icon

Dôvody odchodu zo Slovenska

8. júl 2025

Nie je to ziaden prieskum, len tak ma to napadlo, ze spolocne sa zdielat. Ja som vonku 15 rokov, uz to tu povazujem za svoj domov. Zo Slovenska som odisla hlavne kvoli praci, malo pracovnych ponuk, male platy v tej dobe. Uz by som sa nevratila, ani keby bolo na Slovensku lepsie.
Ak vynechame politicku scenu, kvoli comu ste odisli vy a vratili by ste sa?

anonym_f4f3b3
8. júl 2025

@anonym_autor neodisla by som nastastie mam pracu ktora je dobre platena na slovensku a rodina je pre mna gro

vroni
8. júl 2025

Odišla som kvôli priateľovi. Našla si prácu vo svojom odbore za cca desaťnásobný plat ako bol vtedy na Sk, pracovne postúpila a už som vedela, že sa nevrátim. Vzťah sa mi rozsypal, ale robota nie a potom som sa zoznámila s niekym, kto stál za to zmeniť ešte raz krajinu a robota šla do mnou, narodili sa mi tu deti a už som doma niekde inde. Nechodím na Slovensko ani k zubárovi ani k lekárom, ale snažíme sa o aspoň jednu dovolenku do roka na Slovensku, moje deti ovládajú jazyk, základné reálie, pripadajú si na Slovensku skoro ako domáci (su skôr skúsení turisti), nie je mi zo Slovenska ani Slovákov na vracanie (aj keď tlak mi zdvihnúť dokážu), ale niekedy ich rozhodnutia nedokážem pochopiť. Vrátiť by som sa už nevrátila, môj domov už je niekde inde a som tam spokojná . Ale stále mám na Slovensku rodinu a miesta, kam sa rada budem vracať. Ale na dovolenku, nie na život.

tilly
8. júl 2025

Jej, tu sa už dá anonymne komentovať 👍. Nevyužijem, ale je to fajn v niektorých diskusiách.
My keby sme odchádzali, zatiaľ sa nechystáme, ale keď mi pretečú nervy, tak z ľudí a ich mentality. A ešte, keď mi odídu deti, pôjdem k nim bližšie . Syn odíde v najbližšej dobe. Kvôli štúdiu a zárobku.

anonym_ee0187
8. júl 2025
@vroni

Odišla som kvôli priateľovi. Našla si prácu vo svojom odbore za cca desaťnásobný plat ako bol vtedy na Sk, pracovne postúpila a už som vedela, že sa nevrátim. Vzťah sa mi rozsypal, ale robota nie a potom som sa zoznámila s niekym, kto stál za to zmeniť ešte raz krajinu a robota šla do mnou, narodili sa mi tu deti a už som doma niekde inde. Nechodím na Slovensko ani k zubárovi ani k lekárom, ale snažíme sa o aspoň jednu dovolenku do roka na Slovensku, moje deti ovládajú jazyk, základné reálie, pripadajú si na Slovensku skoro ako domáci (su skôr skúsení turisti), nie je mi zo Slovenska ani Slovákov na vracanie (aj keď tlak mi zdvihnúť dokážu), ale niekedy ich rozhodnutia nedokážem pochopiť. Vrátiť by som sa už nevrátila, môj domov už je niekde inde a som tam spokojná . Ale stále mám na Slovensku rodinu a miesta, kam sa rada budem vracať. Ale na dovolenku, nie na život.

@vroni ktore rozhodnutia Slovakov nedokazes pochopit?

sisaka
8. júl 2025
@koniarova

@minenkaa chvalabohu. 😉

@koniarova téma je pre ľudí, čo odišli a prečo. Pre niekoho blbá, pre niekoho nie, tak ako inép témy na MK. Otázka bola jasne smerovaná na ľudí, ktorí odišli. Očividne si neodišla a tak chápem, že nechápeš dovody odsťahovaných ľudí.

A k tvoje poznámke o zdravotníctve - nie, slovenské zdravotnictvo odkedy som odišla nevyužívam, nie je dôvod.

vroni
8. júl 2025
@anonym_ee0187

@vroni ktore rozhodnutia Slovakov nedokazes pochopit?

@anonym_ee0187, napríklad prečo je toľko voličov vládnej koalície. Alebo prečo sú toľko presvedčení, že sú Slováci dáky národ zaslúbení. Preco akceptujú choromyselosti ako "výhrada vo svedomí". Prečo sú skor Tapakovci než Stefanikovia. Alebo prečo, keď počuješ v zahraničí slovenčinu, máš pocit, že ten jazyk sa skladá len zo štyroch vulgarizmov. Napríklad. 🤷🏼‍♀️

f333
8. júl 2025
@koniarova

@denkabemommy a v zahraničí sú zázračne všetky menšie mestá plné ľudí.

@koniarova mnoho Slovakov, co odsili do zahranicia zije vo velkomestach , pretoze tam nasli pracu. A ziju v pristah..predmestiach a tie nie su bezpecne. Aj ked su plne ludi.Ale prave ten druh ludi tam je, nie je prave europsky. Tak asi to malli ti,co pisu o sk,ze je tam mrtvo v mesteckach,na mysli.ako to zije v tych prist. stvrtiach.
Ale v malych mesteckach aj v de do cca 10 00h mrtvo. Mnhe butique sa otvaraj okolo 9 ci 9 .30 h... a do takej 5/ak to nie je tur. a kupene mestecko / je to tiez potom pomerne przdno... .Potom sa vracaju ludia z prace a idu na nakupy.. Takze to ozije. A vecer to oziva pristahovalcami a ich rodinami. .To normalny europan nejde ani do parku ani na ulcu,ked nemusi.Kvoli kriminalite.
Takze naozaj mohokrat ti ,aj co ziju z sk v cudzine ani nevedia,ako sa naozaj zije mimo tych tvrti,kde oni ziju.
V tych lepsich mesteckach kupelnych aj primorskych ked je sezona je zivo. Aj na ostovoch. Ale mimo sezony a ked je zle poasie je tam tiez mrtvo ....Ale kriminalita je velka uz vsade.A dobre restavracie /nie tie kebaby ci cinske a pod/ su aj primerane drahe. Takze ano,je naval,ked su v tur. centrach a je sezona. Inak nie Stredna hlavne nizsia trieda uz si nemoze dovolit v de ist len tak hocikedy do restik.A ani dochodcovia ,co nie su penzisti. Pretoze penzia a o dochodok je rozdiel.aj Financny
Niekedy rozmyslam,ako moze mat jeden dospely clovek taku naivitu v mysleni, ze si predstavuje zivot na zapade ako raj na zemi oproti sk.

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
koniarova
8. júl 2025
@f333

@koniarova mnoho Slovakov, co odsili do zahranicia zije vo velkomestach , pretoze tam nasli pracu. A ziju v pristah..predmestiach a tie nie su bezpecne. Aj ked su plne ludi.Ale prave ten druh ludi tam je, nie je prave europsky. Tak asi to malli ti,co pisu o sk,ze je tam mrtvo v mesteckach,na mysli.ako to zije v tych prist. stvrtiach.
Ale v malych mesteckach aj v de do cca 10 00h mrtvo. Mnhe butique sa otvaraj okolo 9 ci 9 .30 h... a do takej 5/ak to nie je tur. a kupene mestecko / je to tiez potom pomerne przdno... .Potom sa vracaju ludia z prace a idu na nakupy.. Takze to ozije. A vecer to oziva pristahovalcami a ich rodinami. .To normalny europan nejde ani do parku ani na ulcu,ked nemusi.Kvoli kriminalite.
Takze naozaj mohokrat ti ,aj co ziju z sk v cudzine ani nevedia,ako sa naozaj zije mimo tych tvrti,kde oni ziju.
V tych lepsich mesteckach kupelnych aj primorskych ked je sezona je zivo. Aj na ostovoch. Ale mimo sezony a ked je zle poasie je tam tiez mrtvo ....Ale kriminalita je velka uz vsade.A dobre restavracie /nie tie kebaby ci cinske a pod/ su aj primerane drahe. Takze ano,je naval,ked su v tur. centrach a je sezona. Inak nie Stredna hlavne nizsia trieda uz si nemoze dovolit v de ist len tak hocikedy do restik.A ani dochodcovia ,co nie su penzisti. Pretoze penzia a o dochodok je rozdiel.aj Financny
Niekedy rozmyslam,ako moze mat jeden dospely clovek taku naivitu v mysleni, ze si predstavuje zivot na zapade ako raj na zemi oproti sk.

@f333 ďakujem za reálny a triezvy pohľad.

koniarova
8. júl 2025
@sisaka

@koniarova téma je pre ľudí, čo odišli a prečo. Pre niekoho blbá, pre niekoho nie, tak ako inép témy na MK. Otázka bola jasne smerovaná na ľudí, ktorí odišli. Očividne si neodišla a tak chápem, že nechápeš dovody odsťahovaných ľudí.

A k tvoje poznámke o zdravotníctve - nie, slovenské zdravotnictvo odkedy som odišla nevyužívam, nie je dôvod.

@sisaka áno, súhlasím, že téma je pre ľudí čo odišli. Nemala som sa zapájať. 🙂

domak2
8. júl 2025

Ja som pôvodne šla len na pol roka, zlepšiť si angličtinu, ale stretla som muža a už som tu 14 rokov. Ale stale rada chodím na Slovensko, za rodičmi, kamarátmi. Kvôli deťom by som sa asi nevrátila, ale keď vyrastú, uvidím.

liusa82
8. júl 2025

ja som pochodila vela krajín ale len ako turistka,dovolenkárka ale nikdy mi ani na um neprišlo že tu by som chcela zostať dlhšie alebo nebodaj žiť ani v jednej teda nie.Ako do niektorých sa rada vraciam ak mám chuť a náladu.Ale bývať mimo Sk ani omylom.Pre mňa teda nie.Ešteže je na výber kto chce kde bývať a pracovať.A kto je šikovný je mu dobre aj na Slovensku.A to by som sa zbaliť teda mohla lebo deti nemáme,nič by nás tu prakticky nemalo držať

sisaka
8. júl 2025
@liusa82

ja som pochodila vela krajín ale len ako turistka,dovolenkárka ale nikdy mi ani na um neprišlo že tu by som chcela zostať dlhšie alebo nebodaj žiť ani v jednej teda nie.Ako do niektorých sa rada vraciam ak mám chuť a náladu.Ale bývať mimo Sk ani omylom.Pre mňa teda nie.Ešteže je na výber kto chce kde bývať a pracovať.A kto je šikovný je mu dobre aj na Slovensku.A to by som sa zbaliť teda mohla lebo deti nemáme,nič by nás tu prakticky nemalo držať

@liusa82 aha, takže šikovným je dobre aj na Slovensku a my, ktorým nebolo dobre a odišli sme, sme vlastne tí neschopní babraci… tak to je super, že ste sa nás zbavili 👍

tundra
8. júl 2025
@sisaka

@liusa82 aha, takže šikovným je dobre aj na Slovensku a my, ktorým nebolo dobre a odišli sme, sme vlastne tí neschopní babraci… tak to je super, že ste sa nás zbavili 👍

@sisaka ja radsej nic nepisem,porusil by som pravidla platformy...

oslo1
8. júl 2025

V 2004 som druhykrat odisla do UK (predtym som tu bola rok ako aupair).
Som sestricka a vsetci vieme, ake je na slovensku zdravotnictvo.
V UK ide zdravotnictvo poslednych 10 rokov a po covide uplne ze do kytiek.
Ja som ale mala stastie ze som pracovala v dvoch najlepsich nemocniciach v UK (jedna Oxford - neurochirurgia a jedna v Londyne).
Teraz uz nepracujem v nemocnici, ale so svojou pracou som velmi spokojna.
Na Slovensku som za mojich cias bola v nemocnici iba poskokom pre lekarov, vrchna na mna ziapala, sluzby o dusu a vela nadcasov. Nejake zdravotne chranenie sestriciek (vsak vieme, ako sa nadrapujeme s pacientami), nedajboze nejaky specialny program a pomocky na ulahcenie manipulacie nehrozili. O plate ani nehovorim, vzdy som tam bola za chudaka, furt som bola v robote a na ucte aj tak velke nic.
Tu som partnerom lekara, mam rozhodujuce slovo v starostlivosti o pacienta a som tu kapacita brana s respektom.

Na slovensko od vtedy, co som si tu kupila byt (r 2012) chodim uz malo, tak mozno raz do roka, raz za dva roky. Som tu doma, rodicov zomreli. Mne sa ale po smrti manzela velmi zredukovali vztahy a az vtedy som zistila, kolko vztahov som ja udrzovala a starala sa a ked bol rad na druhych , tak vztah skoncil.
Syn nevie ani poriadne po slovensky, ja som doteraz isla iba na prezitie a naozaj bolo pre mna priorita sa mentalne pozbierat, ako svoj jeden den volna (z dvoch) obetovat na celodenny vylet do slovenskej skoly (sobotne vyucovanie).
Svokrovci mali velmi vlazny vztah, teraz by ho uz aj mali, ale to je nadlho.

V skratke, ked manzel zomrel, to bolo pred vyhrou Fica vo volbach, tak bola rodina a aj priatelia sklamani, ze som sa nevratila na slovensko. Po volbach mi vsetci dakovali, ze som tu, kde som.
Osobne tu mi to viac vyhovuje.
Na Slovensko sa nechystam vratit, muselo by sa nieco naozaj stat, aby som sa vratila.
Lekarov na slovensku nenavstevujem, v podtate ani tu, staram sa o svoje zdravie a tu ma manazuje prakticky lekar. Zubara mam z ukrajiny a je to Litovska klinika.

anonym_8967b2
9. júl 2025
@sisaka

@sisaka veď nič také nenapísala, ako si si ty domyslela. Kde napísala, že ste neschopní babraci?

anonym_ee0187
9. júl 2025
@sisaka

@sisaka si poriadne domyslava a jesitna

anonym_250a85
9. júl 2025
@zooeynka

Odisla by som keby na svk nebola pitna voda v zemi, keby to tu bolo zamorene radiaciou alebo keby ma niekto nasiim nutil prijat niektore nabozenstvo a vyzadoval by jeho plnenie v praxi.

@zooeynka tak nech sa páči, môžeš sa rovno odsťahovať (a už dávno si mala), lebo sme na prvých miestach v otrávenej pitnej vode v Európe.

https://plenum.sk/briti-zverejnil-rebricek-kde-...

anonym_250a85
9. júl 2025
@liusa82

@liusa82 smutné, ale je to práve naopak. Tí najschopnejší a najšikovnejší našinci boli schopný odísť a uplatniť sa aj v cudzom svete. Veka odišlo za smerovlády vo veľkých húfoch. Hovorí sa tomu odliv mozgov - nie nadarmo. Mame šikovných ľudí, kvalitných, ktorí sa vo svete nestratia. Škoda, že nemohli ostať tu. Na Slovensku vládne stále rodinkárstvo, mafiánske praktiky, nefunguje tu polícia, súdnictvo, školstvo je v otrasnom stave. Morálne sme veľmi upadli a hodnoty šli veľmi dole. Slušnému človeku, ktorý sa tu nevie domôcť práva a spravodlivému prerozdeleniu zdrojov a práce sa tu žije veľmi ťažko. Veľmi zlá vlastnosť Slovákov tiež je, že úspech sa tu nenosí a každý kto sa vymyká je potrestaný vylúčením.

mapa
9. júl 2025
@anonym_ee0187

@koniarova ti odidenci radi zhadzuju svoje rodne mesta, grcaju z mentality slovakov, grcaju z celeho Slovenska, ale na slovenskom modrom koniku su varene pecene nonstop pomaly

@anonym_ee0187 pozeram na tie tvoje "argumenty" vladnej propagandy, tak manuál smerackohlasackych trollov ovládaš dokonalo. Budeš ministerka ako sukaj colstok? On tiež tak začínal a je stále na rovnakej urovni 😁
@koniarova slovensko a nie len hlohovec sa stáva krajinou duchov. Každý jeden deň sa rapídne zhoršuje situácia vo všetkých oblastiach zivota, príčin je mnoho, ale korupcia, rozkradanie a velmi zle ekonomicke aj moralne rozhodnutia vladnej smerohlasns luzy uz od roku 2006 (na názvoch stran nezáleží, vyrástli z komunistov a meciara) z tejto krajiny robia horsie miesto pre života ako krajiny, do ktorych sikovni ludia odtial odchadzaju. Samozrejme k tomu prispieva aj mentalita tej casti naroda, ktora vseobecne zlo, korupciu a neschopnych ludi podporuje, schvaľuje a ma z toho výhody...

anonym_250a85
Autor odpoveď zmazal
koniarova
9. júl 2025
@mapa

@anonym_ee0187 pozeram na tie tvoje "argumenty" vladnej propagandy, tak manuál smerackohlasackych trollov ovládaš dokonalo. Budeš ministerka ako sukaj colstok? On tiež tak začínal a je stále na rovnakej urovni 😁
@koniarova slovensko a nie len hlohovec sa stáva krajinou duchov. Každý jeden deň sa rapídne zhoršuje situácia vo všetkých oblastiach zivota, príčin je mnoho, ale korupcia, rozkradanie a velmi zle ekonomicke aj moralne rozhodnutia vladnej smerohlasns luzy uz od roku 2006 (na názvoch stran nezáleží, vyrástli z komunistov a meciara) z tejto krajiny robia horsie miesto pre života ako krajiny, do ktorych sikovni ludia odtial odchadzaju. Samozrejme k tomu prispieva aj mentalita tej casti naroda, ktora vseobecne zlo, korupciu a neschopnych ludi podporuje, schvaľuje a ma z toho výhody...

@mapa no vidíš a mne sa tu napriek tvojim argumentom žije dobre a mám rada svoje rodisko. Ale to bude asi tým, že som nevzdelaná a negramotná,, politicky nesprávne orientovaná lúza.
Vy čo roky žijete vonku a na Slovensko prídete raz za rok nám tu do toho predsa lepšie vidíte.

zooeynka
9. júl 2025
@anonym_250a85

@zooeynka tak nech sa páči, môžeš sa rovno odsťahovať (a už dávno si mala), lebo sme na prvých miestach v otrávenej pitnej vode v Európe.

@anonym_250a85 a prezradis mi aj kam sa mam odstahovat? Lebo sa netvarme ze inde maju dokonalo cistu pitnu vodu, (mozno v horskych oblastiach svedska). A tvarit sa ze podunajska nizina je smrtelny humus je smiesne.

anonym_250a85
9. júl 2025
@zooeynka

@anonym_250a85 a prezradis mi aj kam sa mam odstahovat? Lebo sa netvarme ze inde maju dokonalo cistu pitnu vodu, (mozno v horskych oblastiach svedska). A tvarit sa ze podunajska nizina je smrtelny humus je smiesne.

@zooeynka otočila si? Veď si tvrdila, že keď tu bude špinavá voda odstahuješ sa. Poskytla som ti dôkaz že pitnú vodu nemáme a v zozname máš kopec aj blízkych krajín, ktoré si čistú vodu uchovali, lebo ich nedrancovali prehnití smerácky politici.

vroni
9. júl 2025
@anonym_250a85

@anonym_250a85, toto je dôveryhodné asi ako hlavné správy. Zoznam voľné vybraných a zoradených krajín na základe nejakého "vraj" clanku. Výpovedná hodnota nula.

anonym_250a85
9. júl 2025
@vroni

@anonym_250a85, toto je dôveryhodné asi ako hlavné správy. Zoznam voľné vybraných a zoradených krajín na základe nejakého "vraj" clanku. Výpovedná hodnota nula.

@vroni je mi veľmi ľúto, ale téma ťažkého znečistenia prírodných zdrojov u nás, ktoré navyše neustále narastá kvôli firmám, ktoré sa tu “usadili” je tu dlho, šepká aj hovorí sa o nej dlhodobo.

Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil prestížny britský denník The Guardian. Za hlavnú hrozbu označil tzv. „večné chemikálie“ PFAS, ktoré sa nachádzajú aj v našich vodných zdrojoch.

mapa
9. júl 2025
@koniarova

@mapa no vidíš a mne sa tu napriek tvojim argumentom žije dobre a mám rada svoje rodisko. Ale to bude asi tým, že som nevzdelaná a negramotná,, politicky nesprávne orientovaná lúza.
Vy čo roky žijete vonku a na Slovensko prídete raz za rok nám tu do toho predsa lepšie vidíte.

@koniarova aj ja mam rada svoju krajinu, dokonca v nej žijem a platím sialene dane a poplatky uz mnoho rokov. Ale mam aj dostatočne data na porovnanie, aby som vedela, ako je to v inych krajinach... a áno, morálny kompas pri rozhodovaní nie len vo volbach mi nedovolí akokolvek podporovať korupciu, zlo a hlupost... co mnohým Slovákom nevadí, pokiaľ z toho majú výhody. Preto sa tu zle žije v porovnaní s krajinami, kam ušli šikovní a schopní ludia zo svk...

vroni
9. júl 2025
@anonym_250a85

@vroni je mi veľmi ľúto, ale téma ťažkého znečistenia prírodných zdrojov u nás, ktoré navyše neustále narastá kvôli firmám, ktoré sa tu “usadili” je tu dlho, šepká aj hovorí sa o nej dlhodobo.

Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil prestížny britský denník The Guardian. Za hlavnú hrozbu označil tzv. „večné chemikálie“ PFAS, ktoré sa nachádzajú aj v našich vodných zdrojoch.

@anonym_250a85, o ochrane životného prostredia vôbec diskutovať nemusíme, to je na sk v katastrofálnom stave. Ale ten článok je čistý blabol o nejakom imaginarnom inom článku, kde zo zoznamu vôbec nie je jasné, čo pôvodný článok vyhodnocoval a či vôbec existoval.

zooeynka
9. júl 2025
@anonym_250a85

@zooeynka otočila si? Veď si tvrdila, že keď tu bude špinavá voda odstahuješ sa. Poskytla som ti dôkaz že pitnú vodu nemáme a v zozname máš kopec aj blízkych krajín, ktoré si čistú vodu uchovali, lebo ich nedrancovali prehnití smerácky politici.

@anonym_250a85 voda ktoru pijememe minimalne v zapadoslovenskom kraji je v poriadku Zijem na podunajskej nizine, mam vlastnu studnu cez 12 metrov hlboku a este aj vodarne mi kazdy rok(1.5.) robia zadarmo rozbor a voda je vhodna na pitie. Preco a hlavne kam sa mam odstahovat???

anonym_250a85
9. júl 2025
@vroni

@anonym_250a85, o ochrane životného prostredia vôbec diskutovať nemusíme, to je na sk v katastrofálnom stave. Ale ten článok je čistý blabol o nejakom imaginarnom inom článku, kde zo zoznamu vôbec nie je jasné, čo pôvodný článok vyhodnocoval a či vôbec existoval.

@vroni pozri si štúdie, ktoré hodnotili naše vodné zdroje, ale u nás ich nehľadaj.