Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
@trema Je rozdiel začať robiť lekára pred 30kou a pred 50kou.
Má 32 a nie 62 🙄🙄🙄 na štúdium určite nie je stará a byt jej môžte kúpiť vy, keď vám tak strašne na tom záleží...aspoň bude mať čo raz predať...
Milá autorka, odpusť, ale zmýšľaš veľmi zvláštne o svojej dcére. Myslíš, že to prospieva vášmu vzťahu? Je niečo za čo ju chváliš, v čom ju podporuješ? Zatiaľ o nej píšeš len samú kritiku...
Nie je to pravda. Náhodou sa nastahuju neznesitelni susedia a máte smolu, začnu tam stavat dialnicu a máte smolu, do poslednej splátky hypotéky je byt banky. Takže taká výhra to vobec nie je. Rozpadne sa mi vztah, pridem o prácu, nebude sa mi páčit, kde bývám, zabalim saky paky a idem het.
@sfet to som ešte nepočula o takom zmýšľaní,hlavne tá diaľnica,no...
Si nevedela,že môžeš predať aj keď platíš hypo? Si nevedela,že sú aj poistky pri strate zamestnania,úraze a pod keď platis hypo a aby si na ulici neostala?
Lepšie platiť 30 rokov nájom niekomu,kto zase z xy dôvodov môže povedať: "hej,máš toľko a toľko času na to,aby si sa zbalil?"
Autorke...jednoznačne sa tvoje zmýšľanie nezhoduje s tým,ako uvažuje tvoja dcéra.
Má ale 32 rokov,je už dosť veľká na to,aby vedela uvažovať,ty by si mala spokojné spávať,pokiaľ je šťastná dcéra,mala by si byť aj ty .
A to ti píšem z cudziny,moja mama je ďaleko,máme super vzťah ,aj keď nie stále máme rovnaké názory,berie to tak,že som dospelá a sama musím vedieť,čo je pre môj život najlepšie.
@sfet píšem konkrétne o Taliansku, v krajine kde býva dcéra autorky
Ja som napísala zo dňa na deň?...písala som ,že v deň x mas odísť a hľadaj si byt,ktorý by ti vyhovoval,keď máš deti a školy a škôlky a prácu pri mieste bývania ...chod a hľadaj.
Proste pre mňa nájom- nahlupejsia vec na dlhodobé bývanie,aká sa dá realizovať.
Opakujem - pre mňa
No, presne to riesila známa..nechala sa od chlapa otlkat, Lebo kam ona chudá pojde? No, skončila v domove dochodcov. Byt svoj sice má, ale je jej na dve veci, Ked nie je schopna postarat sa o svoje zdravie.
A potom citat výluky, na ake sa poistenie nevztahuje. Vlastna skusenost.
No uz nie su male, ale tiez sa zahravam s myslienkou ist studovat medicinu, ale zatial je muz proti, ze nas to obmedzi. Ale kym dokoncim a dostazujem, budem mat pomaly 50 a to je este stale dobrych 20 rokov do toho slavneho dochodku🙈🙉🙊apropo nemecko, vobec to nie je tak, ze len bohate zeny mozu ostat. Je to o nastaveni paru a donedavna klasicka stredna vrstva normalne tahala domacnost z jedneho platu, ked mali lacny najom. ( co ma vacsina, ktora ma byty v najme dlhsie ako 10 rokov...)
@bessie12 ja som mala nieco podobne doma, len ja jednym uchom dnu a druhym von a uz to po rokoch ani neriesia. Muz nie je z "vyhovujucej casti sveta", nasa praca nie je vyhovujuca, svadba tiez nie, urcite veci, ktore (ne)robime.....pokial ma rodicia nezivia, vypocujem si sice ich nazor, ale urobim tak, ako to mne vyhovuje...🙃🙃
@vevesh A čo robíš celé dni keď nechodíš do práce? Myslíš, že budeš mať šancu sa zamestnať po rokoch doma? Nechcem rýpať, ale zaujíma ma ako to máš vyriešené.
Robim si rozne kvalifikacie a kurzy, ovladam aktivne 6 jazykov, z toho 3 na materinskej urovni. Mam ukoncenu vs a urcite pracovne skusenosti pred detmi. Ale momentalne robim logistiku rodine + navstevam plus vybavovacky znamym - moj muz nevie ako vyzera alebo sa vola ucitel v skole ci detsky lekar. A s 3 detmi, kruzky, rodina, navstevy -zabere cas. Vobec si nemyslim, ze budem mat problem najst pracu, ak budem musiet ist pracovat. Kedze sa rada ucim, som momentalne skor na nemecky trh "prekvalifikovana" ako by to nemci nazvali😀 ale tak, ked bude nudza, opatrovatelky a upratovacky v nemecku su, boli a budu podddimenzovane povolanie...a ked sa prestahujem do inej krajiny, tak uvidime co bude.🤷♀️ v zivote treba byt flexibilny, pretoze clovek nikdy nevie, ako sa dokaze osud zvrtnut...
@vevesh Tak tie jazyky sú obdivuhodné. Klobúk dole. S jazykmi sa človek nestratí, naučiť sa len jeden je ťažké, ako si zvládla toľko jazykov? Máš na ne aj certifikáty?
Čo sa týka práce, rastie ti konkurencia, necháp ma zle, ale po rokoch doma, bez praxe sa o teba zrovna nepotrhajú, ale keď tak rozmýšľam, s tými jazykmi núdzu o prácu asi mať nebudeš.
@vevesh Ako dlho si už doma?
Podla mna je toto fake tema, kde sa na tom akurat niekto dobre bavi..
Kazdopadne,vsetko zalezi od cloveka, ja som napriklad dost konzervativny v tychto veciach a svojej vtedajsej frajerke ked som mal 20 rokov som povedal,ze ziadne dieta riesit nebudeme kym nebudeme mat kupene a zaplatene byvanie. Tak sa aj riesilo a nakoniec ja som svoj byt splatil v 27cke a priatelka tiez (ale ona peniaze zdedila ciastocne). Nakoniec sme sa aj tak rozisli ale na deti sme boli pripraveni :D Niekomu, to zily netrha a nepotrebuje mat istotu. Ak to Tvojej dcere nevadi, tak holt s tym nic nespravis. Ak ma dobry prijem tak by som odporucil kupit aspon 1 garzonku s balkonom a prenajimat ju, alebo pozemok s tym nie su starosti. Nikdy clovek nevie kedy bude vdacny za takuto vec. A v konecnom dosledku to az tak vela nestoji, takze ja by som to urcite riesil.
Veď jedného dňa zdedí, nie?
Som uz 14 rokov doma. A konkurencia rastie, ale akurat tak v manualnych profesiach (co mi je jasne, ze s pribudajucim vekom fyzicky nebudem ako za mlada). Ale kedze ovladam jazyky, pravo, ekonomiku, danovnictvo, cestovny ruch, pedagogiku a zaklady mediciny, tak mam co ponuknut potencionalnemu zamestnavatelovi. K tomu mam x-certifikatov a aj skoly v cudzich jazykoch, takze sa nestratim. Zivot treba brat uvolnene a byt pripraveny na cokolvek...🙃
@elizabet173 a preco by nemohol? Vsak do dochodku je to stale daleko....
@elizabet173 jasne, mala som kopec spoluziakov za mlada a momementalne som/budem ja "ta stara", ked idem na kurzy a do skol...🤪🤪😜je to uplne normalne v zahranici, kopec ludi sa specializuje alebo preorientovava pracovne okolo 50tky (v tomto veku hlavne kvoli uz zacinajucim chorobam a nezlucitelnosti s manualnou ci dovtedajsou pracou...)🙂 kedze v nemecku napriklad musis mat na kazdu pracu vyucny list (a teda aj skolu...)
@elizabet173 Ahoj, máš pravdu, medicina je náročná. Myslim ze som uz pisala, treba na to mat predpoklady. Kamaratka zacala v 40tke studovat medicinu a ano, zacala ordinovat ako “stara” Tuzila potom cely zivot a teraz je stastna. Ale skor to bolo myslene, ze do dochodku ozaj este daleko podla momentalnych zakonov 🙂
@elizabet173 ja ti dam priklad z rakuska - kamoska so skoncenou obchodkou s ozaj dlhorocnou praxou v cechach, dosla do at a musela ist na zakladny uctarsky kurz, potom si robila dalsie 2, aby bola v obraze... Stale sa ale bavime o samostatnej uctarke tak niekde na hranici senior uctarky... ak hces ist vyssie, tak podmienka je kurz a x rocna prax... podla toho, na aku poziciu aspirujes... Ked otvoris nejake organizacie, ktore ponukaju kurzy, tak najdes ozaj vsehochut a sialene ceny... Lenze v at si bez kurzov ane neskrtnes... Chces zmeni pracu? Mas na vyber bud si spravis ucnovku 3 rocnu alebo milion roznych kurzov

@vevesh tiez som zena v domacnosti. Zatial mi to vyhovuje, ale uz zacinam pokukovat po nejakej praci. Ale kym som doma, tak som sa rozhodla, naucit sa dalsi cudzi jazyk a v anglictine sa zlepsit. Mozno by som isla aj na nejaky kurz a tym padom by som mala vacsie moznosti najst si dobru pracu. Zijem v Holandsku a na Slovensko sa urcite nechcem vratit. Keby mne toto mama robila co autorka svojej dcere, tak by som s nou asi prerusila na nejaky ten cas kontakt, aby sa spamätala. 🙄