icon

Hádka kvôli financiám

29. jan 2022

Ahojte, len by som sa chcela opýtať na váš pohľad na vec a názor či to ja vidím krivo. Včera mali s manželom veľkú hádku ohľadne financiám, ktorá začala nevinne už predvčerom. Táto hádka mala dve roviny.

1. Tvrdil predvčerom bratovi,, že musí makať, aby sme mali na dom, autá, potraviny, drogeriu atď. To mi nedalo a hovorím mu, že to nie je pravda lebo z môjho rodičovského platím inkaso, potraviny, kozmetiku, drogériu, plienky, sunar, deťom oblečenie (kupujem z 90% na MK). A teda, že vždy miniem viac ako dostanem a som teda v dlhodobom mínuse na účte. A že on mi neprispeje, Resp sem tam mi niečo pošle. Na to sa strašne nahneval a začal ma chytať za slovíčka. Otvoril aplikáciu banky a urobil tabuľku kde zistil, že mi za posledný rok poslal cca 20 000€ A že to vychádza mesačne 1700€. Nehádala som sa s ním ďalej ale v hlave mi to vŕtalo, že to je nejaká blbost, inak by som nebola stále v mínuse a nevedela by som čo so sebou od dobroty. Na druhý deň ráno som sa pozrela na svoju aplikáciu a vypísala všetky moje väčšie platby nad 200€ - lebo to sú väčšinou platby mimo bežných domácich vecí, o ktoré sa starám, a teda to sú platby o ktoré ma požiadal manžel. Za celý rok to boli platby v hodnote cca 18000€. Tzn. že za celý rok mi na chod domácnosti prispel 2000€, tj. Cca 170€. Prišiel z práve a povedala som mu aká je realita a on na to, že on riesil len fakt, že som klamala, že mi neposiela a nie to na čo to ja miniem. Počas hádky sa rozčuľoval ako som jeho spoločníkovi vo firme povedala, že idem ku ním part-time robiť, lebo mi rodičovská nestačí a manžel mi neposiela tak ako by mohol (jeho mesačný príjem je 30 000€).
Aby som nekrivdila, nevadí mu keď si od neho vezmem len on býva väčšinou na nule na svojom osobnom účte kde mám prístup. A nie vždy si teda viem poslať.

2. Za porod si kúpil štvorkolku (ja som nedostala ani kvietok), má niekoľko bicyklov, pár dni dozadu motorku, čaká na nové auto a dal zaň zálohu. Dokopy veci okolo 30 000€, ktoré má vo svojich koníčkov. Nech má - nikdy som mu nič nevyčítala a nezakazovala, však si to zarobil a pokiaľ máme čo jesť, elektrinu a teplú vodu som spokojná. Týždeň dozadu som chcela kúpiť deťom cyklovozik ale v najvyššej rade, aby mal brzdu. Rozdiel medzi tou a nižšou radou 300€. Zatrhol mi to. Na druhej strane hovorí ako si on dopraje môžem si dopriať aj ja. Včera som mu vyčítala, že to nie je pravda lebo my ma roztrhol kebyže si kúpim niečo za 10 000€. Začali sme sa hádať, povedala som mu, že je žgrloš, strašne ho to nahnevalo a začal po mne kričať, že si nič nevážim a že ma huba nebolí a že iný by ma už prefackal. Pýtam sa teda vás zaslúžim si prefackať?

desore
31. jan 2022

@marseillefan Ved nakupujte. 🙂 Obchody su pre vsetky socialne vrstvy, kazdy si vyberie svoje. Ja si radsej pockam na vypredaje a nakupim kvalitne veci. Napr ja si tiez nemozem dovolit chodit do prace v 5E satach.

jallka11
31. jan 2022

Nejak sa v tom nevyznam ako moze mat taky prijem a na ucte 0. Vela veci mi v tom nejak nepasuje. Ty mas problem s tym, ze si stale v minuse a chlap si proste kazdu chvilu nieco kupi?

aurora33
31. jan 2022

Chvalabohu za môjho manžela, ktorý síce nezarobí 30k mesačne :D ale dopraje nám, aj mne aj deťom. Aj na výletoch kúpi každému niečo, nemusíme sa deliť o jednu vodu a jeden hamburger. Bože to kde si vyhrabala takého škrta.
A k tomu hrebienku boli sme aj tam a veru mali sme čo robiť aby sme to sami vyšľapali tú cestu. Keď si mala kočiar a ešte v zime a snehu vytlačiť na hrebienok dieťa s kociarom tak klobúk dolu pred tebou. Musel tá veru riadne nahnevať.
Držím palce nech si v budúcnosti nájdeš normálneho muža, lebo s takýmto čo pozerá len na seba by som nebola ani o deň dlhšie.

karelova
31. jan 2022

@desore 🙂🙂🙂🙂 prepáč ale strašne sa smejem ako sa tu vyvysujes aka si ty vyssia vrstva 🙂 podľa napísaného si presne ten typ, co sa potrebuje odiet do znackoveho od hlavy az po päty aby bolo vidiet, ze 'na to mas', ze si 'lepsia', hoci skutočná hodnota ľudí ani 'vyssia vrstva' sa nehodnotí podľa oblečenia a mnohí, ktorí patria skutočne k tej 'vyššej vrstve', tak si to nepotrebujú dokazovať oblečením a nákupmi v najdrahších butikoch. Skus menej sudit ľudí podla toho kde nakupujú, život bude krajší 🙂

vilma7
31. jan 2022

Áno páčilo sa nám to, ale vo voľnej prírode len tak zastať až také jednoduché nie je (hlavne nie tu, vo Švajčiarsku, kde žijeme).Ale aj v campingu bolo super, bolo tam hlavne strašne veľa detí. Možno už tento týždeň nejakú vyberieme. Hľadáme ukážkové vozidlo. Z ruky a od privátnych ľudí sa bojím kúpiť, nemám s tým dobre skúsenosti.

marseillefan
31. jan 2022

@desore asi som sa v škole lepšie učil, lebo sa nikomu nemusím zodpovedať, v čom chodím do práce 🙂

sashabb
31. jan 2022

@jallka11 aj si čítala diskusiu? lebo viackrat sme to už spomínali ako to asi je.

sidicek
31. jan 2022

Takže bol vždy zgrlos,aj ním zostal peniaze -nepeniaze, len ty v tom vidis romantiku .

desore
31. jan 2022

@marseillefan Ty si videl riaditelku nejakej institucie v nizkonakladovom obleceni? Ja reprezentujem svoj status. Nezodpovedam sa nikomu, ale spolocenska etiketa hovori, co je vhodne alebo nevhodne podla vaznosti zamestnania. Mohol su pomlcat, ze si sa lepsie ucil. Vyznelo to trapne.

mircalla
31. jan 2022

@desore Nie raz, najma pokial ide o statnu spravu ci verejny sektor...A dokonca aj taka Remisova chodi totalne ako zo sekaca, to je vidno na prvy pohlad, ze veci ako z babkinej skrine....Tiez mame v praci manazerov, ktori sa obliect nevedia....Nie je ich vela, ale su....Tym nechcem povedat, ze to schvalujem, ale nie je to nic, co by som uz viac krat nevidela

dzt
31. jan 2022

@desore cena oblečenia je úplne od veci. Keď raz niekto nemá štýl a nevie sa obliecť, nepomôže mu ani ,,gucci kostým,, za tisíce eur… A aj v tých lacnejších obchodíkoch sa stále dá niečo pekné nájsť (samozrejme keď dám za to napríklad jedno euro, nečakam že to vydrží roky) 🤷🏽‍♀️

karolinakr
31. jan 2022

Tu som si všimla 2 extremy na MK - 2 extremy,pohŕdanie Pepcom ako takým - je lacný,ale má aj pekné veci,nie je to ako v čínskych obchodoch,kde zo 100 metrov kričí,že to je nekvalitná,a zas že kto na to má, do Pepca chodiť nebude.Ja poviem len toľko nejakú vec do kuchyne kúpim v Pepcu aj za 0.50 za 1 euro v Tescoma za to isté 15eur alebo 10 eur. Kto nemá čo s peniazmi a fajčí 💯 eurové ruličky nech robí veľké nákupy v Tescoma kto chce stovku ušetriť nech ide do Pepca A riaditeľka banky má chodiť v peknom kostýme alebo poisťovne, nemusí byť zrovna Hugo Boss ale potom sa jej zas ľudia budú smiať ako Susterovi,keď bol prezident,že varil na dvojplatnicke a pritom si mohol dovoliť kuchára z 5* hotela

karolinakr
31. jan 2022

Veci z druhej ruky nemusia byť škaredé Ja do charitatívnych kontajnerov Hádžem nové veci,ktoré nenosím,staré do koša. Bazár sa nerovná vždy odpad.V Anglicku som do charity zaniesla úplne nové sandále,číslo mi nesadlo,predavačke len tak oči zasvietili,tak sa mi zdá,že sa ani do predajne ani nedostali.

janewithane
31. jan 2022

@karolinakr myslím ze tu došlo aj k nedorozumeniu. Ja pepcom apriori nepohrdam ale stojím si za tým, že ak má niekto nadpriemerný plat tak by mohol zodpovednejšie pristupovať k nákupu oblečenia - či už sú to slow fashion alebo lokálne značky, kvalitnejšie kúsky v menšom počte a pod.. jasne ze nemá vyhadzat staršie oblečenie ak ešte slúži len preto ze je z pepca.. mne je napr smutno keď vidím ako nakupuje bezbreho v zare a pod a k tomu viaceré tisicove kabelky len pretože sú ologovane..

marseillefan
31. jan 2022

@desore Práveže som ťa odhadol presne... tiež som riaditeľ, mám cca 20 zamestnancov a môj status mi umožňuje obliekať sa ako chcem a robiť čo chcem. Firmu si budujem na svoj obraz - tak, aby som sa v nej dobre cítil. Radšej zákazníka stratím, ako by som pre neho mal robiť nejaký cirkus so statusom. Biznis budujem tak, aby mi prinášal radosť. To je totiž skutočná sloboda... a nie byť otrokom statusov a podobných sprostostí. Áno, ak by si sa lepšie učila, nemusela by si robiť cirkusovú opičku pre svoje okolie.

sidicek
31. jan 2022

@janewithane úplne si to vystihla, aspoň ti majetnejsi by mali podporovať slow fashion. A ak sa tu niekto chváli nákupmi v pepcu a ešte za to aj čaká obdiv, tak tomu je zjavne ekológia úplne u p... le.

mircalla
31. jan 2022

@sidicek Ono to ale vacsinou funguje tak, ze plne skrine veci, ktore si oblecu jeden ci dva krat, k tomu 30 kusov kabeliek a x kusov topanok maju prave ti - a teraz by som nepovedala majetnejsi (nie vsetci su taki), ale ti, co maju potrebu sa ukazovat a prezentovat za kazdu cenu. To je ekologia jak svina mat plne skrine veci, ktore si dam par krat, lebo su musim k tymto cervenym topankam musim kupit aj ladiacu kabelku....Nebudeme si nahovoarat, ze kde najdeme fanatickych shopoholics

baskustek
31. jan 2022

Autorka, prečo mažeš všetky svoje komentáre? Načo potom zakladáš diskusiu, kto sa tu má potom vyznať?

sidicek
31. jan 2022

@mircalla to mi je jasné, skor som reagovala na to, že aj ten co sa síce oblečením neprezentuje, by mal radšej podporiť svojim nákupom znacku patriacu k slow ako fast fashion.

78787878
31. jan 2022

@baskustek Ja sa jej necudujem ze maze prispevky, zacali ju tu mnohe zenicky ponizovat a nejaku inteligentku dokonca napadlo, ze autorka poskytla pprivela podrobnosti aj o muzovi, a tym padom moze jeho firmu prelustrovat, ci si autorka nevymysla 🙂

desore
31. jan 2022

@marseillefan To znamena, ze vsetci pravnici, lekari, riaditelia nadnarodnych spolocnosti, skol robia zo seba opice? Prepac, my dvaja sme diametralne odlisni. Vysoku skolu mam vystudovanu v anglicky hovoriacej krajine (za studium som platila) a zo svojho standardu neopustim a dokazem si nan zarobit. Neodsudzujem ludi, co nakupuju v Pepcu, lebo ich prijem nedovoli viac. Skor mi pride zvlastne, ze ludia s nadstandartnymi prijmami setria nespravnym sposobom. Staci raz za cas vycestovat do Rakuska a kvalitne veci kupit za zlomok ceny na Slovensku.

mircalla
31. jan 2022

@78787878 Ja sa cudujem, ze "zenicky" neroznaju, co je vymyslena diskusia a radsej si pokecaju o vylete s kocikom na Lomnicak.

78787878
31. jan 2022

@mircalla Este stale to opakujes? Si sa nejak zacyklila. Spravne, pokecame. Keby aj bola tema vymyslena, urcite z toho nekolabujeme, peniaze od nas autorka nepyta.

mircalla
31. jan 2022

@78787878 Tak tebe to nedocvakne ani po 30tich stranach....Jedine sa na takych ako ty autorka dobre zabava aj s dakymi kamoskami

78787878
31. jan 2022

@mircalla A nie je to jedno? Podstatne, ze Tebe to docvaklo. Kludne sa cuduj dalej, skus si nas nevsimat 🙂 Ak chces pocut, ze sme sliepky, tak kludne budeme sliepky a uz skus bojovat za pravdu niekde inde.

aurora33
31. jan 2022

@marseillefan teba by som teda za šéfa nechcela

fiffinkaa
31. jan 2022

@marseillefan ak by si sa lepšie učila? To je vtip? 😆..všetci moji spolužiaci 3 až 4 kari majú úspešne biznisy a jednickari sedia v úradoch za 500.

Nič v zlom.

mircalla
31. jan 2022

@fiffinkaa u nas to je naopak. Luzri ostali luzri, dobri ziaci su uspesni..uplne na 100 percent funguje. Totalna hlupost. Chodila som na dost prestizny gympel a 6 dpoluziakov su napriklad spickovi lekari v zahranici....nikto, kto ma mozog nebude robit za to, co pises

karolinakr
31. jan 2022

Inak nenosim ja veci z Pepca, mne sa pači ina moda, ale nejake dôchodkyne alebo niekto v ramci ceny si to môžu kupovať, lebo nemôžu si vyskakovať, mne sa pači Superdry moda, hlavne v UK som tam chodila do butikov a outletov a mali tam lepši vyber a ceny a mikiny tam maju božie, ale inak pri tych cenach jedno tričko 21 libier alebo eur zas ta kvalita neni svetova po 3 opraniach diera,,,na toto by si mali posvietiť odbytoví pracovníci..

karolinakr
31. jan 2022

Ja mam spolužiaka znameho spevaka za ktorým lietaju fanynky tinedžerky, v škole sotva preliezal so 4, a prepadol a bol outsider... 🙂
Pripomína mi tú pesničku od Elánu Gitarista....." bol posledný v triede, dnes nad každým vedie...."