icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

krajinka
21. nov 2022

netreba sa nechat citovo vydierat a drzat sa sudneho rozhodnutia...a to pisem ako exmanzelka s 12r synom na ktoreho mi jeho otec plati vyssie vyzivne ako ma stanovene aj mu kupuje veci pomimo a prispieva na drahsie zalezitosti...nabuduce mladeho asi vychystam boseho ze co mi na to asi tak povie😝

drahomirrra
21. nov 2022

@apolka77 Ale ja suhlasim, ze autorka s tym musi ratat, ze ex bude robit zle, najma ak bola aj dovodom rozvodu. Nesuhlasim s tym, ze ta ex je normalna, ak robi hentake veci, vsak to je jak nejaka primitivka. Toto je este ltec, ktory plati a sa snazi. Nech zdvihnu ruku tie tisice zien, ktore vyzivne jakziv nevideli…

bluka2
21. nov 2022

18% z príjmu sa určuje ako primerane výživné v Rakúsku. Ide o %, takže pre mňa sa to dá aplikovať do každej krajiny ako pravidlo palca. To by bolo v tomto prípade 360€.

kristinapetronela
21. nov 2022

Moc tomu neverím ,že posiela v otrhanom alebo kratkych veciach ...lebo vidím na vlastných deťoch ako rýchlo rastú ...jeden mesiac sú tepláky super a keď oblečiem neskôr sú už kratšie .rýchlo rastú deti a tých 70 či koľko za topánky je normálna cena ..zima je dlhá ,dieťaťu nebude zima ...ocko keď robí v zahraničí nech mu kúpi sám od seba .čo ti je 200 eur ...to len strava pre také 8 ročné dieťa a raz pero treba kúpiť ,pravítko ,zošity ,no nečudujem sa že sa ta bývala nedá a bojuje .jasné že mama chce ísť so synom na dovolenku mked už otec si našiel druhu 😕

drahomirrra
21. nov 2022

@mk22 Idu si svoje najma tie rozvedene, s detmi, na ktore ex plati vyzivne, lebo je to obdobna situacia, nez maju ony. A mozno tiez nevyriesene traumy z rozvodov a mileniek a podobne. Takze uz len podvedome z principu su na strane exmanzelky.

panelacikova
21. nov 2022

@drahomirrra už tu bolo v diskusii spomenuté, že keby ten otec bol otcom roka, tak by si podal žiadosť o výlučnú starostlivosť. veď chudák chlapec, ak chodí otrhaný a bosý.... neverím jej teda ani pol slova....

drahomirrra
21. nov 2022

@panelacikova Ale ja netvrdim, ze je otcom roka. Otec roka nevidi decko raz za 2m. V ich pripade evidentne striedavka nie je mozna, vzhladom na pracu otca vonku, to nema zmysel.

bluka2
21. nov 2022

@drahomirrra kvôli dieťaťu sa dá aj práca zmeniť, keby tak strašne veľmi chcel.

panelacikova
21. nov 2022

@drahomirrra ty a sranda. ja som nebola podvedená ani rozvedená ani iná ená a som na strane exmanželky. pretože je tam jeho prvý syn, ktorý potrebuje chodiť do školy a jesť. a 200 eur je v dnešnej dobe fakt smiešny peniaz. preto môže byť autorka ešte rada, že je tak, ako to je. a ak hovorí pravdu o tom, ako chodí chlapec bosý a pomaly polonahý, nech udá jeho matku na sociálke a nech požadujú chlapca do svojej opatery, keď ho tak neskutočne milujú a keď chodí taký chudák zbiedačený. ja neskutočne túžim spoznať tú matku, hoci je mi jasné, že je to totálne nereálne.
a vôbec nevadí, že otec je mimo SR, tu ide predsa o chlapca, ak sa má naozaj tak zle, že matka míňa výživné pre seba, ako tu už bolo spomenuté dnes, a on chodí bosý!!!!!! bosý!!!! čo dookola autorka obmieľa, tak podať podnet a žiadať o zverenie chlapca. môže sa oňho predsa starať aj nová manželka-macocha. úrady nikde neuvádzajú povinnosť otca, otec má zabezpečiť, aby bolo o dieťa postarané. mnohí chlapi nechávajú deti (ako aj ten môj necháva) svojej mame, je o dieťa postarané? je. mnohí novej žene. je oňho postarané? je. toto úrady neriešia. ide o dieťa či je postarané o jeho potreby, či je spokojné a šťastné.

drahomirrra
21. nov 2022

@bluka2 Ale toto su uz zase fantazie, ja neviem, co to tak hrotite baby. Osobne si myslim, ze pre takuto vec by robotu nechalo tak percento chlapov, nielen tento tu. Zvysnych 99% by zostalo tam, kde je, bez ohladu na to, ako velmi dieta lubi.
Ved uz neprehanajte.

apolka77
21. nov 2022

@drahomirrra skúsenosti sú rôzne ohľadne súdu,ja celkom nechápem podľa čoho to rátajú u nás, jeden známy čistý príjem 900 eur má dlhy ešte a na jedno dieťa platí 350 eur,,,sudkyňa bola nekompromisná. Vôbec ju nezaujímal jeho príjem,,,spravil si si dieťa, plat a staraj sa a to ho má každý druhý víkend a tiež ešte platí kadečo....
@bluka2 a potom niektorým odklepnú 100 eur ...tak moc nechápem prečo sú také rozdiely....ale sú prípady aj dobrovoľne čo platia 400 a viac na dieťa nie je to tak ojedinele ako sa zdá....

panelacikova
21. nov 2022

@drahomirrra ako píšem vyššie. nemusí nechať prácu. stačí, ak je o dieťa postarané jeho matkou (babkou), jeho novou manželkou (macochou).... atď.

dadis
21. nov 2022

@drahomirrra Ale aj zbytocne pises o traumach rozvedenych zien...nejde o traumy, ale mame prehlad ake vydavky na deti mame, ake vyzivne nam muzi platia (alebo nasi novi partneri) a kolko s detmi travia casu. Ja nezastavam pochybne vydieracske praktiky...ale neprispiet na topanky, lebo kupil plavky? what??? (kolko tie plavky stali? 50eur) Nech tomu decku autorka nezavidi...nie je velmi co...

natalienka12
21. nov 2022

Ja napr. rozvedena nie som a moj muz nezivi ziadne dieta, ale autorke neverim a vidim, ze je vychcana a chcela by vsetky peniaze len pre seba a len svoje deti, je mi luto toho chlapca, ze vyrasta bez otca a este takto musi znasat vojnu medzi rodicmi.

autor
Autor odpoveď zmazal
kristinapetronela
21. nov 2022

A ešte k tým osuchanym topánkam ...moje deti napríklad sa opýtajú čo si obuť potom vybehnú ešte dnu na wc,vyzuju sa a naspäť obuju do starých topánok .ako keby zabudnú .možno to nie je naschvál ...veď mu kúpte nové za 20 a hotovo . Zbytočne riesis .podľa mňa tu uz aj tá ex robí naschval a dobre sa smeje ako ta dostala aby si riešila také veci. Neviem fakt neverím tomu

bluka2
21. nov 2022

@apolka77 tiež je mi logika slovenského systému záhadou. Taká arbitrarna vec, veľa v rukách jedného sudcu a ešte v štáte, ktorý má taký index korupcie ako má

panelacikova
21. nov 2022

autorka, nemyslíš vážne tú otázku, či dospelý človek v súčasnosti preje 200 eur mesačne? 😀 😀 no áno, preje. pokiaľ nemá každý deň varené zemiaky s mliekom a suchý chleba, tak preje.

mk22
21. nov 2022

@dadis neprispel na 4.topanky v poradí.. Na troje prispel..

dadis
21. nov 2022

@mk22 Pisala autorka, ze aj 100eur mesacne dava otec mimo vyzivneho. Myslim, ze to je primerane.

bluka2
21. nov 2022

@panelacikova keď jesť za 200€ je veľa, tak ja doslova "prežerem" viac 🤣 (som pomerne štíhla/priemerná) a o deťoch nehovorím. Moja v tom veku zje kľudne aj 2 večere a potom chce kašu s mladším ešte.

drahomirrra
21. nov 2022

@apolka77 Neviem, mne to vzdy prislo ze rozhodnutie bolo podla toho, ako sa sudca vyspal a ci mal dobre ranajky/obed 😁Ale nie. Vela faktorov tam vplyva a kazdy sudca/sudkyna dava dokazom vlastnu vahu.
@panelacikova
@dadis Baby, ja neviem. Fakt. Nemyslim si, ze tema je vymyslena, autorka mozno pise chaosne, citim aj trosku oprsknutost, ze exka chce privela penazi. Niesom ani rozvedena, takze o vyzivnych prehlad nemam. Ale niektore ste sa do nej pustili uplne na prvu stylom “rozbila si rodinu” “mas chlapa so zavazkom”, pritom ona sa pytala na ine veci. Doslova ste sa na tom opustili, skoro akoby sa vas to bytoste tykalo.

autor
Autor odpoveď zmazal
bluka2
Autor odpoveď zmazal
mk22
21. nov 2022

@panelacikova ona nikde nenapísala, že chlapec chodí bosy! Nedoplnaj si nesprávne.
Nájdi si kde bolo spomenuté Slovicko bosy.

lienka.7
21. nov 2022

@mk22 presne tak, sa mi paci ako vyratavaju ze dieta stoji min.600€. No ked maju jedno, to sa im pise, keby mali 2-3 som zvedava ako by písali ze dávajú len na deti 2k. Ale jasne, zabudla, každá tu zaraba 3k v čistom, cize ziadny problem 👌 navyse to ze po prepočítaní na počet ludi ma ex viac, to ich tiez netrápi. Tiez sa mi paci ich zmýšľanie, ze ex ma prijem z prenájmu, tak do toho ich nic, to je jej šikovnosť samozrejme, ale keby to mal chlap, tak to uz by ti bol oheň na streche a ma platit jak ujety. No vsak aj tak sa da pozerať na vec 👌
@autorka nic si z toho nerob. Čokoľvek by si napísala boli by proti tebe. Lebo to beru osobne z pozície ex. Chuderka ex, ktorú kvoli tebe opustil. Pritom to tak vôbec nie je, ale to ich netrápi. Pozri, mate stanovené kolko mate platit, nech sa paci. Nevie sa chovat, nedala by som ani euro navyse. Oblecenie ku nam synovi kupila a vysvetlila mu, ako sa veci majú. Neda sa s nou dohodnúť, nakoľko sa msti cez syna, ze je sama. A bude to len horšie si myslím, keďže to tvoj muz neriešil a nezastihol uz skor.

kristinapetronela
21. nov 2022

Počuj ja už tomu chlapcovi kúpim topánky ..aké ma prosím ťa číslo ?

drahomirrra
21. nov 2022

Autorka. Mozno je riesenie, aby mal maly zakladny satnik aj u vas doma, ako u tatina. Topanky, bundu, par triciek, pekne nohavice, plavky, a podobne. Mamke to odfotte, poslite MMS. Nech ho posle aj vo vreci od zemiakov, doma ho prezleciete.

panelacikova
21. nov 2022

@drahomirrra tak ja osobne som o rozbití rodiny nepísala ani pol slova..... držím sa faktov a toho, čo píše ona. a už dosť veľa vecí poprekrúcala.

gabika128
21. nov 2022

Autorka, však teda neprispejte na nové tepláky a na zimné topánky. Ex sa zariadi tak, že podá návrh na zvýšenie a tých 300€ bude reálnych aj na papieri.