icon

Dráma medzi rodičmi

19. mar 2025

Ahojte. Mam 20 rokov a naša situácia medzi rodičmi sa dramaticky zhoršuje. je to niekoľkorokov rozvratene manželstvo. Otec, už raz rozvedený nadáva mojej matke za všetko. Keď sa mu nepáči obed, alebo nie je navarené, alebo niečo nie je urobené podľa jeho predstáv, ziape na matku, nadáva jej do ku..., pi..., zaje....anej, ze mala ist uz davno k psychiatovi a ešte utočí na jej rodinu, aku mala matku, že je zabrzdená ako ona. Ťažko sa mi o tom píše, a ešte horšie počúva. Keď si ju chcem zastať nadá mi takisto ako jej, rozbehne sa za mno a hučí na celý dom, že sa to ozýva až von, že nejaký zajeb....any smrad mu nebude hovoriť, a že sa nemam k ničomu vyjadrovať, že tam su dvere. Keď je to vyhrotene, tak sa vyhráža, že ho serie a že jej niečo šlahne o hlavu, keď sa jej zastanem ide to iste po mne. Už som sa mu vyhrozila, že zavolám políciu a že to budú oni riešiť na to on, že len sa mam vyhrážať na otca volať niekoho, že ma vyhodí hneď z domu.
Chodím brigádne pracovať popriškole, prispievam na nákupy, takisto potreby pre psov platím už ja. Toto hovorí 20 ročnemu človeku. Nemam s nim dobrý vzťah, posledne vianoce som ešte kupovala darčeky pre všetkých, ani ho nechce prijať ani si sadnuť s nami k večernej večeri. je nasratý na to, ako sa k nemu odmerane chovam. Ja sa inak neviem chovať po tom, ako sa on správa k matke. Celý život ma držal v klietke, nikde som pomaly nemohla chodiť, ak som chodila aj s chalanom, tak ma označil za kur... a aj teraz ked som na mobile. Furt na mna ziapal, ked mal nervy, nemal problem za mnou nieco hodit. Mam komplikovane obdobie, maturujem, robim skusky na vs a nevie ako dalej takto.

Minuly rok som tlacila za neho papieri na rozvod a aby to matka podpisala, potom mi hovoril, že ju chcel nasrasiť a vyhodil ich. Dnes som sa s matkou o tom bavila, či takto chce pokračovať, že ja zoženiem papiere a nech to podpise, že takto sa nedá dalej. Ona sa bojí toho, že bude musieť riešiť bývanie, alebo ho vyplácať, lebo bývame v rodinnom dome.
Ja už rozmyslam že ak ma ani na vš nepríjmu, že sa odsťahujem aspoň s jedným psom na podnajom. Mame dvoch.
Neviem ako z too celeho von, jeho rodina ma problemy, on sa nam len vyhraza a potom v polke dna pride ako by sa nič nedialo. Ani sa neospravedlní. vIem, že by som k nemu mala mať úctu ale on ju ku mne nema ani k matke. Tak prečo neodítekeď tolkokrát chcel, že ho mi ničíme a on nás nie? Za všetko sme zle. Prepáčte, že je to tak obsiahle, pritom x problémov v tom. Čo by ste robili, prosím, naozaj potrebujem pomoc

Strana
z2
hedviga2
19. mar 2025

Nechcem ti radiť, ale je mi ťa ľúto, držim ti palce do budúcnosti a objímam ťa.

tundra
19. mar 2025

Je mi luto,co prezivas,odstahuj sa,ziadna lepsia rada nie je...

januska12323
19. mar 2025

Ešte raz sa porozprávaj s mamou, ak ona nechce riešiť odchod budeš musieť ty sama za seba alebo to ďalej trpieť. Máš možnosť internátu na vš alebo by si zvládla platiť jednu izbu s výživným od rodičov? Poprípade bývať u nejakej kamarátky?

deti95060810
19. mar 2025

dom je rodičov spoločný? kto je na liste vlastníctva...
ak sa to len stupňuje tak potom bude pre vás všetkých rozvod. len bude mať kde ísť matka?
ani neviem či by som išla v tomto prípade na vš.... aby ste nemali v prípade rozvodu exist. problémy

pribinak
19. mar 2025

Mama asi nič rieist nechce a tak ty rieš seba. Odsťahuj sa, ak pôjdeš na VS tak intrak a domov ani nemusíš chodiť. Kopec intrakov je otvorených celoročne

Budeš mat prídavky, výživné od oboch, možno stipendium a brigádu

melanta
19. mar 2025

vIem, že by som k nemu mala mať úctu - nie, nemáš ju mať. To, že je tvoj otec neznamená, že voči nemu musíš mať úctu. Tento muž nie je otec, je len biologickým darcom materiálu.

Na tvojom mieste vyriešim čo najskôr osamostatnenie sa. Ja by som išla do práce a na VŠ externe. Alebo VŠ denne, išla by som na intrák, brigáda, rodinné prídavky dala posielať na svoj účet a súdom by som si zažiadala o výživné.

Následne, keď budeš zastabilizovaná, tak môžeš skúsiť pomôcť mame. Možno, keď bude vidieť, že ty si v poriadku a mimo "nebezpečenstva", tak sa rozhodne konečne s tým skoncovať. A možno nie, je mnoho žien, ktoré ostanú žiť s tyranmi, lebo to tvoj otec je. Na druhej strane, dovolíte mu to - ani políciu ste nikdy nezavolali, aj mu mama stále varí a upratuje po ňom a predpokladám, že aj sex majú. Ak žena dovolí robiť zo seba handru, tyran nemá dôvod zmeniť sa alebo odísť. To rozhodnutie musí urobiť žena. Ty odíď čím skôr. A ak mama bude chcieť, môžeš jej potom pomôcť.

Držím palce, toto by deti nemali zažívať, ani malé ani veľké. Veľa síl ti prajem a dobré rozhodnutia.

stanulienkat
19. mar 2025

Tlac na mamu, lebo z nej bude psychicka troska. Nech sa rozvedie, kym je mlada a moze si zobrat hypoteku. Vy dve hypoteku utiahnete aj na 2- 3 izbovy byt. Prerus skolu a dajte si zivot dokopy. Netrpte. A otec si uctu nezasluzi. Ta nema byt automaticka. Takto sa zit neda. Peniaze bude mat mama aj z domu. Prvy krok je najtazsi, drzim palce. Ulavi sa vam obom.

hyta
19. mar 2025

Nie si povinná pociťovať úctu k otcovi, úctu si musí každý človek zaslúžiť svojim chovaním. Mama je pri ňom týraná osoba a očividne už nie je schopná robiť rozhodnutia. V tvojej situácii by som išla na VŠ mimo bydliska a bývala na internáte, aby si sa dostala z toho chorého ovzdušia. Ďalšia možnosť je pracovať a študovať diaľkovo, kedy by si si mohla nájsť zatiaľ aspoň podnájom. Do tretice skúsiť presvedčiť mamu, aby dala žiadosť o rozvod. Z domu by ju musel otec vyplatiť, čiže by ste si mohli spolu kúpiť dáky menší byt. Len sa ty snaž zmaturovať a dostať sa mimo tohto toxického prostredia čím skôr. Veľmi ti držím palce a prajem všetko dobré v živote.

autor
19. mar 2025

Ďakujem vam moc za nazory, oni nemaju ani spoločny učet, ju vyhodil z učtu, nech si založí svoj, že sa podla neho utratilo veľa na potraviny, ktoré nebolo treba. Teraz to ona ťahá, a na konci mesiaca jej to vypláca, ešťe sa sťažuje že z neho žmýka peniaze, že on musí spácať auto. Ja som si robila vodičak ani na nom nemožem jazdiť lebo nie je splatené a s nim jazdiť to sa nedá, ziape fut po mne a nadáva

autor
19. mar 2025

Neviem, ani či isť na vš, chcela som si nejakú spraviť, ale toto ma presviedča, sa odsťahovať. Mam dvoch psov, žial, nechcem ich davat kdesy do utulkov, tak aspon si jedného zobrať

minenkaa
19. mar 2025

Vytaj v klube ja uz vyse tridsat rokov nasim vravim nech sa rozvedu,uz ich neriesim,odstahuj sa hned ako budes moct nic s tym nespravis,su to ich sracky

stvura
19. mar 2025

Inac baby, co ste jej tu popisali nie je nejako realne sklbitelne so situaciou...totizto ak bude studovat denne bude mat rodinny prispevok 60e a vyzivne ktore urci sud podla majetkovych pomerov (hodnoty vyzivneho su v rozmedzi 30-1000e, no podla toho co pise jej otec nie je primator mesta) - cca tak 150e by ho mala (moj odhad). Akonahle sa zamestna co i len na nejaky skrateny uvazok sud prehodnoti vyzivne, takze moze on prist. Tym padom ak sa jej rodicia rozvedu tak nie je sanca denneho studia, max tak dialkove a musi makat ako vcelicka.
autorka, nemam s takymto skusenost ale ako polosirota viem co je to studovat denne a popri tom riesit mrte brigad...a to som mala prospechove stipendium aj pozicku 🙂

demodun
19. mar 2025

Och to sa zle číta, nie to ešte žije. 😟
No riešiť to musí mama. Môžeš na ňu tlačiť ale rozhodnúť sa musí sama.
Neviem poradiť, len držím palce

deti95060810
19. mar 2025

@stvura možno máš pravdu, ale zas aj študovať externe je asi ťažké... jednak práca + škola , ale potom nemá štatút študenta a tým pádom nemá právo na internát - stojí isto menej ako nájom, má nárok na stravovanie v menze - ceny ok, štúdium je zadarmo - viac menej.
pri ext. sa za štúdium platí...

autor
19. mar 2025

Ja to komplikovane, končím na gymnáziu, a keď nepojdem na nejakú vš, tak nič dobre ma asi nečaká

lily246
19. mar 2025

Choď určite na VŠ, 🙏 nezahoď si kvôli tyranovi šancu na lepšiu budúcnosť. Intrák, brigády, výživné, ak ti nebude prispievať. Zvládneš to, ale odíď. Mama je dávno dospelá, sama sa rozhodla zostať a žiť takto roky.

melanta
19. mar 2025

Choď na VŠ, daj si posielať prídavky na svoj účet a daj si súdom stanoviť výživné. Znie to kruto, ale otec nie je otec a mama svoje dieťa čiže teba nechráni. Takže nemáš mať prečo výčitky. Ak budeš mať prídavky, výživné + nejakú brigádu, zvládneš školu aj život mimo rodičov. Musíš sa odstrihnúť, inak skončíš ako tvoja mama. A ak chceš pomôcť mame, z domu sa ti to nepodarí. Jediná šanca je keď bude vidieť, že si sa postavila na vlastné nohy a si šťastná. To môže nakopnúť ja ju, aby niečo urobila. Ale ty nie si za rodičov zodpovedná. Si zodpovedná za svoje šťastie.

tulipanik12
19. mar 2025

Js som mala podobného otca, navyše ešte aj ožrana a moja matka to nikdy neriešila a ja som sa už ako 21 ročná vydala a 22 ročná aj odsťahovala

hyta
19. mar 2025

Určite pokračuj v štúdiu na VŠ, otec je povinný ti platiť výživné. Čím vyššie vzdelanie, tým väčšia šanca na dobré pracovné pozície. Píšeš, že už teraz chodíš na brigády, verím, že i popri VŠ dáku brigádu zvládneš. Len čím skôr vypadni z toho chorého prostredia. Ak bude mama chcieť pomôžeš jej s rozvodom, ak nebude chcieť, osloboď sa aspoň ty.

vilma7
19. mar 2025

Do maturity už len 3 mesiace. Po maturite odísť za prácou, nájsť si svoje bývanie a mat svätý pokoj. Študovať môžeš aj neskor externe, určite by som nešla na denné štúdium.
Cieľom by bolo, čo najskôr odísť z domu.
A ak tvoja mama ostane, je to jej rozhodnutie

stvura
19. mar 2025

@autorka - no nic, budes si musiet sadnut a pekne si to cele preratat co sa ti viacej oplati, cielene volit skolu kde sa plati co najmenej za intrak+strava a tiez ak by si vedela ziskat nejake prospechove ci pozicku zo skoly by bolo fajn...ja mam dve sesternice, obe fakt velmi mudre baby ale ani jedna z nich nesla po skole na VS prave preto ze sa to nedalo (troska ina situacia ako ty, ale dost podobna)...jedna spravila pokus a druha to ani nedskusala...bola to bohuzial doba ked nebola moznost zarobku ako je teraz.
@deti95060810 musi si to len zratat - intrak v Blave od 120e, strava netusim (viem ze moj 16r ma 2e obed). Ak jej da otec 150e vyzivne a 60e bude mat prispevok to ma co robit aby si zabezpecila zvysne veci....no na druhej strane praca so skoncenym gymplom nic moc, vsetko si hradit sama...
@autorka chcelo by to rozhovor s mamou ako si to predstavuje ona...lebo ak mas vsetko na svojich pleciach a defakto ides do osamostatnenia tak nic moc...mozno by tu bola tretia alternativa - ist do zahranicia ci uz ako aupair alebo opatrovatelka, mozno chyzna na rok/dva a daco si zarobit aby si mohla po navrate tu skolu dat. S niecim zacat. Ziskas skusenost a ak by si nesla dalej mas aspon ten jazyk s ktorym sa uz lepsie zamestnas ako teraz cisto po skole.

rozculena
19. mar 2025

ty si tu už písala.........už vtedy som sa pýtala,že aké rozvodové papiere ty riešiš za otca? Čo má akože matka podpisovať?

cacianka
19. mar 2025

je mi ľúto čo zažívaš, ale skús s tým niečo urobiť, nielen trpieť a mať úctu k otcovi. Tú mať nemusíš, lebo toto nie je otec v pravom zmysle. Zo školou a prácou ti už tu poradili, zváž si možnosti, ale ako viem gymnázium ti nedáva veľa možností dobrej práce. VŠ je tvoja dobrá cesta získať dobré vzdelanie a potom prácu.
Porozprávaj sa a mamou, na nejakom kľudnom mieste, aby vás nikto nerušil a vážne sa jej spýtaj , ako chce riešiť túto situáciu. lebo toto je maslo na jej hlave, že necháva svoju dcéru žiť zažívať takýto teror. Ked si ona vybrala takýto život, no holt, jej voľba, ale že toto dopustí voči tebe, je jej zlyhanie. Podpor ju k ceste na rozvod, aby netrpela takéto hovädo do konca svojho života, lebo pri takejto tyranii sa veľmi ľahko a rýchlo môže stať, že ťažko ochorie, a utrápi sa k smrti. Ty nemáš ako ani kde zháňať papiere na rozvod, návrh si viete pozrieť vzory na nete, napísať ich spoločne, môžeš mame pomôcť ten návrh na rozvod naformulovať a podporiť ju rozvodovým procesom. Kým sa porieši dom, môžete si nájsť podnájom, žiť v kľude, aby sa mama pozbierala, zosilnela, aby si sa ty mohla sústrediť na maturity, prijímačky. Jej plat, tvoja brigáda, výživné od otca, nejaké daňové bonusy a prídavky ( to ti tu šikovné a ochotné ženy poradia), by vám mohli pomôcť zvládnuť v osamostatnení a oddelenom živote. Ak sa mama rozhodne, rozvod by mal prebehnúť bez prieťahov, lebo jednak mame dosvedčíš otcove tyranské agresívne správanie, prípadne máte svedkov, jednak sa takýto typ predvedie aj na súde a sudca odklepne rozvod. Ty ako dospelá osoba si môžeš podať návrh na výživné od otca, on platiť bude musieť. Dom môžete predať, alebo sa rodičia môžu vyplatiť, ak majú na to € mimo BSM ( z darov, dedičstva). € z predaja sa rozdelia a vy si už poradíte, ako sa rozhodnete, dohodnete. Delenie majetku v BSM by malo prebehnúť do 3r po rozvode.
Tvoja mama má cca 45-50 rokov, je to ešte mladá žena, nezaslúži si takýto život, ale má šancu na lepší, šťastnejší a zdravší, a tebe ho pomôže budovať tiež. Daj s mamou poriadny otvorený rozhovor, nech to spracuje v hlave a rozhodne sa. Keby nechcela rozvod, musíš sa zariadiť ty sama, tak aby tebe bolo dobre, aby si vypadla z takehoto toxického prostredia. Neviem či nemáte v rodine nejakého dôveryhodného človeka, autoritu aj pre mamu, kto by vás podporil, mame dohovoril, prípadne vám nejako pomohol. Vynadať, spacifikovať fotra, mamu podporiť a zobudiť zo zlého sna. viem že je to ťažké, ale nie nemožné. ťažké sú len rozhodnutia a začiatky, potom to už pôjde lahšie. veľmi ti držím palce, si šikovné, múdre dievča, tak bojuj za svoj pokoj, za svoj kľud, za svoje šťastie.🍀

ahhola
19. mar 2025

Neries psa, ani matku, ta musi k rieseniu svojej situacie dospiet sama. Hladaj si nieco vonku a na tych 2 sa vybodni. 20 rokov... alebo len posledne roky si pri nich len trpela, ty sa musis ocistit od nanosov tatkovho buranstva, co na teba za dlhe roky naflusal. Velky pozor pri potencialnych tvojich partneroch, aby si nenarazila na taky poklad, ako tvoj tatko, explozivny osychopat. 💥Zrely na Cajlu.

jana005
19. mar 2025

Držím ti palce, aby si bola v živote šťastná.
Ak sa mama nechce rozviesť, tak ty určite choď na výšku a odíď niekde na internát.
Ináč toto by si mali prečítať všetky matky, ktoré ostávajú s mužom magorom kvôli deťom!!!!
Tisíckrát by ti bolo lepšie iba s mamou.
Len to musí chcieť riešiť ona. Keď nechce, tak ty nič nezmôžeš

karolinakr
19. mar 2025

pozri sa pri rozvode sa da predať dom a isť na poly, možno z toho si mama kupi len byt, ale za ten pokoj to stojí ty pojdeš s ňou, možeš ísť na výšku a zobrať oboch psov, čo bude robiť on, vas nemusi zaujimať
len nech ho mama potom neberie späťa, lebo môže minut peniaze nasačkuje sa k vam, a tam su už naozaj pozabijate

karolinakr
19. mar 2025

Alebo na vysokú na intrák

karolinakr
19. mar 2025

možnost maš niekoľko, ak teraz nepojdeš na VŠ, to je tiež riešenie, ale ak budeš chcieť viac zarábať robiť karieru a mať vyššiu funkciu, bez toho sa nepohneš...tak tiež nemusiš robiť cely život zle platenu pracu, len preto, že tatko je psycho
a hlavne by to mama mala riešiť a rozmyšlať, ako ďalej

mamutka
19. mar 2025

Je mi ľúto, že žiješ v takom pekle. Možno by bolo lepšie pohovoriť v klude s mamou a dohodnúť sa, že pôjdete obe spolu do podnájmu. Keď si nájdeš prácu aj ty, zvládnete to. Študovať môžeš aj neskôr. A nie je pravda, že bez VŠ sa neuplatnis dobre. Dnes ma vysokú takmer každý, ale nájsť schopného mladého človeka, ktorý ma zdravý sedliacky rozum a usilovne pracuje je naozaj problém. Veľa je o tom na akú firmu natrafis, lebo na hubu padajú aj mladi s titulmi čo ťahajú v korporatoch nadčasy a vs im je nanič.
Ak mama naozaj chce dožiť život v pekle, lebo sa boji ako sa to poriesi s majetkom, tak potom to musis zvládnuť sama. Tam by bola cesta ten internát a VŠ.
Ak sa mama tak boji že bude ťažké riešiť pri rozvode majetok, tak nech si uvedomí, že toho …. bude na sklonku svojho smutného života v tom dome ešte aj opatrovať. Ona sama bude mať kvôli stresu s ním zdravie úplne zničené, ale on jej pohár vody nepodá. Skôr jej ho hodí do hlavy. Spýtaj sa matky, či to chce. Či chce, aby si žila smutný život aj naďalej s vedomím, že tvoja matka ostáva v pekle.
Je mi ľúto aj tých psov. Ty a ti psi si zaslúžite konečne kľud. Matka by ti konečne mohla pomôcť a riešiť to. On asi ťažko odíde, žiaľ. To vždy musí odísť ten nevinný…. 😞 a bastard ostáva doma 😟

autor
19. mar 2025

Áno, ja som tu už písala dávnejšie, preto to niekomu bude povedomé. Nemala by som problém sa ani osamostatniť, keby mám odbornu školu a nie gymnázium. Keby idem teraz na externú a este platiť nájomny byt sa nedoplatim. A zas keď nebudem pokračovať, tak to je ešte horšie. Je to hrozne teraz pre mňa komplikovane, buď pôjdem na internát alebo naozaj nechám školu a pôjdem na nájom. Ja viem, že rodičia nie sú zlí, ale otec, ma svoje plusy, veľakrát mi aj pomohol, ale toto osočovanie voči matke a mne a jeho prepinaky už nedávam. A este keď vidia obidvaja, že má to trápi a mi teču slzy preto a s nimi to nič nerobí. Na neho nemôžete povedať ani krivého slova a on na ostatných môže. S matkou som sa o tom bavila, že ona sa rozvádzať nebude, nechce sa jej do toho len preto bývanie, že ho bude musieť vyplácať. V byte nikdy nechcela žiť, bez záhrady a všetkého. Že úvod ako sa to bude vyvíjať a ja som povedala, že no vôbec nie dobre, len sa to bude stupňovať. Ako mesiace predtým. Čakať, kedy ho niečo vytočí, alebo mu prepne a ona sa ani neobrani keď tam na nebudem. Ja ich mám rada, ale voči otcovi cítim uz nenávisť

Strana
z2