Hádka kvôli cudziemu dieťaťu
Včera sme boli s mužom a našim synom 3r. v detskom kútiku, kde je časť, že si rodičia môžu posedieť na káve. Dali sme si zákusok, kávy, limonády. Zrazu prišiel nejaký chlapec vek okolo 2 rokov najprv môjmu vytrhával z rúk naše autíčka, syn najskôr požičal, ale problém bol pri vrátení,keď ten menší chlapec nie a nie dať. Potom môj syn bol mimo od nášho stolíka,hral sa a prišiel k nášmu stolu opäť ten chlapec a začal si brať pohár s colou, lyžičku mi zhodil na zem, strčil prst do zákusku a chcel ho zobrať. Problém je v tom, že môj muž že nechaj ho je ešte malý no ale dokelu to čo je? Tak sme sa povadili, ja som posielala preč a muž do mňa že nechaj ho. Podotýkam že pre chlapca prišla matka ktorá ho len zobrala za ruku a nič nepovedala ani sa neospravedlnila. Nechali by ste to tak a nič dieťaťu nepovedali lebo je malé?
Ja nechapem, to tu naozaj odpovedaju matky?? Ved ide o 2 rocne dieta... Stacilo oslovit jeho mamu a vyriesit to s nou. Ale kazda druha je tu asi matka maleho genia, ktore sa v 2 rokch nikdy takto nespravalo a 100% ovlada pravidla slusneho spravania 🤦🏻♀️, hlavne v prostredi detskeho kutika, kde su tie deti uvolnene a rozblaznene. Jednoducho si to mala riesit s jeho rodicmi. Kazde dieta je ine, niektore su zakriknute, pri cudzich si ani neprdnu a boja sa vlastneho tiena. Ine su na dospelacky vkus az prilis divoke, odvazne a drze. To decko je este len 2 roky na svete a uz ma ovladat vsetky normy, no ok. Ide aj o situaciu, prostredie, povahu. Kazde dieta je clen komunity a naozaj sa tu cudujem mnohym reakciam. Vlastne, potom sa necudujem, kde ako komunita sme.
@zuzanka.zuzu pre pána šak ale nie je jedno čie tie hračky boli? Aj keby boli z kútika treba učiť deti že hračky sa z ruky nasilu netrhajú…🙈
Dieťaťu by som povedala milo, že no toto sa nerobí a matku by som konfrontovaná, že si poprosím nový koláč keďže jej syn môj načal. Alebo ho nechcem viac vidieť pri mojom stole, buď bude niesť zodpovednosť za svoju nezodpovednosť, alebo nech si dáva pozor na dieťa.
@a_da99 presne ja tri a každé iné jednému zakazuješ a druhého musíš nútiť 😂
@irusa tak posielaš ju do nobl reštaurácie, keď ju obťažujú cudzie deti, manžel sa za ňu asi hanbil....Pritom autorka len schmatla kolu, aby ju to dieťa nerozlialo a čakala od dotyčnej mamy aspoň obyčajné ," prepáčte" Jej manžel tam asi chcel len sedieť a pozerať na to dieťa, ako im demoluje veci na stole a nijako nezasiahnuť. Ja som to aspoň takto pochopila. Cirkus s mamou dotyčného chlapčeka by tam podľa reakcií išli urobiť iné užívateľky v tejto diskusii a ty si to pripísala autorke...
@medeaa Ale problém nie je to dieťa, ale tá mama. A po druhé problém je to, že autorka iba zabránila vyliatiu koly a aby jej koláč neskončil na zemi a jej manželovi to vadilo, že nenechala dieťa napríklad ďalej strkať ruky do koláča.
Ozvať sa na dieťa, že niečo je "No,no no" nie je absolútne nič zlé. Problém je u dospelých, ktorí mali diametrálne iný pohľad na riešenie situácie.
To cudzie dieta by som neposlala prec. Bolo by mi to luto odhanat male zvedave dieta. Chovala by som sa k nemu ako ku svojmu. Dbala by som na to by nieco nevylial a nerozbila ale nechal by som ho skumat. Urcite ale nie prsty v kolaci. To by sa mi nepacilo.😀 Moj syn je velmi zvedavy a velmi spolocensky. Ak by sme isli do restauracie, urite by chcel navstivit vsetky stoly, ale nedovolila by som mu to.
No a moj muz je presne taky ako ten tvoj. Len preboha nech nie je konfrontacia.
No pri 2oj rocnom dieťati ešte človek nevie ako zdravý je. Ak to robí pravidelne možno ho mama vedie k výchove, ale dieťa má nejakú poruchu a proste si s ním nedokáže rady. Tiež by som nerobila scény a beriem to tak, že je to dieťa. Ale ospravedlniť sa mala matka ako dospelý človek a zástupca toho dieťaťa, ktoré chúďa a ani netuší čo robí.
@mimka1402 Reagovala som skor na komentare ostatnych matiek, ktorych komentare boli az pasivne agresivne voci cudziemu dietatu a jeho matke. V pripade autorky by som na dieta prec neposielala, nebola by som na neho nahnevana (takze by nevznikol ani konflikt s muzom, s ktoreho reakciou sa skor zhodujem). "No no" je vsak aj za mna uplne v poriadku. Preto som k autorke napisala iba tolko, aby to riesila s jeho mamou, pokial bola z toho az taka podrazdena, ze isla posielat prec to dieta ako nejake zviera. Ja napriklad nevidim problem ani v mame toho dietata. Mozno nevidela, ako pichlo prst do kolaca, mozno ju ani nenapadlo, ze druhych ludi bude v detskom kutiku obtazovat pritomnost ineho dietata. Mne sa to teda stava bezne, asi som lepidlo na cudzie deti. Pridu, skumaju co mam v kociku, na stole... Maximalne im ponuknem chrumku, ak je v blizkosti ich rodic a da mi povolenie, ze take mozu. Vela krat sa mi stalo, ze som takto s cudzimi maminami vdaka ich detom stravila pekne chvile. Odkedy mam sama dieta mam ovela vacsie pochopenie aj k cudzim detom a mamam. Mozno to tak ma aj manzel autorky, mozno mu jednoducho pride zbytocne rozculovat sa nad tym, ked sa deti spravaju ako deti.
Vzala by som ho na ruky, vysvetlila, že sa to nesmie a odniesla jeho mame...
@medeaa pre mna by take spravanie k dietatu ako tu niektore popisali a "predviedli" bola cervena clona pred ocami a "povel k utoku"(aby to niektore zle nepochopili, nemyslim realny utok, ale slovnu obranu. bola by som proste nastvana). mne by sa take sice pravdepodobne nestalo, lebo ja som stale s dcerou, a tiez by som sa ospravedlnila keby nahodou nieco spravi. ale keby sa niekto k mojmu dietatu sprava tak, ako tu niektore pisali ze by sa vraj zachovali a co by mu povedali, tak by som si svoje mlada isla chranit. a fakt, potom sa necudujme ze su ludia na seba zli, ked matky dokazu byt taketo k cudziemu malemu dietatu...
No v tomto by som bola jednoznačne na tvojej strane..nie na manželovej...to si to dieťa nemôže dovoliť, hoc je malé..to je o výchove...a ak by sa to teda stalo u toho dieťaťa prvý krát, mala normálnym spôsobom zakročiť jeho mama..jemu vysvetliť a vám sa ospravedlniť...
Nie, nenechala by som dieťa mi strkat ruku do zakusku ale pekne by som mu povedala, že to sa nepatrí. Dieťa bohužiaľ nemôže za to, akú má matku...
@olivnik moje dieťa má adhd a poruchu autistickeho spektra a nestrka cudzím ľuďom prsty do koláča. Na to tam ma matku, aby si ho ohlidala. Samozrejme, na také dieťa sa nekrici, stačí pokojným hlasom vysvetlit, čo sa nepatrí. Hranice sa dajú nastaviť aj slušne a bez scén. Mňa ani tak nezaraza chovanie toho dieťaťa, ale tej matky
@chillibubble presne, som rada, ze existuju aj maminy, ako si ty. Niektore mamicky by mohli byt ludskejsie, empatickejsie a k detom dvojnasobne. Detsky mozog sa vyvija, kedy je dieta zrele chapat vychovne sposoby a aj ich aplikovat v praxi, je otazne. Je smiesne ocakavat od 2 rocneho dietata zdrzanlivost a priam dospelacke zachovanie bontonu, ak ho nieco zaujme. A zvlast ked vidim, ze ani dospele zeny toho nie su schopne 🤷🏻♀️.
@lavinis a keďže ma tvoje dieťa autizmus a adhd tak najlepšie musíš vedieť, že takéto deti nie sú nalinajkovane a každé dieťa má svoje horšie a lepšie dní, každé je iné, každé sa prejavuje inak. U 2oj ročného obzvlášť a najmä keď ani matka nevie co s nim je... A možno to dieťa ani nemá poruchu, možno je len také nezbedné.. Možno je naozaj nevychovane - hoci v 2och rokoch je to prisilny výraz.. Empatia by sa zišla mnohým. Dieťa za to nemôže, možno ani matka
Inak mne toto presne pripomenulo Pipi dlhu pancuchu, keď Pipi prišla na večierok k Anike a Tomimu a robila tam kadejake nezbedy. 🤣
@irusa tvoj komentár je úplne neobjektívny a vlastne si sa tu na mne snažila vyvŕšiť. Zareagovala som pokojne a bez zvýšeného tónu a koláč preplatiť mi ani nezišlo na um. A presne ako píšeš, rodičia tam deti vypustia a nezáujem. A je úplne od veci mi tu vytýkať nóbl reštiku na margo toho, že si mamičky nevedia upratať malé deti.
Moje deti tiez idu barskde a ku hocikomu ale toto by som im teda nedovolila. Ak bol zakusok tvojho muza ze jemu to nevadi okej. 🙈Ale ak by bol moj alebo dietata tak…
Neviem mna taketo veci vedia “vytocit” a preto sa snazim aj moje deti ucit co sa nepatri.
asi to máš pomýlené..nikde nepíšem , že si žiadala preplatiť koláč...a myslím, že nie je problém posunúť ďalej zo stola aby dieťa na tvoj koláč a colu nedotiahlo...veď vo veku 2 rokov ma max 90 cm..
@irusa nabudúce budem mať nachystané cukríky v taške pre podobný prípad, ak by náhodou. Ešte keď som nemala deti, zažili sme hundranie a gúľanie očami v lietadle skrz to, že tam boli rodiny s malými deťmi a jedno dieťa plakalo počas vzletu. Toto boli podľa mňa neuveriteľne netolerantné osoby voči deťom.
myslím, že nikto od teba nežiada mať cukríky v taške...no tiež viac tolerancie, kedže si sa ocitla v detskom kútiku, ktorý je určený pre deti
@irusa toleranciu očakávam aj ja.
od 2 ročného dieťaťa ??? Ťažko.... ako píšem vyššie, ak bol problém s dieťaťom, tak si mala osloviť matku so slovami, že ťa jej dieťa obťažuje..a že v detskom kútiku očakávaš, že mu bude tesne v pätách aby ťa neobťažovalo a nie si kľudne voľné pobehuje a strká ti prsty so koláča, nakoľko na takéto správanie máš iný názor ako tvoj manžel a pre jej nezáujem ste sa dostali do konfliktu...a vec vybavená
@irusa tak 2 ročné tam asi ťažko príde samé 🙂
Ja nechápem, prečo sa tu prioritne riesi to dieťa, ked podstatná je matka. Nikto nečaká od maleho dieťaťa znalosť perfektneho spolocenskeho správania, ale od rodicov očakávam aspon ako taky chochmes. To s preplatenim jedla som pridala ja, ale moja známa sa tak zachavala preto, lebo cudzie dieťa sa jej hrabalo v zemiakových kroketach a rodicia sa na tom bavili. To ako kde sme. Vyraz "su to len deti" ja osobne pouzivam na vyjadrenie pochopenia, ak vidim ze rodic riesi, ale vieme ako to s detmi niekedy je. A nie na to, aby som zdupakala so situacii, ked sa moje dieťa sice zachovalo ako dieťa, ale poskodilo niekoho iného a ja chcem z tejto situacie alibisticky zdupkat. Ludia na seba nie su zli, lebo sa deti spravaju ako deti. Tie sa az tak nezmenili. To dospeli sa k sebe zabudli správať, pretoze hitom je sebestrednost a vlastne pohodlie. Kaslat na to co si mysli a ako sa citi niekto iny.
Ja to robim v takych situaciach tak, ze ked tam nie je matka nablizku alebo to neriesi, ale dieta sa stara do mojej dcerky alebo mojich veci, tak mu zacnem normalne vysvetlovat, ako svojej dcerke. "Ahoj, neber tieto hracky, teraz sa s nimi hra chlapcek, vidis, ty sa zatial pozeraj. Pozri, popytaj si jedno auticko. A ty syncek jedno mu pozicaj, si to pozrieme spolu. Super, pozrel si si a teraz ho vrat. Pozor, neber pohar s Colou, mozes sa oliat a cudzie jedlo sa nechyta, mohol by sa niekto zlostit." A podobne. Akoze do vychovy cudzich sa nestaram vseobecne, ale pokial to ma zasahovat mna alebo moje dieta, tak to riesim ako by som to riesila u svojho dietata. Ked sa to niektorym rodicom nepaci, tak nech si dieta drzia pri sebe.
Manzelovi by som povedala, ze chlapca treba naucit, lebo najblizsie sa moze stat, ze strci prst do horucej kavy pri prazdnom stole a sa vazne opari. Alebo uchmatne jedlo niekomu, kto nebude taky chapavy a zacne po nom vrieskat. Take male deti tomu nerozumeju a my dospeli ich mame k tomu viest a ucit ich co robit v takych situaciach. Vychovou ich chranit pred tym, aby v buducnosti si ublizili alebo spravili trapas. Ja sa snazim aj pred dcerkou reagovat tak, ako chcem, aby reagovala sama. Aby si nenechavala len tak brat donekonecna veci a potichu pozerala. Aby to vedela odkomunikovat, pozicat, potom si vypytat spat alebo povedat, ze teraz nechaj, teraz sa s tym hram ja. Ked ale rodicia sedia a nepovedia nic, dieta sa nema ako naucit, ake moznosti reakcii v takej situacii su. A vychovava to vzdy obe deti. Niekedy deti vytrhavaju z ruk veci mojej dcerke a niekedy ona im. Vzdy sa ich snazim nejak usmernit, aby obe deti sa z toho nieco naucili a vedeli sa dohodnut, respektovat. V tomto veku len skusaju a nevedia co a ako, ale ked im to clovek nevysvetli a necha ich tak, ani sa to nenaucia.
@selest pan boh zaplat za only adult zariadenia 🙏🙏🙏

Nebolo to nahodou v Ziline ?