Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
Áno, je to nevýhoda. Ale máme majiteľa, ktorý byt nejde predať, pretože ho má pre syna. Takže sa najbližších pár rokov sťahovať nebudeme. To čo bude potom, budem riešiť potom. Ani moja mama sa takto nestará ako Vy. Naši bývajú kúsok, majú 3-izbák, možno zdedím raz ten. A keď budeme starí, deti budú fuč, nebudem potrebovať 4-izbový byt. A nikdy o nikom neviete všetko, aby ste vedeli prečo robí veci tak, ako ich robí. Pekný deň
@sidicek Tiež mi to vadí, že pracuje v takýchto odvetviach, že nemá žiadnu odbornosť.
@keksicek Ako myslíš, ale žiješ veľmi nevýhodne, povedala by som, že finančne nie si gramotná.
Poznam ludi, ktori si kupili dom az po 40 ( manzelsky par ). Predtym tiez byvali len v podnajmoch. Nechaj veci plynut normalne. Ak bude chciet kupit dom, tak si ho kupi. Tiez by som nechcela mat dom niekde, kde neplanujem zit. Pride mi to velmi nevyhodne. Mozno maximalne nejaku chatu, ale na celorocne byvanie urcite nie.
@bessie12 S jej príjmom by hypotéku dostala. Píšeš, že si môže kúpiť neskôr. Ale neskôr budú nehnuteľnosti ešte drahšie, zachvíľu si hypotéku budú môcť dovoliť len bohatí.
s mojim prijmom som si tiez mohla dovolit hypoteku a neurobila som to. Som len trochu mladsia ako tvoja dcera. Stratila som pracu a kto by to platil ? Tak by som nemala ani dom a ani pracu. A keby sa to stalo tvojej dcere ? Pozri sa na to aj z druhej strany. Brat dnes hypo je velke riziko.
@bessie12 Hypotéku si môžete poistiť v prípade straty práce, úrazu...
@bessie12 Riziko je naopak bývať v nájme, platiť cudzie a na staré kolená nič nemať.
@bessie12 A v neposlednom rade vám určite skôr vyhovejú v banke s odkladom splátky ako nájomca s platením nájmu.
Veď zarobí prípade domov a možno niečo kúpi 🙄ale keď je sama na čo by kupovala je to potom dosť komplikované utiahnuť sám keď ostane na Slovensku tie platy sú menšie ako v zahraničí určite je lepšie dvom možno aj na to čaká ja mám 34r peniaze samozrejme mám ale načo pôjdem bývať sama...aj keď viem že ceny rastú 🥺
aj ked si dlhsie ako rok bez prace ? Pochybujem, ze vtedy by ti nejake poistenie pomohlo. V krajine kde zijem sa dostava najomna zmluva na minimalne rok a potom je to na tebe ci si to das predlzit alebo nie. Ak opominieme problemy, ktore niektori jedinci mozu robit. A osobne nepoznam vela ludi co si tu kupili tu dom, aspon co sa tyka cudzincov. 99% zije v podnajmoch.
Autorka
vasa dcera odisla velmi mlada do zahranicia. Zije tam 10 rokov. O plane vratit sa urcite nehovori ako o samozrejmosti.
Napadlo vam, preco vlastne odisla tak skoro, robi tam radsej prilezitostne prace akoby sa mala vratit na sk ?
Podla toho ako pisete v celej diskusii mate diametralne odlisny pohlad na zivot a priority v nom.
Pride mi to, ze vasa dcera ma robit to co poviete, pretoze je to pre jej ''dobro''
Keby ste vedeli, co je pre nu dobre, opytali by ste sa jej na nazor aky ma a respektovali ho bez jedinej pripomienky.
Ale to nie. Vizera to tak, ze ste mali vzdy pomerne konkretnu predstavu o zivote svojej dcery a cez to nejde vlak.
Ona ako dospela mozno prave preto odisla z domu aj z sk. NIkto neriesi priamo za nu jej zivot a moze tam slobodne zit a mysliet ako ona uzna za vhodne.
V skutocnosti riesite len vase prianie a nie to co je pre vasu dceru naozaj dopbre. Mozno ste takymto pristupom dost nastrbili vas vztah.
Ohladom hypo sa nejdem ani vyjadrovat, je tu mnoho dobrych rad aj argumentov, len treba otvorit mysel.
V principe, pokial zijem na SK a mam na to financie, chut a pracovne zazemie, hura do hypo. Ak tieto predpoklady nemam, je to hlupost a prinesie mi to v konecnom dosledku viac skody ako osohu.
Zila som v zahranici, mala hypo na SK na dom. Nechystam sa vratit a starostlivost o nehnutelnost z ineho statu je narocna. Dom som predala a bolo to dobre rozhodnutie.
Ine by bolo, keby som planovala vratit sa alebo zila na SK, vtedy by som nepredala.
Rodicia vlastnia dve nehnutelnosti a nepovazujem za samozrejme, ze bude raz moja.
Najomnikov som mala, ''super'' nikdy viac a ja si teda svoje veci riesim rada sama a nezatazujem s tym rodicov.
Mne to pride akoby ste chceli mat svoju dceru a jej zivot ''pod kontrolou'' nech robi len rozhodnutia, ktore su podla vas spravne. A este mate okolo seba aj samych ''uspesnych'' ludi, ktory sa buduju karieru a maju tie nehnutelnosti.
Skuste si polozit otazku, co je pre vas dolezitejsie: pekny respektujuci vztah s vasou dcerou alebo vasa dlhorocna nespokojnost, lebo nerobi tak ako ste robili vy ?
Chcete si ten vstah pestovat aby kvitol alebo odkvitol.
Ona velmi mlada odchadzala a dokazala sa o seba postarat, z coho by sa mnohi rovesnici asi po... Skuste jej zacat konecne doverovat 🙂
Autorka, ospravedlnujem sa za ten pridlhy text
@bombulka1987 ano moze dostať hypo aj ked pracuje v zahranici. Ja som si vybavovala sice len pôžičku, ale nebol problém.
Vieš od nej...videla si aj aktuálny výpis z banky napríklad? Povedať ti môže kadečo. takže podľa mňa je tam problém... že nemá našetrený dostatok, robí nekvalifikované práce ( mám rozumieť napríklad v kuchyni, alebo čo konkrétne robí? ) Možno ani plat nemá stabilný, rada cestuje...ono to potrvá, kým si niečo našetri. A často sú prvé roky v zahraničí o Tom, že potrvá kým sa človek dostane do situácie, kedy reálne pekne odloží...sama som vonku vyše 20 rokov, robila rôzne práce, vymenila tri krajiny.
Nepotykali sme si. Vy si stále idete svoje. Súhlasíte len s tými čo majú rovnaký názor ako Vy. Načo ste písala za názor, keď iný neprijímate? Ja mám na tento spôsob života možno dôvod, je to naša voľba. Nepoznáte ani mňa, ani moju rodinu. Nie sme jediní, ani prví ani posladní, kto nemá nehnuteľnosť. Všetko vidíte len v tom jahoršom svetle, svet nie je čierno-biely. Ži a nechaj žiť.
@elizabet173
@bessie12
Doteraz mi vykala, aj veľa ženám, keď im odpovedala. Len pri výtke, že som finančne negramotná, mi zatykala. Tak sa ospravedlňujem. Išlo tu však o niečo iné.
A kde robí v Taliansku? Píšeš ze robí nekvalifikovanu prácu tak zrejme niekde v gastronómii, hoteluerstve. A to ze ty si sa po maturite vydala a neznamená ze aj ona vidí v tom zmysel života. Ja som po maturite odišla, zamestnala sa ale v zahraničí a viac som sa domov nevratila, väčšiu polovicu života žijem mimo svk a možno sa raz na dôchodku vrátim aozno aj nie.
Ja mam len pocit ze ti vadí ze tvoja dcéra nevedie život podľa tvojich predstav