icon

Dieťa u prenajímateľa: Ako riešiť neplánovaného obyvateľa?

11. dec 2024

Ahojte uz asi tri tyzdne sa riesi neskutočný hluk v bytovke kde mám byt. Dnes mi sused volal že sú si už 100% istý že to ide z môjho bytu a teda mi oznámil že tam ide poprosit mojich najomnikov aby si davali pozor na to ako sa v byte správajú kedze sa tam stahovali z domu tak si to asi neuvedomuju. V byte podla zmluvy byvaju 2 dospelí ludia ale sused tam dnes “nasiel” aj dieta. Nakolko hluk na ktory sa stazuju je hluk akokeby niekto behal od rana do vecera na byte tak mam podozrenie ze to dieta tam bud býva bez toho aby som o tom vedela alebo kedze pani co tam byva je starsia tak mozno strazi vnucku na pravidelnej baze. Pri inzerate som mala striktne napisane ze hladam niekoho bez deti. To ci tam dieta je alebo nie si samozrejme zistim aj ked este neviem ako pretoze sa mi urcite nepriznajú ale skor ma zaujíma ako by ste reagovali keby zistim ze to dieta tam chodi k babke namiesto skolky. Nebýva tam ale je tam celé dni. Ja viem ze zakázat návstevy nikomu nemozem ale mám doma dieta a viem ako vyzerá náš byt aj ked sa snažím dávat mega pozor tak sa bojim toho ako bude vyzerat moj byt ked tam denne chodí (podla suseda dieta 3-5 ) ročné dieta. Druhá možnosť ak by tam to dieta realne byvalo a v zmluve to dieta nemam mozem ich v ramci zakona vyhodit alebo tym ze to dieta tam uz byva tak ich vyhodit nemozem?

lesiaoldi
12. dec 2024

@dory11 👍👍👍

lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
12. dec 2024

Ale dieťa tam v podstate papierovo nie je, toto je iný prípad.

Určite by som však opakovane upozornila na problém s hlukom, možno aj písomnou výzvou. Pokiaľ je to zmluva podľa Občianskeho zákonníka (možno aj podľa z. o krátkodom nájme, nemám ho naštudovaný), určite pozor na výpovedné lehoty, tie sú zo zákona dané, aj keby ste sa riadili zmluvou, kde sú kratšie, ide o ustanovenia, ktoré nemožno modifikovať dohodou strán. Okamžite by ste vedeli ukončiť zmluvný vzťah dohodou (na tú ale treba dvoch).

mk1111111111
12. dec 2024

@lesiaoldi naco Ti treba jej meno, pomoze Ti to k niecomu?. Byt je jej, ma pravo rozhodnut, kto tam v prenajme moze byvat. A Ty sa mozes aj na hlavu postavit. Asi si eate neprenajimala, ak budes, potom maj poznamky k veci

lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
12. dec 2024

@lesiaoldi ale, preco Ti treba vediet jej identifikaciu? Je tu moznosy podat dotaz anonymne, tak to tak urobila

lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
earlgrey
12. dec 2024

@valikasikulova Ani moje dieťa nikdy nič nezašpinilo, neobliako, nezničilo a to už má skoro 6 rokov...zo škôlky chodí čistá...atď. takže áno, sú aj deti, ktorým sa ešte nestalo, aby niečo zničili, zašpinili 😀

svetlonos
12. dec 2024

@lesiaoldi
nič v zlom, môžeš vychovávať kolko chces, je to aj o povahe. 100x sa nič nestane a v 5 rokoch sa zahrá na Picassa. A je po výchove.
Nie všetky deti su kludne. Jeden sa hodinu vyhra s kockami, ine musi behať nonstop - ano behať, utekať. Milion krat povieš kráčajú pomaly, nefunguje. Skryknes, funguje chvilku, takže budeš hučanie? Si sused potom môže vybrať- uhucanu matku alebo dupajuce dieta.
A k tomu nájmu s detmi na SK - mam dve deti tretie na ceste. Neprenajala by som byť s detmi. Tak akurát super zarábajúcich ľuďom, mozno. Kamoska tak prenajimala, rok neplatili, zničili kadečo, ešte aj nábytku im pobrali. A mohli sa sťažovať na lampami, lebo deti nevýhodná. Takže jednotlivec si všetko odsere a štát sa hra na dobraka! Keď chce byť dobrý, nech takym poskytne náhradné bývanie- zadarmo!
Kde k tomu príde majiteľ bytu - co je charita?? Ty by si ochotne platila nsjom 1-2 roky neplaticom?
O to tu v diskusii ide aj keď medzi riadkami, nie len o hluk.
Ja osobne by som prenajala holuby alebo rátala s poškodeným gaučom ok, steny si opakuje, podlahu zaplati, kauciu by som dala hodnú takej prerabky. Ale ide o to dlhodobejšie neplatenie a ničenie vo väčšom rozsahu.
To nie je sranda ani to nie je o pokreslenych stenách.

lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
earlgrey
12. dec 2024

Ja mám susedu, nebýva priamo pod nami ale býva o poschodie nižšie...včera vravela mojej mame, že každý deň počuje, ako moje dieťa behá hore dole po byte 😮 lebo len ja mám dieťa na tom našom poschodí...ale okolo tej susedy na nižšom poschodí majú viaceré rodiny deti...a moja mama ostala vyhúkaná, že to nie je možne...lebo moja dcéra vôbec ale vôbec po byte nebehá...buď sedí a kreslí si, alebo sa pekne hrá v obývačke...a dokonca vraj každý večer moja dcera o 22hej beha po chodbe (spoločný priestor v bytovke) a robí hluk, lebo ona ju na vlastné oči videla 😮 a moja dieta je už pred 20tou v posteli...takže mohla počuť a vidieť viete čo...

bielasovicka
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
earlgrey
12. dec 2024

@kittykat22 Môj brat má majiteľa bytu, od ktorého si prenajíma, takého, že každý mesiac chodí na kontrolu..príde si skontrolovať byt, či je čisto, odpíše stav meračov na vodu, elektrinu, plyn atď. brat to podpíše a potom urobí prevod peňazí za nájom 🤷‍♀️ brat to nerieši, spokojný aj on a aj majiteľ...takže sú aj takí ľudia.

svetlonos
12. dec 2024

@lesiaoldi
no to prave nevidíš. Bola to slušná rodina, obaja pracovali, pekne obleceni, upraveni. Oni nemajú napísané na čele, čoho sú schopní v kríze.
Ono je rozdiel dat najom dvom rodičom na manažérskych pozíciách s 3000e mesacne pre každého. A je ine dat h primerne zarábajúcich s dietatom. Stane sa ehoda, vážna choroba a je to v haji. Hrozne smutne ale ja osobne nemám na financovanie zivota inej rodiny.
Ale pokial mala autorka v zmluve vylúčené deti, mali to rešpektovať. No zas také blbiny ako ze chodit opatrne večer po byte, to je nerealne. My sme bývali pred nedávnom aj teraz v starých bytovkách. Musela by si lietať aby sused nič nepočul. Pod nami sa susedia sťažovali, ze chodíme po byte casto! Lebo oni sú ohľaduplnosť a hrajú aj potichu na klavíri! Z tých sa vyfarbili psychoti, chceli nas dat na súd lebo dieta dvojročné beha bez dozoru od 4 rana do polnoci a robi hluk 😁😂 Naš právnik povedal, ze to ani len k súdu nepríde, tie ich psychohlasky.
Tu kde sme tiez mame staré parkety. To by snáď zobudili aj mŕtveho. Susedov zatiaľ nemáme a dúfam, že dlllho nebudeme.
Pointa v téme bývania v bytoch však vždy ostane - chces ticho a klud? Bývajú v lese s veverička! Teraz nie konkrétne ty ale všeobecne🙂 Kto nemá na dom, ma casto veľmi tomto smolu. A to je fakt.
Mala som aj dom a to bola iná pesnička uz. Nemám nan, tak hold dúfam v šťastie ale uvidíme co bude.

lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
autor
12. dec 2024

@kittykat22 Protipravne je ubytovat v cudzom byte niekoho kto tam podla zmluvy nema čo robit. Nie je protipravne preferovat koho vo svojom byte ubytujem. Keby o tvoj byt ma zaujem fetak s problemom s alkoholom tak by si ho podla tvojej logiky ubytovala pretoze je clovek a je protipravne ho odmietnut ma narok na byvanie ako kazdy iny vsak? Ja sa cudujem ze na slovensku chyba najomne byvanie lebo tolko samaritaniek co tu je len na MK ktoré by ubytovali hocikoho už len peniažky Vám chýbajú aby ste tie byty mali z coho postavit. Neviem či bývaš v byte ale keby tvojim susedom chodila navsteva kazdy den od rána do vecera ktora by robila taky hluk ze by ti to narusalo kazdodenny zivot tak je jedno ci je to dieta,kamarat, frajer alebo rodic najomnika asi by si od majitela vyzadovala aby to riešil. A presne to ja riesim, spytala som sa ako by sa ku tomu postavili ine zeny keby tam je navsteva od rana do vecera kazdy den akokeby tam byva a okrem toho narusuje klud a to ci ak by to nebola navsteva ale zatajene dieta ci z pravneho hladiska mozem rodinu vyhodit. Pretoze ked 3 tyzdne odkedy tam su je hluk na dennom poriadku od rana do noci a nezmenia to tak ich potrebujem vyhodit. A bala som sa ze si to s dietatom poistili ze ich vyhodit nemozem ani keby mi nicili majetok, neplatili a pokracovali v rušení susedov.

autor
12. dec 2024

@svetlonos Toto je nevyhoda bytov ze vzdy bude pocut nieco. My sme v tom byte ale s dietatom aj so psom byvali a problem nebol a vela krat som sa pytala suseda aj na plac aj na dupotanie samozrejme povedal ze to pocuju ale ze proste to patri k byvaniu a tak isto sa stazoval sused pod nimi na nich. Ale tento hluk ktory zacal odkedy sa tam nastahovali novy najomnici neni hluk bezneho uzivania bytu a stažujú sa rodiny ktore bývajú nie len pod nimi ale aj vedla a oproti. Neviem si ani predstavit co takeho tam mozu robit. Dlho som neverila ze su to oni lebo som si vravela ze mi tam nema kto behat ked tam ziju dospeli ludia a teta je na dochodku ale trz ked tam sused isiel poprosit o ticho a videl dieta behat po izbe tak som 100% ze to dieta tam je viac menej stale pretoze ten hluk z behania je kazdy den okrem ineho hluku ktory robia.

lesiaoldi
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
12. dec 2024

Toto bolo aj u nás. Maly proste nevedel chodit, on 3/4 dňa utekal! Pytala som sa na to učiteliek v skolke, jasliach aj opatrovatelky. Zasmiali sa, pozreli na deti a hovoria im, pociťujem nemáš utekať! Deti sa zasmiala a utekali ďalej. A teda moja sestra chodila napriklad ako malý slon! Niekto stupienok hneď na pätu a to sú rany ako z dela. Codi tak do dnes. Pokial takto nadväzuje aj to dieta, nič neurobíš. Ako je to zo zákona v tvojom pripade, pokial ide o dieta mimo zmluvy, si zisti. Ľudský je hrozne povedať, pre dcéru si nájdite ine bývanie.... No neviem. Zase si oredstav, ze by ta babka bola hyperaktivna akebo ten jej syn a behali furt po byte oni. No tiez ich nevyhodis za to. Napriklad moju mamu by v byte s takými susedmi asi šľapky, ta nesedí cez deň ani polhodinu pri káve a ist do kaviarne je pre ňu smrť. Ako ona ide a neprizná to ake vrti sa na stoličke a 4x odbehne si fajčiť. Doma stále čosi robi a chodi. Obcas na chvíľu sadne a hotovo. Ale byva v dome. Pokial boli susedia zvyknutí na klud, počujú to o to viac. Hlavne ak už sú doma a nepracujú. To je proste smola bytov.
Mne sa minule sťažovala suseda, ze naše deti su hlučné na ihrisku pod ich oknami. Boli sme tam v lete od 16 - 18:00. Ze tam to ihrisko nemali byť bla bla. Deti sa normalne hrali, zuadne salenue, mali 3,4, 8 rokov a dve rocne. Babka ze ma migrénu, nech sa hrajú potichu 🙈 ... Volala som na správu bytov, ze nech to ani neriešim! Ďalšia suseda (opatrovatelka aj našich deti) mi o nej povedala, ze nahlásila za poslednychv10 rokov všetky rodiny s deťmi z okolitých bytoviek za zanedbanie starostlivosti! Lebo deti su hlučné! Tak policajti sem chodili uz ako na kavu 😂 aby teda zistili, či sú deti chúďatko týrané 😁 Pozdravili pozreli, videli a išli po svojom.
Takže aj susedia sú rôzni.

autor
12. dec 2024

@svetlonos susedia su rozny ale nie moji naozaj ich poznam byvali sme tam dost dlho a viem ze ked sa stazuju tak je to neznesitelne. Dalsi pisu o pol noci do skupiny ze ich zobudil rachot zo spanku a ze je to xy dni po sebe a ze je to uz neznesitelne pretoze to nevedia ani rano dospat nakolko od siestej zase rachot. A ako vravim nejde o jednu nejaku osobu ktora by riesila kazdu blbost aj takeho mame v bytovke ale ten to nastastie nepouje tak to neriesi. Toto su ludia ktori doteraz za 3 roky v bytovke nemali so ziadnym najomnikom ani s nikym ziadny problem a este aj hovorili inym ze riesia kraviny ked niekto riesil ze je blato na rohozke alebo ze sused raz do roka oslavoval doma narodky a mal hlasno hudbu. Ja tam nie som ale naozaj verim ze to je na nervy a chcem to riešit. Ci ten hluk robi dieta či to robia oni v oboch pripadoch musia pochopit ze uz nebyvaju v dome (stahovali sa tam z domu) ale v bytovke a ze tomu musia prisposobiť aj svoje správanie a fungovať trošku potichšie. Myslím si že veci ako netrieskať s dvermi o šiestej ráno alebo zapínať o tom čase naplno hudbu, nedovoliť dietatu behat a skakat po byte o 11vecer a podobne sú úplne normálne veci ak majú aspon trošku rešpekt ku susedom.

earlgrey
12. dec 2024

A kedy sa chystáš do toho bytu? to je podstatné

autor
12. dec 2024

@earlgrey Aktualne cakam kym mi sused napise ci sa situacia zlepsila alebo nie ak nie tak dnes ak ano tak im davam sancu a na konci mesiaca ked si idem pre peniaze si skusim prezidtit to dieta ci tam byva alebo nie a od toho sa potom odrazim.

earlgrey
12. dec 2024

@autorka
Doteraz si si tam dieťa nevšimla tak neverím, že v deň, kedy ti majú zaplatiť tam to dieťa bude...zariadia si tak, aby tam dieťa nebolo...ja by som išla dnes...že je taká a taká situácia, boli sťažnosti, prišla si ich riešiť...veď na tom nič zlé nie je...

oblecenie99
12. dec 2024

@earlgrey Ja by som tiež išla skôr... keď vedia, kedy má prísť, tak sa na to pripravia. A normálne by som povedala, že som prišla z dôvodu, že sa susedia sťažujú na hluk.

earlgrey
12. dec 2024

@oblecenie99 Veď áno, je to lepšie takto. Ako majiteľka bytu má povinnosť sťažnosť riešiť.

svetlonos
12. dec 2024

Babka uz dieta nezvládam, otec sa nestará. Za mňa v 80% prípadov sťahovania z domu do bytu byva nejaký pruser.
Al ma dieta niečo, stačí "obycajne" adhd, tak dovi pldopo. Sa rôznej na Koloman, tam treba uplne iny prístup. Aj pre mba by to bol masaker. Nas keď sa vytočil, a to ma 4,5 tak pleti dverami alebo z riedke tak priserne, ze mi pisti a vybije v ušiach naraz! Zkryknem aj ja ale rafsej odídem, lebo by som mu plestila. To je hrozne čosi. A teda nemá žiadnu dg, len sa niekedy zatne, inak je zlatý. A tiez mu 100x poviem nebez! A just! Zrovna tam, kde je podlaha nalomena 🤯 Proste si neuvedomi. Chod tam dnes napis susedovi ci zas počuje obchody a chod.
Ale zisti si co môžeš právne robit.

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal