Financie v manželstve
Dobrý večer, ženy. Prišla som sa asi len posťažovať, resp. opýtať sa ako by ste to riešili vy. Som na RD s 1,5 ročnou dcérou, staršie 2 deti chodia do škôlky ( chodia ako chodia stále sú doma lebo sú choré ) manžel pracuje. Jeho plat je cca 2700€. On zaplatí školku ( na konci roka mu trištvrte vrátia ) inkaso a dá mi ako kedy, cca na mesiac 100-150€. Ja mám len RD(nižší). A tu nastáva problém, stále mi vykrikuje, že z toľkých peňazí musím vyžiť ( potraviny, drogéria, plienky, Nutrilon mlieko pre všetkých troch a zimných mesiacoch veľa miniem na lieky) jemu ostane cca 1500 €, ktoré minia na hlúposti, doslova hlúposti, ale sú to jeho peniaze. Ja už neviem. Včera mi vykričať, že mi nedá nič. Dostal 4 000(zdravotník) z z tých peňazí som nevidela nič! Teraz dostane dane , zasa si bude žiť jak pán a my ako žobrác. On drahé veci, ja si nakupujem v sekacoch, on najdrahšie telefóny, hodinky... Ja ? Čínsky šit! Deti tak isto, topánky z bazárov, oblečenie detto .Viem mám ísť do roboty ...ale keď mu poviem, čo s detmi, tak jeho to nezaujíma... Hovorím od začiatku roka boli dokopy možno mesiac v škôlke, dať ich nemám kde ... Ako to riešiť?
Tvoj muž je sebecký lakomý debil! Deti predpokladám,že máte spolu (neodpovedaj).
Tak ty máš nižší rodičak, on ti dá k tomu 100€ q z toho mate žiť, ty a VAŠE 3 deti???? Ja zasnem. Ešte jedna otázka a dopredu sa ospravedlňujem, že budem vulgárne,ale som nahnevaná. A to mu nie je kokotno????? Nevadí mu,že on si chodí ako páv a vy v najlacnejších handrach? Keby ste na to nemali ok....
U nás sú financie spoločné, dieťa máme jedno 3ročné. Čo potrebujem kúpim... my si tiež kúpime. Veď predsa nerobíme na to a nezarabame, aby sme si peniaze neuzili.
Ja zasnem fakt. S takým blbom by som nebola. Veď pre teba by bolo financne výhodnejšie sa s ním tuším rozviesť a žiadať výživné na 3 deti
@evica17 lebo keď mu poviem, že po novom dostáva 420e bonus tak povie , že to nieje pravda, že to mu v robote odpočítavajú, že to nieje tak že to má k výplate a vykrúca sa atď, aj keď viem, že to nieje pravda... Hovorila som mu že aspoň ten bonus nech mi dáva ...
@tosomja áno presne tak
raz za mesiac by som na veľký nakup určite nechodila. veľa veci mozes zabudnúť, nekúpite toho dost a podobne. potom na to doplácas ty…. chodte aspoň raz za dva týždne spolu všetci na väčší nakup a keď sa potraviny minú tak nejaké menšie nákupy. alebo keď na tie menšie chodiť nebude tak pekne vždy zobrať blocik.
nech reálne vidí čo stoja potraviny pre 3 deti a 2 dospelých. to sa nezda ale je to velka čiastka, obzvlášť teraz keď sú take ceny ake sú.
nám keď sa narodila malá zacal chodiť so mnou muž nakupovať do potravin a vtedy som videla že nemal poňatia čo to stoji. dovtedy keď žil sam jedol tu a tam bagetu, menucko, u rodicov, u bratovej rodiny a to potom naozaj nemáš ani poňatia… detske oblecenie tiež nie je lacná záležitosť ak máte 3 deti v rôznom veku.
skus mu to naozaj vyúčtovať s blokmi každý mesiac aby sa nad tým sám zamyslel.
Podať žiadosť o výživné môžeš aj počas manželstva, a to ze si mala s takým 3 deti je tvoja slobodná vôľa.... Teraz máš možností.. Podať o výživné. Prestať mu ponúkať fullservice, vrátiť sa do práce a mech sa o deti stará on
... pretože vie že je na chlapa odkázaná aj keby jej len suché kôrky hádzal. Tomuto nikdy nebude pomoci.
Z jeho peňazí po svadbe už? Tak je na veľkom omyle, lebo od svadby ide každý jeden cent napoly. Aj do zariadenia, čo je jeho. Mám za sebou rozvod, tiež byt kúpil pred svadbou, aj tak ma musel vyplatiť. Nie z bytu, ale z úveru ktorý som mu platila aj ja. A tak isto z toho, čo sme doma prerobili, nakúpili.
no to isto mu nieco odrataju v praci, ked to ma vratenie dani co zaplatil a firma by tie peniaze tak ci tak zanho dala, bud statu a takto jemu na deti. plus danovy bonus na teba co sa dava raz rocne. ked sa rozvediete, uz nebude na deti moct poberat, budes ty
Autorka prestaň robiť nákupy potravín za almužnu, máš čo robiť aby si za to kúpila všetko potrebné pre deti a seba mimo potravín. Nikdy som nerobila nákupy potravín na RP veď to je nemožné. Ako si mohla pristúpiť na taký nezmysel? 🤦
Ja tomu tiez nerozumiem, tak on ti neda nic a ty si s nim mala este dalsie deti, mne to tiez pride nejake cudne, ale ak to je tak, opytaj sa ho nech ti vykalkuluje ako sa z toho da vyzit a povec mu ze deti su aj keho.
@evica17 ona môže poberať až vtedy, ak má príjem. tak ju nemäť. kým ona nemá prácu a príjem, nemôže poberať daňový bonus.
autorka - kým nemáš prácu, nespoliehaj sa, že dostaneš 140x3.... najprv začni pracovať.
tebe sa fakt oplatí rozviesť, požiadať o rozdelenie majetku, o slušné výživné na 3 deti, zamestnať sa, poberať daňový bonus..... budeš na tom podstatne lepšie a bez debila na krku
Mne sa nechce verit ze toto moze byt realne...ze zena necha veci zajst tak daleko..vsak toto su crty, povaha ktora sa neobjavi zo dna na den ale vzdy taky bol...bohuzial ako si si zariadila tak mas...teraz mysli na tie deti a ries vyzivne..chlap sa moze hanbit 🤮 neviem kam na talych chodite naozaj
Pána Boha to máš doma ale debila...
Už keď tebe je jedno ako žiješ, že dokážeš ľahnúť vedľa takého debila...tak myslí aspoň na tie deti. Zariaď im výživné.
Tak pozri sa, nenakupuj, nedokupuj. Proste sa spravi velky nakup raz do mesiaca, tak budete z toho. Veceru spravis detom, prenho nezostalo, nekupil.
Ak sa bude nasierat, tak by som povedala, az sa ukludni, a bude sa s nim dat bavit o financiach v klude, ze to mozete prebrat. Ja by som aj vazne nadhodila, ze pojdes do prace, a ked budu deti chore, budete sa striedat. Su to aj jeho deti.
Tu potrebhjes byt aj ty silna a neustupna. Nenechaj sa zastrasovat krikom, musis najst svoj hlas ktory sa vyrovna jeho (obrazne hovorim).
No a nakoniec, zacni si pripravovat strategiu na odchod. Toto nebude partnerstvo na cely zivot, tak sa zacni pripravovat na to, ked od neho budes odchadzat. Nemusi to byt zajtra, ale skor ci neskor... Vzdelanie, pracu, aby si sa mala kam vratit za zarobkom, trochu uspor mat bokom na prvych par najmov. Zacni sa zaujimat o realitny trh, rozpravaj s ludmi, aby si mala okolo kruh blizkych, co by ti pomohli.
Toto ja povazujem za ekonomicke tyranie, rovnako vazne ako to fyzicke, takze preto rady, aby si sa zariadila rovnako.
@panelacikova hej chcela som to dopisat a zabudla som. jasne musi sa zamestnat a bude poberat danovy binus, ale asi nie v takej vyske ako on
A krk dam na to, ze o vyzivne na deti a seba na tom sude nepoziadas, hoci ti to tu vsetci radia, vsak?
Preco dovolis, aby ukratil vase deti o to, na co maju pravo aj zo zakona - mat rovnaku zivotnu urpven, ako ich otec. Cize riesenie je bud sa s nim o tom porozpravat a ziadat napravu alebo ho postavit pred hotovu vec, ze ho das na sud. Na sude nebude mat odvahu klamat sudcovi, ze mu z danoveho bonusu v robote niekto nieco odpocitava. Co je to samozrejme bohapusta loz.
Druha vec . takemu cloveku by som nenakupovala, nevarila, neprala - nech si robi vsetko sam. o tom, ze o neznostiach by mohol len svivat, asi ani nemusim hovorit - nech ruku pouzije. Mne by sa hnusilo s takym lakomcom.
@veselo_neveselo a ešte v prvom rade by si mala zabezpečiť antikoncepčné tabletky.... inak súhlasím
@veselo_neveselo - Tiež som to chcela napísať že tu už ide o ekonomické týranie a všetka sranda ide bokom no ja by som sa teda nedala a nekúpila ani suchý rožok.
@evica17 v rovnakej výške. je to bonus na dieťa. neodvíja sa od výšky príjmu 😉
Prečo mu vracajú za škôlku?
Tvoj muž bude narcis on dobré postavenie, oblečenie a vy omrvinky a ešte môžete byť radi.S takým hajzlom musíš byť len za dobre akonáhle spustis, výčitky hneď prejde do agresie.Musis byť vychcanejsia ako on a snažiť sa byť milá, keď bude treba deťom oblečenie a pod.Teraz, keď nemáš peniaze a možnosti na rozvod pri 3 malých deťoch musíš ho ukocirovat ty a bez nervov.
Polichotit, zahrať mu na stranu ako sa o vás stará uvidíš zmenu.Vycitkami nič nedosiahnes.Zmen taktiku.Napisat zoznam veď snáď nechodíte s 3 malými deťmi po obchodoch a nech nakúpi.Tatino vám kúpi hrozno, jogurty chlapi sú jesitni musíš ísť rafinovane.Ale je to sprostý chnup ani ten titul mu nepomôže k tomu, aby bol dobrý otec.moja sestra má takého debilka studovaneho s prestížou a za každé euro sa bije.Ty nenakupuj, nevybavuj všetko buď prefikana
@eliska13 perfektná rada. len to by musela byť mimoriadne sebavedomá a inteligentná, aby ho takýmto prístupom "prešťala"... obávam sa, že to nie je autorkin prípad :(
@blondiee83 prestane všetko robiť a nájde si frajerku čo by bolo možno k niečomu dobre, ale až, keď ona bude pracovať.
Ešte jedna rada Nutrilon nepotrebuje už ani to 1,5r dieťa nieto ešte škôlkari keďže píšeš že všetci traja ho pijú. Veď už dávno môžu piť obyčajne plnotučné mlieko takto ozaj zbytočne vyhadzuješ peniaze. Od roka môže dieťa kľudne klasika mlieko.
Lieky prečo kupuješ ty a nie muž? Ako ja fakt nechápem ze ty si súhlasila s tým že živiteľom rodiny si ty čo máš iba RP + prídavky.
@panelacikova nie, uz teraz ako ho zvysili sa to dovija od hrubej mzdy. a neviem kolko by autorka zarabala, ale ak by chcela plny ako ma on, tak by musela mat minimalne 1500 v hrubom
@eliska13 nenajde - lebo je zgrlos a este aj tej by lutoval co i len kavu kupit, o veceri ani nehovorim 😀 😀
Vďaka Bohu za otca mojho dieťaťa...aj keď nie sme spolu, na dieťa posiela dosť vysokú sumu...a ešte mám prístup aj k jeho účtu 🤭 a nie neberiem peniaze z účtu bez jeho vedomia, hoci mám dovolené si vziať kedykoľvek a akúkoľvek sumu...a to nie sme manželia a ani spolu nežijeme...
To, čo autorka opisuje verím, že je realne, lebo to nie je prvá téma tohto problému...a osobne poznám veľa takýchto mužov...ktorým nezáleži na vlastných deťoch a manželke...
Radiť nebudem...ako si si ustlala, tak máš 🙂
Ja tomu nerozumiem... Vracajú za škôlku? Prečo? A raz do mesiaca veľký nákup za 100? Dobre možno 200. Baby, veď keď idete na bežný nákup tak tam oplieskam 80-90 eur týždenne, nie raz do mesiaca. ... Mne ta celá téma príde divná.

Ty mu musíš ešte ukazovať, kde dáš svoje peniaze, ale do jeho ťa nič? 👍👌