icon

Dedičstvo - váš názor

danielle37
17. sep 2013

dedičstvo - váš názor, dochovám rodičov ja, lebo súrodenec nemá záujem, nenavštevuje rodičov!

aký je Váš názor, nechcem súrodenca obrať o majetok, ale keď nenavštevuje rodičov a ani nevolá - neviem čo robiť. Zvažujem, či nevyplatím len čiastu, nie plnú polovicu. No neviem čo mám urobiť. Možno mi pomôžu Vaše názory na danú situáciu. Je to naozaj zlá situácia, takže čakám Vaše pohľady na situáciu.

Ďakujem : ☹

Strana
z2
dzina
17. sep 2013

jednoznacne poradit sa s odbornikom na pravo, su to vazne veci,my tu budeme zbytocne davat asi nase dohady 😉

billam
17. sep 2013

@danielle37 rodičia sú tí, ktorí rozhodujú o vydedení...ty s tym nenarobiš nič - ty o tom nerozhoduješ...možno morálne, ale nie právne.

cawes
17. sep 2013

@danielle37 treba povedat rodicom aby napisali testament kde bude presne urcene kto co dedi

m_ij_ka
17. sep 2013

@danielle37 úplne súhlasím s dzina. Treba čím skôr zájsť za právnikom, veľmi podrobne mu popíš svoju situáciu, že sa postaráš o svojich rodičov, nakoľko súrodenec neprejavuje o nich akýkoľvek záujem. Určite ti poradí ako ďalej postupovať, zrejme nad týmto už dlhšiu dobu uvažuješ, ak ťa doma niečo napadne tak si to píš a na všetko sa pýtaj u právnika. Veľ šťastia 😉

janano
17. sep 2013

@danielle37 Ty nemozes rozhodovat o majetku rodicov. Zo zakona rodicia nemozu vydedit ziadne deti, len v odvovodnenych pripadoch. A tym by mohlo byt nezaujem o nich. Ale surodenec to samozrejme moze napadnut na sude. Lepsie by bolo, keby ti majetok darovali za zivota, ale aj to je napadnutelne do 3 rokov od darov. zmluvy.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
eeffka
17. sep 2013

@danielle37 ahoj @cawes ti hovori zle co sa tyka slovenskeho prava, pokial viem je v zahranici a tam je to inak.

ale k tvojmu problemu, surodenec nema zaujem, nema zaujem vobec alebo je to tvoj subjektivny pocit? lebo na SK mozu rodicia vydedit dedica v 1.skupine len z dovodu myslim zlych mravov, co zase "lahostajnost" nieje, umyselny trestny cin a to je myslim vsetko, cize ak by ste sli klasickym testamentom brata ako takeho ak ich nebije a neprizabije nemozu vydedit.

Ty ako dedic nikdy nebudes sama, pri dedicstve sa kontaktuju vsetky deti a on by podla mojho nazoru napadol zavet a mal by pravo na 1/2.
Ak ste sa s rodicmi dohodli ze ich dochovas a oni su zmiereni s tym ze 2.nehodnemu dietatu nic nenechaju ( a to je ich rozhodnutie, bezohladu ako to citis ty) najlepsie je majetok prepisat este za zivota na teba a sozivotnym pravom dozitia rodicov ( co zasa nebyvaju rodicia ochotni), este je moznost daru ale tam je tusim 3r lehota kedy sa moze darca domahat vratenia...

Situacia u mojej mamy bola nasledovna, o babku sa starala moja mama, vsetci ruky prec, ale ked babka umrela uz sa delia majetky, takze asi tak...

V kazdom pripade neviem ako su na tom rodicia a surodenec ale aby to neskoncilo raz tak ze si babku a dedka posalila, oni stari/hlupi/senilni/pomaly neznali veci podpisali a surodenec to da na sud

Drzim palce aby ste to dobre vyriesili.

emilia25
17. sep 2013

no u nas je to takto byvame so svokrou svokor uz zomrel takze po nom maju bratia narok a kedze chceme kupit domcek a svokrusku zobrat zo sebou atak u nas sa to urobi tak ze polovica bytu patri svokre ta nam svoju polku da a druha polovica sa bude delit medzi 4 bratov a ju takze na 5 casti.to hovorime iba o byte ostatne sa bude robit normalne.my sme zo zaciatku tiez chceli aby nam byt prepisala ale takto to nechcela takze sme si s muzom povedali ze chceme svoje uz a domcek lebo byt je sice prerobeny na 4 izbovy ale aj tak je maly pre nas tolkych.a tak sme sa ttento rok rozhodli definitivne.a uz mame aj vyhliadnuty a uz sa aj hypoteka vybavuje a aj svokre sa lubi tak uz len aby nam schvalili hypoteku.

cat
17. sep 2013

Ja som robila diplomovku z dedenia.
Takže: o tom, čo bratovi dáš/nedáš by si mala právo rozhodnúť iba v prípade, že by ho rodičia vydedili, na vydedenie sú zákonom presné vymedzené dôvody, ktoré by musel spĺňať. Alebo by rodičia museli svoj majetok na teba previesť darovacou zmluvou, totiž dary potom do dedičstva nepatria.
Ak brat nie je vydedený a ani ti rodičia majetok písomne nedarovali, alebo ani nespísali závet, že čo komu odkazujú, tak brat dostane polovicu.

cawes
17. sep 2013

@eeffka 3x sa mi nepodarilo napisat, v kazdom pripade co ma to kde byvam spolocne s tym co napisem?
mam na sk celu rodinu a zaujimam sa aj o zakonny a co sa tam deje, chod na stranku notarskej komory sk a tam si precitaj ze najjednoduchsou akceptovatelnou formou dedenia je zavet kde porucitel napise kto co a ako ma dedit.
a neplet si vydedenie a testament lebo ja som pisala o testamente, ci ho mozu v testamente vydedit alebo nie to sa priznavam to neviem.

janano
17. sep 2013

@cawes to co pise @eeffka je pravda, zavet nepomoze, rodicia vydedit dieta len tak nemozu. Je to presne vymedzene v zakone, to ze ich nenavstevuje...to bude zalezat na sudcovi. Surodenec to moze napadnut z kazdej strany.

eeffka
17. sep 2013

@cawes kliiiidek 🙂 na slovensku aj ked napises onakvejsi testament existuje statut neopomenutelneho dedica, ktoreho prakticky nie je mozne vydedit, a brat tam patri a je jedno ci ti taky testament napise suused s 2 svedkami alebo notar, skor tu ide o to nedavat pani plane nadeje ako brata rodicia "vydedia", ona sa s rodicmi nadre, vo viere ze je vsetko jej a potom pride brat a zlizne smotanku.

O tom ci si alebo nie si v zahranici som jej pisala kvoli tomu lebo velakrat tu kocky pisu a .....bla bla ja mam s muzom predmanzelsku zmluvu" a si napis aj ty..... a byva v USA ( priklad)

sherynkamalinka
17. sep 2013

a co to spravit tak, aby ti rodicia predali majetok za imaginarnu sumu ktoru im imaginarne zaplatis s tarchou ze ich dochovas..

palinkovamaminka
17. sep 2013

@danielle37 ked ho nechces obrat o majetok, tak neries.

danielle37
autor
17. sep 2013

ups, neuviedla som, že rodičia to chcú napísať celé na mňa, mne to nedá.... prepáčte, že som Vás uviedla do omylu

barcelona94901
17. sep 2013

@cawes testament možu dediči napadnuť ,lepšia je darovacia zmluva a jasné,potvrdenie od lekára,že rodičia boli pri zmysloch,pretože až po smrti sa ukáže skutočná tvár "rodiny"

nie je pravda,že rodič dieťa vydediť nemože,dieťa ,ktoré vydedia,tiež musí dokázať,že o rodičov prejavovalo záujem ,že sa staralo,navštevovalo ich..tak ako dotyčná može dokázať,že to dieťa fakt kašlalo na rodičov ,,,svedkovia..

wena
17. sep 2013

Majetok a peniaze patria rodičom a je na nich ako s nimi naložia. Podľa mňa nemáš právo starať sa do toho.

monciky
17. sep 2013

@danielle37
u nas je to podobne, surodenec sa ozve, len ked potrebuje peniaze alebo zaplatit dlhy, rodicia dlho rozmyslali ako a co urobime, kedze vydedit ju nechcu, len by chceli aby som sa onho ja postarala po ich smrti....
takze nehnutelnost prevedu na mna kupnou zmluvou, takisto auto a ja som svedomim zaviazana, ze ekd sa pominu a surodenec bude viest aspon torsku normalny zivot, tak jej vyplatim polovicu zo vsetkeho...., ked nebude viest normalny zivot, tak tie peniaze budu cakat na ucte, alebo mu kupim byt na mna napisany a ked to bude zase taky ako vzdy, tak z nehnutelnosti pojde von a hotovo, mojich rodicov stal uz tolko penazi, zeby nemal dostat nic, ale prianie rodicov je prianie rodicov, oni chcu zabranit tomu, ze ked sa jeden z nich pominie, tak surodenec si bude narokovat na majetok, mozesa nastahovat do bytu po dedicskom konani a podobne, takto ked bude vsetko na mna, jeden z rodicov co zostanu budu moct kludne spat...

janicka11
17. sep 2013

ahojt e tato tema zaujma aj mna...Co teda radite ked rodicia chcu prepisat domcek na jednu dceru a ma este dve co je najlepsi postup;?kolko saplati zavybavenie??

bubelko
17. sep 2013

@danielle37 ak to chcu rodicia napisat na teba a tebe to neda, mozes ich presvecit, aby to napisali pol/pol (alebo iny pomer) na teba a na surodenca. alebo ich mozes nechat napisat to cele na teba a ty sa mozes neskor rozhodnut (po uplynuti nejakej doby), ze prepises polovicu (alebo iny pomer) na surodenca, ci ho vyplatis. o tom, ake mas moznosti sa mozes poradit aj s nejakym pravnikom, pripadne este teraz s rodicmi. vsetko zalezi od toho, ake mas ty vztahy so surodencom a vy s rodicmi...

nikolet_89
17. sep 2013

@danielle37 ahoj existuje taka vec ze doopatrovacia zmluva. Porad sa s pravnikom a s rodicmi. My sme ju mali z rodicmi mojich rodicov. Znamena to, ze moj otec a mama dochovali otcovich rodicov, vsetka starostlivost za zivota okrem nemocnice + pohreb a vydavky spojene s nim = rodicovsky majetok. V nasom pripade to bol byt na ktory v tomto pripade nema narok nik iny len ty...treba si to nechat vysvetlit pravnikom...ale je to myslim jedina nenapadnutelna vec ktoru mozes urobit ty s rodicmi v pripade, ze tvoj brat sa naozaj nestara a tvoji rodicia s tym suhlasia

maca_p
17. sep 2013

@cawes pravdu ma @eeffka 😉
neopomenutelny dedic je viac ako testament 😀 i ked by si to neposlusnik vobec nezasluzil..

cawes
17. sep 2013

@eeffka ale ved ja som nehovorila nikde nic o vydedeni.

cat
17. sep 2013

Poručiteľ má právo neopomenuteľného dediča vydediť. Listina o vydedení môže byť vyhotovená ako samostatná listina alebo môže byť súčasťou závetu, pričom musí obsahovať zákonný dôvod vydedenia.
To tu píšem len zato že sa niekto pýtal, či sa dá vydediť aj priamo v testamente. tuším @cawes

monciky
17. sep 2013

@cat
ale najistejsie je, aby napr. rodicia previedli este za zivota majetok na koho chcu a hotovo nie?
nasi maju strasny strach ze jeden z nich ked zostane, ze sestra si bude narokovat a nastahuje sa do bytu a podobne...., takto by sme to vyriesili uz za zivota...

cat
17. sep 2013

@monciky presne tak, darovacou zmluvou sme to aj my už v rodine riešili v minulosti. a keďže dar nespadá do dedičstva, tak ten človek čo nič nedostal, sa ani nemohol sťažovať na nejaké vydedenie..

lila69
17. sep 2013

Ja ked toto vsetko citam a aj sledujem okolo seba, tak jedina vec co ma napada je, ze na stare kolena-ak dozijem, chcem byvat v nejakom peknom penzione pre dochodcov, kde bude o mna postarane a nebudem odkazana na moje deticky, ci sa im uraci o mna postarat alebo nie.
A ak nahodou za zivota nadobudnem nejaky majetok, tak ho pouzijem prave na to, aby som si ten penzion mohla zaplatit a bude po probleme s delenim a dedenim !!!!

eeffka
17. sep 2013

@lila69 len na uvedenie ta do obrazu a na odlahcenie , nadobudnuty majetok predas a pouzijes na penzion a budes dufat ze peniaze vydrzia dlhsie ako ty 😀 , v dnesnej dobe sa deti skladaju aby im rodica vzali a doplacaju mu.

ako som pisala moja babka mala 5deti, 4 ziju v okruhu 20km od nej, moja mama 332km, hadaj kto sa staral? a to babka bola mila zlata zena a poviem to sprosto "nastastie" zisla z rozumu az poslednych 9m ( dozila sa 92r, s mamou boli poslednych 5r)

buffinko
17. sep 2013

@monciky, takto to vyriesili moji stari rodicia...ale nie zo strachu, surodenci (3) majú dobré vzťahy, ale aby sa vyhli poplatkom pri dedickom konani resp. darovaní. tak celý majetok "predali" deťom, vrátane domu - zostal tete, ktorá ich dochovala. a bolo vyriešené. žiadne hádky po pohreboch. ale zas fakt je, že sa nemuseli obávať, že ich niekto vykopne na ulicu, všetky deti by im zniesli posledné...

moonlight1210
17. sep 2013

nie je darovacia zmluva napadnutelna? brat by sa mohol casom do toho obut.

viem, ze dar sa da odvolat, ak obdarovany sa nechova slusne k darujucemu (teda napr. dieta sa nechova dobre k rodicom, co mu darovali trebars dom). je to zlozite, ale ten dar sa da odobrat.

zavet je tiez napadnutelny, co viem. a neviem, ci stale plati, ze priami dedicia maju narok aj pri vydedeni aspon na 5% z celkovej hodnoty majetku. take daco kedysi bolo. nedalo sa vydedit kompletne.

ak uz chcu, tak nech ho na teba prepisu teraz s tym, ze ostanu ako bremeno vecne, teda ich nebudes moct odtial vysupnut, ak by sa vztahy pokazili, ani to predat, kym ziju oni (ledazeby to niekto kupil aj s rodicmi).
toto sice napadnutelne je tiez, no myslim, ze menej nez dar.
kazdopadne prepisanie uz ani sami rodicia tak lahko nezrusia, keby ich po case skusal brat obratit proti tebe, ze by mali pamatat aj na svoje druhe dieta a majetok delit napoly.
a kolko z toho potom vyplatis bratovi je na tebe a tvojej dobrej voli, lebo z prepisaneho nemusis vyplatit nic.

a najlepsie je ten dom tebe predat ako pise buffinko. to je zrusitelne najtazsie. lebo za kolko a komu to predaju, je ich vec. do toho ich deti a dedicov nic. nechat nieco z majetku na zdedenie dedicom nie je nikde stanovene zakonom.
a tu tiez das bratovi co uznas za vhodne. nema narok nic ziadat hoci ste surodenci a bol to dom vasich rodicov.

Strana
z2