Dilema ohľadom splácania polovice hypotéky priateľovho bytu
Ahojte, prisla som si sem po radu. Moj priateľ si kúpil byt. Problem nastáva v tom že chce aby sme všetko platili pol na pol - hypo+náklady na bývanie ma 400€. Ja nevidím dôvod, aby som mu splácala polovicu hypotéky keďže byt je len jeho a ja tam s ním budem bývať. Náklady na bývanie sú 150€ čiže som ochotna mu davat 75€. Dalej, je mi to blbe, no ja do toho bytu nemienim investovať svoje peniaze. Samozrejme veci ako obliečky, paplony, kuchynské náradie atd si tam kúpim, no nič hodnotnejšie. Myslite ze to je správne, alebo by som mu mala finančne pomôcť?
No zapeklitá situácia. Stále sa tu hovorí o nájme ako takom, no ty niesi jeho nájomníčka. Či sa tak aj chovať budete? že platíš nájom, tak každý bude na svojom piesočku? Budete si každý svoje upratovat? každý svoje prať? variť zvlašť? nakupovať zvlášť? Myslím si, že asi nie.
My to tu zrejme nerozlúskneme, keďže nevieme detaily danej situácie.
@anita6666 mne tento tvoj nazor pride este sebeckejsi, ako jeho poziadavka na prispevok na hypoteku. Ale zakladny problem by sa podla mna vyriesil, keby posunuli svoj vztah tam, kde by mal pri spolocnom byvani byt, t.j. do manzelstva. Nie je to zbytocna institucia, ako sa nas viaceri snazia presvedcit (ak nemozu bez seba zit). Ked sa rozidu, vacsinou zeny nariekaju, ze investovalu mladost a krasu do nespravneho vztahu a horsie potom hladaju partnera.
Ahoj, necitala som vsetky odpovede. Napisem ti za mna, je to naopak. Cca 8rokov dozadu som vtedy s priatelom chcela kupit pol na pol byt. Priatel nesuhlasil. Tak som mu povedala, ze ja byt urcite kupim, a ked nechce ist do toho so mnou, ze navrhujem ze mi moze platit nejaky mensi podnajom, ktory by v konecnom dosledku aj tak musel platit keby chcel byvat inde. Nakoniec sme byt kupili spolu.
Tym som ale chcela povedat, ze ak by si ty nebyvala u priatela, musela by si si platit nejaky podnajom, vsak? Tak je idealne sa dohodnut tak, aby to bolo vyhodne pre obe strany. Ty aby si neplatila taku vysku, ako keby si byvala inde, ale zaroven aj aby priatel nemal pocit, ze sa k nemu nastahujes takmer zadarmo. Ja by som kupila nieco svoje, nech to splacaju podnajomnici a z pripadneho zisku este preplacala priatelovi cast nakladov za jeho byt..
Podla mna tiez robis dobre... a triezvo uvazujuci clovek by robil toto iste... ved ten byt je jeho, on ho kupil, ty tam len byvas, proste preco by si mu mala platit hypo ktoru ked sa nahodou rozidete akoze co ? Kde sa k tym peniazom dostanes ? Je uuuuplne ine keby ste na LV obaja to chapem ale nie ze ty budes par rokov niekomu platit polku hypo a co z toho ?...je uplne fer platit energie a ine vydavky na polovicu ale nie to co on od teba pozaduje... a investovanie do bytu tiez chapem, my sme sa dohodli s priatelom tak, ze ked sa bude kupovat nejaky nabytok atd kupi si to ON zo svojich penazi lebo je to JEHO byt, a ostane to jemu v tom byte keby sa nahodou rozideme co si budem tie velke hebeda brat so sebou kam ?
Ja som tak byvala z opacnej strany. A ano, dnes uz byvaly priatel mi platil (trosku mensiu) polovicu nakladov na byvanie (vratane hypo). Stale ho to vyslo menej ako najom 1 izby v danom meste. Plus sme delili mesacne naklady na zivot cca na polovicu. A ano, zariadila som komplet byt, platila cele prerabky aj zmeny nabytku a on doniesol len Tv (kt mohol odniest) a prispel na matrac... ale platit mesacne naklady vratane hypo (nenazvime to hypo, ale najom za to, ze s tym druhym byvam) mi pride normalne
No, keby som ho tak strašne milovala a bola na tom finančne lepšie než on, veľkoryso by som navrhla, že tých 150 euro za elektrinu a plyn zatiahnem ja. Hypotéku by si platil sám, všetko ostatné by sme si delili.
A inak keď už to chce všetko tak na pol, tak aj domáce práce treba rozdeliť na pol a aj vy diskutovať ako to bude pol na pol ak príde dieťa.... Vid x tém denne tu kde je všetko pol na pol príde dieťa a ostáva to pol na pol, žena o polovicu menej príjem a plnú starostlivosť o dieťa ale chlap stále platia poplatky pol na pol
Tu je staršia diskusia, je to opačne, že chlap sa nasťahoval k žene do bytu a platí iba polovicu nákladov, nič navyše. A tu z neho hneď diskutujúce urobili hnusného lakomého vychcálka 🙂 Ale veď chápem, tereba držať stranu ženám 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/rozdelenie-penazi-v-partnerstve/?page=3&scrollto=first
Ja by som tiež platila polku režijných nákladov , pokial nie si na LV. Jedine teda že ta berie ako najomnicku a vymeria Ti nájomné 😂
Môžem sa spýtať prečo sa sťahuješ do jeho bytu ? Je to natrvalo alebo len dočasne ? Kto to navrhol ?
Bývala som kedysi u priateľa v jeho byte , a stále som sa tam necítila doma, bol to jeho byt, a stále mal akokeby navrch . Potom sme sa aj rozišli aj keď kvôli iným veciam .
S manželom mame byt 50/50 kupovali sme ho ešte pred svadbou a platíme napoly hypotéku . Berieme to ako “naše”, ešte dá nestala taka situácia ale keby jeden nemohol druhý to samozrejme potiahne .
Pokial si idete len vyskúšať spoločne bývanie neviem či je úplne dobrý nápad bývať v jeho byte , co keby aj on ho prenajal a choďte do spoločného prenájmu , a keď sa to podari kúpte si radšej spoločne , jeho byt nechajte prenajatý . Alebo teda nech na napíše po dohode na časť LV a ako spoludlznicku k hypo.
Možno to máte všetko zodpovedané a obom Vám to takto vyhovuje ako to je ,tak potom super , ale jeho hypo by som nesplacala, pokial teda neprepise časť bytu aj hypotéky na Teba .
@belllinka Ja neviem...možno som čudná, ale kým sme kúpili spoločný byt, tak presne takto sme to mali a ani ma nenapadlo pýtať od priateľa “nájomné”/príspevok na hypo...delili sme si len energie a samozrejme spoločnú spotrebu. Ale byt bol moja investícia (kúpený dávno pred tým, ako sme sa dali dokopy), tak som si platila aj jeho zhodnocovanie (nejaké opravy, revízie a tak) a keď som ho predala, aj ten výnos bol môj.
byt je moj, hypo je moja. platim ju sama. vsetky ostatne naklady si delime. zariadenie som na zaciatku kupovala ja, ale co chcel on, musel si kupit sam.
financne neprispel, ale mi tu vsetko vymaloval, opravil, poskladal....
hypoteku urcite neplat
@belllinka ja myslim, ze v tom je rozdiel. Nie, netreba vo vsetkom nadrzat zenam. Ale zeny rodia a su s detmi, tak od chlapa sa caka, ze sa financne postara.
Ona nejde do podnajmu, ide k priatelovi. Ten priatel ma byt svoj, platil by ho, aj keby nie su spolu. Ved nikde sa nehivori, ze autorka nebude platiť aj viac, ak to bude vaznejsie, ak budu manzelia...
@belllinka v tej diskusii má dotyčný chlap 2 byty ktoré prenajíma a sám býva u priatelky ktorú v podstate využíva. Myslím si, že sa to celkom porovnať ani nedá.
Či keď sa chlap prisťahuje k žene tak automaticky preberá všetky "ženské" práce, tak ako to robí automaticky žena ktorá ide bývať k chlapovi?
Ahoj, povedala by som mu, že na hypotéku mu budem prispievať keď budeš polovicu bytu vlastniť ty. Inak nie..... A je jedno kto z vás koľko zarába a či by ti to chýbalo alebo nie....
@simca06022011 iny nazor ale aj podla mna spravny.Skutocne by sme sa nat mali pozruet v opacnej role...ja mam byt a on si ku mne pride a byva.......nie je to v poriadku,len za 50 % nakladov na byt.
@martina1201 aj ty by si prepisala polku bytu...? Ja nie.
A aky dovod uvadza ze by si mala platit polovicu hypoteky? Ci ti chce dat najomnu zmluvu a chce aby si tie peniaze platila ako komercny najom?
Ak by po mne chcel polku hypo tak by som chcela byt min.spoluvlastnik. Ak by chcel komercny najom tak by som s nim nebyvala a nasla si nieco vlastne. Som zvedava ako nadsene by to platil on keby to bolo opacne.
Ked je zena vlastnicka bytu, tak chlap sa ma ponuknut a odlahcit ju od celkovych nakladov ak tam zije (lebo podporuje partnerku)...on je potencialny zivitel rodiny.
Ked je muz vlastnikom bytu, tak ma platit naklady na svoj byt a nekalkulovat s delenim s partnerkou, ktora tam s nim zije (lebo ona nie je jeho najomnicka)...on je potencialny zivitel rodiny.
Preco? Zena raz bude na materskej a bude prirodzene financne (mozno aj celkovo) zavisla na muzovi (ak chce vychovavat jeho deti a udrziavat rodinu).
Aj zena a aj muz by mali mat hned nazaciatku jasno v tom, ze su na taketo rozdelenie uloh pripraveni.
Muz - zivitel.
Zena - matka a rodinny tmel (aj ked pracujuca).
Muz ma mat na viac ako zobronit peniaze na jeho hypoteku od priatelky.
A len na zaver. Som VS vzdelana, nonstop pracujuca (okrem materskej) vo svojom obore. Z toho viac ako 15 rokov mimo CSR. Takze ziadna vydrziavana ..... (doplnte si co chcete).
@malva123 za určitých podmienok áno . Neviem aký byt ma tvoj priateľ , či mensi alebo vacsi, ci je nový , starý , či ho prerábal alebo je v pôvodnom stave , či je to len prechodne bývanie z jeho strany , alebo trvale . poznám aj ľudí ktorý prenajímajú svoj mensi byt a sú v prenajme vo väčšom , lebo potrebovali ísť rýchlo do väčšieho , a aj takých co prenajímajú dom a žijú v najme v dvojizbaku lebo nechcú predať zatiaľ dom a dáva to zmysel. Bol to návrh ... jasne zariaďte sa ako Vám to vyhovuje . Pointa mojej myšlienky bola ak chcete vyskúšať spoločne bývanie nech to máte rovnaké pre oboch a nie že on ta môže kedykoľvek vyhodiť zo svojho (tým nehovorím že to tak ma byt ale nikdy nevieš ) a náklady - nájom si môžete deliť na polovicu tam by to bolo jasne
a tie hlasky ze prepisat polku bytu :D za co? ze mi nejaky okoloiduci frajer bude prispievat na byvanie (aj jeho) pol roka a potom sa poberie k dalsej? resp. naopak? :D no jasne..
Suhlasim s @euie a nechapem 90% komentarov.
Kde byvate teraz? Ty vo svojom byte s rodicmi? Ci s priatelom v podnajme? Ak clovek nebyva vo svojom, normalne plati najom.
Ty sa k tomu stavias tak, ze byt je jeho, zariadit si ho ma sam (s tym samozrejme suhlasim), ale co ked sa on na to pozera tak, ze aj ty budes napr. opotrebovavat jeho spotrebice? Ked uz to chces rozdelovat na tvoje a jeho, mala by si zohladnit aj toto. Prave preto ze nie ste manzelia a mozete sa kedykolvek rano zobudit a rozist sa a uz nikdy sa nestretnut (prehanam) podla mna nie je fer byvat v "cudzom" byte a platit iba energie za seba. S tym by som teda na mieste tvojho frajera nesuhlasila, pokial nie si vo financnej tiesni, a zaroven aj mne by to bolo blbe takto u niekoho byvat.
Urobila by som si prieskum podnajmov a nasla nejaky kompromis medzi cenami na trhu a iba cisto energiami.

@anita6666 no ved aj ja sa pýtam, ide?
Zo strany zeny je to OK, zo strany chlapa nie..? Ci ako?