icon

Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie

8. jún 2022

Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?

Strana
z10
vevesh
13. jún 2022

@vroni presne, v nemecku je to podla statistik 14-20% obyvatelstva byva vo vlastnom. A tych zvysnych 85% blbcov v najme...samozrejme asi budu vsetci nevzdelani, ked ani na vlastne nemaju...nevysvetlis🙈🙈🙈🙈

k0l0b3zka
13. jún 2022

@vevesh Odporucam si pozriet dokument "Ungleichland" bol na youtube (snad tam este stale je). Samotni nemci natacaju dokumenty o socialnych problemoch v Nemecku a ze kupit byt je tam niekedy velmi narocne. Vadi im to, takze ani oni nepovazuju najomne byvanie za normalne

number19
13. jún 2022

@vroni Som si bola ista, ze zareagujes. 🙂

"kupovať nehnuteľnosť v krajine, kde nezijes a žiť sa nechystáš" vzdy lepsie, ako nemat ziadnu nehnutelnost a peniaze doslova prejest...

Poznam ludi, ktori maju nehnutelnosti v domovskych krajinach a aj v krajine kde sa usadili a nerobi to nikomu ziaden problem. Vzdy lepsie ako nemat nic a zit v prenajme bez akehokolvek majetku (hoc aj v krajine v ktorej sa nechystaju zit, ale maju tam ukotvene peniaze/majetok...).

number19
13. jún 2022

@k0l0b3zka Tak mne netreba nic vysvetlovet. Ved som hovorila, ze ja osobne nepoznam ani jedneho nemca, alebo cudzinca (z okruhu mojich znamych), ktory by dlhodobo zil v podnajme.
A prezentovat nekonceny podnajom ako nieco normalne v zapadnej europe sa mi nezda byt az tak standardne.

Ak su na to financie, treba nieco kupit. To som doporucila autorke.

vevesh
13. jún 2022

@k0l0b3zka to je pravda, ale tie sumy su uz par rokov tak vysoke plus rasizmus a hratky s hypotekami robi svoje. Tiez som mala niekedy ruzove okuliare, ze to je ako na sk, mas plat, dostanes, kde je problem.....omyl, omyl, velky omyl. Banky si vyberaju komu a aky kredit daju a taka schufa, to je len srandicka- staci, ze byvas v najme v blbej stvrti a mas dozivotne po moznosti ziskat hypo. Momentalne napriklad vela bank nema vobec peniaze a teda hypo vobec nedavaju (a keby som nebola v danej oblasti, ani nemam o tom potuchy...)

zara1357
Autor odpoveď zmazal
vevesh
13. jún 2022

@number19 chciet a mat su 2 diametralne odlisne veci. Ja naopak mozem na rukach pocitat ludi, ktori maju (niezeby nechceli, ale jednoducho im nedali, aj ked by odzemok usami tancovali). Ti, z cudzincov, co maju, kazdy a jeden dedil. Ziadne take ako poznam na sk, ze dobre (stabilne) zaraba a dostane hypo. A vela ludi sa "skryva" v lacnych najmoch, lebo platit 2 000e + najom pri minimalnej mzde 1200 netto je pre drvivu vacsinu vela.

number19
13. jún 2022

@vevesh A inac Nemecko 42% obyvatelstva vo vlastnom, Rakusko 51% a Svajciarsko 42%...

number19
13. jún 2022

@vevesh Lenze autorka pise, ze jej dcera by na to mala a ze by jej oni ako rodicia pomohli...tak ja toto schvalujem, aj ked by dcera nikdy na SK nesla...vzdy s tou nehnutelnostou moze pracovat (predaj, prenajom....)
A moja skusenost zo zahranicai je, ze kazdy sa snazi kupit vlastne byvanie a v mojom okoli uz nikto nefunguje po najmoch, cize to nepokladam za standard. ...to je vsetko...

vroni
13. jún 2022

@number19, fajn, že ma poznáš. Dúfam, že som nebola na nekonečnej materskej a chválila sa upratovačkou 🤣🤣🤣
Tuto deva robí čašníčku. Nepoznám talianske platy, ale dosť by ma prekvapilo, keby jej finančne nerobilo problém ťahať hypotéku, čo aj slovenskú. Keď mi mesačne ostane tisícka a ja ju investujem do bytu na Slovensku, lebo na taliansky nestačí, ok, investujem. Ale keď zarábam 1500 a kvôli bytu na SK prespávam za vatikánsku menu u kamoša na gauči a krmim sa sáčkovymi polievkami, tak nič rozumne nerobím. Spoliehať sa na to, že mi hypotéku splatia nájomníci je naivne a nereálne. Aj keď samozrejme, že náklady môžu znížiť.

monuska112
13. jún 2022

@number19 lenze ty zabudas na jeden podstatny fakt, tu nehlada autorka radu pre seba, ale pre tretiu osobu - jej dceru a ty ja ona ani nikto nemoze niekomu nadiktovat rob toto toto a toto, lebo je to najlepsie - z jedineho dôvodu, my nevieme co je pre danu osobu najlepsie. autorka jej mama vzdialena cez 1000km lebo Rim je celkom daleko, nemusi vediet ani priame dôvody, preco si dcera nechce kupit byt - mozno na to nema, mozno tam nechce zostat, mozno caka na spriaznenu dusu s ktorou kupi spolocny byt, mozno je to kocovny typ cloveka co rad spoznava svet a nechce nehnutelnost, lebo sa s nou neda hnut. cize darmo sa tu naparujes, kde jaka podnajomnicka si plati upratovacku a tvari sa ako top hviezda, za mna preco nie? ked na to mam a necitim zivotnu neistotu investujem do upratovacky a mam volno - pre niekoho je to priorita c.1 pre teba sice nie, ale nikto nepovedal ze tvoje priority su nadriadene vsetkym ostatnym.

monuska112
13. jún 2022

a este k tym tvojim percentualnym statistikam - 60% slovakov trpi nadvahou, nevera 75% muzov a 68% zien priznalo neveru a mohla by som pokracovat...tiez je to spravne? tiez sa pridas? lebo vacsina?

number19
13. jún 2022

@monuska112 Velmi agresivna reakcia, predpokladam ze som sa dotkla bolaveho miesta.
Zijes v zahranici? Mas vlastnu nehnutelnost, albo podnajom?

Vyjadrila som svoj nazor na kupu nehnutelnosti pokial su na to financne podmienky. Autorka je presvedcena, ze dcera by na to mala...a ze by jej pomohli. Tak si myslim ze je rozumne naviest dceru tymto smerom...

Nesuhlasim s nazorom, ze v zahranici je bezne, normalne zit donekonecna v podnajme. Nie je, a kazdy sa snazi si zadovazit vlastne byvanie...tu sa prezentuju velmi skreslene nazory...

Ohladom clenky v high society v prenajme sa s tebou nebudem bavit...nie je to tvoj problem...a ona velmi dobre vie na co narazam...

Nikto nekupuje nehnutelnosti kvoli percentualnym statistikam...mas v tom trochu chaos.
Len som chcela poukazat na nespravne cisla . V Nemecku je 42% obyvatelstva schopnych si zarobit na vlastne byvanie, nie len 14-20% (uz len zadat taky interval je divne), na to som reagovala.

monuska112
13. jún 2022

@number19 no tak to je brutalne agresivna reakcia ak podotknem, ze my nevieme ani co chce jej dcera, ani co je pre nu najlepsie....skutocne, a ano bolaveho miesta si sa dotkla, neznasam ludi, ktori si mysla ze vedia vsetko, a ich priority su na prvom mieste - ale ak by si sa nepytala na moj otlak urcite by som ti to nevravela a potom sa pytas ci byvam vo svojom???? no schvalne necham si tuto odpoved chvilu pre seba aby som zistila, preco ta moje byvanie zaujima, predstav si ze ano a predstav si ze nie, skus mi na kazdu moznost odpovedat a sama zhodnot svoje odpovede, co si v nich dokazujes.

number19
13. jún 2022

@monuska112 Nemam zaujem sa tu s tebou natahovat.
Uz ma neoznacuj a vyjadri svoj nazor autorke, tak ako som ja svoj nazor vyjadrila priamo jej a ty si na mna musela zareagovat. 🙂

nini1978
13. jún 2022

@sidicek neviem o akom zahraničí píšeš, opakujem,ja o Taliansku a nie je to vôbec tak ako to vykladas ty.
Samozrejme kúpiť nehnuteľnosť v centre Ríma,to musíš byť milionár. Ale kúpiť menší byt v periférií,(stále Rím)..preboha ..da' sa,mám kamaratku,je kaderníčka,jej muž pracuje v pekárni,dve deti školopovinné... myslíš,že su v podnajme?
By sa ta spýtali,ci si normálna takú otázku sa pýtať.
Opakujem,nemusíš sa točiť vo sfére vip,ale v Taliansku sú ľudia vlastníkmi nehnuteľností..teda ,platia radšej hypotéku ako nechať peniaze v lufte a nemať ani tie 4 steny.
Tak asi o inom zahraničí píšeš

vroni
13. jún 2022

@monuska112, ono ta štatistika je silno skreslena. Na dedinách je podnájom veľmi neobvyklý, v menších mestách je viac bytov v osobnom vlastnictve. Takže predpokladám, že tých cca 50% nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve bude reálnych. V hlavnom meste si kupujú byt len ľudia, ktorým výrazne prispejú rodičia alebo majú výnimočné dobre platené miesta, ich počet sa bude pohybovať niekde na úrovni tých cca 15%. Všetci ostatní žijú v podnajmoch. Niektorí sa odstahuju mimo mesta a niektorí si kúpia niečo menšie mimo až na dôchodok, ale väčšina v tom prenájme úplne spokojne prežije celý život a vôbec nie sú sociálne prípady. Inak by ma zaujímalo, komu tieto investičné poradkyne a riaditeľky vesmíru budú tie ich investičné byty prenajímať, keď si každý kúpi svoje. Nuž ale, asi sa cítia lepšie. A úspešnejšie.

vevesh
13. jún 2022

@number19 14-20% bytov je v nemecku v osobnom vlastnictve, preto ten udaj (vies si ho aj dohladat). Domy sa sice v nemecku tiez prenajimaju, ale gro tvoria byty. A cely cas tu hovorime o kupe bytu v meste. Skus si pozriet sucasne ceny bytov vo viedni, mnichove, hamburgu ci londyne (alebo aj v rime). Jednoducho najomne byvanie je v zahranici standardom, ci sa ti to paci alebo nie. Kto chce a dostane hypo, ma moznost zainvestovat, ale hypo sa momentalne davaju na 2 generacie, takze casty jav to nie je...🤐

bluehorsee
13. jún 2022

Vy ste zrejme zle pochopila co som vám napísala... Skúste si to prečítať ešte raz. Ja som vás vo vasom zmyslami totižto podporila. Ze dcéra by urobila dobre keby myslela na buducnost.ze jej chcete len dobre... Druhý pohľad na vec som vám dala nie z vlastného presvedčenia, ale z pohľadu iného človeka ktorý by mohol niečo podobné povedať vám a myslieť si to o vás. Narazam na to, že vaša dcéra má možno iný pohľad na vec ako vy a napríklad vasa susedka si môže zas hovoriť o vás... Suseda Janka s mužom nemajú hypoteku, majú dávno svoj byt, no čudujem sa ze nekúpili niečo menšie kým sa dalo a neskôr keď budu byty drahšie to predaju a maju kľudný dôchodok, alebo keď príde mladá zo zahraničia bude mať kde hlavu skloniť.
Ale keď ste už nacala tu tému tak konkrétne ja keby som už mala váš vek a vlastne bývanie splatene(do príspevku som uviedla aj to ze neviem aká je vaša situácia, či máte alebo nemáte svoju hypo) tak vezmem úver a kúpim niečo menšie... A bud budem mat na ten spomínaný dôchodok alebo bude mať dcéra na rozbeh. To je to iste ako by ste jej šetrili. Ci aj to je podľa vás zle?

nini1978
13. jún 2022

@monuska112 kočovný typ človeka ako opisujes nebude asi dcéra autorky,ktorá žije 10 rokov na tom istom mieste...🤣

bluehorsee
13. jún 2022

@nini1978 tak som to vôbec nemyslela ze by mala autorka zobrať ĎALŠIU HYPOTEKU. ja som tam jasne napísala ze predpokladám ze momentálne žiadnu nemajú vzhľadom na vek-keďže majú 32 ročnú dcéru tak maju zrejme niečo cez 50 rokov(cca)takze súdim podľa svojich rodičov a doby v ktorej žili. Ze sa nemusia serinkat s hypotékou do dôchodku tak ako my teraz.
Nie je to môj názor ze by si mali brať hypoteku a platiť ju pre dceru. Ak si to prečítate ešte raz tak som to uviedla len ako jednu z možností ze by tu hypoteku mali, mali ďalšiu nehnuteľnosť a dcéra by mala docasne kde hlavu skloniť ak by sa narýchlo rozhodla vrátiť zo zahraničia pripadne by ho mali ako poistku do dôchodku. Ze by ho cca o 10 rokov predali a ešte by na tom.aj zarobili.
Žiadny zlatý podnos som nespomínala. Ze by sa mali rodicia zadlzit a dcérka si príde na hotové s holým zadkom a čistým úverový registrom.
Práve naopak, súhlasila som s názorom autorky ze dcéra by mala uvažovať nad kúpou kým sa ešte ako tak dá. Pripadne sa s ňou porozprávať o jej plánoch. Pretože mamka sa tu možno strachuje, zakladá diskusie na modrom koni a dcéra možno ani neplánuje návrat na Slovensko, pripadne je tu ešte smutnejšie verzia ze si vraví ze si užije život v zahraničí a aj tak raz zdedí byt po rodicoch
Nič v zlom, aby to zas niekto zle nepochopil a neurazil sa.

bluehorsee
13. jún 2022

A ešte zareagujem na to ako mi autorka napísala... Citujem...... To nemyslíte vážne? A mladých budeme rozmaznávať, riešiť za nich budúcnosť...

Vy presne toto robite.riesite za nu jej budúcnosť. Poza jej chrbát, s cudzími ľuďmi na modrom koni.
Aj napriek tomu, že s vami zdieľam vás názor ze by tu mohla niečo vlastniť, rovnako si myslím aj to ze je to len jej vec. Reagovala som aj na iný komentár kde som napísala, že vaša dcera možno uvažuje úplne inak..a to ze na slovensko sa bud nikdy nevráti, lebo je spokojná so životom v zahraničí, alebo je tu aj druhá možnosť ktorú možno nechcete vidieť a to je ta ze dcéra operuje s tým ze si užije život podľa seba tam a časom aj tak raz zdedí nehnuteľnosť po vas
A prosím neutazte sa zas pretože to nemyslím v zlom. Opakujem, ja zdieľam rovnaky názor ako vy. Jedine co som vám vytkla je, že ste s tým dohovaranim začala trošičku neskoro. Vaše dieťa má už 32 rokov, žije mimo, byty sú drahé a úroky vysoke...

nini1978
13. jún 2022

@bluehorsee ďalšiu v zmysle- jedna vyplatená, vybavíme druhú a platíme byt dcére. Predpokladam,že tam autorka začala písať o zlatom podnose,že proste to nie je ok,že rodičia museli platiť jednu hypo,odriekat si veľa vecí a teda dcéra ,ktorá má už vek na to- samostatne si zariadiť život by proste na tom zlatom podnose dostala byt z ďalšieho teoretického odriekania rodičov.
Ja som to pochopila presne tak

bluehorsee
14. jún 2022

@nini1978 nie nie, tak som to nemyslela. Určite nie keď je dcéra dospelá a zárobkovo činná. Neschvaľujem ze by dcéra prišla na hotové, bez toho ze by prilozila ruku k dielu. Je ok ak rodicia pomôžu, ale až takto zas nie. Ina vec by samozrejme bola keby ja ako 40 ročná nemám hypoteku lebo som bývanie napr zdedila a vezmem teraz hypoteku na byt ktorý raz bude patriť mojej 15 ročnej dcére. Ale s tým ze keď začne pracovať, byt si začne platiť sama. To ze by som napr 7 rokov platila hypoteku ja, by som brala ako formu šetrenia pre dcéru na rozbeh do zivota. Stále lepsie ako sporiť a keď dieťa dovŕši nejaký vek tak mu nasporene peniaze dám a ono ich rozflaka.
Autorke som nacrtla práve túto alternativu(aj preto som tam písala, že sa o túto problematiku začala zaujímať trosku neskoro)
Druhá alternatíva bola ze ak by napr pred par rokmi kúpili s manželom byt(pisala som aj to, že za predpokladu ze nemajú svoju hypoteku na svoje bývanie) tak kľudne mohli kúpiť menší byt ako prípadnú investíciu. A teda ak dcera nebude mať záujem vrátiť sa, tak im byt ostane a môžu ho predať keď budu v dôchodkovom veku(určite za viac ako kúpili) a tým si zabezpecia kľudný dôchodok a nebudú si musieť odtrhat od úst.
Autorka mi prišla vysoko rozumná, že rozmýšľa ako nakopnúť dceru aby myslela aj na zadné vrátka keby sa náhodou náhle vrátila zo zahraničia, môj názor je rovnaký a podporila som ju v tom(aj keď si na druhej strane myslím, že s tým začala neskoro, dcéra má 32 rokov a svojho Boha, tam už toho mamka veľa nezmoze)
No autorka môj moment nepochopila, urazila sa a zapamätala si len to co som jej napísala nižšie, ako možný pohľad inej nestrannej osoby, pripadne jej dcéry. že prečo si nevezmu hypo oni a tým nemyslia na svoju budúcnosť. Vies taky iný pohľad na vec.
Uz neviem ako inak to vysvetliť.
Ja osobne by som to tak urobila ak by som nemala hypoteku na svoje bývanie a byt by som napr zdedila. Uvediem príklad. Ak s manželom zarábam dokopy napr 1600 eur tak nemame problém vziat si hypoteku napr. 60.000 a platiť mesačne 200 eur(teraz sa samozrejme bavíme o dobe spred 5 rokov). S uvažovaním, že naša dcéra má teraz 15 rokov... Ak bude chcieť, byt bude jej a bude si ho ďalej platiť ona(to co sa zatiaľ splatilo bude mať na rozbeh) a ak nebude chcieť tak už teraz keby som sa ako tento rodič rozhodla byt dnes predať zarobím na tom raz toľko.
To len tak na okraj. Túto variantu som predostrela autorke, lebo mi prišla rozumná a nie ze maju platiť do blba dcére, zodrat sa a ona zdedí dva byty.
To je cele, kto to pochopil, pochopí.. Kto nie, ten bude furt rýpať a urážať sa.
Pritom je to bezna vec. Teraz ma napadol presne taký prípad tu od nás zo sídliska. Rodicia zdedili dom, predali svoj byt a za peniaze z predaja si prerobili dom. V tom čase mali cca 10 ročného syna. Približne o 7 rokov začali myslieť na to, že zabezpečia syna a kúpili menší 2 izbový byt na hypotéku ktorú vzali keďže žiadnu nemali. Byt platili a syn keď začal pracovať, prevzal hypoteku na seba a platil ju on(keďže mu rodicia hovorili ze byť bude raz jeho) Chalan sa oženil, 2 izbak predali, samozrejme oveľa výhodnejšie a spolu so ženou si postavili domcek.
To je podľa niekoho zle? Zlatý podnos? Podľa mňa nie, podľa mňa je to vedenie dieťaťa k zodpovednosti a finančnej gramotnosti uz od puberty. Ak by sa syn rozhodol ze byť nechce, rodičov by to ani finančne nezruinovalo, ani by nič nestratili.
Bodka, uz viac neviem ako vysvetliť co som myslela mojim komentarom😃

nini1978
14. jún 2022

@bluehorsee chápem ako to myslíš, súhlasím, ale autorku už príspevky asi ani nezaujímajú.
Už skôr som napísala,že to asi ani význam nemá písať naďalej na túto tému.

sidicek
14. jún 2022

@nini1978 a ty si si vypila ci co? Ved ja píšem že každý koho poznám ma v zahraničí nehnuteľnost, a kto nemá tak preto, ze mu nedali hypoteku nie preto ze túži žiť v podnájme. To čítanie s porozumením by mali zaviesť aj u dospelych

nini1978
14. jún 2022

@sidicek ...tá stále otrepaná veta "čítaj s porozumením" má presne ten istý efekt ako "ty si si vypila čo?" - s ľuďmi na tvojej úrovni sa odmietam baviť,skús mrknut vyššie,čo znamená konverzácia na úrovni,vymieňať si názor a možno aj keď človek pochopí inak,stačí upozorniť a nie písať infantilne' ironické poznámky

marmelada13
16. jún 2022

Uz je tu sice vela odpovedi, ale pridam aj svoj pohlad na vec. Mam 30 rokov a zijeme s manzelom v zahranici, sice v Nemecku, ale tiez mimo SK. Mame 3 deti. Tiez nevlastnime ziadnu nehnutelnost a zijeme v podnajme. Uz 10 rokoc zijeme v podnajme a je to uplne normalne. 80% obyvatelov Nemecka zije v podnajmoch a 20% zije vo svojom. Na to, aby ste si mohli dovolit vlastnit nieco svoje, potrebujete min. 20% z ceny nehnutelnosti a velmi dobru bonitu a plat. Ceny 3 izbovych bytov sa tu pohybuju akolo 500000 eur a rodinnych domov okolo miliona a pol. Takze je logicke, ze vacsina pracujuceho obyvatelstva na vlastne byvanie nema. Ale najomne zmluvy su dobre osetrene. Nikto Vas nemoze len tak vyhodit. Preto sa tu nikto ani nehrnie do kupi niecoho vlastneho. Je to naozaj ine ako na Slovensku. Ale riadi sa to predovsetkym cenami.

missviolet
18. jún 2022

moja matka vystudovala za zdravotnu sestru po styridsiatke. preco by tvoja dcera nemohla? ved by tak odrobila stale desatrocia, fakt nechapem. teraz ma mama super plat v Rakusku a bude mat aj vyborny dôchodok. predtym bola casnickou. takze tak. na jednej strane vravis, ze je zle, ze dcera nema odbornost, na druhej je na jej ziskanie podla teba neskoro. Neviem si pomoct, ale vyzera to, ze tebe sa zavdacit neda.

Strana
z10