deti dedia po otcovi je fakt , rovnako je fakt , ze majetok druhej manzelky nie je automaticky majetkom deti z predchadzajuceho vztahu, pravo funguje obojstranne, deti maju naroky voci otcovi, nie voci zene ktora si cely zivot chranila vlastne byvanie, ja sa len spravam zodpovedne , nie sebecky, Ty ked musis zacinat urazkami, je jasne ze argumenty dosli, nikde som nenapisala ze dieta z prveho vztahu nema pravo dedit po otcovi , to je pravny fakt, ktory nikto nespochybnuje ja hovorim o niecom inom, o ochrane majetku druhej manzelky, ktory nie je a nikdy nebude majetkom cudzich deti

zamienas emocie moraliku a pravo do jedneho chaosu, deti dedia po rodicoch nie po novej manzelke a ta nema povinnost riskovat ze ju na starobu niekto vytlaci z bytu v ktorom cely zivot zila

to ze ty by si to riesila inak, je tvoj problem ja si svoje hranice nastavim pravne a dopredu, to nie je chamtivost ale zodpovednost, karma si na hystericke vylevy potrpi viac nez na racionalne planovanie

@darmasiswa vtipne, ze raz pises pod nickom a potom ako anonym- a potom sa zabudnes prepnut. Najprv zo seba pod svojim nickom urobis svatu zenu, ktora macochu a nevlastnu sestru nechce o nic obrat a potom pod anonymom napises, ze si vlastne rovnako bezcharakterna ako autorka, lebo dieta z prveho manzelstva ma smolu, lebo je prve. Od zaciatku citania komentarov mi bolo jasne, ze nie si ta svata zena, ale si v situacii, ktora sa ta rovnako tyka a preto tak skalopevne stojis na tej druhej strane. Nabuduce si davaj pozor na to prepinanie, medzi nickom a anonymom. Na zaver ta odcitujem "to ze deti dedia po otcovi je fakt". Bez ohladu na zenu, ktora ich porodi a ktora prave zije s ich otcom.
Este si aj olajkujes vlastny koment, paaaani, to je uz sila naozaj.

anonym_86c096
9. jan 2026
@darmasiswa

ked obaja este ziju, nejde o dedicstvo, nikto nema povinnost nikoho vyplacat, muz moze so svojim majetkom nalozit ako chce, moze financne podporit aj dceru, ale nie je povinny jej nic dat, ide len o to aby sa to vyriesilo vopred a pravne jasne, a je uplne jedno, ci je niekto zly alebo dobry.

@darmasiswa a kde ja pisem o povinnosti, pisem svoj nazor ako by to bolo najspravodlivejsie

darmasiswa
9. jan 2026
@anonym_078515

@darmasiswa vtipne, ze raz pises pod nickom a potom ako anonym- a potom sa zabudnes prepnut. Najprv zo seba pod svojim nickom urobis svatu zenu, ktora macochu a nevlastnu sestru nechce o nic obrat a potom pod anonymom napises, ze si vlastne rovnako bezcharakterna ako autorka, lebo dieta z prveho manzelstva ma smolu, lebo je prve. Od zaciatku citania komentarov mi bolo jasne, ze nie si ta svata zena, ale si v situacii, ktora sa ta rovnako tyka a preto tak skalopevne stojis na tej druhej strane. Nabuduce si davaj pozor na to prepinanie, medzi nickom a anonymom. Na zaver ta odcitujem "to ze deti dedia po otcovi je fakt". Bez ohladu na zenu, ktora ich porodi a ktora prave zije s ich otcom.
Este si aj olajkujes vlastny koment, paaaani, to je uz sila naozaj.

@anonym_078515 ak som sa prepla, bolo to nechtiac, nechtiac, nahodou, ani neviem ako, nemam dovod zakryvat moj nick, cely cas pisem moj postoj, a netusim, ako sa nicky prepinaju, kedze to nerobim, je mi to jedno, ja nemam problem s mojim postojom a pod mojim nickom, a aktualne hladam, kde ma preplo na anonym, vidim len moje nicky

anonym_86c096
9. jan 2026
@minenkaa

@0kristina0 dieťa za života nemá žiadny nárok na majetok rodičov ,prečo by jej mal niečo vyplácať ,čo je toto za rozmýšľanie

@minenkaa lebo by to bolo najlepsie riesenie pre autorku, ktora by po smrti muza nemala s tymto starosti?

minenkaa
9. jan 2026
@anonym_86c096

@minenkaa lebo by to bolo najlepsie riesenie pre autorku, ktora by po smrti muza nemala s tymto starosti?

@anonym_86c096 nue najlepšie riešenie prepísať všetko na autorku a nebudú s tým žiadne starosti