icon

Hrozí postih za nevpustenie súrodenca do zdedeného bytu?

Dnes o 05:04

Sú dvaja súrodenci ktorý zdedili byt po rodičoch.
Jeden bral dlhé roky opatrovateľský a dochoval rodiča druhý súrodenec na to kaslal. Nevedia sa dohodnúť na predaji keďže ten ktorý sa nestaral nechce predať a zároveň nemá peniaze na vyplatenie. Ten ktorý sa staral vymenil zámok a nepustí toho druhého do bytu keďže sa bojí že už ho s tamat nedostane hrozí mu niečo za nevpustenie do bytu niečo? Medzi súrodencami je iba listová komunikácia

Strana
z2
anonym_c8c526
Dnes o 05:09

Ak sú spolumajitelia bytu - výmena zámok je veľmi zlá voľba. Vstup do bytu musia mať obaja spolumajitelia.

autor
Dnes o 05:12

Tiež si to myslím 🙄 lenže ten ktorý vymenil zámok si myslí že urobil dobre keďže druhá strana je agresívna, a podľa mňa hoc aké vzťahy sú obaja sú majitelia 1/2

anonym_c8c526
Dnes o 05:14

Požiadať súd o zrušenie bezpodielového majetku. Súd rozhodne čo ďálej s nehn. Môže nakázať byt predať a peniaze rozdeliť. Alebo prisúdi nehn. niektorému z majiteľov - len bude musieť vyplatiť druhého majiteľa . Cenu určí súd.

anonym_c8c526
Dnes o 05:14

majiteľ č. 2 môže zavolať políciu - majiteľ č. 1 má problém.

autor
Dnes o 05:15

Kto v takom prípade bude platiť súdne trovy

anonym_1ec48c
Dnes o 05:16

To, kto sa staral a nestaral, je teraz uplne irelevantne.

anonym_e840f1
Dnes o 05:20

presne je uplne jedno ci sa staral a nestaral, nema co menit zamok.

anonym_c8c526
Dnes o 05:25

trovy ako určí súd.

tilly
Dnes o 05:28
@anonym_c8c526

Požiadať súd o zrušenie bezpodielového majetku. Súd rozhodne čo ďálej s nehn. Môže nakázať byt predať a peniaze rozdeliť. Alebo prisúdi nehn. niektorému z majiteľov - len bude musieť vyplatiť druhého majiteľa . Cenu určí súd.

@anonym_c8c526 bezpodielovy majetok? Medzi súrodencami? To je aký?

tilly
Dnes o 05:30

Nuž, keď sa dvaja nevedia dohodnúť tak mediátor alebo súd.

anonym_c8c526
Dnes o 05:31
@tilly

@anonym_c8c526 bezpodielovy majetok? Medzi súrodencami? To je aký?

@tilly ospravedlňujem sa. Zrušenie a vysporiadanie spoluvlastníctva.

anonym_d5ed0c
Dnes o 06:03
@anonym_c8c526

@anonym_c8c526 bezpodieloveho majetku? to v akom state maju bezpodielovy majetok surodenci? na slovensku urcite nie kedze taky majetok patri vylucne manzelom. Ked nevies tak radsej nerad take sprostosti.

@anonym_autor sud vie to vyporiadat ale pozor v ojedinelych pripadoch, za urcitych podmienok vie nariadit aj predaj nehnutelnosti. Ja by som skor isla najprv do mediacie, co je mimosudna dohoda. Sud bude zbytocne drahy a na SK bude trvat nekonecne dlho.

anonym_c8c526
Dnes o 06:17
@anonym_d5ed0c

@anonym_c8c526 bezpodieloveho majetku? to v akom state maju bezpodielovy majetok surodenci? na slovensku urcite nie kedze taky majetok patri vylucne manzelom. Ked nevies tak radsej nerad take sprostosti.

@anonym_autor sud vie to vyporiadat ale pozor v ojedinelych pripadoch, za urcitych podmienok vie nariadit aj predaj nehnutelnosti. Ja by som skor isla najprv do mediacie, co je mimosudna dohoda. Sud bude zbytocne drahy a na SK bude trvat nekonecne dlho.

@anonym_d5ed0c prečítaj si čo som napísala 7:31
Vieš čítať? Autorka asi pochopila a ty nemusíš.

anonym_d5ed0c
Dnes o 06:27
@anonym_c8c526

@anonym_d5ed0c prečítaj si čo som napísala 7:31
Vieš čítať? Autorka asi pochopila a ty nemusíš.

@anonym_c8c526 neviem citat, nie je to zjavne, ze viem pisat ale nie citat? 🤔 naozaj nemam cas citat cele fiskusie na tamten mi nahodne padli oci tak som sa vyjadrila, okrem neho netusim ake su nad alebo pod nim komentare a ani ma to naozaj nezaujima.

tilly
Dnes o 07:17
@anonym_d5ed0c

@anonym_d5ed0c presne tak . Uvažujem nad tým, že súd bude trvať roky a je možné, že sa nič nevyrieši, lebo aj keď vydá rozhodnutie, tak tá druhá strana ho bude aj tak ignorovať, potom čo? Exekúcia? Policajti? A sú tam, kde boli len o pár rokov neskôr.
Mediátor by mohol byť rýchlejší, ale tiež nie je istota, že sa niekam pohnú.

autor
Dnes o 07:21

Veru nepohnú obe strany tvrdohlavé jedna strana by aj predala druhá o Tom nechce počuť. Môže svoju polovicu predať tretej strane ?

anonym_1986d3
Dnes o 07:23

Je výlučné vlastnictvo, to má jedna osoba v podiele 1/1.
Bezpodielove spoluvlastníctvo manželov tiež 1/1, a ako už z názvu vyplýva, je to možné iba v manželstve.
Podielové spoluvlastníctvo, tam môžu byť rôzne podiely a to je medzi rôznymi osobami aj úplne neznámymi aj súrodencami, je to jedno. Podiely môžu byť aj 1/2 aj napr. 12345/123456 (samozrejme to musí dávať zmysel podľa počtu vlastníkov a veľkosti podielu).
Spoluvlastníctvo sa vyporiadava, nie vySporiadava.

tilly
Dnes o 07:24
@anonym_autor

Veru nepohnú obe strany tvrdohlavé jedna strana by aj predala druhá o Tom nechce počuť. Môže svoju polovicu predať tretej strane ?

@anonym_autor áno, môže, ale musí ponúknuť svoj podiel najprv druhej strane.
Normálne oficiálne, listom ideálne s doručenkou.
Musí tam byť uvedená cena, za ktorú sa ten podiel ide predať.
A protistrana má lehotu na vyjadrenie. Je tam fikcia nezáujmu, ak sa neozve, znamená to, že nemá záujem.

autor
Dnes o 07:35

Návrh bol s ktorým druhá strana nesúhlasila, napríklad byť v hodnote 220000 chcela 80000 nesúhlasili , navrhli 60000 ale to by už boli veľmi stratovy

tilly
Dnes o 07:36
@anonym_autor

Návrh bol s ktorým druhá strana nesúhlasila, napríklad byť v hodnote 220000 chcela 80000 nesúhlasili , navrhli 60000 ale to by už boli veľmi stratovy

@anonym_autor takže by sa nedelili rovným dielom? V akých podieloch to dedili? Čo je na lv? 1/2?

mogaa
Dnes o 07:57
@anonym_autor

Kto v takom prípade bude platiť súdne trovy

@anonym_autor stačí ak majiteľ č.2 zavolá políciu a majiteľ š.1 ho musí vpustiť do nehnutelnosti....obaja sú majitelia, nielen majiteľ č,1....ako majiteľ môže vždy vstúpiť do nehnuteľnosti....

anonym_215ae5
Dnes o 08:09

@anonym_autor vyplatit polovicu tomu co nechce predat...a vybavene potom byt predat...dala by som to na sud..teraz sudy konaju celkom rychlo

anonym_b71bc3
Dnes o 08:12

@anonym_autor Asi by som to riesila predajom svojho podielu 3.strane. Ak by to ten surodenec (ktory to predat nechce ani za nic) nechcel odkupit. Predala by som 3.strane. Snad sa najde niekto kto take nieco kupi. Mozno niekto komu peniaze nechybaju nepoteebuje byvanie, len niekde supnut hotovost a mat byt ako investiciu ulozenu do buducna. Ale to potom fakt neviem ako by to bolo realne. Kupis polku bytu, druhu ma niekto iný. Kto bude mat realne vstup do bytu...no cele zle

anonym_d5ed0c
Dnes o 08:13
@anonym_autor

@anonym_autor musi najprv ponuknut spoluvlastnikovi ak odmietne moze predat len svoju polovicu ale tak uprimne kto kupy polovicu bytu? 🤔 Rovnako svoju polovicu moze aj prenajat a akokolvek s nou nakladat.

anonym_b71bc3
Dnes o 08:15

A mozno by sa ten surodenec zlakol a sam suhlasil s predajom. Nechcel by mat do cinenia s nejakou cudzou tretou osobou, ktora by to odkupila.

anonym_ffe990
Dnes o 08:16
@anonym_autor

Tiež si to myslím 🙄 lenže ten ktorý vymenil zámok si myslí že urobil dobre keďže druhá strana je agresívna, a podľa mňa hoc aké vzťahy sú obaja sú majitelia 1/2

@anonym_autor to isté môže urobiť aj ten druhy a potom co? Budete stále platit výmenu zámkov?

anonym_c8c526
Dnes o 08:30
@anonym_b71bc3

A mozno by sa ten surodenec zlakol a sam suhlasil s predajom. Nechcel by mat do cinenia s nejakou cudzou tretou osobou, ktora by to odkupila.

@anonym_b71bc3 myslíš že takého somára nájdeš? tretiu osobu ? to asi tiež nebude jednoduché.

anonym_bcb589
Dnes o 08:31

Bojí sa že ho odtiaľ nedostane?
Veď obaja majú rovnaký nárok užívať byt.

Ten čo chce predať nech ponúkne svoju polovicu súrodencovi a ak nebude záujem o odkúpenie nech ponúkne cudzím.
Možno by pomohlo si zavolať na obhliadku bytu neprispôsobivú rodinu.

Kto teraz platí za byt energie (za istič), vykurovanie?

anonym_b71bc3
Dnes o 08:37
@anonym_ffe990

@anonym_autor to isté môže urobiť aj ten druhy a potom co? Budete stále platit výmenu zámkov?

@anonym_ffe990 No ale ved ten druhy byt nechce predat. Tak tomu rozumiem. Ze ten co je v byte, vymenil zamky a doopatroval rodicov byt predat chce a ten druhy ktory sa nestaral a nema ani na vyplatenie predat nechce.

anonym_b71bc3
Dnes o 08:38
@anonym_c8c526

@anonym_b71bc3 myslíš že takého somára nájdeš? tretiu osobu ? to asi tiež nebude jednoduché.

@anonym_c8c526 ved jasne, vravim, ze to musi byt nielkto komu to je viac menej jedno, byvanie nepotrebuje, potrebuje preliat nejaky cash.

Strana
z2