icon

Delenie 50 na 50

3. jún 2025

Ako to je keď manželstvo nefunguje tak ako ma, jeden z manželov je doma, lebo je zrobeny fyzicky a do prace na 8 nepojde, planuje ked si oddychne nejake fusky, druhy manžel zarába nadstandardne. Stále sa treba deliť na 50 a 50?Čiže ja mu dám zo sto 50 a on mňe z nuly nulu. Uvažujem nad odchodom, samozrejme nie kvoli peniazom ale koli uprednostnovaniu jeho rodiny, ponizovanie, nadavky, manipulacia..neviem našetriť na svoje byvanie, lebo sa musím deliť a dom v ktorom bývam 15 rokov je jeho. Vekový rozdiel je cca 10 rokov, muž je starší.

Akú radu mi dáte? Ďakujem.

Strana
z2
margotka17
4. jún 2025

Myslím si, že v tvojom prípade teraz musí ísť svedomie bokom. Vidíš, ako to je a on nemá snahu zmeniť to. Tak či tak, vaše deti to raz zdedia ten dom, no skús si nájsť podnajom. vyzivne na deti ti musí platiť, čiže bude musieť ísť do práce.

autor
4. jún 2025
@margotka17

Myslím si, že v tvojom prípade teraz musí ísť svedomie bokom. Vidíš, ako to je a on nemá snahu zmeniť to. Tak či tak, vaše deti to raz zdedia ten dom, no skús si nájsť podnajom. vyzivne na deti ti musí platiť, čiže bude musieť ísť do práce.

@margotka17 vyzivne platiť nebude lebo bude striedava starostlivosť. Nájom je ťažko hľadať pre dospelého plus 2 deti.

autor
4. jún 2025
@jockey

Ak sa rozhodneš pre rozvod, tak pozor, tým že zarába 0 a ty nadštandardne, tak môže žiadať o výživné pre seba.

@jockey ďakujem za informáciu, super

reggiericky
4. jún 2025
@crazy_cat_lady

takze ty tahas vsetko, byvas v dome, ktory nie je tvoj a vydrziavas chlapa. ktory ta s velkou pravdepodobnostou iba vyuziva a casom ta kopne do zadnice a tebe ostane hola rit. nadavky/manipulacia atd to uz ani nekomentujem. co ta pri nom drzi?

@crazy_cat_lady snad máš nejaké smsky blocky maily a oodobne ze si investovala do toho domu

marisha1982
5. jún 2025

Ak ked by ste sa s muzom dohodli na striedavej starostlivosti o deti, a sud to odobril, neznamena, ze by nebolo urcene vyzivne, najma pri velkom nepomere prijmov. Moze sa stat, ze by ste platila aj vyzivne nie len na deti, ale, dokonca aj na muza. Ja osobne by som to skusila poriesit inak. Bud sa s manzelom dohodnut na zuzeni BSM, a po spisani tejto zmluvy by som kupila vlastne byvanie na hypoteku a tam investovala z prijmov. Alebo ak by bol nutny rozvod, mozte po rozvode ziadat o vyplatenie polovice penazi investovanych do jeho majetku pocas manzelstva. Avsak, bremeno dokazovania tychto investii, by bolo na Vasich pleciach (vypisy z uctu, blocky, fotografie povodneho a noveho stavu...). Ja osobne by som asi zacala vytvarat tajnu fin. rezervu v hotovosti. Na najblizsi rok, dva by som maximalne znizila vydavky v domacnosti. A pokial by muz nepristupil na rozumnu dohodu, ziadala by som rozvod a po rozvode ihned kupila z nasporenej tajnej rezervy byt na hypoteku.

cacianka
6. jún 2025
@jockey

Ak sa rozhodneš pre rozvod, tak pozor, tým že zarába 0 a ty nadštandardne, tak môže žiadať o výživné pre seba.

@jockey súd však zohľadní, aký má vek, vzdelanie a profesiu, zdravotný stav, takže môže rozhodnúť akokoľvek.
ak je to "len" že chce oddych, ale zdravotný stav mu nebráni /nemá lekárske správy tak pracovať môže a určenie príspevku na rozvedeného manžela by boli odporujúce dobrým mravom.
ak zdr.problémy a choroby má, tak si môže vybaviť ID a aj potom pracovať aby mal na svoje živobytie. je vhodné si pripraviť a vytlačiť zo 5 inzerátov, kde ponúkajú prácu podľa jeho vzdelania a profesie, kde je uvedený plat. tak mu súd príspevok nemusí odklepnúť, aj výživné na maloleté deti mu určí. ak má vek - má nárok na starobný dochodok, aj ten sa dá predbežne zistiť jeho výška a aj z toho ho súd môže zaviazať platiť výživné

bambulka224
11. jún 2025

Ako prvý krok: máj svoj účet. Aby si nedostal k tvojim peniazom. Nebudú peniaze na kope. Prvý krok k samostatnosti.
Nemozeš ísť bývať k rodičom?

Strana
z2