icon

Ide o narcistickú poruchu osobnosti?

runnerka1
6. nov 2022

S manzelom sme zobrati 14 rokov,mame tri deti. Na zaciatku sme mali velmi pekny vztah,postupne sa u manzela zacalo prejavovat chovanie,ktore ma nerobi stastnou. Za tie roky som sa s nim nejak naucila zit, viac trpet ako sa tesit,ale kvoli detom,financiam a x dovodom,je to takto lepsie. Casto rozmyslam,ci v jeho pripade ide o narcisticku poruchu osobnosti,alebo je to len zvlastna povaha. Ma aj vela pozitivnych charakteristik,ktore myslim,ze narcis by nemal,tak chcem poznat vas nazor. Tak zacnem tym dobrym. Ide sa zodrat,aby vela zarobil a mali sme vsetko. Dopraje mi oddych,resp cas na moje aktivity a berie si deti.. pomaha v domacnosti,ako nakupy,upratuje kuchynu,obcas vari,uspava najmenie,obcas krmi. Je silne veriaci,vela sa modli,angazuje sa aj v krestanskych aktivitach. Vela robi aj pre charitu,podporuje chorych. Ludom okolo pomaha ako sa len da. A teraz k problemom. Jeho neznesitelne spravanie sa zacne prejavovat najma vtedy,ked ma stres.a to ma vzdy ked sa niekam ide. Ked sa nedari. Ked nieco nie je podla jeho predstav. Cize dost casto. Vsetko zle, co sa udeje ,mi dava za vinu. Niekedy uplne nelogicky,i ked som na danom probleme nemala ako participovat . Pretaca fakty, aby som vysla ja ta zla. Casto opakuje,ako som mohla vystudovat skolu,ked neviem toto... Ako mi deti skacu po hlave, ze som zlyhala ako matka . v jeho pritomnosti nemozem ani otvorit umyvacku,to je jeho srdcovka, to by som hned pokazila,proste vtedy ide hned do vyvrtky. Je tazke pre neho povedat mi dakujem.alebo ma vobec za nieco pochvalit. V podstate to ani netobi. Ako to vidite?

Strana
z2
katkine_terapie
7. nov 2022

@runnerka1 narcisticku poruchu osobnosti vie diagnostikovat iba psychiater/klinický psychológ. Dalsia vec je, ze tvoj muz moze byt pre teba toxicky (ci uz ma narcisticke crty roznej škály, porucha osobnosti - narcistická, hranicná..., cholerická osobnosť...atd.). Nezameriavaj sa na hladanie toho ci je/nie je narcista, ale ries to, ze sa v tom vztahu necitis dobre, pracuj na sebe, posilnuj sebavedomie, hranice a potom sa rozhodni, ci on je ten, koho chces alebo nechces mat po svojom boku.

Strana
z2