icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

Strana
hilda08
21. nov 2022

Boze to je chore si takto riesit nieco cez dieta…

irusa
21. nov 2022

a čo tak kúpené veci ako sú plavky nechať u Vás ????? myslím, že teraz viac potrebuje topánky ako dvoje plavky...tak ako ona Vám spravila na truc to isté ste spravili aj vy...aj napriek tomu, že mala obavy o zdravie dieťaťa...či ak by bol chorý ocko by s ním šiel na očr ???? áno treba dieťaťu kúpť minimálne dvoje topánky na zimu....
á áno podieľať sa minimálne polovicou výdavkov....

autor
Autor odpoveď zmazal
chadkroeger
21. nov 2022

tvoj muž má dobré srdce ze takto prispieva na dieťa nadrámec výzivného, ale treba si stanoviť hranice. 200 € si myslím, že je dosť penazi na to, aby matka z toho vedela kazdy mesiac vykryt potreby dietata. Ocividne si z tych penazi berie aj ona.

zmrzlinka2021
21. nov 2022

A ty ako jeho nova manzelka vies, co bolo dovodom ich rozvodu? Nepodvadzal ju nahodou?
Pravdaze riesit veci cez deti je vzdy zle, len ta protivita ma zaujima, co moze byt pricinou

hilda08
21. nov 2022

No lebo chce vyvolať v synovi pocit, ze ak mu nieco chyba, je to kvoli otcovi…to nezmeníte, kúpte mu zimné topánky, ktoré bude mat len u vas…vlastne ked mu nieco navyše kúpite, nechajte to u vas

pininka1
21. nov 2022

Chudak dieta. Vela rodicov to riesi tak,ze maju veci po dvakrat. Naco sa s niekym natahovat ze zobral a uz nedoniesol. Kupte mu skrinu u vas a davajte mu tam vami kupene veci. Ale mimo toho si myslim ze dostava na maleho riadne vela, hlavne tie polozky mimo vyzivneho, co by za to ine deti dali

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
21. nov 2022

toto je velmi smutne takto sa dotahovat.
Chapem aj matku, kedze naklady na zivot su v dnesnej dobe uplne niekde inde, tam nejde len o kupu oblecenia, ale aj strava, byvanie...a vsetko okolo toho. 200eur je realne malo, ale je mi jasne, ze na Slovensku malokomu prisudia viac. V zahranici su tie sumy uplne o inom, aj ked nie vzdy je aj zarobok otca nadstandardny, no cvakat musi.
Ked si sa dala dokopy s muzom so zavazkom, musela si pocitat s tym, ze sa pozornost aj financie budu delit medzi jeho a vase spolocne deti, a takisto zabomysie vojny s ex-manzelkou (kedze evidentne nie je ochotna spolupracovat v zaujme syna), pokial syn nedostuduje a komunikacia uz nebude nutna

irusa
21. nov 2022

tak mu kúpte oblečenie, ktoré ostane u Vás a problém vyriešený

chadkroeger
21. nov 2022

koľko môže stať ubytovanie pre 1 dieta? Problem je v tom, že matka nepochopila princip vyzivneho a fakt, ze vsetky peniaze patria dietatu a jeho potrebám nie potrebám matky (vid dovolenka). A takto by jej to mal vysvetlit aj jej manžel.

autor
Autor odpoveď zmazal
sense
21. nov 2022

Co kúpite synovi naviac nech ostáva u vás, platí predsa výživné v ktorom to je už zhrnuté a výdavky naviac platia na polovicu. Takisto si nemusíte pýtať povolenie od matky syna ci sa môže ísť v novembri kúpať alebo nie.
A ver mi 8 ročne dieťa už veľa chápe... Aspoň teda moja dcéra už veľa chápe ze to nie je tak ako tatik doma výprava exsvokre do telefónu a mysli si ze ona ho nepocuva

autor
Autor odpoveď zmazal
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
vevesh
21. nov 2022

Pri citani ma tu az normalne zdvihlo z takej ex....ale jediny opravneny riesit to je tvoj manzel. A ak sa on do toho nema, neporiesis vela. Mozes mu radit, davat navrhy, ale posledne slovo (a peniaze) su u neho. Ja by som tiez bola za to, ze nech prispeje tak ako doteraz- vyzivne+ kruzky. A oblecenie, vylety a co. By som kupovala sama, u vas odlozila a odkladala blocky a pri ziadosti o preplatenie nakladaov ci zvysenia vyzivneho by som jej ten sanon podarovala🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️neznasam, ked sa rodicia takto handrkuju cez dieta, ale jedine, co mozete vy ovplyvnit je, aby mu u vas nic nechybalo, necitil sa cudzo a ako bonus spolocne stravene chvile, ktore jeho detstvo obohatia...

zmrzlinka2021
21. nov 2022

@autorka
No zial, najviac si to odsiera dieta, ktore za to nemoze. Idealne by bolo, keby mali oni dvaa aspon seriozny rodicovsky vztah a vedeli komunikovat.
Mozno by sa s nou mal on porozpravat - osobne a poziadat ju o odpustenie, pretoze realne jej velmi ublizil, velmi ju zranil. A mali by obaja potom zacat mysliet len na prospech svojho dietata a k tomu je potrebna aj slusna komunikacia.

lujza123
21. nov 2022

Keď sú ľudia sprostí nepomôže im nič, bohužiaľ. Môžeš im miliónkrát povedať ze takýmto hľadkanim si vlastného ega ublizuju detom, nepochopia.
Matka to robí zámerne, aby ociernila otca v synovych očiach. Nikam nepôjdeš lebo otec ti odmieta kúpiť topánky. Nemôžeš ísť na krúžok lebo otec ti nekúpi chrániče. Ma vynikajúcu páku na vydieranie otca, nedáš peniaze na čo ja chcem poviem synovi.

Najhoršie je ze s týmto sa nedá nič robiť. Jedine co pomôže je nastaviť si jasne hranice a začať hovoriť madam "nie". Ujasniť si dopredu niektoré ročne výdavky kto ich bude platiť.
Namiesto prispievania a skladačiek sa na veci možno naozaj založiť malému sporenie.

Ale odserie si to dieťa samozrejme, mamka sa pomsti na ňom.

deti95060810
21. nov 2022

môj ex zaplatil VŽDY len výživné a nikdy nič viac. Syn nedostal jeden jediný darček na narodeniny, meniny, Vianoce od svojho otca.
O peniazoch navyše ani zmienka.
A aby nebolo toho málo - syna vydedil.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
buffinko
21. nov 2022

@dominika1988 nie je to take jednoduche, zaratava sa aj osobna starostlivost, spravodlivym dielom by znamenalo starostlivost 50:50, co v tomto pripade nie je. Kolko casu travi u otca, ked je kazdy druhy mesiac otec doma? Tipujem jeden vikend. Ale suhlasim, ze v tomto pripade dieta dostava viac ako je standard na Slovensku, ci dost je otazne. Pretoze dieta ma mat rovnaky zivotny standard ako rodic. Ak ocko v zahranici zaraba slusne, 300eur na vlastne dieta nie je az tak vela. Kolko otecko zarobi?

autor
Autor odpoveď zmazal
cacianka
21. nov 2022

No nie je to celkom tak že otec vysokú 200 a mama tiež 200 na dieťa a z toho nakúpi.
Matka, u ktorej žije syn 2 mesiace, sa podieľa totiž aj nefinancnou starostlivosťou. Nákupy variť, prať,vyžehliť, upratovať, učiť sa s ním, vybavovať v skole, na krúžkoch, platiť náklady na bývanie a život a okolo toho vybavovačky. Aj na Očr je s ním asi viac ako otec, pracovnú dobu si musí prispôsobovať dieťaťu, otec by sa ako postaral keď je 2 mesiace preč. Takže si uvedomte aj toto
Okrem toho, aký program decku urobíte keď je s vami, do toho matku šuma fuk. Nič jej vopred nehovorte a choďte kam chcete. Aj v zime kúpať sa.
Videla si rozsudok, koľko a ako má platiť, a ako koľko má prispievať na potrebné veci ?
Ak súd priklepol iba 200e, tak čo kúpite nad rámec tejto sumy, mu nedajte domov. Odložte u vas chalanovi povedzte že tak ako má veci u mamky, tieto má u vás aby nemusel prevlákat mega kufor. Na dary sa neskladajte s matkou, kúpte mu za vás to čo uznáte a za koľko uznáte. Ale ajk súd rozhodol,že má otec platiť aj iné výdavky ako 200e, tak si pozrite si akej sumy a všetko čo platíte, kupujete ukážte chalanovi, že pozri - toto sme platili. Všetko mu vysvetlite primerane veku, pochopí.

autor
Autor odpoveď zmazal
Strana