icon

Domáhali by ste sa dedičstva súdnou cestou?

5. okt 2025

Predstavte si, že ste traja súrodenci. Dvaja majú vlastné životy, deti, rodiny, vnúčatá. Jeden sa staral o rodičov najviac. Ostatným dvom deťom rodičia pomohli finančne, bytom.
Po smrti zo závetu dostane on všetko (byt). Napadli by ste závet súdnou cestou? Alebo by ste prerušili kontakt s týmto súrodencom?

Strana
z5
anonym_597278
5. okt 2025

@anonym_autor rozumiem tomu správne, že rodičia dali byt dieťaťu, ktoré sa o nich staralo? A dvom súrodencom, čo sa nestarali pomohli finančne bytom? Ty si to dieťa, ktoré sa staralo? A čo tu chceš riešiť?

0silvia0
5. okt 2025

@anonym_autor preco prerusovat kontakt? Ved treba respektovat, takto to rodicia chceli.

autumn1
Autor odpoveď zmazal
pribinak
5. okt 2025

Nie, bola by som vďačná že sa súrodenec postaral o rodičov. Zaslúži si ten byt
Prečo by som mala napádať závet či prerušovať kontakt?

autor
5. okt 2025

Neviem, asi by ste sa cítili dotknutý, opomenutý, nemilovaný, neviem, netuším...

gribka1
5. okt 2025

Nejako jasnejšie sa to nedá napísať? Ale asi len ja nechápem. Ale vôľa toho, koho je majetok je vždy najviac.

autumn1
5. okt 2025

Nie mám chrbtovú kosť ak tomu správne rozumiem súrodenec A nedostal finančnú pomoc na byt, staral sa o rodičov najviac a potom zdedil byt áno? Súrodenci B,C dostali finančnú pomoc na byt od rodičov. Keď už súrodenec A by mal "právo" prerušiť kontakt s B,C keď on za života rodičov nič také nedostal. Takže nie, nenapadla by som to a nie, neprerušila kontakt. A vôbec rozmýšľať nad niečim takým by mi prišlo pri najmenšom nemorálne.

pribinak
5. okt 2025
@anonym_autor

Neviem, asi by ste sa cítili dotknutý, opomenutý, nemilovaný, neviem, netuším...

@anonym_autor pomáhali ti rodičia svojho času? Pomáhali! Tak aký dotknutý a nemilovany
Trochu sebareflexie

anonym_dbfc3e
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak keď netušis tak nepíš kraviny

anonym_768960
5. okt 2025

@anonym_autor v závete nemôže byť spomenuté len jedno dieťa. Ak je závet takto písaný, tak môže byť neplatný. Ak sú ostatné deti spomenuté a dostanú minimum, aj tak musia mať min. 50 % zo svojho zákonného nároku. Takže nemôžu ostatné deti nedostať nič

autor
5. okt 2025
@anonym_dbfc3e

@anonym_dbfc3e toto povedal, že sa cíti, ako keby nebol ich dieťa, že ho rodičia zavrhli a cíti hnev a dosť veľkú nenávisť voči súrodencovi.

anonym_701b0f
5. okt 2025
@anonym_dbfc3e

@anonym_dbfc3e tak asi súrodenci B a C chcú napadnúť závet a prerušiť kontakt s A a on je ten A, tak nevie prečo, keď sa najviac staral o rodičov a nedostal finančnú pomoc za ich života...
Ale možno píšem kraviny, keďže netuším, či je to tak...

zuzanita1609
5. okt 2025

Poďakovala by som sa bratovi,že sa postaral o rodičov (nie je to "med lízať",opatrovať blízkeho,viem čo všetko to obnáša,hlavne po psychickej stránke,nie len fyzickej) a už vôbec by mi ani nenapadlo, napádať závet, keďže ako tvrdíš,mysleli aj na ostatné svoje deti,bola si milovaná, dali aj vám. Naozaj, trochu sebareflexie.

autor
5. okt 2025
@anonym_768960

@anonym_autor v závete nemôže byť spomenuté len jedno dieťa. Ak je závet takto písaný, tak môže byť neplatný. Ak sú ostatné deti spomenuté a dostanú minimum, aj tak musia mať min. 50 % zo svojho zákonného nároku. Takže nemôžu ostatné deti nedostať nič

@anonym_768960 samozrejme, že môže napadnúť relatívnu neplatnosť, nie absolútnu, súdnou cestou, a domáhať sa toho, čo mu patrí.

anonym_1384fb
5. okt 2025

treba to napisat jasnejsie ale teda ak bola dohoda ze doopatruje a dostane byt tak potom ostatni nemaju vo riesit

luteam
5. okt 2025

@anonym_autor to nemyslis vazne?! Tak ty dostanes za zivota rodicov peniaze na byt ak som spravne pochopila. Ked rodicia potrebovali opateru nestarala si sa ty ale surodenec, ktory nasledne dostal byt, ktory si podla mna zasluzil tak ci tak kedze ty a druhy surodenec ste dostali financnu pomoc, ked ste riesili byvanie a on nie. A ty sa este ides hnevat a prerusovat kontakty? Nevidis v tom tu nespravodlivost? Nie si prilis hamizna?

autor
5. okt 2025
@anonym_1384fb

treba to napisat jasnejsie ale teda ak bola dohoda ze doopatruje a dostane byt tak potom ostatni nemaju vo riesit

@anonym_1384fb dohoda nebola. Rodičia neboli odkázaní na OP. Skôr bol pri nich, presťahoval sa k nim, nakupoval im, bol s nimi, riešil lekárov, operácie, úrady apd. V zásade nebýval s nimi, ale býval pri nich. Neboli odkázaní na OP.

anonym_768960
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_768960 samozrejme, že môže napadnúť relatívnu neplatnosť, nie absolútnu, súdnou cestou, a domáhať sa toho, čo mu patrí.

@anonym_autor to ale nemusí ani napádať. To je zo zákona

autor
5. okt 2025
@luteam

@anonym_autor to nemyslis vazne?! Tak ty dostanes za zivota rodicov peniaze na byt ak som spravne pochopila. Ked rodicia potrebovali opateru nestarala si sa ty ale surodenec, ktory nasledne dostal byt, ktory si podla mna zasluzil tak ci tak kedze ty a druhy surodenec ste dostali financnu pomoc, ked ste riesili byvanie a on nie. A ty sa este ides hnevat a prerusovat kontakty? Nevidis v tom tu nespravodlivost? Nie si prilis hamizna?

@luteam ja nie som opomenutý súrodenec. Som rodina.

anonym_739236
5. okt 2025

@anonym_autor podla mna netreba zabudat aj na to, ze vacsie dary / podpora za zivota sa mozu zapocitat do dedicstva (odpocitat z podielu)... A ak ostal uz iba byt a ostatni dostali "svoj diel" za zivota, tak uz nemusia mat narok...

autor
5. okt 2025
@anonym_768960

@anonym_autor to ale nemusí ani napádať. To je zo zákona

@anonym_768960 ale môžeš na dedičskom akceptovať závet a vôľu rodičov. Tak sa aj stalo.

anonym_597278
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prosín ťa, napíš to jasnejšie, lebo som u toho jeleň. Kto sa čoho domáha? Veď dostali všetci rovnakým dielom, ešte mal podľa mňa dostať najviac ten, ktorý opatroval, že nebude treba starostlivosť o ležiaceho rodiča, to nikdy popredu nevieš. Ty si ten, čo opatroval, či nie?

autor
5. okt 2025
@anonym_739236

@anonym_autor podla mna netreba zabudat aj na to, ze vacsie dary / podpora za zivota sa mozu zapocitat do dedicstva (odpocitat z podielu)... A ak ostal uz iba byt a ostatni dostali "svoj diel" za zivota, tak uz nemusia mat narok...

@anonym_739236 započítava sa hodnota v čase nadobudnutia, čo po 35 rokoch je zanedbateľná suma voči hodnote nehnuteľnosti teraz.

autor
5. okt 2025
@anonym_597278

@anonym_autor prosín ťa, napíš to jasnejšie, lebo som u toho jeleň. Kto sa čoho domáha? Veď dostali všetci rovnakým dielom, ešte mal podľa mňa dostať najviac ten, ktorý opatroval, že nebude treba starostlivosť o ležiaceho rodiča, to nikdy popredu nevieš. Ty si ten, čo opatroval, či nie?

@anonym_597278 neboli ležiaci, boli normálne v pohode, chodiaci, samostatní, samoobslužní. Len stačí odpoveď na otázku, či by si napadla závet..

autumn1
5. okt 2025
@anonym_768960

@anonym_768960 nemusí to tak byť. Ak sa zrieknu svojho nároku na dedičstvo a nepožadovať zákonný podiel. A ja by som tak bez zamýšľania urobila a ani by mi nenapadlo myslieť nad zákonným podielom. Veď vďaka rodičom som ja alebo moji súrodenci mali za ich života byt a ja alebo súrodenec potom zdedil rodičovský.

anonym_597278
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_597278 neboli ležiaci, boli normálne v pohode, chodiaci, samostatní, samoobslužní. Len stačí odpoveď na otázku, či by si napadla závet..

@anonym_autor nie, nenapadla, prečo? Opakujem, nikdy popredu nevieš, ako rodičia skončia. Veď si mohol pomáhať a vybavovať operácie ty. Dostal si tiež finančnú pomoc, adekvátnu dobe, v ktorej ti bola poskytnutá. Ani náhodou by som neprerušovala kontakt a nenapádala závet.

ibrunova
5. okt 2025

Ja som stále nepochopila, ktorý z troch súrodencov je ten nespokojný.

anonym_76408d
5. okt 2025

Zase ty. Najprv sa tu hras vzdy, ze to nie si ty, a potom ked nesedi vsetko tak ty si ten co zdedil. Uz minule si tu dostal vela odpovedi. To kolko krat chces este odpoved?

autor
5. okt 2025
@anonym_76408d

Zase ty. Najprv sa tu hras vzdy, ze to nie si ty, a potom ked nesedi vsetko tak ty si ten co zdedil. Uz minule si tu dostal vela odpovedi. To kolko krat chces este odpoved?

@anonym_76408d prosím?

anonym_1384fb
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nenapadla by som zavet prislo by mi to amoralne

Strana
z5