Dedičstvo po otcovi rozdeľuje rodinu
Nasa rodina bola vzdy v pohode. Ziadne velke konflikty, dovolenky spolu, sviatky spolu, take tie klasicke rodinne vztahy. Potom vsak zomrel otec... A zrazu sa zacali hadky, podozrievanie, vypocitavost. Brat si uz dopredu „vybral“ auto, sestra tvrdi, ze jej otec slubil dom, a ja mam pocit, ze sme sa zmenili na cudzie osoby.Kedysi by som si myslela, ze u nas sa nieco take stat nemoze. A teraz riesime notarku, vypisujeme hodnoty majetku a vedieme pasivne-agresivne rozhovory o tom, co je „spravodlive“. ako to pojde dalej, to netušim
a čo na celú situáciu hovorí matka...
chamtivosť je mocná čarodejka
Podľa mňa vždy boli taki,len si to nechcela vidiet .Ale zas brat je oproti sestre dosť skromný. Tebe
co zostalo , ci nič?Mamu uz nemáte?
to je také kto čo mi slubil, jednoducho dedi sa všetko zo zákona a kto si chce nechat auto vyplati
aké vyjednavačky ... a nech si ešte pospominaju čo kto bokom dostal
hrošia koža , tiež máš nárok na dedičtstvo aj na čast auta aj na čast domu
a prachy sa ti zidu, ked nie tebe dáš svojim detom , na vyšku ,na pomoc atd..
predsa aj ty si jeho dieta, pomahala si doma ..máš rovnako narok na čast domu auta ako surodenci
a neber to tak že ked ustupiš a oni dostanu svoje , že sa to napraví, a zase bude všetko ako predtým ..
Bohuzial,majetky menia ludi. Pozname to tiez.
Bohuzial,majetky menia ludi. Pozname to tiez.
@terina25 uplne si to vystihla, jednoducho a strucne, skurvene peniaze. ( pardon za vyraz)
Vies co, nech si delia co chcu, ty sa drz litery zakona. Proste pred notarkou nahlasis vsetok majetok otcov, tak ako surodeneci chystaju, ak msa namietky, povies. Rozdelenie budes ziadat pod "zakona" ak nesuhlasis. Jasne je to hlupost aby jedne dostal auto, jeden doma a jeden bude kukat. Ohodnoti sa vsetko, vydeli tromi... a vyrovnate sa medzi sebou, ak bude chciet brat auto, zahrnie sa do jeho podielu, ak sestra dom = moze sa, ale vas vyplati :D
A tiez som nazoru, ze ak budes suhlasit, len aby bol klud a "darujes" dedicstvo aj ked z casti surodencom, klud aj tak nebude, tazoba tam bude navzdy... na take ze "slubil" otec, sa mozes vykaslat, mozes aj ty prist a povedat, ze ved tebe slubil vsetko :D
notarka vam to iste vysvetli, a da do poriadku :D potom ten osial opadne
Dedi sa podla zakona. Brat si moze zobrat auto, ale odrata sa z jeho podielu na dome. Ak mate mamu, tak polka domu by mala byt jej takcitak, ako to mali v BSM. A dedi sa len polka na 4 stvrtiny. Ak nemate, tak kazdeho je 1/3. Co slubil, jedno, spisane nebolo nic. Mozno, ak by sestre slubil nejake sperky, ok. Ale na dom mas narok rovako ako ona. Ja som si po starej mame vzala taku sosku kaciek a zlaty prsten, po babke mi teta (otcova sestra) dala zlate nausnice, ze ak by som mala dceru, ze budem mat zlato. Babka za zivota prepisala byt na moju tetu a nejake peniaze rozdelila tiez, ale rovnako. Odvtedy sa moj otec nerozprava so sestrou, a uz je to 15+ rokov. Boli iba na mojej svadbe (vtedy mi dala tie nausnice), to je jediny kontakt, co mali, byvaju daleko. Ako chapem, mensi byt vo vacsom meste, urcite prisiel o 10-20tis. eur. Nastastie moja mama s jej bratom sa pekne podelili. Takze vztahy mozu byt aj take aj take.
Treba sa dohodnut, ci sa dom preda, alebo niektori zo surodencov vyplati ostatnych.
Aj moja teta toto riešila po smrti rodičov. Ona bola zo 6 súrodencov, ukážkové vzťahy kým im žila mama. Zrazu začali doťahovania o dom, pozemky, parcely v lese. Teta a jej brat ako jediní nič nechceli a úplne sa na to vykašľali. Oni jediní ostali i naďalej súrodencami a doteraz sú spokojní, že tak spravili, majú o starosť menej,
ostatní súrodenci (ľudia 60+) sa rozhádali na smrť. Aj keď chápem, že nie vždy to tak ide a každý chce mať to, čo si zaslúži. Smutne, ako dokážu občas skončiť vzťahy.
pre toto iste už nemam súrodencov.
pre toto iste už nemam súrodencov.
@alickapusinka nemas alebo si ich vylucila zo zivota ? mne brat umrel, dala by som vsetko za to aby zil :((((((((((((((( preto je mi smutno ake vztahy tu citam a viem ze take su.
@alickapusinka nemas alebo si ich vylucila zo zivota ? mne brat umrel, dala by som vsetko za to aby zil :((((((((((((((( preto je mi smutno ake vztahy tu citam a viem ze take su.
@balerina2025 brata som mala super tiež zomrel ako tvoj. Aj aj by som chcela aby tu bol tiež môj brat mal iba 38 rokov. Ale dve sestry ešte ani brat slobodný nezomrel a už si delili aj jeho majetok. Po dedičsom mi sestra povedala že ja nie som ich sestra ale žijem dalej nepotrebujem ich k životu.S bratom som sa naštevovala ale minuleho roku zomrel.
@balerina2025 brata som mala super tiež zomrel ako tvoj. Aj aj by som chcela aby tu bol tiež môj brat mal iba 38 rokov. Ale dve sestry ešte ani brat slobodný nezomrel a už si delili aj jeho majetok. Po dedičsom mi sestra povedala že ja nie som ich sestra ale žijem dalej nepotrebujem ich k životu.S bratom som sa naštevovala ale minuleho roku zomrel.
@alickapusinka ja nechapem tento svet, my dve sme si vlastne aj pisali, nechapem vobec. toto co je za svet? maju ludia este aspon troska srdce? alebo sa to vsetko toci o peniazoch? NEVERIM :( je mi to luto. z teba bolo velmi citit ako ti bracek chyba. pisali sme si o tom az teraz si spominam, ja som si pisala s vela ludmi vtedy :( mrzi ma to ...ja nie som schopna nic po bratovi vyhodit ani predatma mohli sme spenazit, nedokazem to ani za ucelom zisku, srdce mi trha

@alickapusinka ja nechapem tento svet, my dve sme si vlastne aj pisali, nechapem vobec. toto co je za svet? maju ludia este aspon troska srdce? alebo sa to vsetko toci o peniazoch? NEVERIM :( je mi to luto. z teba bolo velmi citit ako ti bracek chyba. pisali sme si o tom az teraz si spominam, ja som si pisala s vela ludmi vtedy :( mrzi ma to ...ja nie som schopna nic po bratovi vyhodit ani predatma mohli sme spenazit, nedokazem to ani za ucelom zisku, srdce mi trha
@balerina2025 nie všetky vzťahy sú také.
Ja mám (klop klop) super brata.
Ani dedičstvo nás nerozhádže. Už za života si nemáme problém pomôcť, nezmení sa to. A to netvrdím, že by sme sa nepohadali, však sme ľudia, ale ak potrebuje jeden alebo druhý pomôcť, tak sadneme do auta a ide sa na pomoc. 🥰
@balerina2025 nie všetky vzťahy sú také.
Ja mám (klop klop) super brata.
Ani dedičstvo nás nerozhádže. Už za života si nemáme problém pomôcť, nezmení sa to. A to netvrdím, že by sme sa nepohadali, však sme ľudia, ale ak potrebuje jeden alebo druhý pomôcť, tak sadneme do auta a ide sa na pomoc. 🥰
@ljzozv ja vime vyssie som napisala ze ked nam umrela babka sa nam rozpadla rodina uplne

ak neurcil a nenapisat zavet, dedi sa podla slovenskeho prava. a reci o tom kto si co zasluzi ci mal byt dostat budu odviate vetrom.
prave dedenie odhali ako to vlastne funguje v rodinach.
smutne.
nam sa rodina po smrti babky tiez rozpadla.