icon

Dieťa až po zabezpečení bývania

26. sep 2025

Čo by ste robili na mojom mieste? Nemám sa s kým o tom porozprávať
Priateľ by chcel dieťa, ja tiež nie som proti nakoľko mám už 32 ale trápi ma aktuálna situácia a chcem to stopnúť. Nebývame spolu. Asi posledných 5 mesiacov sa snažíme kúpiť byt ale nedarí sa nám, naťahuje sa to. Priateľ ešte spomenul že veď môžme počkať možno pár týždňov, mesiac, dva, možno aj dlhšie, že možno sa objavia nejaké nové byty.. ja to chápem lebo kúpa nehnuteľností je vážna vec tak treba si dobre vybrať aby bola spokojnosť na obidvoch stranách lenže mám obavy čo sa týka toho dieťaťa. Cca pol roka si "nedávame pozor" aj keď nejak extrémne na to netlačíme a dávame tomu voľný priebeh lenže myslela som si (alebo možno som si to myslela len ja) , že sa medzi tým nájde aj bývanie. Bohužiaľ to tak nie je a vo mne sa bijú myšlienky že čo keby som už pred polrokom náhodou otehotnela a vlastne by sme doteraz spolu nebývali? On vraví že máme čas ale keby sa to stalo tak by sme sa zrazu ponáhľali? Chcem mu povedať že som sa rozhodla že dieťa počká aspoň do doby kým nebudeme spolu žiť. Viem že chce dieťa a neviem či sa na mňa za to nahnevá alebo čo si pomyslí ale ja mám pocit že to nie je dobrý nápad a hlavne pre mňa.

Strana
z3
zmrzlinka2021
26. sep 2025

@anonym_autor

Je to drzé od tvojho priateľa. Najprv by mal z teba spraviť svoju ženu, následne bývanie, až potom vôbec spomenúť dieťa.

On sa hnevá? Do riti ho poslať.

anonym_371007
26. sep 2025

No ja ti poviem takto. Idealny cas nepride. Vzdy sa najde nieco. Pokial ste financne na tom ok ze sa postarate necakala by som.

katkaseiner
26. sep 2025

ja nechapem, idete kupovat byvanie... ale co sa nedari? nenachadzate vysnivany byt? ci co je problem? Zaujimave ze bez spolocneho byvania (nenarazam na vlastny byt, skor na skusku spolocneho byvania) idete rovno do kupy nehnutelnosti?

13uzivatelka11
26. sep 2025
@katkaseiner

ja nechapem, idete kupovat byvanie... ale co sa nedari? nenachadzate vysnivany byt? ci co je problem? Zaujimave ze bez spolocneho byvania (nenarazam na vlastny byt, skor na skusku spolocneho byvania) idete rovno do kupy nehnutelnosti?

@katkaseiner ja sa skôr čudujem že spolu plánujú dieťa, keď spolu neskúsili ani žiť.

anonym_f51cd2
26. sep 2025

@anonym_autor vezmite sa a potom riešte všetko. Bodaj by si nestresovala keď si len jeho milenka.

anonym_bdcc09
26. sep 2025

@anonym_autor urcite je mudrejsie a ferovejsie neprivliect dieta do komplikovanej situacie bez jasneho bezpecneho byvania.

autor
26. sep 2025
@katkaseiner

@katkaseiner áno tak nejak. Nasli sme jeden čo sme chceli, čakali asi 2 mesiace a majitelia sa zrejme rozhodli že ho nakoniec nechcú predať. Hneď na to bol ďalší čo by sme aj chceli ale bohužiaľ nám ho vyfúkol niekto kto bol rýchlejší a tak sme odvtedy skúšali aj ďalšie ale tie sa nám nepáčili a nie je nejaký výber veľmi teraz

anonym_1f0425
26. sep 2025

@anonym_autor ako ste spolu dlho?prečo nebyvate spolu?s chlapom s ktorým som nikdy nebývala by som s dieťaťom počkala.Ako to bude finančne pri kúpe bytu?

autor
26. sep 2025
@13uzivatelka11

@katkaseiner ja sa skôr čudujem že spolu plánujú dieťa, keď spolu neskúsili ani žiť.

@13uzivatelka11 najprv sme sa s počiatku bavili že by sme možno skúsili podnájom ale z toho vzišlo že nebudeme platiť hypotéku niekomu inému tak preto radšej kúpa. Síce sme spolu nežili reálne ale bežné trávime celé dni spolu že buď ja prídem na 3-4 dni do týždňa k nemu a chodí aj on k nám na pár dní na striedačku takže sme spolu celé dni bez problémov a bez konfliktov a fungujeme takto niečo cez rok. Raz by aj tak musel prísť čas aby sme sa popozerali po niečom vlastnom (spoločnom) ak máme spolu byť.

anonym_bb8040
26. sep 2025

a kde teda byvate obaja? vyzera, ze mate kazdy vlastne byvanie. naco hned kupovat po roku? nemoze sa k tebe docasne nastahovat a medzitym vklude najdete byt? nejak to vase nastavenie nechapem.

anonym_31d7a5
26. sep 2025

Podľa mňa vymyslená téma. V poslednej dobe ich je tu takých vymyslených veľa.

veronikah96
26. sep 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 najprv sme sa s počiatku bavili že by sme možno skúsili podnájom ale z toho vzišlo že nebudeme platiť hypotéku niekomu inému tak preto radšej kúpa. Síce sme spolu nežili reálne ale bežné trávime celé dni spolu že buď ja prídem na 3-4 dni do týždňa k nemu a chodí aj on k nám na pár dní na striedačku takže sme spolu celé dni bez problémov a bez konfliktov a fungujeme takto niečo cez rok. Raz by aj tak musel prísť čas aby sme sa popozerali po niečom vlastnom (spoločnom) ak máme spolu byť.

@anonym_autor nič v zlom, ale tých pár dní stále nie je plnohodnotné spoločné bývanie. Áno, podnájom platí hypotéku cudzieho človeka, ale pre pár je to skúška vlastného bývania a spolužitia. Je iné, keď ste pár dní v týždni spolu a keď ste spolu 24h (obrazne povedané). To je väčšinou dosť veľká skúška vzťahu, lebo vtedy človek zistí ako partner funguje, čo robí/nerobí, koľko pomáha/nepomáha, podieľa sa/nepodieľa sa na chode domácnosti a celkovo ako ste takto spolu kompatibilní. Vy toto obdobie preskakujete a chcete ísť rovno do ďalšej obrovskej skúšky vzťahov-dieťa. Dieťa preverí aj tie najsilnejšie vzťahy, ktoré pred dieťaťom nemali naozaj žiaden problém...

belllinka
26. sep 2025
@anonym_f51cd2

@anonym_autor vezmite sa a potom riešte všetko. Bodaj by si nestresovala keď si len jeho milenka.

@anonym_f51cd2 a vsimla si si, ze nestresuje kvoli blbej svadbe, ale kvoli bytu? 🤦‍♀️

autor
26. sep 2025
@veronikah96

@anonym_autor nič v zlom, ale tých pár dní stále nie je plnohodnotné spoločné bývanie. Áno, podnájom platí hypotéku cudzieho človeka, ale pre pár je to skúška vlastného bývania a spolužitia. Je iné, keď ste pár dní v týždni spolu a keď ste spolu 24h (obrazne povedané). To je väčšinou dosť veľká skúška vzťahu, lebo vtedy človek zistí ako partner funguje, čo robí/nerobí, koľko pomáha/nepomáha, podieľa sa/nepodieľa sa na chode domácnosti a celkovo ako ste takto spolu kompatibilní. Vy toto obdobie preskakujete a chcete ísť rovno do ďalšej obrovskej skúšky vzťahov-dieťa. Dieťa preverí aj tie najsilnejšie vzťahy, ktoré pred dieťaťom nemali naozaj žiaden problém...

@veronikah96 za ten čas som si všimla ako funguje on v domácnosti. Varí, upratuje, zehli, nie je lenivý, robíme veci aj spoločne keď sme spolu. Neviem či na toto si narážala .. a on podnájom odmieta

lucia13022023
26. sep 2025

Bývanie je jedna z najdôležitejších veci ,ktoré treba vybaviť pred dieťaťom. My sme na tom boli tak, že o dieta sa nebudeme snažiť, pokiaľ nebude vybratý byt a schválená hypo. Domov rodičom ci do podnájmu som dieta priviesť nechcela.

autor
26. sep 2025
@belllinka

@anonym_f51cd2 a vsimla si si, ze nestresuje kvoli blbej svadbe, ale kvoli bytu? 🤦‍♀️

@belllinka takto... Ja by som nemala a ani nemám problém s tým že by sa čakalo s tým bývaním, že by sme počkali na nejaké lepšie príležitosti a podobne. To čo mi spôsobuje obavy je to že sa to doteraz nijak nevyriešilo ale on chce dieťa a ja to chcem stopnúť pokiaľ si nedáme doporiadku aspoň to bývanie

veronikah96
26. sep 2025
@anonym_autor

@veronikah96 za ten čas som si všimla ako funguje on v domácnosti. Varí, upratuje, zehli, nie je lenivý, robíme veci aj spoločne keď sme spolu. Neviem či na toto si narážala .. a on podnájom odmieta

@anonym_autor ide aj o to,že v spoločnom bývaní už spolu riešite aj financie a celkovo chod domácnosti. Každý je zvyknutý na niečo iné. Keď príde dieťa a nemáte to odskúšané, ja vám prajem,aby sme boli v tomto v pohode,ale vo veľa prípadoch je to kameň úrazu. Vypadne príjem, muž chodí do práce, žena má v podstate všetko na hlave pokiaľ sa naozaj partner nebude zapájať viac. Predtým ako príde dieťa by som si dala s partnerom aj debatu čo sa toho týka, lebo s dieťaťom sa veľa zmení a treba sa na to pripraviť/nastaviť. Aj tu je veľmi veľa tém, keď presne po príchode dieťaťa je veľa žien zufalých a vy ste doteraz ani spolu nebývali...

pralinka25
26. sep 2025

posledne co chces je stahovat sa tehotna alebo s malym babom. je to otravne a pritaz. naco si to komplikovat. alebo nebodaj budes zit tehotna sama u rodicov? nie ste manzelia takze si dobre premyslite financovanie.

autor
26. sep 2025
@veronikah96

@anonym_autor ide aj o to,že v spoločnom bývaní už spolu riešite aj financie a celkovo chod domácnosti. Každý je zvyknutý na niečo iné. Keď príde dieťa a nemáte to odskúšané, ja vám prajem,aby sme boli v tomto v pohode,ale vo veľa prípadoch je to kameň úrazu. Vypadne príjem, muž chodí do práce, žena má v podstate všetko na hlave pokiaľ sa naozaj partner nebude zapájať viac. Predtým ako príde dieťa by som si dala s partnerom aj debatu čo sa toho týka, lebo s dieťaťom sa veľa zmení a treba sa na to pripraviť/nastaviť. Aj tu je veľmi veľa tém, keď presne po príchode dieťaťa je veľa žien zufalých a vy ste doteraz ani spolu nebývali...

@veronikah96 máš pravdu. Najbližšie mu plánujem povedať to čo som písala pri zakladaní tejto témy a skúsim zabočiť aj k tým financiám a podobne veci. Chcela som len dostať zo seba von to čo má aktuálne trápi a možno prečítať nejaké názory.

anonym_91e356
26. sep 2025

Najprv byvanie, potom dieta.. je jedno kolko ste spolu, kolko mate penazi, kym nebyvate spolu ppd jednou strechou nejaky cas a nemate aspon to byvanie poroesene v kľude, nekomplikovala by som situaciu s tehotenstvom.
Je doba aka je. Aj co sa tyka vztahov, ak co sa tyka tehotenstiev. Bývajú komplikacie a tu aj tam. Nesuvisi to s vekom, skusenostami.
Vyriešiť jednu vec, potom dalsiu.
Ja by som nesla riešiť dieta, ked nemam strechu nad hlavou istu. Preve preto, kolko vsetko trva a ake mozu byt komplikacie, ci urad, ci zdravotné.. uzite si stahovanie a zariaďovanie v klude

autor
26. sep 2025
@pralinka25

posledne co chces je stahovat sa tehotna alebo s malym babom. je to otravne a pritaz. naco si to komplikovat. alebo nebodaj budes zit tehotna sama u rodicov? nie ste manzelia takze si dobre premyslite financovanie.

@pralinka25 áno je to to posledné čo by som chcela :/ lebo teraz keď vidím že s tým bývaním to nebude asi také ľahké ako to vyzeralo tak mám pochybnosti a obavy. Poviem mu že počkáme že nie som stotožnená s tým aby sa podarilo dieťa keď sme si ešte nezabezpečili bývanie. V podstate on sa vyjadril že môžeme počkať na byty, tak ja chcem počkať s tým dieťaťom.

veronikah96
26. sep 2025
@anonym_autor

@veronikah96 máš pravdu. Najbližšie mu plánujem povedať to čo som písala pri zakladaní tejto témy a skúsim zabočiť aj k tým financiám a podobne veci. Chcela som len dostať zo seba von to čo má aktuálne trápi a možno prečítať nejaké názory.

@anonym_autor my s partnerom tiež nie sme zosobášení, máme spolu ročné dieťa. Takže za mňa svadba nie je niečo čo musí byť, aj bez svadby si viete majetky/financie vyriešiť aj pre prípad,keby sa niečo stalo a išli ste od seba. Vlastné bývanie je za mňa pri plánovaní dieťaťa vec,ktorú treba riešiť ako prvú.

13uzivatelka11
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor veď ja píšem, že sa čudujem že sa pokúšate o dieťa, keď ste spolu ani neskúšali žit, nepíšem že si nemáte spolu brat hypotéku

reanda
26. sep 2025

s priatelmi sa deti nerobia.. na to treba partnera.. vy nie ste partneri.. nezijete spolu, nebyvate spolu, len sa navstevujete.. ved sa pozri na seba - mas problem mu povedat, ze chces stopnut snazenie o dieta, kym nebudete mat byvanie, lebo by sa mohol nahnevat.. toto je podla teba v partnerstve ok? coho este ineho sa budes bat? popracujte najprv na vasom vztahu, aby ste ozaj boli zrely par, schopny komunikovat a s doverou a bez strachu pristupovat aj k problemovym situaciam.. na deti mate zatial cas.. aj ked pises, ze mas 32, ale teda velmi tak neposobis.. a tvoj priatel tiez nie, ked sa hrnie do dietata za takejto situacie

isis234
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v čom má problém, aby ťa požiadal o ruku? Ako manželia kúpte byt a príde i dieťa.
Nie je on nejaký špekulant? Kto bude platiť hypo? Kto bude zapísaný na katastri? Treba na všetko myslieť.

anonym_8e53e2
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor my tak fungujeme s priateľom. 3-4 dni do týždňa som väčšinou ja u neho. Ale nebývame spolu. Prerábame dom ale inde nie u neho. Keďže som mala problémy otehotnieť tak sme sa rozhodli že pôjdeme do centra, kde nám stanovili liečbu. Podarilo sa nám na prvy krát otehotnieť. Necakala som to, myslela som si že aj pol roka kým vôbec otehotniem, 9 mesiacov do pôrodu, tak že mame čas na prerabku. Tým že sa podarilo na prvý raz tak teraz musíme na rýchlo prerobiť dom, svojpomocne a malo času.
Ale myslím si že keďže si nedávate pozor pól roka, tak ešte máte určite dosť času na kúpi bytu ak sa vám podari o 2-3 mesiace, možno neskôr. Však aj tak máš minimálne čas na bývanie do 7 mesiaca, potom už tak príprava na bábätko takze to ue už lepšie bývať niekde. Ja dúfam ze dom coskoro prerobime nech môžme bývať a chystať sa na bábätko

anonym_6407a1
26. sep 2025

Pride mi zvlastne planovat dieta, ak ste spolu ani nebyvali … takisto si sa vyhöa odpovedi ako byvate teraz … on pride k nam? K rodicom? V 32? On odmieta podnajom … takze byva vo svojom? Alebo u rodicov? Stopni to snazenie … red flag by ta mala trieskat po hlave … uprimne, mne nieco nesedi a ak to nie je vymyslene, dala by som od toho chlapa ruky prec … preco, prezoze ak mi bez byvania povie niekto urmobme si dieta a ty sa bojis, ze sa nahneva … zo zavana manipulaciou. Oni su na uaciatku ti, ktori sa javia ako odealny zat a casom otoci na ch… neotoci len si to akor nikto nevsimne alebo nevhce vidiet

kavasmliekom
26. sep 2025

@anonym_autor veľmi rozumne uvažuješ, ešte pouvazuj, či vôbec chceš takého otca pre svoje dieťa, ktiry na všetko povie, že je čas, to sa porieši...
Nie nadarmo sa hovorí, postáv dom, zasaď strom,...v dnešnej dobe veľmi trefné.

amazonka13
26. sep 2025

👶 Rešpektuj to čo cítiš a choď za svojou intuíciou. Zaujmi rozhodný, pevný postoj. Si súčasťou realizačného tímu, tak si nedaj kafrať do svojich kompetencii a nedaj si vziať právo načasovania a voľby. Dieťa potrebuje zázemie, harmonické prostredie, mamu a tata pri sebe. Zdravá komunikácia vo vzťahu, kde si to všetko rozdiskutujete a dohodnete vám pomôže prekonať tvoje obavy. Správne a logické argumenty tvojho drahého presvedčia. Tvoj partner je dospelý, uvedomelý, rozumný muž - predpokladám, že takého si si vybrala. Takíto chlapi rozmýšľajú a sú prístupní logickým argumentom. Prečo by sa mal hnevať, zrelý chlap ..? Túži po dieťatku? Super. Bude dobrým otcom. Tak už s ním len pokojne, strategicky odkomunikuj s pevnými argumentami, ako to vidíš ty, pri všetkej láske k nemu a on to hádam pochopí. A keby nepochopil , a trval na svojom, ..hmm, prehodnotila by som s kým to vlastne plánujem spojiť život, keď už na začiatku nerešpektuje môj názor v tak podstatnej otázke a nevie objektívne posúdiť, prijať, že deti síce nosí bocian, ale na komíne s ním mať komfort nebudete 🙂.
A keď takto uvažuješ, že babenko ešte nie, nenechaj ho v záujme vlastnej bezpečnosti hrať sa s nabitou puškou, medzi slepými patrolami sa občas pritrafí ostrá a čo potom, há...? 😂

mirkam3
26. sep 2025

@anonym_autor robit si dieta s mužom, s ktorym zatiaľ ani nežiješ? Neblázni. Máte plán ako by to bolo ak by si otehotnela? Kúpite prvý byt, ktorý sa uvoľní? Asi nie.. Pôjdete do podnájmu? Asi nie podla toho, čo píšeš… Bude ta chodiť naďalej iba navštevovať?

Je chvályhodné, že chce rodinu, tak ale nech sa snaží v zmysle “postav dom, zasaď strom”, … on na to ide od konca.

Strana
z3