icon

Dôvody anulácie církevného sobáša

weiky
31. jan 2013

Dobry den
Prosim Vas, na zaklade akych konkretnych skutocnosti je mozne anulovat cirkevny sobas?
Dakujem

werumka
31. jan 2013

Tyjo, to je vždycky zajímavý pozorovat, jak tady většina lidí dokáže ze dvou vět udělat naprosto přesný a neomylný psychologický profil pachatele 😀 😀 Nechápu, proč vůbec lidi chodí k odborníkům, když můžou příjít jednoduše na modrýho koně a tam by se všechno dozvěděli po dvou minutách 😀

zabka88
1. feb 2013

@prasiatko30 dobrá otázka, ale myslím si že nie.. paradoxom je , že dobre známy titul JUDr. teda "iuris utriusque doctor" znamená doktor dvojakého práva, takže svetského i cirkevného.. takže každý právnik s týmto titulom by mal byť doma aj v cirkevnom práve.. prax je však úplne iná 😉
určite sú aj právnici (a súčasne nie kňazi) ktorí sa venujú čisto cirkevnému právu (napr. tí čo učia na fakultách), ale či robia takéto "zastupovanie" aj v praxi to fakt neviem, pochybujem.. najmä keď nikde sa nepíše, žeby pred cirkevným súdom mala byť osoba zastúpená právnym zástupcom.

@weiky predpokladám, že by si bol rád, keby tvoja nastávajúca podala žiadosť o anuláciu pôvodného manželstva.. na to je ale potrebné aby to chcela ona, a tiež to aby sama podľa svojho svedomia posúdila či dôvody ktoré viedli k rozpadu manželstva boli skutočne takej povahy, ako tu píšu prispievatelia vyššie.. Skús sa sňou porozprávať a prípadne skúste sa poradiť aj s kňazom, ktorému obaja dôverujete.. najlepšie s tým čo ich oddával.

inak neviete niekto či sa proti takémuto "rozhodnutiu" dá aj odvolať? teda keď je žiadosť posudzuje biskup, napr. k arcibiskupovi resp. potom k pápežovi? či?

veruska007
1. feb 2013

Jeden známý toho dosáhl - myslím, že důvodem uznání byla údajná psychická choroba jeho manželky, o které se údajně dozvěděl až po svatbě.

cecil36
1. feb 2013

Pokial sa nastavajuca matka tvojho dietata nevola Anton Danko, tak anulacia predchadzajuceho sobasa je viac menej nemozna. Ak pripustime, ze je teoreticky mozna, tak jedine v pripade, ze jej ex ma psychicku diagnozu (napriklad, gambler, alkoholik, schizofrenik a podobne) o ktorej ona nevedela. Je to vsak velmi dlhodoba zalezitost. Mna vsak zaraza tvoj postoj k tejto veci. Ked si plodil, tak si ju videl ako tvoju zenu a ked otehu a mas si ju vziat ju vidis ako zenu ineho chlapa. Hmmm tomu sa vravi rovna chrbtica 😀 P.S. Anulaciu musi podat ona, predvolaju jej ex a budu sa vo vsetkom sparat. Toto chces spravit tehotnej zene resp.
@zabka88 odvolat sa mozes vzdy 😉

nrvipka
1. feb 2013

@werumka jasne chapem..no neviem,zobrali ste to osobne..ja som opisala moj pocit a tykalo sa to knaza,nie vieri a cirkvi....kazdy je iny a ma mozno ine skusenosti..no po mne nadupali..to by mi nevadilo,vadilo mi,ze dupu na moje deti......vedela by som popisat take chvile,ze som nechapala..mozno vasa viera je uprimna..ale nie vsetci su ako vy...nie kazdy je krestan aj srdcom..nielen recami..tam by mala byt viera..ospravedlnujem sa..nie za slova..ale za to,ze pisem uprimne mozno tazko pochopit pre niekoho,kto ma len dobre skusenosti..no skuste sa vzit do mojej situacie..ja netvrdim,ze neverim..ale srdcom v sebe 😢 ... napr... zomrel nam otec...ja som isla na pohreb a vsetci "krestanky" riesili v kostole..pozrite na nu..teraz sa rozvadzala a uz sa sem vlecie s frajerom..susotali cez smutocnu omsu tak nahlas,ze mi skoro uletelo : ... damy,tak ten co ma objima nie je moj frajer..ale BRAT a zjavne podrastol...je uz dospely,ak si ho nepamatate....ja som sa rozviedla vo februari ..mala som 25 r...otec zomrel na zac.aprila..brat bol rok na vojne..prisiel len na opustak... v ten den mal 20 rokov a konal sa pohreb nasho 46rocneho otca...ale bolelo ma to..ved islo o pamatku a spomienku na otca..nie klebety... 😠

zabka88
1. feb 2013

@cecil36 to ako biskup - arcibiskup - pápež? 🙂 že troinštatnčný odvolací mechanizmus? 🙂

pýtam sa preto, že jedna baba tu v inej téme píše že jej ex dal podnet na anulovanie manželstva a vraj stačili dvaja svedkovia , ju ani nepredvolali ani nevypočuli , len jej zrazu doniesol papiere že im manželstvo anulovali..

cecil36
1. feb 2013

@zabka88 bohuzial je to tak, zalezi ako velke mas srdce k cirkvi a k tomu umernu penazenku. Mame v rodine knaza- byvaleho cirkevneho pravnika, takze z jeho rozpravania viem, ako to funguje 😒

zabka88
1. feb 2013

@cecil36 chápem, prišlo mi jej lúto.. sama si neviem predstaviť ako veriaca žeby ma napr. manžel opustil a ja by som si musela vybrať či chcem prežiť zvyšok života sama alebo si niekoho nájsť a "žiť v hriechu" zvyšok života..
a možno ešte viac by ma zranilo, keby môj muž požiadal o anuláciu, to by mi prišlo akoby sa verejne priznal že všetko čo sľúbil pred Bohom , všetky tie reči o láske a vernosti bola lož ☹

werumka
1. feb 2013

@nrvipka Já si vůbec netroufám hodnotit Tvou situaci, protože jen z těch pár řádků je vidět, že se Tě ty situace hodně dotýkají... Taky nemám jen dobré zkušenosti, protože lidé v církvi jsou taky jen lidi. Někomu třeba můžu být v trnem v oku i já 😀 Ale je dobré si uvědomit, že ten způsob, který zvolil Tvůj kněz je apriori špatný. Křest dítěte je možný v jakékoli situaci. Můžeš si ho pokřtít i sama ve vaně (což je nadnesené, protože vyjma ohrožení života by se to dělat nemělo) a kněz nemá co říkat, že dítě nepokřtí. Může navrhnout akorát nějakou přípravu, pokud má dojem, že rodič neví, do čeho jde. Ale toto skutečně není obraz celé církve. Hodně se liší třeba na malých vesnících oproti městům. Na vesnicích to často lidi táhne víc k tradici a nějak zapomínají taky na tu opravdovou víru, která zahrnuje i určité vzdělávání. Třeba tady v okolí Prahy člověk je spíš v situaci, kdy musí mít argumenty, aby si svoji víru obhájil, protože drtivá většina lidí je nejen nevěřících, ale ještě navíc má vůči církvi velký odpor.
Tvoji víru Ti nikdo nemůže vzít. Ani kněz, ani lidi. To je Tvůj osobní vztah s Bohem, který je vždycky na Tvé straně. A proto dělej to, co vidíš ve svém svědomí jako dobré. JSem si jistá, že třeba časem najdeš kněze, přátele, kteří Tě budou brát takovou jaká jsi, bez klepů a řečí 🙂 Přála bych Ti to z celého srdce.
Pěkný den!

prasiatko30
1. feb 2013

@zabka88 toto mi je fakt strasne zvlastne to ma potom sk cirkev vlastne zakony alebo co tu je to tak ze ty podavas ziadost o nulitu sobasa pred cirkevny sud - nemusi mat nic spolocne s biskupom alebo arcibiskupom - je tvoreny samozrejme duchovnymi, ktori maju vystudovane kanonicke pravo a mnoho krat aj normalne pravo ten tribunal ma tiez viacej instancii ci ako sa to povie po sk a da sa odvolat posledne sa mi zda ze tretie odvolanie sa robi u papeza.
Co sa toho judr tyka oni sice maju na skole nieco aj s kanonickeho prava ale potom ak sa chces venovat nulitam tak si musis este urobit rocny master specificky len na toto a mozes obhajovat ludi pri nulite - lebo je to blbost aby clovek neznaly ich zakonov sa snazil obhajit mozes to proste pokaśat to ako keby na sude o rozvode si precitas zopar stranok z netu a ides sa obhajovat:/
A ako hovorim v poslednej dobe s tym uz take problemy nerobia - na margo toho ze tu niekto napisal ze mu nedali nulotu lebo mal uz deti s inym pred nejakymi 2-3r dali nulitu chlapikovi ktori uz mal dalsie dve deti s novou druzkou a do roka tu nulitu mal.

zabka88
1. feb 2013

@prasiatko30 obávam sa že u nás nulitu dostanú len tí čo v tom vedia chodiť .. ☹
ten cirkevný súd postupuje podľa kanonického práva a podľa vlastného svedomia.. na nete som našla niečo že vnútorne o tom musia byť presvedčení že k manželstvu neboli splnené všetky podmienky, vraj zasadá akýsi "senát" kde je aj biskup aj sobašiaci kňaz..

myslím že tento inštitút mal v minulosti slúžiť fakt iba na hraničné prípady, len teraz sa už aj zneužíva, ako v tomto štáte všetko ☹

weiky
autor
1. feb 2013

Pokrytectvo, nezrelost, kriva chrbtica... nehnevajte sa ale nesuhlasim. Ja nepisem to ze chcem zdrhnut a "co som si naroil" opustit. Ja sa velmi tesim na svojho prveho potomka a som velmi rad ze ho budem mat prave s touto zenou. Mne ide len o tom, ze ak existuje aspon mala sanca aby anulacia bola uspesna, preco to nevyuzit?Preto som chcel vediet skutocne dovody a mozno aj skusenosti, ktore mozu viest k anulite.
cisto z nabozenskeho hladiska, to co som napisal tak pravda je. Dolezite je ale aby si sam clovek stanovil priority, tymi mojimi su stastny vztah, stastna rodina, ci uz su parneri svoji, alebo nie.
Kazdy jeden clovek na svete ma pochybnosti, nik nie je dokonaly, zalezi ale na tom ako sa s tym kazdy vysporiada. Nesudte ma

zabka88
1. feb 2013

@weiky to či tu tá šanca je, vie najlepšie tvoja vyvolená.. ona vie najskôr posúdiť dôvody rozpadu ich manželstva..

maca_p
1. feb 2013

@weiky nehnevaj sa, ale si riadny pako. a keby si si ju mohol zobrat a mat s nou "pozehnany zväzok manzelsky" a z milej zienky by sa ti vyklula harpia, to uz by si bol len spokojny... ale hlavny je sobas v kostole. ludia cim vy uvazujete.... 😖

maladama
1. feb 2013

@weiky když ty jsi to řekl na začátku hodně nešťastně. Kdybys přišel s tím "chci ženě, kterou jsem si vybral jako svou partnerku a matku svých dětí, slíbit svou věrnost před Bohem, protože civilní sňatek pro mě nemá význam ani vážnost, ale je tu překážka v podobě jejího předchozího manželství, které by muselo být anulováno", tak by to vyznělo o hodně jinak než "nemůžu si ji vzít, protože je v mých očích ženou jiného muže".
A já mám pocit, že u tebe je to spíš to první, a pak samozřejmě je i tvou věcí se "hrabat v její minulosti", protože jde o vaši společnou budoucnost.

weiky
autor
1. feb 2013

@maladama Takto presne som to chcel povedat 🙂 Na zaciatku som sa naozaj vyjadril nestastne 🙂

zabka88
1. feb 2013

nemyslím si, že je jeho vecou hrabať sa v príčinách rozpadu manželstva jeho budúcej.. toto je len medzi ňou, jej ex a Bohom, oni vedia s akými citmi a úmyslami šli do manželstva.. Aj keď tiež by som asi chcela vedieť o príčinách rozpadu vzťahu , môže to dosť napovedať aj o povahe toho človeka s ktorým plánuješ budúcnosť..

maladama
1. feb 2013

@zabka88 asi jsem to ani já neřekla úplně šťastně. Prostě, když je pro weikyho jako pro věřícího člověka hodně důležité, aby si s jeho vyvolenou řekli svoje sliby i před Bohem (což je důkaz toho, že to myslí opravdu hodně vážně), tak je opravdu věcí jich obou, aby tenhle problém zkusili vyřešit. A to hrabání jsem myslela nikoli ve smyslu "hledat v minulosti špínu", ale ve smyslu "najít informace, které nám pomůžou se posunout dál".
Jsem taky věřící, je pro mě hodně důležité, že jsme si ś manželem lásku, úctu a věrnost slíbili před Bohem, a kdyby se nedej Bůh jednou stalo, že ovdovím a najdu si jiného partnera (protože si ani nedovedu představit, že bychom s mužem šli od sebe), tak bych taky hodně stála o to, abychom se mohli zase vzít v kostele - a to by zahrnovalo i to, že bych samozřejmě v případě překážek na straně partnera zjišťovala, jestli by šly nějak vyřešit či obejít.

zabka88
1. feb 2013

@maladama oki, takto sa chápeme 🙂

susanne6
1. feb 2013

@weiky kto to podľa teba mal zastaviť? Boh?

weiky
autor
1. feb 2013

@susanne6 co zastavit?

susanne6
1. feb 2013

@weiky v prvom príspevku v poslednej vete si napísal, že to všetko mal zastaviť hneď na začiatku. Ale kto??? alebo tam máš len preklep?

maladama
2. feb 2013

@susanne6 asi sám weiky, bych si tipla, že se měl přestat scházet se svou ženou, hned jak zjistil, jak se věci mají - dřív než se do sebe hodně zamilovali a rozhodně dřív, než padlo rozhodnutí o dítěti.
Já o tom včera přemýšlela (jo, těhotenská nespavost spojená s častým nočním buzením člověku dává hodně času na přemýšlení o ledasčems) - a představa, že bych nemohla k přijímaní, ke zpovědi, nemohla se plně účastnit života v církvi... je pro mě hodně nepříjemná. Jasně, teoretizuju, ale dovedu si představit, že kdyby na to mělo nedej Bůh dojít, tak si budu záměrně vybírat jen muže, s kterými by byl církevní sňatek (a tedy můj další život v církvi) možný a s těmi, u nichž by to nešlo, bych se schválně ani víc citově neangažovala. Samozřejmě láska si nedá poručit, ale občas se dá rozhodovat i rozumem, jestli pozvání na rande přijmout nebo odmítnout, když je to zatím jen nezávazné "uvidíme, jestli by to šlo".

rheia27
4. feb 2013

z pohladu cirkvi je manzelstvo celozivotne spojenie jedneho muza a jednej zeny, ktore je nerozlucitelne, je povysene na sviatostnu zmluvu, ale je to zmluva sui generis. Manzelstvo zanika smrtou jedneho z manzelov(alebo oboch) alebo uplatnenim osobitnych dovodov zaniku manzelstva za zivota manzelov, Tieto dovody su : Privilegium Paulinum, Privlegium Petrinum, dispenzom papeza, popripade nemoznost obnovit manzelske spoluzitie manzelov, ktore je dosledkom polit.prenasledovania.
Este treba vediet ze kanon rozoznava viacere druhy manzelstva podla kriterii povahy manzelstva. Sviatostne, nesviatostne, kanonicke, nekanonicke, verejne, tajne, platne, neplatne, atd. Existuju aj manzelske prekazky v kanonickom prave. Pravnu upravu si najdes v kanonoch 1083-1094 CIC. (3kapitola 4tej knihy - Posvacovacia uloha cirkvi) Takisto existuju aj vady manzelskeho suhlasu.
A moc rozvazovat manzelsky zvazok ma vylucne papez. Existuju 2 pripady kedy tak moze spravit.

Zalezi aky typ manzelstva ste uzavreli 🙂 Takto ti tazko odpovedat

monikajaco
4. feb 2013

aj ja som rozvedena a bola som vydata v kostole a som stastna ze nemam chlapa , ktory premysla ako ty ! predpokladam ze ta zena ani nevie co ju s tebou este v zivote caka ..uz teraz mi je jej luto ... reagujem na tento prispevok : Ja som tuto temu otvoril z dovodu,ze moja partnerka je rozvedena,na zaciatku mi to nevadilo,ale ked to uz zaslo dalej,zacina mi to velmi vadit.ja neuznavam civilny sobas,svadba je pre mna nieco viac,nez len podpisat papier.milujem ju,cakame spolu dieta,chce sa za mna vydat,ale ja nemozem,nemozem si ju zobrat.vzdy ked ju vidim,tak vidim zenu,ktora aj ked sa rozviedla tak patri a vzdy bude patrit niekomu inemu.niekedy si myslim,ze to vsetko mal zastavit hned na zaciatku.
@weiky

asfodelka
4. feb 2013

ak sa tu bavite na vlne cirkevnych veci tak hlavna myslienka by mala byt "nesudte lebo budete sudeni.."

@weiky nerob si tazku hlavu z internetovych poradkyn, kto je bez viny nech prvy hodi kamenom. myslim ze o otazke ako zrusit by si si nemal angazovat az tak Ty ale Tvoja priatelka. tiez si myslim ze kompetentnu odpoved nenajdes na koniku ale priamo na arcibiskupskom urade, kde by mala ist prave ona. drzim palce a ak sa nepodari tak sa vezmite civilne. svet sa nezruti, hlavne nech je babatko zdrave.

weiky
autor
4. feb 2013

@asfodelka dakujem za zastatie. nik nie je bez chyby,kazdy jeden clovek moze zapochybovat,dolezite je ale ako sa clovek k danej veci postavi.Ja viem ze toto by som nemal riesit ja,ale moja priatelka,ale co mam urobit ked si clovek povie ze aj tak by to manzelstvo neanulovali a hotovo.pritom clovek nepozna cirkevne pravo a nevie co vsetko moze nulitu manzelstva ovplyvnit.ja nemam pravo do jej predchadzajuceho miesat,ale taktiez ak ja mam respektovat ze sa ani nepokusi dat moznost nulity preskumat,ona musi respekrovat to,ze ja neuznavam civilny sobas a ze si ju nezoberiem.to ake neznamena ze ju musim hned opustit.da sa krasne zit aj bez manzelstva a je mnoho takych parov.

zabka88
4. feb 2013

@weiky na tom, že tu zisťuješ dôvody na anuláciu , nevidím nič zlé.. ale ten nezáujem tvojej partnerky o to mi napovedá, že ona vie kde bol problém v ich manželstve a že jednoducho ona taký dôvod nevidí..

ja osobne by som mala problém s tým že celý život budem vlatne žiť "v hriechu" bez možnosti validácie tohto stavu.. teda keď si veriaci si s tým zmierený? iste, toto si si mal zodpovedať skôr ako ste splodili dieťatko..

hestiakrona
4. feb 2013

@weiky
Manzelstvo moze byt anulovane pre rozne dovody, dokonca aj v manzelstvach, kde sa to zda, ze je to nepravdepodobne (sobaseny v kostole, s detmi). Ako na kazdom sude, zalezi na pravnikoch a sudcovi. Takze vyhladaj si cirkevneho pravnika.

Anulita na cirkevnom sude je beh na dlhe trate. Na civilnom sude sa obycajne riesia dost nechutne zalezitosti. Ale na cirkevnom je to okorenene este patriarchalnym cirkevnym pravom, ktore sa za storocia velmi nezmenilo, kde zena ma byt podriadena svojmu muzovi. Necudujem sa, ze tvoja tehotna priatelka do toho nema velku chut. Aj ty by si mal v prvom rade mysliet na svoje dieta, az potom na nejaku anulitu. A ked chces, aby tvoja priatelka tym podstupila, mal by si byt pripraveny ju doprevadzat na kazdom pojednavani.

Vies, ak si nevahal splodit dieta so zenou, ako pises- ineho, nemal by si vahat zodpovedne sa postavit, teraz uz za svoju zenu a dieta a stat pri nich. Ak ti nevadilo hresit doteraz a podla toho co pises, ani nadalej, preco vidis vacsi hriech v tom, ak to hresenie budes mat so svetskym - civilnym papierom o sobasi? Myslis, ze potom sa tvoje vnutro nejako zmeni a Boh ta bude vidiet inak? Ak to citis tak, ako pises, preco si dotycnu na zaciatku vztahu neupozornil, ze ty sa s nou, ako rozvedenou, ozenis iba v pripade anulity, aj v pripade dietata.

Situaciu mas aku mas, pozeraj sa na dieta, mozes mat peknu rodinu aj civilnym sobasom. Co ty vies, toto moze byt tvoje jedine dieta, nepokaz vztah sebe aj jemu a nedas mu sancu zazit rodinu. Nie je problem v tvojej situacii, nie si ani prvy ani posledny, ale aky vnutorny postoj k nej zaujmes, ako sa s nou cim skor vyrovnas a zaujmes zodpovedny postoj k zene a dietatu.

suem
4. feb 2013

Vsetkych co tu velmi vyhlasuju ako sa TO NEDA, sa pytam ako sa to podarilo p. Slotovi, p.Dankovi a spol, ktori mali so svojimi mladymi milenkami svadbu v kostole po anulacii 20rocnych predchadzajucich cirkevnych manzelstiev, z ktorych pochadzaju dnes uz dospele deti. Vysvetlite mi to? Biznis je biznis a v cirkvi to plati duplovane!!!