Dedenie nehnuteľnosti - problém

danhen
28. apr 2021

Dobrý deň,
bývali sme s dedkom, segrou a maminou v dedkovom rodičovskom dome. Dedko ešte pred smrťou dom prepísal na nás, vnučky. Ja som sa vydala a s manželom sme si kúpili dom, splácanie hypotéku, vychovávame dve deti. Segra žila s maminou v rodičovskom dome, už to tak bolo aj 10 rokov, bolo to ok. Lenže segra pred polrokom porodila dieťa s mužom, ktorého ešte počas jej tehotenstva zavreli, nikto okrem segry nevie, na ako dlho. Tabu, nerozpráva sa doma o tom. Ok. Rešpektujeme. Ide o to, že mamina už finančne nevládze ten dom ťahať a segra jej pomáha tak, že jej dá peniaze do stravy a hotovo. Už mi to lezie na nervy, stále len mi pomáhame finančne, či strechu bolo treba opraviť, farbu sme kúpili a opravili, či kotol odišiel 500€ sme dali. Ale manžel má toho už plné zuby, pretože my v dom dome nikdy žiť nebudeme, segra ma v živote nevyplatí, pretože zarába minimálne a teraz aj to dieťatko. Lenže sa obávame, že keď pustia toho "jej", že ten dom zdevastuju. A on, drogy, alkohol, cigarety no proste pre mňa niečo nepochopiteľné, nepredstaviteľné, že tam bude žiť, v dome, ktorý krvopotne náš dedko staval. Viem, že si píšu, videla som listy. Čiže s nim neprestala a ani neprestane! Segra sa tiež zmenila, klame, maminu využíva, zneužíva jej lásku k vnučke. Nemôžem sa na to ani dívať. Ako to urobiť, aby tam mal on zákaz vstupu, ma tam dieťa, ale dom je aj môj. Môžem to zakázať? Muž by dom raz, keď už tu mamina nebude najradšej predal, lenže ja v ňom mam srdce. A dedkovi sme sľúbili, že dom nepredáme, že zostane v rodine, ale takto? Na úkor mňa, mojich detí a bývať tam ma on? Neviem ako z tejto situácie von. Prosím o radu, ďakujem!

draik
28. apr 2021

O spôsobe užívania nehnuteľnosti rozhodujú spoluvlastníci väšinou podľa podielov, teda môžu vylúčiť z užívania aj spoluvlasníka; ten má v tomto prípade právo na odplatu za to, že iný spoluvlastník užíva aj jeho podiel. Ak bude v danom dome bývať Vaša sestra,odvodene z titulu rodiny získa právo bývania aj jej potomok a manžel.

danhen
autor
28. apr 2021

@draik podiel je 50/50. Čiže neurobím nič, keď si ho tam bude sestra chcieť nasťahovať. Nie je jej manžel, len priateľ, zatiaľ. Co to znamená právo na odplatu, za to, že iný spoluvlastník užíva jeho podiel. O tom som nepočula. Ďakujem za odpoveď!

juliet86
28. apr 2021

@danhen ja byt tebou darujem svoju cast mame a odstrihnem sa od toho

draik
28. apr 2021

@danhen
Je to obdoba tzv. nájomného za to, že celú nehnuteľnosť užíva len jeden spoluvlastník.

danhen
autor
28. apr 2021

@juliet86 nad tým už dlhšie premýšľam, aj som to mamine navrhla počas víkendu, plakala, ale skôr zo smútku, že to tak dopadlo.

raszuz
28. apr 2021

@draik čiže ak do bytu, ktorý mám na 1/2 so sestrou, mamina tam má doživotné právo užívania, sa teraz nasťahovala sestra s dcérou, môžem žiadať nejakú formu náhrady, keďže ja tam nebývam a ani bývať zrejme nebudem. Sestra tiež nebude mať na vyplatenie v budúcnosti a neviem, či bude ochotná predať ten byt, keďže ....

syslik81
28. apr 2021

ma ten dom neaku hodnotu? ak nao predajte to rozdel sa so sestrou ta nech ide do podnajmu a ak vam ostanu dake peniaze kupte garzonku mame s tym ze bude pisana na vas .. ak hodnotu dom nema vzdaj sa svojej casti v prospech mamy .. aj tak z domu nikdy neuvidis peniaze a len donho budes vrazat ...

danhen
autor
28. apr 2021

@syslik81 veru ma vyše 200 tisíc €, veľký udržiavaný, opravený dom v lukratívnej časti mesta

0silvia0
28. apr 2021

@danhen mne sa paci myslienka od
@syslik81... predajte, kupte dva domy a v jednom z nich moze byvat mama a bude pisany na teba....

annamalaga
28. apr 2021

A sestra si to ako predstavuje? Že cely život bude bývať v tom dome aj po maminej smrti asi a teba nevyplatí , bo nemá z čoho ? No tak to nech si nepredstavuje. Dom treba predať polku vyplatiť sestre , za tu druhu polku kúpiť mamke jednoizbak a sestra nech sa už o seba stará sama no .Či ?

syslik81
28. apr 2021

@danhen tak potom nieje o com .. preat a kazda mate na dalsi byt .. sestra sa osamostatni a ty budes mat byt v kt bude mama ako investiciu do buducnosti ... budes mat pre deti alebo ho raz predas .. byt na cene nepada a nieje tak financne nakladny ako dom ... ak sestra nebude suhlasit dat to sudnou cestou ... cakat nemas na co .. sestra ta nikdy nevyplati a len bude tvoju mamu vyciciavat kym s nou bude byvat .. a ak jej priatela pustia bude na tom mama este horsie

hviera81
28. apr 2021

chapem ze sa k tomu viazes, ale ked sa to tvojmu manzelovi nepaci - co chapem - aby ste sa kvoli tomu nehadali, nedajboze aby nedoslo k este horsim.
musis sa odosobnit a predat.
osobne si nemyslim ze ked ho prepises na mamu - teda tvoju cast - ze sa nieco zmeni... aj tak ti bude luto, ked ho zdevastuju, a ked mama zomrie, zase ste so sestrou tam kde ste boli, ona ta nevyplati, a chces jej ho darovat??

78787878
28. apr 2021

Podiel na mamu by som neprepisovala. Tvoja mama asi moc pohody v baraku aj tak nezazije. Vsetky peniaze mama minie aj tak na udrzbu domu a po jej smrti polovicu jej podielu zdedi sestra. Sestra bude mat 3/4 domu, Ty budes mat 1/4 zniceneho a vybyvaneho domu. Za mna rozhodne predat dom a mame kupit ine byvanie, ktore bude pisane na Teba. Ak sestra nesuhlasi,urychlene podat na sud. Bohuzial, rodinu si nevyberame, v istom momente sa treba zbavit sentimentu a rozmyslat pragmaticky.

lujza123
28. apr 2021

@danhen v prvom rade toto je téma ktorú by ste mali s mamou a hlavne sestrou prebrať. Co s domom? V nejakom časovom horizonte, povedzme 5 - 10 rokov?
Nerieš domienky, čo sestrin chlap, či tam bude, nebude. Neboj sa povedať co si myslíš, čo chceš ty. Nikto by nechcel vlastniť nehnuteľnosť a nemať z nej žiadny úžitok, ani bývanie, iba platiť opravy, dane a údržbu.

Bavilil ste sa o tomto vôbec? Ako si to oni dve predstavujú? Budu tam spolu žiť ďalších 20 - 30 rokov? Ci ostane tam mama sama? Sestra by chcela dom odkúpiť ci by bola radšej vo vlastnom malom bytíku?

cacianka
28. apr 2021

Presne s tym súhlasím, je to vysoka hodnota a mama sa utrapi pri byvani s nimi. Oni 2 nebudu ani zvládať dom udržiavať, bude stracat na hodnote, mama sa bude trápiť a pomahat sestre lebo chudata deti. A co z toho.Geroj sa môže každú chvilu vrátiť, preto treba obmedzit jeho prístup, lebo by ho odtiaľ ani 7 heverov nedostalo.
Dom predať, € rozdeliť autorke aj sestre. Za svoju polovicu si mozes kúpiť byt/nejako rozdiel dofinancovat a dat mame k dispizicii.sestra asi zo svojej 1/2 neprispeje mame....

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danhen
autor
28. apr 2021

@annamalaga bojím sa, že nič iné neostáva...

danhen
autor
28. apr 2021

@78787878 takto premýšľa aj môj muž. Ďakujem, otvorili ste mi oči. Len mne je moc ľúto, ale mať rada nehnuteľnosť je asi blbosť. Len tie pocity, keď som pod dedkovom stromom a tak podobne, sú tam miesta, kde cítim to co cítim len tam. Ale asi sa budem musieť naučiť žiť bez nich. Ďakujem ešte raz, je to asi jedine rozumne riešenie.

deti95060810
28. apr 2021

Ja by som uvažovala inak... vyplatila sestru a poslala ju kade ľahšie aj s jej fešákom z basy.... Mame bude lepšie samej ako v takej "vychýrenej" spoločnosti ....

danhen
autor
28. apr 2021

@deti95060810 len my s manželom bývame cca 300 km od nich, mame tu prácu. Manžel si nájde druhu bez problémov, ale mňa moja napĺňa, je úzko špecifická. Taktiež sme radi, že sme sami, ako rodina. Toto nepôjde.

78787878
28. apr 2021

@deti95060810 Ked mama toleruje parazitovanie sestry doteraz, je velka pravdepodobnost, ze by ju aj s dietatom prichylila znovu...

danhen
autor
28. apr 2021

@78787878 tak to určite, z vnučky je úplne hotová a segre už toleruje úplne všetko a ta to bez kúska hanby využíva. Grcat sa mi z nej chce...

0silvia0
28. apr 2021

@danhen tak vies, mas dve moznosti, riesit to razne alebo nechat to tak... ono vinnicky su obe, aj mama, aj sestra. Ja osobne by som im ale financne nepomahala. Ked necitia nudzu, lebo vzdy pomozes, nebudu mat potrebu ani nic riesit, lebo ved ich z toho zasa vysekas.
Rozmysli si dalsie kroky, ale obavam sa, ze ked zacnes razne riesit, stanes sa uhlavnym nepriatelom.

danhen
autor
28. apr 2021

@0silvia0 áno, mamine som to aj povedala, že si je aj sama na vine, že to je tak, ako to je. Obávam sa, že sa týmto ukončia alebo narušia nase vzťahy. Ak si vyberiem druhu možnosť, vzťahy síce budú, ale za akú cenu. No, už mám v hlave upratané.

0silvia0
28. apr 2021

@danhen takze si sa rozhodla razne riesit?

andreatytler
29. apr 2021

@danhen Ak si odmyslis fakt ze mas na tom dome financny podiel...
Dedko nechal dom vam dvom vnuckam. Tebe a sestre a chce aby ostal v rodine. Ty tam byvat nikdy nebudes, takze jeho tuzbu nenaplnis. Sestra tam pravdepodobne zit bude (aj ked s kretenom). Myslis ze dedko by bol rad, ze sa jeho tuzba splnila? Dedko mal vas dve asi ronako rad a jemu je jedno ktora z vas tam bude byvat.
Trapi ta ze nesplnis dedkovu prosbu a predas to. Co by bolo podla teba horsie pre dedka? Ak by zistil ze ste to predali, alebo ak by zistil ze dom schatral koli cudziemu kretenovi?

zuvelyn
29. apr 2021

Tak sa ťa spýtam. Ak by ten dom dedo neprepisal na vas dve, po smrti by ho zdedila vasa mama, bol by jej, nie vas a ty by si nemala az kym by sa vasa mama nepominula z jeho potenciálneho predaja ani cent, riešila by si to ináč? ;)

danhen
autor
29. apr 2021

@zuvelyn strach, že segru si ten blázon omotal okolo prsta a manipuluje a hucka ju proti nám by bol vždy. Bála by som sa o ten dom asi rovnako. Véd už vyše 10 rokov sme žili tak, nič sme neriešili. Ale s nim prišlo po mesačnej známosti dieťa, teraz väzenie, segra hra na dve strany. Neviem, nikdy som nebrala ten dom ako niečo, čo môžem speňažiť. Skôr ako zodpovednosť za niečo, čo som dostala. Teraz to vnímam ako bremeno, ktoré ma ťaží, lebo nemôžem dom udržiavať, zušľachťovať a prispievať na niečo, čo nikdy nebude moje ma už tiež nebaví. Mam deti, ktoré majú svoje potreby, čiže mam kde peniaze investovať. Neviem, kde presne si ma chcela dostať tou otázkou,ci som nie mimo.

zooeynka
29. apr 2021

@danhen v tomto pripade nostalgia nie je na mieste...predat, kupit 2 byty, jeden segre a nech sa stara o vlastne a nech si tam nastahuje koho chce a druhy pre mamu ale napisany na teba. Mama moze segre s dietatom pomahat kolko chce, ale majetky budu vyriesene. Ale verim ze uz to tu niekto predomnou napisal - necitala som.

zuvelyn
29. apr 2021

@danhen len ma zaujímala odpoveď. Ja budem asi jedina ktora vybocuje z radu, ale ja by som to nechala tak. Prestala financovať mamu, ale tam by to skončilo, viac by som neriešila. aj sestra je jej dcéra, ma ju zrejme rada, nehovoriac o vnučke. Je to mozno smutné, čo robí sestra,ale je to dospelá osoba. Sama píšeš ze si 300km od domova, vrátiť sa nechceš. Predať dom v ktorom tvoja mama vyrastala a strčiť ju niekde do miniatúrneho bytu, ktorý bude tvoj je pre mna osobne hyenizmus za účelom vlastného obohatenia v štýle " slepá kúra prišla k zrnu".