icon

Iné prežívanie viery

8. apr 2023

Ahojte všetci na MK ,začiatkom by som povedala že niesom žiadna prefanatizovana kresťanka no od malička som vedená ku viere a v ťažkých časoch či zdravotných ťažkostiach má viera drží nad vodou a proste neklesám na úplne dno. Mám ale partnera ktorý je neveriaci a nepraktizujuci vieru. Problém nastane vždy na veľké sviatky kedy on chce ísť na výlet lebo má voľno a ja tieto sviatky chcem prežiť tiež “po svojom”. A keďže nie je praktizujúci každý ich trávi u svojej rodiny. Mám tu prosím pary ktoré sa v tom našli a našli ste riešenie ? Veľmi má to ťaží ale tiež sa donekonečna nemôžem iba ja prispôsobovať. Myslím že otázka viery by mala ostať ako niečo kde sa nepôsobí nátlakom a nejakým vydieraním,postupne však vidím že je to celkom celky problém aj keď tieto veľké sviatky sú len párkrát do roka.

Strana
z2
tehulka2011
8. apr 2023

Typicke. On ateista ta respektuje a ty mas stale problem

monikazs
8. apr 2023

A co take doma robis pocas sviatkov? Ved aj do nejakeho pobytu mozes zahrnut navstevu kostola, nie? Pochop aj.priatela, su tu 4 dni volna a musi trcat doma.

dagmarovita
8. apr 2023

ved cez den chodte na vylet a omsa alebo nejake obrady su cca hodinu to by sa nedalo sklbit, zas tolko obradov to neni neviem ake myslis teda

mamamasama
8. apr 2023

Otazka viery bola pre mna pred manželstvom velmi dolezita. Tak ako som nechcela fajciara, mojou podmienkou bolo to, aby bol praktizujuci katolik. Inak by sme neboli svoji.

euka210
8. apr 2023

Taketo veci si treba poriadne vykomunikovat este pred vstupom do manzelstva, aby boli obaja spokojni a vedeli ste tak fungovat, lebo mozu narobit v buducnosti velke problemy.
Je to len o sviatkoch?
Lebo zivot a hodnoty veriaceho cloveka a ateistu mozu byt tak odlisne, ze niekde to dokopy nejde.

terezka1947
8. apr 2023

Ťažko ateistovi vysvetliť,že keď niekto verí v niečo,nejde sa len tak prisposobit. Lebo nejde o to,že sa ten človek nechce,ale to nie je voľnočasové aktivita ako tenis,či futbal. Poväčšine to skončí tak,že aj veriaci v takom pare skončí s vierou,alebo úplne zminimalizuje vieru.
Možno vlažný veriaci to dá aj celý život s ateistom.
Ale nejde to,keď to človek myslí vážne. Ale ok,ide,ale veľmi,veľmi ťazko. A verím tomu,že tie páry majú občas kvôli tomu doma problém.

@mamamasama to si dobre spomenula toho fajčiara. Síce nie dobrý príklad s veriacim,ale dá sa použiť trošku.
Keď raz človeku smrdí fajčenie,smrdí a vadí človek,čo fajčí....ako sa dohodne s tým človekom,aby boli obaja spokojní?no buď sa rozídu alebo prestane fajčiť.
Už to pritahujem za vlasy,ale áno.

lelelienka
8. apr 2023

@terezka1947 a este tazsie vysvetlit veriacemu, ze ked niekto v nieco neveri, tak sa tiez nejde len tak prisposobit…a preto na to treba mysliet hned pri vybere partnera.

anketkarka
9. apr 2023

Je dosť smutné tu čítat ako ľudí viera rozdeľuje. Bola som tiež ateista, teraz som veriaca ale nie cirkevne. Nepotrebujem kadejaké ceremónie a strašenie preto, aby som mala v srdci pravú vieru a žila podľa nej. Verím všetkému v čo veríte aj vy a možno by začal veriť aj váš partner, keby ste pochopili, že nie tie obrady a zvyky sú o viere ale viera sama.a tu môžete žiť a cítiť aj s partnerom na výlete a oslavovať krásu stvorenia napríklad oslavou prebúdzajúcej sa prírody, lebo aj to je jeho dielo a ako by ste s ním chcela byť spojená na omši alebo v kostole môžte byť aj uprostred prírody, lebo aj to je jeho chrám. Vec pohľadu a precitenia viery v srdci. Keď cítiš lásku, tak neriešis kde a či pri tom je farár. Je to tisíckrát krajšie prežiť to s milovanou osobou.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
9. apr 2023

@lelelienka úplne súhlasím.

beataxxx
9. apr 2023

Viera by mala byt hlavne v srdci a v duši, do kostola sa dá ísť aj na dovolenke, ak nie je taká možnosť, tak by si si mohla prečítať vo sviatok bibliu a na omšu ísť inokedy, ja by som veru kvôli kostolu nechcela prísť o krásne zážitky s rodinou na výletoch, viem o čom to je, pretože moj otec trval na tom, aby som s ním chodila na omšu každú nedeľu, jeho som mala veľmi rada, ale závidela som všetkým, ktorí mohli doma pozerať rozprávky🙂🙂🙂.

pipistrel13
9. apr 2023

je to obrovsky problem a nejde to spojit,s prvym manzelom sme sa prave pre to rozviedli-hodnoty uplne ine,on ateista,ja veriaca a tiez nie ziadna fanaticka,ale prisla otazka umeleho oplodnenia,ja som zo svojho presvedcenia nesuhlasila,on chcel-rozvod.
tiez som si myslela,ze to nebude nidky problem,lebo v dobe,ked som s nim bola som vieru ani nepraktizovala,ibaze hodnoty su niekde uplne inde,nemusi to byt pravidlo,ale casto to tak je
a ak uz teraz nechape tvoju potrebu prezit tieto sviatky inak,bude to len horsie casom

kristiii
9. apr 2023

Písala si, že on nemá problém ísť s tebou aj do kostola, tak prečo ty máš problém ísť s ním na výlet a v rámci neho spoločne navštíviť kostol?

terezka1947
9. apr 2023

@kristiii to nebude o tom,ísť na výlet a v rámci výletu navštíviť kostol. Keby toto bol problém,neverím,že napíše.
Kto to nezažil,nevie to pochopiť.

beata_k
9. apr 2023

A dieta ako poriesite? Pojde do kostola, ci do ZOO? Toto si fest dobre zvazte.

kristiii
9. apr 2023

@terezka1947 držím sa úvodného príspevku, v ktorom autorka okrem toho, že chlap by chcel ísť na výlet, poriadne nič nenapísala. Prečo musí tráviť sviatky u svojej rodiny a nie s ním? Veď nech to upresní, čo presne tam praktizuje a prečo má s výletom taky problém. Keď sa nevedia dohodnúť teraz sami dvaja, čo by robili s deťmi? Píše, že len ona sa prispôsobuje, ale žiadny príklad v čom neuviedla.

terezka1947
9. apr 2023

@kristiii rozumiem. No obaja trávia sviatky u svojich.
Čiže ani jeden,ani druhý sa neprispôsobili.
Zarazila ma veta,že:sa nemôžem donekonečna iba ja prispôsobovať.
Čiže keď vychádzame z prvého príspevku,autorka sa prispôsobuje.
Ale fakt je ten,že praktizujuci veriaci túži sláviť veľkonočné sviatky duchovné. Sú to najväčšie sviatky kresťanstva. Plne chápem,že neveriaci v Tom zmysel nevidí.
Ale či chceme,či nie,duchovné prežívanie je jeden z vážnym vzťahových pilierov.
A máloktore manželstvo toto ustojí,väčšinou skončí aj ten praktizujuci,lebo pre kľud v rodine a najmä pri deťoch to nechá tak. No a šťastie to neprináša.
Preto dvaja ľudia,kt.planuju vážny vzťah by si mali úprimne povedať ako to cítia a nenahovarat si,že časom sa to nejako utrasie,či nechávať túto tému tak,veď láska je najviac.
Tu nejde o to,či je niekto lepší,či horší.
Je to jedna vec,kt.je vo vzťahoch dôležitá.

eva8
9. apr 2023

Nájsť kompromis? Aj cez Veku noc sa dá ísť na výlet, aj odcestovať (kosťoly sú všade) Dôležité je sa dohodnúť, ako vychovávať deti - pokrstiť ich (brat to ako tradíciu), vychovávať vo viere a potom, nech sa sme rozhodnú. Záleží, či partner je pokrstený, ak nie je, bude to problem

kristiii
9. apr 2023

@terezka1947 veď preto by ma zaujímalo, ako sa napríklad ona prispôsobuje, lebo podľa toho jediného príkladu, ktorý uviedla, si ide každý svoje.
Môj brat sa napríklad prispôsobil švagrinej, silne veriacej a praktizujucej, decká majú všetky sviatosti, chodia do kostola, brácho ide raz dvakrát do roka s nimi a žijú si úplne v pohode. Ale oni chodia normálne aj cez sviatky na výlety, preto ma zaujíma, aký je v tom problém, ako konkrétne prežívate duchovne celú veľkú noc, keď tam nie je priestor na výlet?
Ale súhlasím, že je lepšie hľadať podobne zmyslajuceho partnera.

lujza123
9. apr 2023

Do kostola sa dá ísť aj skoro ráno, večer, kostoly sú aj na dovolenke. Omšu si môžeš pustit priamy prenos/záznam na YouTube aj kdesi na horskej chate. Dobre nesedís v kostole, ale Bohu je to predsa jedno, tam ide o tvoju duchovnú potrebu, pomodlis sa rovnako a možno uprostred hôr budeš k tomu Bohu ovela bližšie.

janetinka27
9. apr 2023

Viera nie je o hodine v kostole raz do tyzdna. Krestanstvo je identita 24/7. Neda sa odlozit, prerusit. Navyse, katolici slavia omsu v kostole a s fararom, pretoze on ma udelenu moc menit vodu na vino a pocas sv. omse sa veriaci pri premene spajaju s celou cirkvou, aj tou oslavenou pod krizom i pri poslednej veceri. Nic take sa nedeje ani na najkrajsom mieste prirody. Viera nie je prekazkou na vylet do prirody, ale velkonocne sviatky nie su o jednej hodine v kostole a zbytok mam volno. Ak autorkina rodina aktivne preziva krestansku velku noc, tiez by ma to lakalo viac ako vylet.ved na vylet mozeme ist hociktory iny vikend.

katkami123
9. apr 2023

Ja som zažila opak. Môj ex ateista, do ničoho som ho vôbec nenútila. Začali výčitky, všetko mu vadilo, ako to, ze idem do kostola. Časom si robil z kresťanov posmech a celkovo veriacich a nepriamo ich kvôli viere ponižoval a robil z nich hlúpych, teda aj zo mňa. Kresťania sú vraj dogmatici ale tie jeho reči, posmech a pohŕdavosť z kresťanov, doslova ich neznášal. Nakoniec sme sa rozišli aj pre iné veci, ale zažila som si rôzne situácie, keď ma odhovaral od viery, posielal mi linky na knihy od rôznych ateistov. Najväčší gól bol, keď tvrdil, ze ateisti sú tí mierumilovní, ale toľko výsmechu som za cely čas asi id nikoho nezažila. Do teraz ten vzťah s ním ľutujem, celé zle. Byť namyslený ešte aj na to aký mám svetonázor som ešte nezažila.

mizoko
10. apr 2023

@katkami123 tak ja som zase casto zazila natlak od veriacich. v skole dokonca vyslovene sikanu za to ze som ateista. ale teraz tu nejdem nikoho hejtovat, len poukazat, ze clovek za zivot narazi aj na idiotov 😉 mrzi ma ze bol tvoj ex taky, clovek by nikdy na druheho nemal vyvíjať natlak a zosmiesnovat ho pre cokolvek, ani pre jeho presvedcenie. to, ze niecomu nerozumiem mi nedava pravo inemu ublizovat 🙂 snad viac na takeho blba nenarazis 😁 nie sme vsetci tak trafeni 😉 a o tej mirumilovnosti- tak ako ateisti maju svoju temnu minulost tak aj krestania. poucme sa a viac to neopakujme 🙂 som si ista, ze spolu dokazeme zit a vychadzat pokial sa budeme vzajomne respektovat.

Strana
z2