icon

Financie v manželstve

14. apr 2023

Dobrý večer, ženy. Prišla som sa asi len posťažovať, resp. opýtať sa ako by ste to riešili vy. Som na RD s 1,5 ročnou dcérou, staršie 2 deti chodia do škôlky ( chodia ako chodia stále sú doma lebo sú choré ) manžel pracuje. Jeho plat je cca 2700€. On zaplatí školku ( na konci roka mu trištvrte vrátia ) inkaso a dá mi ako kedy, cca na mesiac 100-150€. Ja mám len RD(nižší). A tu nastáva problém, stále mi vykrikuje, že z toľkých peňazí musím vyžiť ( potraviny, drogéria, plienky, Nutrilon mlieko pre všetkých troch a zimných mesiacoch veľa miniem na lieky) jemu ostane cca 1500 €, ktoré minia na hlúposti, doslova hlúposti, ale sú to jeho peniaze. Ja už neviem. Včera mi vykričať, že mi nedá nič. Dostal 4 000(zdravotník) z z tých peňazí som nevidela nič! Teraz dostane dane , zasa si bude žiť jak pán a my ako žobrác. On drahé veci, ja si nakupujem v sekacoch, on najdrahšie telefóny, hodinky... Ja ? Čínsky šit! Deti tak isto, topánky z bazárov, oblečenie detto .Viem mám ísť do roboty ...ale keď mu poviem, čo s detmi, tak jeho to nezaujíma... Hovorím od začiatku roka boli dokopy možno mesiac v škôlke, dať ich nemám kde ... Ako to riešiť?

bublinka1426
14. apr 2023

@bullinka poslednú dobu tých tém divných je tu viac, už mam pocit že MK tazi z reklám.

autor
14. apr 2023

Áno chcem sa rozviesť, ísť s deťmi mam kam, aj robotu si hádam pozhnam, škôlka sa tak isto už vybavuje... Len sa bojím, že súd mu určí smiešne výživné...ale dúfam , modlím sa , že sú to len moje obavy ...

evica17
14. apr 2023

@bullinka ved raz do mesiaca ju vezme na velky nakup a nakupi za jeho peniaze rpe vsetkych a potom uz ona ma akoze dokupovat veci z rodicaku, cize zvysok mina ona. my tiez tak chodime jeden velky nakup za cca 120 eur a potom uz len male nakupy, co treba

bublinka1426
14. apr 2023

neurcuje sa vyzivne od vysky platu? ved pises kolko zaraba..ci to ma neoficko?

evica17
14. apr 2023

z 2700 eur mu podla mna urci pekne vyzivne. a ak ma nacierno, tak skus si dako zohnat dokazy ze ma tolko penazi, nejake vypisy alebo co

autor
14. apr 2023

@bullinka vracajú mu , myslím za stravu v škôlke, keďže ako som písala deti do škôlky chodia málo, u nás sa každý mesiac musí platiť 84e na dve deti, to čo neprejedia sa na koči roka vráti

hederamonstera
14. apr 2023

Neverim, ze toto je realne. Uz len ze mas vsetko platit z kolko? 400eur? Vsak to by mi ani na potraviny nestacilo…

autor
14. apr 2023

@evica17 robí v nemocnici, tam sa to nedá "odrbat"

evica17
14. apr 2023

tym padom lepsie pre teba, aspon sa z toho bude ratat vyzivne

bublinka1426
14. apr 2023

tak taky plat ma mozno daky pan doktor. a kedze to ma offficialne, neboj sa mala by si mat dobre vyzivne.

sticker
evelyn246246
14. apr 2023

..neboj nic, sudom vyzivne bude urcite viac ako tych 200 eur od toho chudaka ..defacto ajtak vlastne vsetko tahas sama, dokonca dotujes z toho mala ty jeho ..

kristinapetronela
14. apr 2023

@panelacikova prečo hneď troll? Suseda tiež tak žije .chlap všetko ,ona nič

tamitamitami
14. apr 2023

Poberá daňový bonus na deti? Minimálne na tom by som trvala pre začiatok aby mi dával. Keď budeš robiť daj si ho na seba (to len taká rada do budúcna).
Ja nie som vôbec za to aby partneri medzi sebou bojovali ale v tomto prípade by som bez hanby požiadala o výživné na deti. Tento jeho postoj je veľmi nefér, ste rodina mali by ste hospodáriť spoločne tak aby ste sa mali dobre všetci. Áno má právo si nechať niečo aj pre seba ale určite nie v takejto miere.

gladys_07
14. apr 2023

Co ti na to napisat? Si ekonomicky tyrana zena. Tie co ti pisu ze to mas dat na sud maju pravdu, ale…aka je sanca ze to naozaj spravis. Ked uz nemas tolko sebaucty, tak to ries aspon kvoli detom. On rozhadzuje aj na ich ukor.

U nas moj muz zaraba neporovnatelne viac. Mame spolocny ucet, nikdy ani slovkom nenaznacil „moje“ peniaze. Dokonca ked zo srandy poviem malemu „pod ideme minat ockove peniaze“ tak mi len povie „nase peniaze“. Tak sa podla mna sprava otec rodiny, partner. A bol velmi velkorysy uz pred svadbou. Ty si nezbadala ziadne naznaky pred svadbou?

mamusa123456789
14. apr 2023

@sally001 presne ako u nás, deťom dá prvé aj posledné

marcela64
14. apr 2023

Toto by sa mi nepáčilo, manželstvo je spoločné, dieťa tiež, tak k tomu treba aj tak pristupovať.
Akože si predstavuje, že on bude mať peniaze bude si kupovať čo chce a ty budeš riešiť každý mesiac pomaly z čoho variť, čo kúpiť, len aby si vyšla? To kde sme.

mikadooo
14. apr 2023

Ach to je hňup. No čo tu radiť? Škoda, že ste si to nevyříkali pred prvým dieťaťom... Neviem, nedá sa pri rodičáku žiadať súdom stanovené výživné na manželku a na deti? Či blbosť? Tým by som sa asi povyhrážala. Ale vôbec netuším, či máš na také niečo nárok...

autor
14. apr 2023

Dnes som malej kúpila macka za 0,20e a on ma vykričal, že rozhadzujem, pri Tom on rozhadzuje oveľa viac.... Nie pred svadbou som si to nevšimla... Až potom... On ma má je nakupovania, napr, nekúpi si jednu košeľu ale kúpi si ich 20. Min si kúpil nohavice 15 ks , jedny za cca 40e. Dedoles ponožky a trenky má vykúpeny komplet cely obchod, teraz začal nakupovať cinky a posilňovacie zariadenia a tak to je , a vyhovára sa že to je pre nás...napr aj auto si nedávno kúpil nie lacné , ja som v ňom ešte nesedela, ani deti, no on stále svoje, že to je pre nás, spoločne... Min rok bol 2x na dovolenke...sám... A dalo by sa rozprávať... Ale ako som písala vyššie, odchádzam preč , mám kde byť... Len som sa chcela uistiť ohľadom toho výživného pri takomto plate ako má on

ukulela
14. apr 2023

Ked budes mat deti zverene, danovy bonus pojde tebe. A zozen si doklady o jeho prijme. Pri tak vysokom plate vyzivne dostanes. Musis ale aj zdokladovat vydavky na deti.

panelacikova
14. apr 2023

@evica17 ja mám dosť nízky plat a mám plný daňový bonus na svoje dieťa.

panelacikova
14. apr 2023

@bullinka presne, ja dnes jedna malá igelitka a 17,- eur...

evica17
Autor odpoveď zmazal
dm1
14. apr 2023

@panelacikova pri jednom dieťati tibna daňový bonus stačí oveľa nižšia mzda v hrubom. Počtom detí sa to zvyšuje keď ma dostať plných 140e na dieta

evica17
14. apr 2023

@panelacikova ty mas jedno, tam s ato inak pocita ako ona ked ma tri. pozri si tabulky na nete

gladys_07
14. apr 2023

SAM NA DOVOLENKE?!! Cau dekel, papa

panelacikova
14. apr 2023

@ukulela daňový bonus jej nepôjde, kým ona sama nezačne pracovať a mať príjem, prosím ťa, si v tejto téme už minimálne druhá, čo ju pletie. takže ešte raz: kým autorka nepracuje a nemá určitú výšku príjmu, daňový bonus nedostane.

panelacikova
14. apr 2023

@ukulela a doklady o jeho príjme si žiadať ani zháňať nemusí. ak požiada o výživné prostredníctvom súdu, ten sám vyžiada manželov príjem. hrozne zavádzaš, pri všetkej úcte....

panelacikova
14. apr 2023

@dm1 aha, ďakujem. keďže nepracujem v tejto oblasti a mám len 1 dieťa, nevedela som, že sa to potom nejak stupňuje. Ďakujem. 🙂

panelacikova
14. apr 2023

@evica17 áno, už som napísala príspevok pre dm1, ďakujem aj tebe za informáciu, netušila som to...

ukulela
14. apr 2023

@panelacikova ked sa odstahuje, pise o robote. Preto som povazovala za prirodzene, ze sa chape, ze danovy bonus ide s platom. Ok, ked ma muz oficislny prijem a realne danove, doklady jej netreba. Len zdokladovat vydavky na deti. Moze byt?