Deti a kostol
Ako alebo skôr čo povedať dieťaťu aby išlo (nie na silu) do kostola? Mám 3 deti, nie vždy ale pár krát do mesiaca sa nám podarí ísť všetkým spolu do kostola. Mladšie deti ok,vydržia -sú ticho,keď tak sem tam čosi zašepcú. No najstaršia 8r. sa stále mrvý... Jednoducho jej robí problém vydržať v kostole potichu 🙂 To ale neriešim,veď nerobí nič zlé ani nejaký veľký hluk,no rada by som poznala váš názor:
jej sa nechce ísť do kostola,nerozumie tomu čo tam hovoria a ešte keď tam má byť aj ticho ... Večer sa sama od seba pomodlí,aj krížiky rozdáva na čielko 🙂 ale čo sa týka kostola... jednoducho sa jej nechce ísť.
Joj snaď mi rozumiete čo tu vlastne píšem 🙂
Na ďalší rok má ísť na prijímanie, preto sa vyžaduje aj to aby do kostola pravidelne chodila a neviem ako na ňu aby tam nešla nasilu...
@gebeente77 tvoj muz asi velky katolik nieje ked ma spolu s tebou"u prdele" kostol a nabozenstvo.... A urcite budu tvoje deti navstevovat v skole eticku vychovu, urcite nie nabozenstvo.... ved ich predsa nebudes nutit pocuvat katecheta ako im tlaci do hlavy to, co cirkev chce aby vsetci vedeli....
@suelop ved samozrejme, podla mna je to hrozny nezmysel. Ale zial babky na tom trvaju a ano, babkam casto nezalezi na tom, ako to vnimaju mladi, najma nech je to 'ako sa patri', najma na dedine. Viete si predstavit, ako by babku ohovorili ine babky, ze jej mladi sa brali a nie v kostole? Ale to asi nehovorim taku novinku, je to uplne uplne bezna prax
@sardinka336 presne tak, krst, sobáš len vážnym záujemcom, neviem, aký má význam pokrstiť deti a potom ich vo viere nevychovávať. Zároveň by som nechala nech si veriaci aj cirkev financujú. Potom by bola cirkev donútená so svojimi majetkami niečo robiť, lebo takto do nej idú neuveriteľné financie. Lenže ak by boli pokrstení a sobášení len skutoční záujemcovia o život v súlade s predstavami cirkvi, tak by sa mohla polovica kostolov zatvoriť, tak, ako sa to deje v Holandsku.
http://www.lifenews.sk/content/holandsko-budúcn...
V podstate to, že v kostoloch je kopa pokrytcov, nie skutočne veriacich, znižuje vážnosť cirkvi. Po všetkých škandáloch, odpustkoch a pod. by sa v podstate takýmto spôsobom očistila.
👏
ešte som chcela dodať, aj keď sme mimo tému, že vážnosť cirkvi neznižujú ani tak kauzy duchovných, ktorí zneužívali deti, aj keď to je pochopiteľne hrozné a neodpustiteľné. Ale či v cirkvi alebo v akomkolvek spoločenstve sú ľudia aj taký aj taký. No jej vážnosť a hodnotu znižuje práve to, že často ide o frašku, čo sa týka krstov, sobášov a vlastne aj pohrebov. Babka nebola tridsať rokov v kostole, nadáva ako kočiš, ale pohreb chce cirkevný, Manželia si roky pijú nervy a robia naproti, ale idú si obnoviť po dvadsiatich rokoch manželský sľub. Sobáše v kostole len preto, že babka pustí nejaké euro, tiež krsty detí, o ktorých rodičia vedia, že od toho krstu deti k viere nepáchnu, pred sobášom rýchlo naháňať sviatosti, prípadne hľadať kňaza, ktorý ich zosobáši, ak miestny odmietol, pripadá mi to ako divadlo.
@maslenka ja poznam aj dost pripadov, kedy su rodicia ateisti, ale deti dali na prve svate prijimanie, lebo sa to mozno bude hodit, plus 'je to take zlate', mala som spoluziacky, ktore chodili na nabozko a netajili sa tym, ze su to podla nich vymyslene vtakoviny, ale babka robila cirkus, ked ich rodicia chceli dat na etiku. Znami ministranti na dedine, ktori si z obradov robia srandu, ale chodia ministrovat, lebo na pohreboch sa fasa da zarobit a babka rada pusti dake euro, ked sa moze hrdit pred ostatnymi babkami, ze akeho ma ona vnucika zbozneho. Tak ci tak by boli udajne nuteni chodit, tak preco za to nieco nezarobit? V podstate to aj viem pochopit, im to je 15. Ale zasa sme presne pri tom koncepte nutenia. Ano, vela ludi sa rozhoduje kvoli somarinam (kostol je krajsi ako urad), ale este viac kvoli tomu, ze su do tych veci nuteni a rodinny tlak vie byt niekedy sakra tvrdy (mame tu x tem na MK). Cize mozno starsia generacia by si mohla viac vstupit do svedomia, osobne tiez neverim, ze drviva vacsina babiek je naozaj presvedcene poboznych, ale robia to, lebo tak boli zvyknute a mozno to pre nich ani nema taku duchovnu hodnotu ako spolocensku a vec prestize. Toto by bolo treba vykynozit, lebo je z toho Kocurkovo.
@dorottka mne sa oveľa viac páči model mladého muža, ktorý nikdy nebol k viere vedený, ani vo viere vychovávaný, rodičia sú ateisti, babky bývali ďaleko, takže nejaký vplyv na neho nemali. No stretol sa s nejakou partiou a nakoľko je muzikant, tak sa pridal k nim, aj keď spievali iný druh hudby, ale zaujalo ho ich rozprávanie. A tak vlastne až v dospelom veku absolvoval všetky sviatosti, žije vo viere, našiel si manželku, tiež veriacu, majú už aj deti. Rozhodol sa sám ako dospelý človek, slobodne, nebol do toho tlačený, čo väčšinou vyvolá opačnú reakciu, alebo postoj - no raz za týždeň idem, aby sa nepovedalo, no tak sa budem postiť, veď ma to nezabije.
@suelop Ano, uhadla si, moj syn chodi na etiku, ale vybral si to sam... A mozno aj dobre spravil, pretoze na pani katechetku isla jedna staznost za druhou zo strany veriacich rodicov a musela byt vymenena, pretoze sa neadekvatne spravala k detom...
@maslenka no na margo tych reakcii, ze nechajme deti nech same rozhodnu je to pre skutocne veriaceho nepripustne. Nakolko uz pri krste svojho dietata, pri cirkevnej svadbe slubuje pred oltarom, ze svoje deti bude viest k viere... Takze nejaka benevolencia tu nie je povolena... To ja len na okraj, vlastne to pisem vo vseobecnosti ani nie tebe konkretne
@maslenka no...pozri-kostoly a rozne cirkevne majetky su spate s historiou,mnohe su pamiatky-takze aj financovane by mali byt aj statom-inak by to sama cirkev neutiahla...ved chodia na ne pozerat ludia bez vyznania,obdivovat ich historiu,architekturu...
inak...ja som tiez za osamostatnenie cirkvi od statu-naozaj by sa vela pokrytcov hned odclenilo
a to som katolicka
nebavi ma dookola neustale pocuvat urazky-a to z roznych stran
ci veriacich,ci neveriacich,ci katolikov,ci kohokolvek
celkovo sa mi pacia ludia,kt.na rovinu povedia-neverim...a nedrankaju a netahaju Boha za nohu ked sa nieco zle stane......ako ludia,co si veria v to,co si sami vymyslia v tom,kt.nabozenstve a akurat potom sposobuju chaos,ked ich tak niekto pocuva a sleduje.....lebo hlasia sa k niecomu,v co vlastne vobec neveria,nepraktizuju....
bud nieco robim,alebo to nerobim....
@0silvia0 tak, tak, slubujes, ze budes viest k viere, to je podstata krstu atd. Ale potom, kde je ta hranica - hovorim o tych prikladoch s babkami. Tie to tiez slubovali a teraz povazuju za povinnost miesat sa do toho aj "mladym" a trvat na sviatostiach, v ktore mladi neveria. Ja viem, ze normalnym ludom to dojde, ale tie babky to prave beru doslova, bud tak, v kostole vsetci vsetko, alebo proste neexistuje, aj keby to mali dosiahnut natlakom 🙂.
@dorottka vies co ja si myslim ze dnes uz babky nemaju paky na to aby mladym kafrali do zivota. Babky kedysi a babky dnes je obrovsky rozdiel. Dnes su mladi uvedomelejsi a vedia si vyargumentovat svoje postoje. A babkam nezostava nic ine len sa s tym zmierit, ja to takto vidim vo svojom okoli, mozno ty mas ine skusenosti. A pokusat sa viest dieta ku viere mozeme tak maximalne do birmovky- moj osobny nazor. Potom uz je na konkretnom jedincovi, ci zasievanie viery bolo uspesne alebo nie a uz by som v takomto veku nikoho do nicoho nenutila
zober moju skoro svokru do kostola istotne rada pojde. 😀 😀 😀.
@dorottka este pred rokmi rodicia platili detom svadby, financne ich podporovali tak mali pocit ze si mozu dovolit riadit aj ich duchovny zivot. Dnes su mladi nezavislejsi, ti uvedomelejsi sa beru az po nejakom financnom zabezpeceni, takze od svojich rodicov uz nepotrebuje ani financnu ani duchovnu podporu a radu a uz vobec tlacenie do niecoho s cim nie su vnutorne stotozneni
@terezka1947 krásne si to napísala, ja som dúfala, že aj v tejto téme to pôjde bez hádok a osočovania. Tie kostoly so vzácnymi sochami, ojedinelými freskami, organmi som ale nemyslela. Myslela som iné budovy, lesy a pod.
@0silvia0 zdielam tvoj nazor. neviem si predstavit keby sa mam teraz vydavat ze napr.zostanem tehotna. urcite by nas ta moja skoro svokra tlacila do svadby. ak mi da na to koruny kludne 😀 😀
@maslenka chapem...inak,napr.u nas je skola,je to cirkevna budova-dotuje ju cirkev,prave z vytazkov z lesa-z tazby,no a chodia do nej vsetky deti-teda,nie je cirkevna....ale skolstvo tuto budovu skratka neriesi
ale to mas tak,aj farari,aj kadejaki ludia,kt.maju na starosti nieco cirkevne su taki aj onaki.....nemali by,aaale...deje sa aj kadeco
ono...to asi nezmenime-diskusia je ok
ale urazanie,ci uz zo strany neriacich,ci neveriach uc ok nie je....niekedy dojde ku konfrontaciam-to sa tak asi clovek nabudi nejako....ale naozaj,malo by ostat pri nejakej slusnej komunikacii.
@lenockaaaaaa hadam mas svoj rozum,nie?ako ta moze niekto do nieco dotlacit?????to potom tak vo vnutri ani nie si proti...
@terezka1947 sak ked da ,,stará,, peniaze....tak pojde aj proti svojmu presvedčeniu nie?
,Aj koleno vrtat nie?
@maslenka @0silvia0 jj ja s tym nemam problem, len co pocuvam z okolia plus tu temy na MK 🙂 Mladi su uvedomeli, ale ak pre nich nabozenstvo neznamena nic, pripadne su ateisti a rodina ich ziada k daky cirkevny obrad, tak si povedia, joj no boze dobre, nech maju radost a obrad sa zorganizuje. Oni to beru ako divadielko a kedze tomu neveria, vobec nepremyslaju, ci sa to niekoho dotkne, alebo si o nich myslia, ze su pokrytci. Mozno farari by mohli byt viac raznejsi, nechapem inak, preco nie su. Zidia zo svojho nabozenstva holubnik nemaju, tam sa len tak nedostanes, nerozumiem, preco to krestanski farari dovolia... v podstate si sami mozu za to, ze je tam premiera toho bordelu a vlaznych.
@maslenka môžeš mi povedať presnú sumu neuveriteľných peňazí, ktoré idú do cirkvi? Ja ti poviem, ročne dáva štát na platy kňazov 35 miliónov, z toho najväčšej katolíckej cirkvi pripadne 28 miliónov. Nič viac. Len pre porovnanie, Širokému sme vyplatili za jeho dlhy, ktoré narobil s Váhostavom, dvakrát toľko. Len tak, jednorázovo. Aby sa pán podnikateľ mohol na nás vyškierať z vily v Belize. Ale to nikoho netrápi. A koľko cirkev odovzdá do rozpočtu, to tiež nikoho nezaujíma. Ona totiž aj platí dane za pozemky a podobne, ale u nás sa už traduje, že cirkev nič neplatí, len berie.... Ale fakt súhlasím s odlukou cirkvi od štátu. Nemám problém zaplatiť daň tam, kde viem, že peniaze budú použité efektívne, na školy, nemocnice, charitu... Aspoň by sa skončila táto omieľaná mantra, koľko aj neveriaci platia cirkvám.
@gennara tak, tak...cirkev platí dane, jedine čo neplati je ,, zo zvončeka,, ale tak to su omrvinky. A tie budovy, pamiatky - ved to udrzuju, spravuju a platia oni...
@maslenka No nie kazda babka by bola ochotna to respektovat. Moja jedna babka by sa urazila na smrt a asi by infarkt dostala a druha by hucala denno denne, kym by nas nazor nezmenila 😀. To sice nic nemeni na tom, ze by sme sa rozhodli podla seba, ale su stale aj take babky. Jedna sa minule urazila len preto, lebo rodicia dali svojej dcere ine meno, ako cakala, ona chcela meno jednej svatice a dali ine 😀. A dve deti predtym museli mat pridane ine meno ku krstnemu, lebo robila cirkus a matke sa to uz nechcelo pocuvat. Ked je raz clovek tvrdohlavy a mysli si, ze vsetko vie najlepsie a moze sa do inych starat, tak nepomoze ani to, ze sa stane babkou 😀.

@suelop ale ty uz pochop, ze ja nie som katolik... Moj muz ano... A teraz co? U mna nie su sviatky o Jezisovi, u mna su o tom ze som s rodinou... Takze asi tolko k tvojmu komentaru...