Deľba práce v domácnosti
Ahojte,
ako manzela by ma zaujimalo ako funguje delba prace vo vasich domacnostiach.
S manzelkou sme spolu nieco cez dva roky. Nebudem tu rozoberat vztahove veci, v tomto si velmi rozumieme. Avsak problem nastava v domacnosti a ako v nej fungujeme.
Manzelka si na domace prace velmi nepotrpi,
Pranie
vacsinou riesim ja (avsak obcas zapne pracku aj ona)
Zehlenie
je na mne (ona doteraz zapla zehlicku 1x)
Varenie
cez tyzden si nevarime, cez vikendy bud ideme do restiky, alebo k rodicom. To sa vsak mne nepacilo uz dlhsiu dobu, podla mna je fajn sa cez vikend naobedovat aj doma, a tak som zacal varit obedy cez vikendy ja, ona sa obcas pripoji a nieco z nasho obedoveho menu spravi aj ona. Manzelka bola na zaciatku proti tomu (vraj preco by sme nemohli ist na obed k rodicom). Avsak ja chcem mat fungujucu domacnost so vsetkym co k tomu patri. Vecere, ranajky si pripravujem sam, ale toto pre mna nie je vec ktoru by som chcel aby riesila ona. Na nakupy chodim vacsinou ja ked idem z prace - volam jej co chce na veceru a kupim to.
Vysavanie, zmyvanie podlahy,
Vysavam vacsinou ja. Obcas som urobil taky test, kde som skusil, ci ju bude stvat nepovysavana podlaha. Bolo to marne, ani po 2 tyzdnoch nevysavania ona nevytiahla vysavac. A to uz boli na niektorych miestach chumace prachu (bolo ich poriadne vidiet!!). Tak som to vzdal.
Kuchyna
Upratovanie riadu v kuchyni jej ide celkom ok, tam si delime pracu 50:50, avsak vidim ze nema zmysel pre detail. Su veci ktore by som ja upratal, odlozil, avsak ona ich necha na linke s tym ze je to poriadok.
Obcas sa stava situacia, kedy si pozve kamaratky do bytu na navstevu, ale pritom sama nestiha urobit zakladny poriadok, alebo im nieco pripravit (napr. ide pred navstevou na nechty). Vtedy urychlene pracem ja, pretoze nechcem aby jej kamaratky prisli k nam do nejakeho neporiadku.
Financie
Financie u nas nie su problem, manzelka zaraba priemernu mzdu na slovensku. Ja pracujem v sektore kde zarobim omnoho viac ako je priemer, ale v zivote som jej nevykrikoval a ani to nikdy neurobim, ze ona zaraba menej. Vidim ze pracovat chce. Ale v mojej praci je to aj o povinnostiach mimo pracovnej doby (uctovnictvo, zakazky atd). Jej praca vyzaduje vacsinou menej casu ako moja - je ucitelka (doma byva omnoho skor ako ja).
ZAVER
Od svojej manzelky by som nikdy nechcel aby zobrala na seba vsetky domace prace. Nechcem z nej mat sluzku. Ale aktualny stav mi nevyhovuje, citim sa akoby som bol totalne pod papucou. Este aj ked ona nieco doma urobi, tak sa tvari ze ako sa namakala, ma zlu naladu, tvari sa vycerpane.
Mam vsak predstavu, ze si prace budeme delit aspon priblizne 50:50, a ze ked manzelka nieco doma urobi, tak sa nebude tvarit akoby mi robila brutalnu laskavost. Domace prace beriem ako samozrejmost. A beriem ako samozrejmost aj to, ze domace prace budem robit aj ja.
Myslite si ze mam pravo od nej ziadat viac?
Ako funguje delba prace u vas?

Ochhh závidím tvojej manželke....