icon

Dvojitá verzus trojitá výchova: Ako to zvládnuť?

alzbet95
21. nov 2023

Idem sa asi len vyrozprávať ale ak by bola nejaká rada nebránim sa.
Ide o to že neviem či len mne už šibe alebo som zrelá na psychiatriu. Mám 27 rokov a 8ročneho syna,bývam u svojich rodičov,moji súrodenci sú odo mňa o dosť starší ale už sú dávno odsťahovaný majú vlastné rodiny a vlastne bývanie. Len ja som ostala so synom a mojimi rodičmi bývať v ich byte a to ma začína štvať,že aj keď viem že mi chcú možno dobre a pomôcť popri mojej práci s krátkym(tak volám syna) tak sa mi zdá že ho vychovávajú podľa seba.
Keď mu poviem dneska budeš pozerať večer telku len do deviatej a spať,tak dedo(môj otec) povie nieee môžeš pozerať aj do pol 10. Dedo je už na dôchodku a samozrejme ma svoj režim lenže tento náš dedo sa občas rozčuľuje aké správanie má môj syn a ako ho vychovávam. Alebo moja mama(babka) povie nekrič po ňom a keď náhodou ho stráži kým som ja v práci a prídem domov tak ona po ňom kričí jedna radosť, mama ma tiež už dosť rokov niečo po 60tke a ja chápem že títo moji rodičia majú svoj starecky vek a chcú svoj pokoj a ja sa chcem sama zobrať a odsťahovať sa ale neviem kam či pod most alebo na ulicu,keďže ako pozerám tak pozerám aj keby som chcela ísť s krátkym do podnájmu tak sa nedoplatim vôbec. Neviem ci je normálne keď si niekto pýta ako depozit trojnásobok nájmu 🙈🤦‍♀️. S otcom syna nežijem 8rokov,je veľký manipulátor a syna manipuluje a vydiera cez city a reči.

alzbet95
autor
21. nov 2023

A keď si ja niekde postavím doma pravidlá a hranice a dávam ho dokopy,píšem s nim úlohy,chodím s nim na kruzky jednoducho sa o neho celkovo starám a som jeho zákonný zástupca..stačí jeden víkend u svojho otca a všetky pravidlá sú zrušené. Prestáva ma takéto žitie baviť keď ho všetci výchovajú podľa seba a potom keď je zle tak mi to dávajú za chybu a vykrikuju mi to.

nikpa
21. nov 2023

@alzbet95 sadnúť si s rodičmi na rovinu, jasne a stručne im povedať, že ty si matka svojho syna a pravidlá a výchovu si budeš určovať ty a trvať na tom. Ak to nebudú rešpektovať, zasiahnuť, zvýšiť hlas, opakovať dokola a trvať na svojom. Viem že to bude únavné a nie vždy účinné ale určite sa aspoň niečo zmení v tvoj prospech. Veľa trpezlivosti.

januska12323
21. nov 2023

Iné ako odsťahovanie ti nepomôže. Ak máš prácu každý mesiac si niečo odlož a rieš nájom.

bolarazjedna
21. nov 2023

Takéto nezhody bývajú aj v partnerskom vzťahu vo výchove. Dôležité je ich ale vyjasniť a dohodnúť sa, že jeden druhého podržite pred dieťaťom a nebudete robiť naprieky. Ak jeden rodič stanovil čas, dokedy môže pozerať telku, alebo zakázal ísť na diskotéku, tak ten druhy nebude hovoriť opak. Samozrejme, treba to dospelým (nie pred dieťaťom) vyjasnit, ak s tým názorom nesúhlasíme. U vás je situácia iná v tom, že rodič si ty, na druhej strane na výchove sa podieľajú aj tvoji rodičia. Treba si s nimi sadnúť v kľude, a racionálne vysvetliť veci, bez urážky. Je ale celkom možné, že v tomto veku už ich nezmeníš...kebyze nebývate spolu, tak je to podľa mňa ok, keď niekedy starí rodičia a vnúčatá majú svoje nevinné spoločné tajomstvá (ja si dodnes s láskou spomínam, že keď mamina nám na vyše mesiac zakázala pozerať telku kvôli neporiadku v izbe, keď bola v práci a strážila nás babka, tak telku sme pozerali a bolo to naše tajomstvo, a ubezpečila nás, že to mamine nepovie).

Co sa týka sťahovania, keby ani po vážnom rozhovore by sa nič nezmenilo, naozaj by som hľadala podnájom, neviem koľko zarábaš, otec dieťaťa ti určite platí ešte výživné..... Ale hľadala by som aspoň dvojgarzónku/dvojizbak, aby ste so synom mali svoje súkromie.... My si tiež pýtame dvojmesačny depozit plus jeden nájom na začiatok (druhý depozit zvykneme rozpocitat na 5 platieb v priebehu 5 mesiacov), možno je to kruté ale to je jediný spôsob, čím trocha odradíme tých, ktorí nemajú nič našetrené a ľahko sa môžu stať neplatičom... Obzvlášť, keď ide o slobodnú matku..... Ak pracuješ minimálne od 3 rokov dieťaťa, to je 5 rokov už, nemáš nič našetrené na ten podnájom? My sme ináč mali v najme slodobnu mamičku s 1 dieťaťom, ktorá nemala problém zaplatiť takú sumu na začiatok.

bolarazjedna
21. nov 2023

Ešte ma napadlo - možno to bude fungovať : také základné pravidlá napísať na papier, nech to každý podpise a vycapí sa to na chladničku, aby bolo pred očami. Potom sa môžte riadiť tými spisanymi pravidlami, možno to pomôže aj rodičom, aby ich dodržiavali v súvislosti s malým.

andreatytler
22. nov 2023

@alzbet95 Toto je velmi zlozite, lebo si od rodicov zavysla a oni vedia ze ich potrebujes a tak sa citia ze maju viac pravo rozhodovat o vychove syna a urcitym sposobom maju pravdu.
Ale nebala by som sa ze co z dietata bude. Ono velmi dobre chape co si moze u koho dovolit. Vychovu ex by som vobec neriesila. S rodicmy by som sa mozno porozpravala ale skor by som hladala sposoby ako sa odstahovat alebo travila zo synom co najviac casu. Robis nocne ze nie si doma ked ide spat?

miadi
22. nov 2023

Prepac ale “ kratky” je dost nevhodny Nick name pre chlapca. Dufam ze ho tak volas len v svojej hlave nie nahlas. Jedine riesenie je ze sa odstahujes.

mimikarol
22. nov 2023

Tak to máš dosť blbé. Ja tiež keby žijem s rodičmi tak mňa ako mamu absolútne nerešpektujú. Jediné riešenie je ozaj len osamostatniť sa, mať od každého pokoj a robiť a vychovávať si podľa seba, čo sa ľahko píše ale bohužiaľ ťažšie realizuje