icon

Interupcia pre vážny dôvod

mommynick
29. okt 2016

Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(

marrie5385
6. nov 2016

@bluka2 nepoznas ma, nesud a neurazaj. Autorky mi je luto, no ja hovorim o inom zijucom cloveku v nej...resp. vseobecne, ktory sa narozdiel od nas nema ako branit.

katkabg
6. nov 2016

Straaaasne by som bola zvedava kolko by ste sa tesili z dietata keby vas tak riadne niadne niaky slizoun nasilu.... By som bola zvedava vtedy ake hrdinky by ste boli keby ste z toho nechutneho aktu otehotneli!Urciteby ste po tej potupe s netrpenim cakali potomok od niakeho hajzla!Ved toto je chore aby ste zakazdim vnucovali niekomu aby nesuel na potrat.Vy by ste zene hadam dodpriali aj dieta s nevyvynutou hlavou tromi prstami jednou nohou,s poskodenym mozgom!Aj vtedy by ste tlacili aby na potrat nesla!Tak tu pisete ako ta matka bola 15 rocna teenegerka co sa opila na 'diiiidzine' a si nepameta skym vsetkym prespala noc na zachode!Ved uz toho nechajte pre boha.Sa teste co mate doma a nepolemizujte uz tolko a uz nie vnucovat stale niekomu to svoje.Vzdy vravim trebalo by najprv prezit to co dotycny prezil a az potom mudrovat ze preco,zaco,naco,a nerob to a bla bla...

esther03
6. nov 2016

Man zaraza fakt, ze na jednej strane tu prolife pise o tom, ake strasne nasledky ma interupcia, ako bude mat zena vyictky svedomia do konca zivota a postabortivny syndrom a v druhej vete napisu, ze sa interupciou rozhodne pre lahsiu cestu. Nedava mi to ani trocha logiky 😝 Aha v tom logika nebude, zeby tam islo o prekrucanie podla toho ako mi dana situacia vyhovuje?

moonlight1210
6. nov 2016

@marrie5385 uvedom si, ze zaroven tym uz zijucemu cloveku nedavas tiez na vyber. Proste to dieta bude mat a basta, lebo uz je na ceste, koniec debaty. Z tvojho pohladu sa tiez ta zena nema ako branit (nielen dieta).
Porod a bodka. Jedine riesenie.

U teba akonahle otehotnie a je fuk akou cestou (pouzita-nepouzita), ma smolu. Uz nejde viac o nu. Sucitne jej budes vysvetlovat, ze ak pojde na potrat, je vlastne vrah.
Ty ju chapes - ok. Ale na vyber jej nedavas.

moonlight1210
6. nov 2016

@terezka1947 vyberat si lahsie a zjednodusovat si ma ale zas aj pozitivne vysledky u ludstva - dnes preto sedime v teplych domoch a tukame do klavesnice svoej nazory na to, ci je fer, ze si niekto iny chce "zjednodusit" zivot.

Aj ked silno pochybujem, ze zena co otehotnela po znasilneni si vobec moze vybrat jednoduche riesenie. Ani jedno totiz take nema. Ani to donodenie, ani ten potrat.

mima4
6. nov 2016

@moonlight1210

pri tom vybere mozno si treba povedat, co ktora strana strati. Zena v takychto pripadoch nestrati svoj zivot, dieta ano a treba si polozit otazku, ci zivot cloveka ma byt v rebricku hodnot "nad" alebo nie. V sekularnom state je to vecou celospolocenskej dohody... alebo inak povedane, ked sa ludia dohodnu, mozu si schvalit, ze zivot bude musiet byt chraneny az od druheho mesiaca po narodeni, cize v pripade narodenia postihnuteho dietata bude na zaklade "dohody" mozne dietatko poslat do vecnych lovist.

ukulela
6. nov 2016

@moonlight1210 to mas tak, ked chces diskutovat s komunitou, ktora interupciu oznacuje za vrazdu a zenu za vrahynu ... a na druhej strane sa na slobodnu matku pozera ako na prespanku, co sa dopustila hriechu. jasne - kazda jedna z tych, co ju tu zastracuju, by na jej mieste s pokojom a pokorou v srdci a s usmevom na perachpriviedla na svet bozi dar splodeny pri znasilneni - jasne.
(btw, keby si ho nechala a o tri roky sem napise, ze ho neznesie a nevie milovat, to by dostala nakladacku opat na entu .... )

esther03
6. nov 2016

@mima4 ako vies, ze matke nejde o zivot? ako vies, ze si po tej traume nesiahne na zivot? ako vies, ze neskonci na psychiatrii a jej deti bohvie kde?

simka85
6. nov 2016

@mommynick neviem sa vcitit, nechcem si to ani len predstavit... ;( no ak je to aspon trosku mozne, dovol babatku narodit sa. Poznam pary, co si ho vezmu, aj hned zacnu vybavovat potrebne papiere.

esther03
6. nov 2016

@simka85 netrep, prosim ta, takto to ani omylom nefunguje...

janulik2008
6. nov 2016

@ukulela asi tak a to som veriaci clovek ale jednoducho nikto nevie ako by sa zachoval. Pre nas krestanov je to dieta clovek od pocatia az po smrt ale pustat sa do niekoho ze zabije dieta atd jej do pohody neprida. Co by som urobila ja neviem a nebidem tu vyhlasovat ze neurobila by som to ale tiez suhlasim s tym ze ked sem napise mamicka slobodna sama s dietatom tak ju idu ukamenovat resp su mudre zeny az to boli ...

monya13
6. nov 2016

Neskusis nejaky krizovy dom pre matky s detmi.....na vychoode pri Keznarku....vola sa to Lubice je dom pre zeny a niekde oni maju aj dom pre matky s detmi. Je to cirkevna organizacia. Stara sa o to pan farar Kuffa zo Zakoviec. V Lubici mam jednu znamu pracovnicku. Ak by si chcela viac info napis mi...ja ti pozistujem ako to tam funguje. Ak nie tak drzim palce a budem sa za teba modlit aby si bola konecne stastna.

margotka33
6. nov 2016

@monya13 Co by tak robila v krizovom dome? Ma svoje zazemiemie.

mommynick
autor
6. nov 2016

Posledny krat napisem k tejto teme..Mozno budem za hyenu,ale uz ma to nebavi citat!Mam s mojou dcerou zabezpeceny dostojny zivot,podotykam v Bratislave,nie v Zakovciach,v Lubiciach,ani na vychode!Posledny krat opakujem,ze dieta nevynosim,neporodim,nedam na adopciu,nepredam,ani nic podobne!!Rozhodla som sa pre interrupciu,ktora je inak na Slovensku povolena uz 100000rokov,niesom ani vrahyna,ani bezcitna pixa.Som milujuca matka mojej 3rocnej princeznicky a tak to aj ostane...Vy si babizne vynoste aj 25deti a prosikajte o almuznu kazdy mesiac pred rodicakom.Ja som sa rozhodla pre moznost,ktora mne vyhovuje..A ano,pozeram na seba,pozeram na svoju zijucu dceru,pretoze mam stale iba 30rokov a nemienim po zvysok zivota(teda minimalne dalsich 18rokov)zit ako chudera a behat z jedneho krizoveho centra do druheho a chodit na nakupy s 5€ vo vacky a dvom detom dennodenne vysvetlovat,ze zuvacky kupit nemozme,lebo nemame za co..Dakujem,neprosim..Dalej sa tato tema kludne moze uzavriet,pretoze 9.11 cca o 11:00 uz nebudete musiet pisat pripecene prispevky o tom,ako mam dieta vynosit a ako ho chcem zabit...Sibe vam tu uz naozaj..Pekny vecer

beate1
6. nov 2016

@mommynick šibe im všetkým už tu... dúfam,že to tu už uzamknú..tie babizne si napísala výstižne..zasmiala som sa.. všetko dobré..;)

gora8
6. nov 2016

Neviem sa vcitit do koze autorky, ktora otehotnela po znasilneni. Ani jej nezazlievam, ako sa rozhodla. Jedno viem isto, ze to dietatko za to nemoze, tak ako za nic nemohlo to dietatko, ktore si uz predtym dala vziat.

simka85
6. nov 2016

@esther03 Netrepem, naopak, viem, co hovorim. Kludne mozes poradit, ako to teda naozaj funguje. Mozno to niekomu pomoze...

zooeynka
6. nov 2016

@gora8 Ved nikto netvrdi ze to dietatko za nieco moze...

esther03
6. nov 2016

@simka85 ano? a ako funguju adopcie?

stellamaris
6. nov 2016

@gora8 mne je tiez tych nenarodenych deti luto.Nemozu za nic a bohuzial su/budu zlikvidovane.Nejdem tu nikoho sudit ani radit,ale pre mna je interupcia ako vrazda.Bohuzial.
Mam znamu,ktora Bola tiez znasilnena vlastnym muzom a tu pocatu dcerku vychovala a nesla na interupciu.Zili chudobne ,ale ona je stastna,ze dceru vychovala.Podla mna je vzdy ina moznost,nie hned interupcia.A nevyjadrujem sa k faktu,ze druha tohto roku pre zakladatelku......................ved tvoj zivot,tvoje svedomie...........................

zooeynka
6. nov 2016

@stellamaris Mne je viac luto zijucich deti, ktore musia existovat v katastrofalnych podmienkach. Tie potratene - no bohuzial, ale pokial ma matka jasno ze by jej druhe dieta skomplikovalo zivot vo viacerych smeroch tak naco do toho pchat nos a tlacit jej moje presvedcenie ze robi zle??? To uz jej ako pomoze? Jednu interupciu uz zazila, tak vie do coho ide, nemusi mat vobec nejake posttraumy. Proste zvitazil rozum, a nikoho do toho nic ie je. Kazda zena je ina, jedna sa po interupcii zruti a druha si povie ze to bolo nutne. Vybavene. Ide sa venovat prvej dcere namiesto fnukania nad potratom. Bodka.

simka85
6. nov 2016

@esther03 preco sa vobec ku mne ozyvas? ved ty tu posobis, ze vies vsetko a najlepsie pre autorku prispevku... ja reagujem len na nu. Ak si myslis, ze jej pomahas podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, je to tvoja vec. Ak ma oslovi dotycna, mozeme diskutovat, hoci, zda sa, ze ona v tom ma jasno. Ake je len jednoduche spekulovat na nete, ukryty/a nickom... A inak, ak si sama autorka zela uzavriet diskusiu, naco sa dotahovat? Vyjadrila som svoj nazor pre autorku, to je vsetko z mojej strany.

stellamaris
6. nov 2016

@zooeynka myslim,ze som to napisala jasne.Som proti interupciam,z akehokolvek dovodu.Nech ide,nech sa paci,ved to pozna.Len dufam,ze s tou 3rocnou dcerkou nebudu zit katastrofalne aj po potrate.Kazdy musi vediet,co robi a bodka.

monya13
6. nov 2016

Sorry..necitala som vsetko.....inac by som ti o krizaku nepisala...vsetko dobre prajem

rebeka7501
6. nov 2016

@mommynick držím palce, hyeny a farizejky treba prehliadať. I napriek nepríjmenému sexuálnemu útoky zo strany ex..a následných nperíjmných následok držím päste a úspešný štart do "nového" života. Dcérke i napriek nepríjemnostiam šťastné detstvo.
Všetci majú plnú hubu "Boha" ale ak by malo prísť k priamej pomoci, tak by to bol veeeeeľmi zložité. Ako to hovoria ? "Pomôž si človek, i pán Boh ti pomôže" Z niektorých je tu na blití.

vejula
6. nov 2016

no, boh vie ako to celé bolo 🙂 či skutočne jedno znásilnenie a hned z toho aj tehotnestvo... ok, nehovorím, že sa nemohlo stať.... aj ked pravdepodobnejši mi pride iný scenar, a jediný problem vlastne je, že s interupciou do pol roka od predošlej je problem, a inak napísať to by bola jasna virtualna poprava.. Ale tak každý nech si žije ako chce...

mommynick
autor
6. nov 2016

@vejula nehladala som tu utechu a keby to otehotnenie bolo z nerozvaznosti v grupaku na diskoteke,napisala by som to tiez.Vies,som z tych,ktori povedia pravdu do huby aj keby bola hocijako neznesitelna a nazor cudzich xantyp na MK(cest vinimkam) by mi bol uplne ukradnuty..Ale ved samozrejme,takisto niesom z tych,ktore odsudzuju nazor druhych zien,takze ty mas na to takyto nazor,v pohode,akceptujem...A tu interrupciu som si nakoniec musela "vyrepovat" sama,vlastnymi ustami,vlastnym telefonom,vlastnou hlavou..Pekny vecer vsetkym prajem a stastnu,nicim nerusenu noc ☝👌

mima4
6. nov 2016

@esther03 ale smrt po interupcii je pre niekoho ista, ci sa mylim?
Spolocnost je tym pokrokovejsia, cim dokaze najviac sa ujat tych najzranitelnejsich, a to aj zien. Teraz neriesim, co je spravne a co nie, len som reagovala na pojem "vyber" a predovsetkym dosledky a pre koho. Je ine "môže", čo "môže" každá z nás bez ohľadu na danú situáciu, a iné "proste to nastane". A my ako spoločnosť si musíme klásť otázky, kam chceme ísť, a to nielen v súvislosti s hodnotou života, človeka, či je v brušku, či nie, či ma postihnutie či nie, ale aj riešením problematiky domáce násilia, násilia pachaného na ženách a pod.

nakupy11
6. nov 2016

prestante uz vsetky

tama321
6. nov 2016

@mommynick určite ti to časom príde a bude ti to luto, svedomie sa ohlási...
nechápem takéto rozhodnutie, ked už máš jedno dieta a to nedáš zabit? Myslím že je to to isté ☹