icon

Hľadám si kamošku/kamoša s podobnými problémami, ako mám ja

kvietocek24
20. júl 2021

Ahojte. Hned na zaciatok pisem, ze nechcem nikoho diskriminovat, ze hladam len kamosku s podobnymi problemami ako mam ja. Chcem si iba vymenit skusenosti, rady, napady, dat/dostat vzajomnu podporu a pochopenie, chcem trocha povzbudit a byt povzbudena.
Mam choru maminku. Zistili sme to pred cca 3-4 rokmi. Ma iba 58 rokov a ma demenciu a leukoencefalopatiu, jednoducho akoby nekomunikoval mozog s telom - stale sa jej kruti hlava, kvoli comu aj pada, chabnu jej ruky, nohy, je velmi slaba, ma poruchu reci, slabo vidi, uz sa velmi neudrzi na nohach, vacsinou lezi, niekedy sedi, ale vie sa orientovat v case, priestore a v osobach. Staram sa o nu, ale cim dalej, tym sa jej to viac horsi. Rozhodla som sa, ze ju dam preto do specializovaneho zariadenia pre takychto pacientov, ale mi je to hrozne luto, trha mi to srdce. Vzdy sme boli my dve take partacky, chodili sme vselikadial na vylety, po nakupoch atd. Len takyto jej stav uz, zial, nezvladam, lebo som na vsetko sama. Nemam ani surodencov ani nikoho blizkeho z rodiny, pomaha mi s nou jedine partner. Ked som v praci, doma sa o nu stara opatrovatelka. Mam 30 rokov, rozmyslam nad zalozenim rodiny, ale zaroven sa citim kvoli tomu sebecky.
Prosim, si tu niekto s podobnymi problemami (chlap, zena, vyssieho veku, nizsieho veku, hocikto), kto riesi/riesil podobne problemy? 🙂 Napis, navzajom sa postazujeme, rada si vypocujem aj ineho cloveka, ako sa s tymto vysporiadava, mozno ake ma ritualy na zachovanie pozitivnej mysle cez toto narocne obdobie? 🙂 Budem Vam velmi vdacna 🙂

madeline1
20. júl 2021

@kvietocek24 nema sklerozu multiplex? s tahsim priebehom, ktory sa nelieci...

Rodinu si zaloz, ale mamku do takeho centra nedavaj. Ma len teba a pomaha ti s nou opatrovatelka, priatel, neter. Je este mlada, v 60tke byt zavreta v centre, podla mna by jej bolo velmi tazko, hlavne ak vnima, rozlisuje ludi, orientuje sa v priestore...vsetko vnima, chape, len nevladze...priatel to mozno vnima v dobrom, ale inak...ty mas s nou hlbi vztah. Si skvela, ak si jej oporou, ale aj nadalej bud. Skus byt silnejsia, bud s nou a rad sa s lekarmi.

kvietocek24
autor
21. júl 2021

@madeline1 dakujem za radu 🙂 vy ste sa tiez starali/starate sa o takeho choreho, ci by sme si popisali spravy 🙂