icon

Deti sa nechcú hrať s mojím synom, lebo je Róm

7. sep 2022

Dobry vecer ,sme slusna romska rodina .Pracuje aj manzel aj ja nas syn je slusny ale ma psychicke problemy .V skole sa s nim deti nehraju nadavali mu ze je cigan ,to iste na ihrisku .Byvame na sidlisku mame hypoteku na byt najradsej by som sa odstahovala .Syn ma depresie a boji sa ludi stale nas urazaju a davaju nam pocitovat ludia ze sme iny.Mna len trapy preco sa to robi aj medzi detmi.Prosim neucte svoje deti rasizmu neviete ako mozte ublizit danemu cloveku .Deti za nic nemoze je to tazke decku vysvetlit od mala preco to tak funguje ,, A potom sa cudujme ked slusny romovia odidu do inych krajin kde je viac rasovej skupiny a niesme ponizovani ...Dakujem za precitanie ...Mier s kazdym budme dobry jeden k druhwmu a rozlisujme ludi kto aky je ,a nie hadzat vsetko do jedneho mecha ....

Strana
z2
svetlonos
8. sep 2022

Ahoj Autorka,
je to smutne a deti si vedia ublizit medzi sebou hrozne. Avsak nie len v ramci rasizmu. Deti su na seba hnusne celkovo. Biely k bielemu, romovi ci nedaj Boh fizicky postihnutemu. Kamaratkin syn nechodi sam, potrebuje specialne palice, ma DMO. Je velmi mily, mudry a inym detom fajn. Uz v 1-2 triede na ZS mu pocas chodze kopli do barly a spadol. Su to parchanti a vyfackala by som ich najradsej vlastnorucne. Ked vsak vidis ich vydarenych rodicov, pochopis. Rovnaki kreteni. Mam kamosku ciganku. Je slusna, robi o tedi sa stara. U nas v meste sme mali takych hulvatov typickych, tiez by som sa s nimi nebavila. Ale zo slusnymi? Kedykolvek, ked je o com.Cigan, ind, cinan ved je to jedno. Ak sa vam da, tiez by som zvazila stahovanie a urcite psychologa. Prajem vasej rodine a detom peknejsi zivot a vela radosti, stastia na ludskost.

vanda323
8. sep 2022

@kaktusik007 To čo píšeš je pravda .
Ale mám tu malé ale ....
Ak rodičia učia deti s ciganmi sa nehraj nerozprávaj.....tak potom sú aj deti rasisticke

kaktusik007
8. sep 2022

@vanda323 ano - len mi pride divne ze by rasistickych rodicov mali vsetky deti na ihrisku? a to hovorime o fakt rasistoch --- lebo iba ten je schopny vtlkat dietatu do hlavy ze sa nema hrat s tmavym/zltym/cervenym. Cize tam ta pricina bude inde. A ktovie, ak jedno dieta povedalo ze je cigan a preto sa s nim nehra ---- tie ostatne deti mozu pod pojmom cigan mysliet napriklad jeho chovanie - ony ani nemusia vediet, co to slovo realne znamena. A ano, potom mu to ze je cigan povedia aj ony - bez toho aby poznali vyznam slova.
podla mna mama, ktora napise ze syn ma psychiatricke diagnozy --- vie se jej syn ich realne ma a su mu pritazou. My matky mame tendenciu zlahcovat --- takze ak matka toto uvedie, je si sama vedoma ze s jej synom nie je vsetko v poriadku a minimalne komunikacia s nim je narocna. Preto to zvalovat iba na rasizmus mi pride alibisticke.

vevesh
8. sep 2022

@kaktusik007 deti na ihrisku nevnimaju inakost a ani mentalne postihnutie (pokial dieta netrieska kazdemu lopatku o hlavu) a vedia si najst cestu, ak su nepredisponovane nazvem to. Avsak, ak dieta ma inu farbu pokozky, telesne postihnutie ci prilis sikme oci, jednoducho inakost vyzoru na aku su zvyknute a zaroven maju z domu zafixovane, ze "s takymi sa nehrame", automaticky budu tieto deti tahat aj zvysny kolektiv na ihrisku, aby sa s danym dietatom ostatne deti nehrali, "lebo sa to nema".

autor
8. sep 2022

@vevesh to ste do re napisaly presne tak to funguje

autor
8. sep 2022

@kaktusik007 moj syn nikdy nemal depresie az od toho casu co sa deje ,moj syn je slusny s detmi sa vie pekne hrat ,prosim nesudte nas nezazili ste to jeho spoluziak mu povedal ze sa s nim nemoze hrat lebo mu to rodicia zakazuju ...Bohuzial tak to funguje ucitelka vie o co ide a sama mi povedala ze ho treba presunut inde

autor
8. sep 2022

@mirkava dakujem pekne

eva8
9. sep 2022

Bílá som sa do pŕs, že rasizmus na Slovensku nie je. Je. A veľký. Presne ako u tvojho syna. Môj bol normálny, zlatý, šikovný, každý ho chválil, ako každému pomáha. Nastala migračná kríza - masívny príchod utečencov a deti zadali syna šikanovať, lebo mal otca araba. Hneď sa mu pokazilo písmo, zhoršil sa v škole, správanie sa menilo. Ale nakoniec to zvládol bravúrne. Dcéra bola tmavá od mala, od škôlky sa jej deti vysmievali, že je cigánka, v 1.triede ju spolužiačka nazvala p... Ako tu bolo písané, musela byť 3x lepšia ako ostatní. Učila som deti, že majú byť hrdé na to, kým sú. Detská dušička je krehká. Ľudia nechápu, že deti nemôžu za to, kde a komu sa narodili. A žiaľ, mnohokrát, aj keď sa tie rodiny sna,ia, sú udupane "samozvanymi nadludmi". Badam, že keď je niekto ponižovania neustále, potom on niekoho ponizi - je to jeho preventívna obrana, odreagovanie. Vlastne toto šikanovanie vytvára u utláčaných agresiu, aj psychické problémy. Mnohí sa cítia lepšie mimo Slovenska

daniela2202
10. sep 2022

To je ozaj smutné, každý kto sa slušne drží a pracuje , či je biely, žltý, čierny si toto nezaslúži.... držte sa - 👉👍

Strana
z2